Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
emilvtc написа:
...та даже в BG е и по-скъп ... (сигурно заради транспортните разходи, нали...)
Тук си 100% прав. Думите на големия син, когато влезе в нашия Lidl бяха "Вие сте луди да давате толкова пари, в германския Lidl цените са два пъти по-ниски"...

Сря Авг 24, 2022 7:25 pm
Профил

emilvtc написа:
А за източването - например търговски вериги като Лидъл. Един и същ продукт (перилен препарат или паста за зъби) например закупен от Германски и от БГ Лидъли нямат нищо общо като съдържание и качество, въпреки че се произвежда в една и съща фабрика с един и същи етикет, та даже в BG е и по-скъп ... (сигурно заради транспортните разходи, нали...)

А недей така сега lcr ще те обори че яде супер качествена храна .... даже има 50 вида истинско мляко и кашкавал на пазара :P
Само за пример 2011 година купихме чисто нов ярис от тм ауто софия. Така ръждяса до 2016 че удари в земята и ЗАЗ . Нов внос такова чудо не съм видял :D

Сря Авг 24, 2022 7:32 pm
Профил WWW

ike написа:
Моля обяснете ми, като на пълен дебил. След като газпром ни спря газта, въпреки договора и въпреки че искаме да им кихаме в евро, защо ние не сме спрели газта за сърбия през Турски Поток? Щом договорите могат едностранно да се променят от газпром (изискването за рублите) то и ние можем да кажем: "Каквато газ се появи на входа на Турски Поток, ние взимаме за нас 50%, а останлите 50% продаваме на цена двойна на тази на която ние я купуваме."
Така руZZия ако иска може да продава газ на сърбия за 1 евро или за 1 000 000 000 евро, каквато и цена да ни кажат нас все ни устройва.

Защо пък като на дебил? Не може ли като на нормален човек?

Има едно нещо наречено "газопреносна мрежа". У нас операторът на нашата мрежа се казва Булгартрансгаз. Дефакто Булгартрансгаз върти кранчета и спира/пуска газ на тоя или оня. Нашата газопреносна мрежа се ползва от десетки, ако не и стотици фирми. Не е както си го представяш "турски поток" и от едната страна руснаци, от другата един клиент (да кажем Сърбия). Много фирми са и са всякакви. Булгартрансгаз се грижи да следи кой колко вкарва и кой колко изкарва. Ако нещо не излязат сметките то ще е за сметка на Булгартрансгаз.
В случая не става ясно от кого предлагаш да откраднем? Можем да откраднем от Булгартрансгаз, но аз не разбирам далаверата да крадем от българска фирма. Специално за връзките ни със съседните страни или по-точно съседните мрежи нещата са отговорност не само на Булгартрансгаз, но и на държавата защото имаме подписани международни договори за междусистемна свързаност. Така че държавата е гарант пред останалите държави, че Булгартрансгаз няма да прави простотии. Или ако ги направи ще е за сметка на нашата държава.
Накратко няма как да мине номера, щото е ясно какво влиза в нашата мрежа и е ясно за кого влиза. И ако не стигне до клиентите Булгартрансгаз си прецаква клиентите, което ще е тъпо защото те му носят приходи и тия приходи са нужни за да се изплащат тръбите и т.н. Отделно че ще осъдят и Булгартрансгаз и може и държавата. Хем ще си платим, хем ще си загубим бизнеса, хем ще останем с едни милиарди заеми за едни тръби. Най-вероятно ще останем и без газ, защото никой няма да доставя газ в ненадеждна преносна мрежа. От цялата тая работа Газпром ще му е през оная работа....

След тези обяснения може би ще се разбере, че всъщност Газпром не е спирал нищо. В смисъл, че ако някой си представя как някой ни спира кранчето някъде - греши. Просто Газпром не е декларирал количества за една наша фирма - Булгаргаз. Съответно Булгартрансгаз престава да доставя за Булгаргаз, но има доставки от други дестинации, така че кранчета в случая вероятно не са пипани изобщо. Това са подробности разбира се.
Иначе Газпром не ни праща газ по съвсем разбираема причина - не сме си платили. Сега ние сме искали да им плащаме в евро. Еми искали сме, само че в Русия приеха един указ с който забраниха подобни разплащания за неща като газ и петрол и някои други. Съответно ако Газпром приеме плащане в евро ще е незаконно спрямо руските закони. За нас не е незаконно да плащаме газ в евро или долари, даже предпочитаме така да си плащаме. Но няма как да принудим Газпром да го направи. Съответно твърденията че сме се опитвали не говори добре за нас.
Тъй като такива са руските закони няма как да имаме претенции към Газпром. Съответно приказките за арбитраж и как ще осъдим Газпром са за наивници. Ако можехме вече да сме почнали арбитража. Не можем. Можем да имаме претенции към държавата Русия, че са приели такъв указ. Само дето няма правен механизъм по който да се съди дадена държава какви закони приема. По същия начин и руснаците не могат да съдят ЕС или САЩ за санкциите. Ако можеха вече да са почнали. Ми не могат. И ние не можем. И те така... докато едната страна не отиде в другата и не й начука канчето. Но и това няма как да стане в случая щото и едните и другите са ядрени сили.

Сря Авг 24, 2022 7:32 pm
Профил
Аватар

Сега някой ще се присети как в началото на деветдесетте Хюндайчетата и Деутата бяха по няколко хиляди $, а сега са по няколко десетки хиляди. :lol:

Сря Авг 24, 2022 7:34 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

itso.t написа:
Сега някой ще се присети как в началото на деветдесетте Хюндайчетата и Деутата бяха по няколко хиляди $, а сега са по няколко десетки хиляди. :lol:

... ами защото около 1998 - 1999 бях брокер на недвижими имоти и много ясно си спомням ,че гарсониера из кварталите беше 5000 долара , приличен тристаен в центъра бе около 15 хиляди зелени , а аз имах и оферта и ключ за много апетитна къща с двор в центъра на Стара Загора за точно 45 000 долара (до скоро беше много вървежно кръчме) ... сега ми се струват джобни пари - но ... тогаз беше колосална сума !!!

(ама и това не е най-лошото - преди 20 години когато "Тико"-то беше КОЛА и и то за смешни пари ... чук@х по три часа , пиех чаша студена вода и продължавах още толкова)

Чет Авг 25, 2022 12:12 am
Профил WWW

petko_sz написа:
(ама и това не е най-лошото - преди 20 години когато "Тико"-то беше КОЛА и и то за смешни пари ... чук@х по три часа , пиех чаша студена вода и продължавах още толкова)

Абе ти с толкова енергия не си бил за агент ....

За газта, да спиране няма, и няма почти никаква промяна, освен може би сметката по която трябва да се преведат парите, и може би тънкости около самото превеждане, защото банката кореспондент може да реши да не завери сметката в руската банка с въпросната сума заради наложени санкции, и това е нещо съвсем нормално случва се постоянно. Банките имат списъци с кореспонденти, чиито транзакции не се обслужват или се проверяват. Тук в Мексико примерно дори няма нужда да е от същата фирма срещу която има санкция, дори да е сходно името превода се спира и чакаш седмици да го получиш, ако го получиш изобщо.

p.s. намерих Дунава ...

Прикачени файлове:
DSC_2195.JPG
DSC_2195.JPG [ 2.46 MiB | Прегледано 994 пъти ]
Чет Авг 25, 2022 2:51 am
Профил

край на пропагандата че Русия ни била спряла газа, сега не само че сме без газ защото Кирчо тъпото и компания са спрели да плащат, ами и неустойки ще трябва да плащаме ако не платим минимално дължимото по договора
https://business.dir.bg/pazari/rosen-hr ... t-sanktsii

и пак се потвърждава че всички други държави си плащат за руски газ, само България не може щото щяла да наруши санкциите....
до кога ще са тия двойни стандарти.... незнам...

Чет Авг 25, 2022 3:17 pm
Профил

nik написа:
до кога ще са тия двойни стандарти.... незнам...

Докато им позволяваме да ни ги прилагат и докато не започнем да трепем с камъни еничарите в правителството, парламента и където другаде ги има.

Чет Авг 25, 2022 5:50 pm
Профил

Абе ще дойдете вие на мойта но ще е малко късно, откога разправям да избесим всички политици ... избесим като за белия свят, някои няма да им се размине толкова лесно.

Тук въпроса е обаче е след това какво ...защото масата няма да хареса политик който мисли за държавата, защото това означава масата да си размърда задника и да се напъне...

Чет Авг 25, 2022 6:48 pm
Профил

ToHu написа:
Тук въпроса е обаче е след това какво ...защото масата няма да хареса политик който мисли за държавата, защото това означава масата да си размърда задника и да се напъне...

Като се вземе на предвид, че "двойкаджиите" са по-големият процент в обществото и че политиците обещават (, а го и правят) да вземем от оценката на отличниците и да я дадат на двойкаджиите, за да им се повдигне "успеха" и да не "повтарят учебната година" (разбирайте да не пукнат от глад) - изхода от евентуално гласуване е повече от ясен. Мнозинството печели.

За да се промени нещо, отличниците трябва да станат повече от двойкаджиите, но усилията са насочени точно в обратната посока, като се започне от образователната система и се стигне до социалните помощи и пенсии.

Не виждам решение на проблема, но дано да греша.

Винаги ме е кефил израза "трето поколение безработни", който бил актуален за англия ...

Чет Авг 25, 2022 8:31 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Я и на мен някой да ми обясни като на дебил, що тези дето са си били камшика от БГто го играят най големите патрЕоти и най много леят акъл? Карат БМВта пък обясняват колко били хубави Ладите? ... Или дет се вика на чужд гръг и сто тояги са малко...

Чет Авг 25, 2022 10:46 pm
Профил

emilvtc написа:
За да се промени нещо, отличниците трябва да станат повече от двойкаджиите...

Грешна ти е логиката, нямат значение абсолютните стойности, важното е ти как се позиционираш спрямо масата, колкото е по високо е общото ниво, толкова ти ще си по ниско в него.
"В страната на слепите и едноокия е цар" :)

Чет Авг 25, 2022 10:51 pm
Профил

t_i_t_o написа:
Я и на мен някой да ми обясни като на дебил, що тези дето са си били камшика от БГто го играят най големите патрЕоти и най много леят акъл? Карат БМВта пък обясняват колко били хубави Ладите? ... Или дет се вика на чужд гръг и сто тояги са малко...

Не знам кого визираш защото аз все още работя в БГ, имам бизнес в БГ, плащам данъци в БГ и то не малко, въпреки че се старая да са възможно най-малко ... BMW не карам, за да си купя такова ще трябва да е единствената останала марка на пазара :) Аз съм Български гражданин, нямам друго гражданство а това че пътувам и повечето време не съм в БГ не мисля, че променя нещо, то по същата логика и тираджиите нямат право на глас щото повечето време не са в БГ.
И акъл лея защото какво става в Бг ме вълнува, и то подбудите ми са доста по-патриотични от твоите защото мен не може да ме купиш със 100 или 100 хил или 10 млн и тъпите обещания на политиците са ми през оная работа, и никога през живота си не съм се водел от това да имам какво да ям или с пари за кола, телефон, дрехи. Аз съм уверен, че винаги, навсякъде, във всяка една ситуация мога да получа/постигна това което съм си поставил за цел, така че материалното никога не ми е било стимул за нищо, и от тази гледна точка нещата изглеждат доста по-различни. Бъди сигурен, че ако утре се наложи да се мре за България, те такива като теб ще си бият камшика и ще избягат, а те такива като мен ще са тези като ще са първите умрели, и не се опитвай да ми доказваш противното, чел съм достатъчно твои постове за да съм си направил извода от кои си . Не го приемай като упрек, лична нападка или критика, това е факт.

Пет Авг 26, 2022 12:17 am
Профил

ToHu написа:
Не знам кого визираш защото аз все още работя в БГ, имам бизнес в БГ, плащам данъци в БГ и то не малко, въпреки че се старая да са възможно най-малко ...

И ти като най-големите патриоти, на приказки ще умрете за държавата, ама за по-прости неща като плащане на данъци тарикатеете. После що пенсионерите ровели по кофите - ми щото са ги осигурявали на минимални заплати. Аз плащам данъци колкото трябва, а не възможно най малко.

ToHu написа:
BMW не карам, за да си купя такова ще трябва да е единствената останала марка на пазара :)

Това за колите беше метафора, ама се надявам да схващаш тезата ми.

ToHu написа:
И акъл лея защото какво става в Бг ме вълнува, и то подбудите ми са доста по-патриотични от твоите защото мен не може да ме купиш със 100 или 100 хил или 10 млн и тъпите обещания на политиците са ми през оная работа, и никога през живота си не съм се водел от това да имам какво да ям или с пари за кола, телефон, дрехи.

Прав си, парите нямат значение когато ги имаш достатъчно. Затова няма как да се очаква да разбереш хората които ги нямат. Спокойно, и аз съм на мнение, че щом толкова си могат, си го заслужават.

ToHu написа:
Аз съм уверен, че винаги, навсякъде, във всяка една ситуация мога да получа/постигна това което съм си поставил за цел, така че материалното никога не ми е било стимул за нищо, и от тази гледна точка нещата изглеждат доста по-различни. Бъди сигурен, че ако утре се наложи да се мре за България, те такива като теб ще си бият камшика и ще избягат, а те такива като мен ще са тези като ще са първите умрели, и не се опитвай да ми доказваш противното, чел съм достатъчно твои постове за да съм си направил извода от кои си . Не го приемай като упрек, лична нападка или критика, това е факт.

Искаш да кажеш че цял живот си си следвал личния интерес и изведнъж ще гледаш нечии друг интерес - това няма как да стане, говориш точно като политик.
1. Живота на семейството ми е приоритет номер едно. Та бих защитил него пряко, а не коствено да защитавам живота на чалгаджии родени след 2000 и бленуващи за Тошово време, щото неуспелите им родители тогава били ходили на море безплатно в базата на завода.
2. Аз също съм уверен, че където и да е мога да съм успешен по моите критерии.
3. Това което съм постигнал не е благодарение на държавата, а въпреки нея, така че за съжаление не ѝ се чувствам задължен.
Та правилно си разбрал от кои съм - от същите като теб, които си гледат интереса!

Последна промяна t_i_t_o на Пет Авг 26, 2022 10:13 am, променена общо 1 път

Пет Авг 26, 2022 9:31 am
Профил

t_i_t_o написа:
Я и на мен някой да ми обясни като на дебил, що тези дето са си били камшика от БГто го играят най големите патрЕоти и най много леят акъл?

Не знам какво общо има патриотизма. Основните проблеми са си глобални или цивилизационни или както искаш ги наречи, ама където и да живееш си засегнат. Разбира се някой са по-засегнати, но това не променя картинката.

И коренът на повечето проблеми е точно, че всеки си гледа интереса. Което няма лошо, стига заради едни лични интереси да не се потъпква общия интерес. За съжаление това се случва в най-различни аспекти, но един от тях ни касае особено. Говоря за конфликта между личните интереси на управляващите у нас и на запад и интересите на съответните народи. Теб препоръката да се къпеш по-рядко едва ли те касае, но има много хора дето ги касае. За съжаление напоследък подобните примери станаха много. Управляващите вземат някакви решения и дават някакви препоръки, които устройват личните им интереси и на никой не му пука, че това не съвпада с личните интереси на другите хора.

Пет Авг 26, 2022 10:11 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982 ... 1194  Следваща