| Автор |
Съобщение |
|
mndsl
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Май 23, 2006 4:56 pm Мнения: 113 Местоположение: Варна
|
Аз все си мисля, че когато даден клиент дойде при теб и ти каже "искам това", трябва да му го направиш, да му вземеш парите, най-вече да му решиш проблема, за да е доволен от теб и пак да дойде. Нали в крайна сметка за това работим! Защо иска това, каква е причината, какви ще са резултатите не е моя работа или поне не задълбавам много надълбоко. Нима трябва да го убеждавам, че това което иска е безсмислено и да го пратя да си ходи?!
Що се отнася до радиочасовник, в дадена ситуация може и да върши работа, но в този случай, при който оборудването в завода струва милиони, мисля че нещата трябва да се правят като хората. Още повече радиочасовника няма възможност за обратна връзка, т.е. работи ли, вярно ли показва часа и т.н. Да не говорим, че в един завод има безкрайни източници на смущения,и да разчитам на радиовълни на 77KHz не е много професионално решение.
|
| Чет Авг 31, 2006 11:11 am |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@mndsl,
OK. Търсиш идеи, дават ти се всякакви. Ти си знаеш клиента, възможностите му и изискванията му. Ти решаваш какво те устройва и какво не! Когато търсиш помощ не е много коректно да даваш оценки, прави си изводите наум. Ако търсиш подизпълнители - дай задание и координати за обратна връзка, който има желание да се включи ще ти се обади с предложение.
Последна промяна Lupus на Чет Авг 31, 2006 3:19 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Авг 31, 2006 11:23 am |
|
 |
|
tcsa35
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 4:03 pm Мнения: 111 Местоположение: София
|
По света отдавна се борят с подобен проблем, дори и стандарт се опитват да наложат.
IEEE 1588TM-2002 Standard for A Precision Clock Synchronization Protocol for Networked Measurement and Control Systems за повече инфо http://ieee1588.nist.gov/, ние го ползваме в Ethernet/IP адаптерите дето правим но като цена....... ще излезе много по-дебело от часовник от тези с радиосинхронизацията на ТСМ 
|
| Чет Авг 31, 2006 11:46 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
това с обратната връзка не го схващам... Ами ако обратната връзка не работи? Пък дори и да работи връзката, каква е гаранцията че визуализацията е наистина правилна...
@mndsl, все пак погледни U4224B на Temic. Общо взето това е чипът който се вгражда в радио часовниците - от него има един единствен изход TCO (time code output). Това е цифров сигнал който е нещо като серийна комуниция само че с около 1 бит на секунда (100 б/с при англичаните) и в BCD формат се предава час/минута/ден и т.н.
Най-малкото може да ползваш един TCM часовник като дисплей - просото му откачаш приемника и по една жичка му подаваш този иначе толкова сложен сигнал
Все си мисля обаче че не е добра идея да заместваш радиото с ethernet...
|
| Чет Авг 31, 2006 4:45 pm |
|
 |
|
mndsl
|
Това просто няма да го коментирам!
И къде предлагаш да я вържа тази жичка от другата страна?
|
| Чет Авг 31, 2006 5:14 pm |
|
 |
|
tcsa35
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 4:03 pm Мнения: 111 Местоположение: София
|
Добре го е казал:
разбира се не е задължително да е MC9S12NE64VTU може и някой др. процесор а колкото до софта на сървъра пусни NTP server а на процесорчето едно SNTP клиентче. а колкото до това, предполагам че клиента иска логва всичко в некаква боза данни така че мрежата е неизбежна. 
|
| Чет Авг 31, 2006 5:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Като сме почнали с "особени" идеи защо не я вържеш в контакта?
Говоря сериозно... големите заводи обикновено се захранват със собствени подстанции.
Навремето един приятел пускаше телефонни разговори по високоволтовите, така че на теб не би трябвало да ти е проблем да спретнеш някоя проста схемичка за 220-те
Забележи че не ти трябва никаква скорост и никаква надеждност. Часовниците на ТЦМ работят и без да ги сверяваш на всяка минута. При тия условия няма какво да се притесняваш от смущения, след приемника предполагам си има логика която игнорира съмнителни "сверявания".
При всички случаи ще ти излезе сравнително просто и евтино решение... иначе не знам. Както казваш четците са черна кутия за теб, виж ако бях аз щях да я отворя  Да правиш нова черна кутия не съм убеден че е добро решение - най-малкото ще ти трябва да опъваш допълнителни кабели, евентуално хъбове и т.н. Ако нямаше оптика щях да ти предложа да използваш някоя от излишните двойки, ама ....
Сорри... искаш особени решения, предлагам ти особени решения, ако не са достатъчно особени - здраве!
|
| Чет Авг 31, 2006 6:11 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
И по ел. мрежата пак ще трябва някакъв tcp/ip контролер/интерфейс. Дали ще се направи един дето да се включва в ел.мрежата или няколко дето ще се включват в ethernet е все едно и също. Обаче без едно известно време за разработка няма да се мине. С радиото е същата история. А относно хъбовете - сигурно има хора дето са го виждали тва чудо : Ту Варна; излиза един кабел от тавана (UTP); изолирбанд; от там излизат два кабела  ; единия влиза в компютър; другия продължава и пак така ...
|
| Пет Сеп 01, 2006 1:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
@Cekins нямах предвид да пусне ethernet по мрежата (би било самоубийство) а само един прост сигнал...
А това за хъбовете с изолирбанд ми се струва много интересно
За разработката е ясно, той човекът каза че иска да вземе пари... Иначе със сигурност има системи за достъп които показват времето и могат просто да се купят, без да се открива топлата вода.
Според мен пичът се двууми само дали да се хване с разработката на ethernet решение или не. Ако няма опит е ясно че ще трябва да предвиди малко повечко време и аз мога само да го посъветвам да използва примерно AT91SAM7X. Тоя контролер в случая няма предимства спрямо предложението на Никола, но като ще губи време поне да е за усвояването на една по-свястна платформа която може да използва в бъдеще за много цели.
Ако пък реши да се откаже от разработка... аз като една стара баба пак ще го посъветвам да жертва 20лв, да вземе един TCM и да пробва на място бачка или не бачка.
|
| Пет Сеп 01, 2006 2:42 pm |
|
 |
|
Cekins
|
 нямах предвид да включи в 220 в мрежа ethernet-а. Ама нали все пак трябва да подаде от сървъра по ethernet часа на "нещото" и тогава да го пусне в мрежа/ефир/космос/инфразвук/оптика и каквито там други средства за комуникация има измислени.
|
| Пет Сеп 01, 2006 3:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Идеята беше да не трябва ethernet ... Предполага се че сървъра освен ethernet има и поне един UART свободен, откъдето примерно max232->модулатор->кондезатори->контакт(и)...
Но всичко това явно от един друг филм 
|
| Пет Сеп 01, 2006 3:39 pm |
|
 |
|
Cekins
|
И все пак си мисля, че ethernet-а е най-технологично пригодното решение. Ако е радио - ще има проблеми с настройката. Ако е в тока има шанс да си сготви гърмяли кондензатори върху препечена платка  А и позволява разгръщане на фантазиите 
|
| Пет Сеп 01, 2006 4:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
[quote="Cekins" А и позволява разгръщане на фантазиите  [/quote]
предлагам темата да се премести в раздел хумор за да продължим спора 
|
| Пет Сеп 01, 2006 4:30 pm |
|
 |
|
mndsl
|
Часовника е готов, работи по мрежата. Ако на някой някога му трябва помощ за нещо подобно или готов часовника, да пише на PM или ICQ!
|
| Чет Сеп 14, 2006 10:10 am |
|
|