|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:36 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
Търся IP камера с jpeg/mjpeg поток във Full HD
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Търся IP камера с jpeg/mjpeg поток във Full HD
Някой да е виждал/ползвал такава. Трябва ми с добра светочуствителност, IR подсветка 40-50-60 метра, варифокален обектив поне до 12, външен монтаж. Най-важното да подържа поток Full HD във jpeg/mjpeg. Да може се купи в БГ с фактура, да не е много пара - 200-300 евро. Имам една торба на Hikvision отговарящи на условията но са им бутнали jpeg поток само на допълнителния стриим в ниска резолюция 640/480. На основния само 264/265. Имам друга торба с Samsung / Hanwha SNB6004 Full HD, всичко им е ОК ама е box камера без подсветка. Пробвах я с външна подсветка, IR 12 вата ама нещо или са кьорави теи камери или нещо дължината на IR-да не им пасва. Слагам до нея една фалшива с няколко IR ледчета в нея и вижда в пъти по-добре  Гледах на Dahua - и те нямат, пак MJPEG-a на допълнителния стриим с ниска резолюция.
|
| Вто Авг 16, 2022 9:40 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Търся IP камера с jpeg/mjpeg поток във Full HD
Да започна с това че не се сещам за такава камера - проблемът е че излизаш от mainstream нуждите и ще е нещо екзотично. Предполагам, имаш основание да искаш точно това, но нали се сещаш защо е екзотика? MJPEG на фулл хд си е цифра като поток данни - не че мрежата не може да го прехвърли, а по-скоро че вътрешните обработки в проца ще са времеемки. Отделно, хардуерните JPEG енкодери не са мислени за такива цели - не че могат да обработват 1080п, но са лимитирани като скорост (време за компресия на кадър). За пример, един чип с който работя, му дават : Това е входен рейт, т.е. на некомпресираното. Един фрейм ти е 2 байта на пискел по 1920 по 1080 = 4147200 байта на фрейм. Преко сили, тия 132 мбайта/с са 33 кадъра в секунда. Принципно изглежда добре, но тъй като тия хардуерни енкодери не са мислени за стрийм от фреймове, има доста овърхед да ги захраниш с данни. Може би е по-реалистично да намериш нещо като малинка с камера в кутия, или някаква друга платка такава, или нещо, на което да върви софтуерно кодиране - но сигурно ще трябва да занаятчийстваш обективи и т.н.
|
| Вто Авг 16, 2022 11:11 am |
|
 |
|
milenjs
|
Трябват ми 4-5 кадъра в секунда. Ама и на 3 ще съм доволен. Щот в момента съм на 1. Иначе е затова
|
| Вто Авг 16, 2022 1:45 pm |
|
 |
|
gicho
|
При толкова нисък фреймрейт даже некомпресирано ще минава  Ама не знам за такива камери, освен разни скъпотии за филмовата индустрия. Сигурно ти е друга идеята, но да се изцепя все пак - има камери, който имат вградени LPR алгоритми. Тука по-скоро е дали разпознаването да е на сървър/облак, или ще ти е по-добре ако е локално (edge AI де му викат). Преди време гледах някаква web услуга от фирма, дето беше специализирана и правеше SDK за разпознаване на номера. Те имаха и приложение, но предлагаха и платена услуга, при която закачаш стрийма от твоята не-умна IP камера към техния сървър и той ти връща обратно сигнали с разпознатите знаци. Има интересни модули и камери с Myriad X, но пак не се сещам за нещо готово с оптиката, която ти трябва. Ако е за някакъв рисърч, може да погледнеш дали цифров фотоапарат няма да е алтернатива - най-много вифи да имат и то по-новите, но някой имат API за контрол и може да ги накараш да ти върнат снимка или нещо такова. Какъв е проблема с h.26x и кей фреймовете? На мястото, където ще въртиш алгоритмите за LPR не може ли да се възстанови достатъчно добре цялата информация? То и mjpeg-а маже и не знам кое ще е по-добре, но доколкото съм гледал записи от разни видеорегистратори, при добра осветеност (бърза експозиция) четимостта е добра. Т.е. осветяването си е ключовия момент май.
|
| Вто Авг 16, 2022 2:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Лесно е да се направи от мпег (всъщност какъвто и да е стрийм) на отделни картинки  Например с VLC.
|
| Вто Авг 16, 2022 3:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Хм, аз от няколко години не съм пипвал нищо в тая сфера, но не би трябвало да е проблем, повечето камери предлагаха MJPG, гледал ли си Axis или Acti, аз съм за вторите, погледни тук : http://www.acti.com/products/spec/share/8727Имат с 30 и 50 м подсветка. Аз лично избягвам вградени подсветка когато мога. Акти се предлага от Ред Секюрити.
|
| Вто Авг 16, 2022 5:06 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Axis режат глават от кръста направо, Acti малко по-малко. Иначе поне на книга имат MJPEG с пълна резолюция. Явно трудно ще се вместя в бюджета с камера. Остава ми другия вариянт - така и така имам достатъчно бройки Samsung SNB6004, които са си добри камери, 400-500 евра бяха пазарени навремето + 150 евра за обективите, да намеря подходяща подсветка с която да работят. Ей тези имам, пак прилични пари се дадоха за тях ама пълен ташак в тъмното, не знам защо. Отварях ги, горе долу добре направени, с генератор на ток за диодите, малко оверкил с алуминия за корпуса - https://www.pyramid.lt/en/outdoor-ir-il ... s88-ir-lab
|
| Сря Авг 17, 2022 10:24 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хиквижън, те също имат, но и там читавите камери вече не са евтини. MJPEG е стандарт за много стари системи, и всеки който иска да продава на държавни учреждения без значение къде трябва да го поддържа, а то това е голяма част от бизнеса.
|
| Сря Авг 17, 2022 6:02 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Сигурно е стар но Milestone го търсят за тяхното LPR. Версиите ми са актуални, платени за поне 2 години наред. Явно по лесно обработват потока от камерите в този формат. Hikvision-a ги разгледах, и в не намерих модел с MJPEG поне с 1 MP, само тази мижава резолюция. Ся Самсунга вече не правят камери ама 9 годишните им 2 MP камери си дават 2 MP MJPEG
|
| Сря Авг 17, 2022 11:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не са само те, както казах MJPEG е стандарт в CCTV, повечето от утвърдените играчи трябва да го предлагат, сега Хичневидя, Дагодуаш и други подобни може да са го сложили само проформа за да минават търговете. То явно че у нас търговете се пишат за Хиквижън, но търгове има навсякъде и там си търсят MJPEG, много и от индустриалните решения също си искат MJPEG, могат да показват и други стриймове, но ако им пускаш някакъв аналитик може да ти поиска MJPEG. Конкретно за Майлстон, аз честно казано очаквах повече промени след като ги взе канон но явно нямат интерес да се занимават, явно е чист вид инвестиция. MJPEG има определени предимства, особенно сравнено с по-старите MPEG или H.264 компресии, това което изглежда мазно и красиво за очите много често е негодно за машинна обрботка, т.е. то е годно, но много важна информация е била затрита, Х.265 май има профил който ги няма тия недостатъци но аз от няколко години не се занимавам с това и съм им изгубил края. Не знам какво правиш, но моя съвет е вземи си акти.
|
| Чет Авг 18, 2022 1:51 am |
|
 |
|
milenjs
|
Да са таковам. След като ръчкам 2 дена реших да прочета за keyframe. И още веднага виждам че се казва още I-frame. И се сещам че в настройките на Hikvision има I-frame интервал. И е зададен 50. Бутнах да записва на 10 кадъра в секунда, това I-frame го направих на 2 и работата заспа. Mileston-а чете вече около 4 кадъра което ме урежда. Както каза Тони в този вариант видеото стана гадно за гледане, все едно има голяма компресия, явно многото keyfame в потока се виждат така а като са малко H264 ги заглажда.
|
| Чет Авг 18, 2022 10:44 am |
|
 |
|
gicho
|
Може би много ключови кадри изядат от скоростта на потока и остава по-малко място за междинните? Т.е. за да спази примерно 10Мбит/с поток му остава по-малко място за междинните и дига мачкането?
|
| Чет Авг 18, 2022 11:04 am |
|
 |
|
milenjs
|
Възможно е, ама настроих да записва само ключовите кадри. 5 кадъра в секунда. по около 2МБ 10 мегабайта в секунда, 600 за час, 14.4 гигабайта за ден. Не е много, това е макс, записвам при движение само. Не мога да разбера защо не са написали още в началото че може да увеличиш keyframe ако не може да ползваш MJPEG...
|
| Чет Авг 18, 2022 11:30 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами няма логика ако направиш кой фрейма на по-малък интервал да става по-гадно. Кой фрейма на всеки 50 е ненормално рядко, в зависимост от алгоритъма за компресия може и нищо използваемо да нямаш освен кой фрейма, което означава 0.5 кадъра в секунда ...По глупавите системи, поради спецификата на камерите и невъзможността или нежеланието им да мислят други варианти, ти дават възможност да записваш базирано на кий фрейм. Тоест може да пуснеш стрийм 25 фпс който е с Кий фрейма на всеки 5 да речем, и ако записваш само на кий фрейм ще записваш с 5 фпс, ако записваш всеки втори с 2.5 и т.н. това е основен недъг на всички IP решения. За да го компенсират са пуснали втори трети та някои и четвърти стрийм, обаче пък много малко системи ефективно поддържат многото стриймове, повечето записват един, като втория евентуално се използва за риъл Тайм превю. Изобщо IP камерите са най-голямото недоразумение но пазара си е пазар, с хубав маркетинг се превръщат във върхът на сладоледа ....
|
| Чет Авг 18, 2022 5:06 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|