|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:54 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Според мен грешиш и то много. Построй си златен "дворец" в центъра на циганската махала, заобиколен от бедност, глад и мизерия и живей и се чувствай добре. Според мен няма да успееш да се чувстваш ддобре, дори и "позициониран" на върха. Тогава ще се чудиш каква пушка да си купиш и как да си я държиш под ръка - под възглавницата докато спиш, без да ти убива. Аз лично предпочитам да съм заобиколен от богати съседи, отколкото от бедни. Така бих спал нощем една идея по-спокойно.
|
| Пет Авг 26, 2022 10:18 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Тия, които сме извън България - вероятно леем акъл, щото виждаме че може и по-добре. А когато можем правим нещата в България, с български колеги и със знания и начини, които сме научили в България и навън. Ако стигна до такова състояние, в което мога да се прибера обратно, или поне да създам някакъв съвместен бизнес - ще го направя пак в България, и не защото ще е някакъв келепир - а за да остане нещо и след мене, за тези които идват след нас (и не само за моето си семейство и приятели). И това всичкото не е винаги в наш интерес - понякога рискуваш, понякога губиш, понякога просто блъскаш стената - но имам най-малкото морално задължение към тая държава. т.е. старовремешен съм. Онзи ден, на една позната починал баща и - явно е бил инженер човека, тя обаче не е и не се интересува от нищо техническо. Какво остана след него - книги. Тя поне се чуди на кого да ги дари, защото има вградено в себе си правило че книги не се изхвърлят. Но какво друго ще остане след нас - децата, къщата, бизнеса, някой патент или статия, а някой може и да съградил школа, последователи и т.н. Всичко това не струва пари, а най-вече усилия и борба със самия себе. И няма значение на кой край на света се намираш. И последно - никой не съм крил кой съм и откъде съм, въпреки всичко. Щото има и такива и тях също ги разбирам - когато не се казваш с някое международно име или локално такова, дори автобиографията ти отива по-лесно в коша. Но повечко хумор трябва, щото иначе само нерви и проблеми  Айде хубава събота и неделя!
|
| Пет Авг 26, 2022 10:20 am |
|
 |
|
velio
|
Ако имаш златен дворец насред цяло циганско село, това означава че вероятно притежаваш селото и всички зависят от теб. Евентуално пак ще ти трябва пушка/и, но няма да я носиш ти. Щото ще си местния феодал. Някои хора така виждат успеха.
|
| Пет Авг 26, 2022 2:31 pm |
|
 |
|
velio
|
Аз стигнах до следния извод - просто България не се управлява от българи. Каквито и големи сделки да стават на наша територия, не са дело на българи. Следователно няма кой да защити българския интерес. В момента има конфликт на две големи сили на наша територия, като освен стратегическия компонент има и съревнование кой да открадне повече от нас. Така си ги обяснявам нещата и ми е спокойно (с други думи не си блъскам главата над морални и логически конфликти).
|
| Пет Авг 26, 2022 3:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
t_i_t_o само по въпроса с данъците да те светна, не вярвам в социални системи, не вярвам на политици, и нямам никакво желание да давам пари за да се прокарват малоумни политики, да се хранят мангалите, или да се измислят и защитават несъществуващи полове.
|
| Пет Авг 26, 2022 4:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Със сигурност има решения, които не се вземат у нас. И това е нормално, като държава участваме в разни съюзи и съответно трябва да се съобразяваме с някои неща. Но не съм съгласен, че за всяка простотия трябва да се обвиняват чужди посолства или държави. Това деление, че едни политици ги командвали от запада, пък другите от Кремъл е доста лаишко обяснение. Като за "дебили" някак си... Точно това мен ме дразни най-много. Всяка тема се политизира и по-точно от всяка тема се прави пропаганда и се говорят глупости и лъжи и хората им се връзват. И тъй като във всичко има толкова лъжи и толкова е абсурдно, че когато не сме на едно мнение гледаме на другия като на дебил. За съжаление това нещо се случва само у нас и на запад. Не че руснаците са се обединили толкова, колкото се говори. Путин или по-точно руските политици може да лъжат, може да ги обвиняваме във всичко, но те не се държат с народа си като с дебили. И там не се делят на дебил срещу дебил както го правим ние. Темата с газа и санкциите е много показателен пример. У нас политици и медии решиха да си правят пропаганда с Газпром. Че Газпром ни спрял газа, че бил несериозен доставчик, че сме имали договор, който той не изпълнявал и така нататък и така нататък. Разбира се много нещата се фактически верни. Да, Газпром спря газа. Да, не приема плащания така, както е заложено по договор. Реалността обаче е, че нито един договор не може да е над законите. И е срамота хора с юридическо образование да говорят глупости. Няма как да се плаща на Газпром както преди. Незаконно е. И няма никакво значение какво е пишело в договорите, законите вече са други. От тук нататък или забравяме за Газпром или намираме някакво решение, което не противоречи нито на нашите закони нито на руските. По аналогичен начин и руснаците имаха договори с много западни компании. Примерно Боинг или Ейрбъс не помня кои имаха голяма поръчка, но няма значение и двете компании имат доста продадени самолети и имаха договори и за гаранция и за сервиз и поддръжка. Но след като хлопнаха санкциите - край! Изпълняват ли се тия договори? Не разбира се. И няма как да се изпълняват, щото санкциите са с ранг на закон и каквото и да пише по тия договори вече не важи. Руснаците пият една студена вода и се спасяват както могат. Ако искат да канибализират самолети, ако искат да ги хвърлят, тяхна си работа. Но не съм чул нито един руски политик или обикновен руснак да твърди, че Боинг или Ейрбъс са несериозни, че не си изпълняват договорите или други подобни глупости. Същото е и с цената на газа - руският газ бил скъп пък еди кой-си бил евтин. Не знам кого заблуждаваме? Дебилите? Цената на руския газ е всъщност цената на европейските борси, щото така изнудихме Газпром. Ама американците щели да ни го дадат по-евтино. По-евтино от какво? От пазарната цена? Как така си представят частна американска компания да продава под пазарни цени? Да, по принцип е възможно когато платиш няколко месеца напред при доставката да се окаже по-евтино, но може да се окаже и по-скъпо. Или да има други причини за корекция на цената, но без причина просто така някой да ти прави подаръци за милиони или милиарди... Проблемът с газа всъщност не е толкова в пропагандата, а в това че нито Европа, нито ние успяхме да намерим смислено решение. Правят се грешка след грешка затова на тоя фон пропагандата е толкова дразнеща за някои. За други явно не е... Но и затова сме дебил срещу дебил.
|
| Пет Авг 26, 2022 5:26 pm |
|
 |
|
nik
|
да ама не... до тук само едната сила искаше повече да открадне, и много скоро всички ще милеем за дългосрочните договори на другата сила всъщност това вече е факт.... https://www.expert.bg/macroview/energy/ ... 99576.htmlhttps://3e-news.net/bg/a/view/36476/nor ... irana-cenaсега им се иска да има пак дългосрочни договори на ниски цени, точно обратното на това което говореха до вчера - че трябвало да няма обвързващи договори и да се търгува на борсови цени... е, ето ти борсови цени.... газа вече задмина 3000 долара
|
| Пет Авг 26, 2022 5:26 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами решението със сигурност не беше да се откажем от нещо на което нямаме алтернатива, само за да покажем бицепси. И най-вече държава като нашата, дето хептен пък няма алтернатива, заради дълго време водена политика на доставките (къде с принаден наклон отвън, къде не...). Някакси тъпо звучи европейските санкции да се изнасят от най-бедните държави. Еб@м ти законите, според които трябва да е така...
|
| Пет Авг 26, 2022 7:06 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Аааа, пич, нье така, не мислиш хЕвро-Хатлантически.
|
| Пет Авг 26, 2022 7:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
любопитно как ще се развие проблема с Лукойл. след нова година няма да може да се кара руски петрол с кораби. и като нищо рафинерията може да каже 'нямаме суровина, не ни е изгодно, нямаме пари за пренастройка, или временно ще затворим за 1-2-3-5-10 години за пренастройка'
|
| Съб Авг 27, 2022 8:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами имат разни алтернативи но може да не искат, но технологично там се направиха доста промени, да Руския петрол е нужен за да работи цялата рафинерия, но с някои компромиси като че ли могат да произвеждат горива, но дали ще е икономически обосновано не знам, отделно дали ще има желание да се направи ... не знам дали някой има идея ако Лукойл спре колко хора ще изпищят, освен директно наетите, има още хиляди, да не кажа десетки хиляди които са свързани с работата и. Отделно терминалите са си техни, ако рафинерията не работи дали ще работят терминалите, а ако не работят терминалите нещата става още по-сериозни щото има продуктопровод който тръгва от там и храни не малко складове, вкл. и държавния резерв. Ако всичко мине на камиони и влакове съвсем ще го втасат бензиностанциите, или поне тия които са зареждали от въпросните складове.
|
| Съб Авг 27, 2022 10:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако хлопнат кепенците еколозите с умиление ще се сетят за "гадниите крави" които произвеждаха метан с който дупчеха озоновия слой... 
|
| Съб Авг 27, 2022 10:44 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
пРосийския нефт никога не е бил основен за Нефтохима. Даже и преди 10 рядко е бил над 50%,да не кажа че е било 4-5 години.Купували сме отвсякъде-дори и от САЩ /докато беше разрешен износа на суров петрол/.
|
| Нед Авг 28, 2022 6:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това как го измисли не знам, то всяка радинерия може да преработва всички, въпросът е дали е безопасно, дали е екологично, дали е рентабилно, и да не забравяме, че макар основния продукт на рафинериите да са леки горива, те произвеждт и много други продукти, което определя цената и на горивата, така, че дорида е технологически възможно може да е нерентабилно или рисковано.
|
| Нед Авг 28, 2022 5:33 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Петрола е борсова стока. Цените се определят на борсата. Виж защо сорта урал /пРосийския нефт/ върви с 5-10 долара по евтино и ще си отговориш на въпросите.
|
| Нед Авг 28, 2022 6:00 pm |
|
|