|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:26 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Всъщност, дали да дискутираме Майкрочип или войната, съществува и компромисно решение: https://edition.cnn.com/videos/world/20 ... ad-vpx.cnn
|
| Пет Юли 22, 2022 3:49 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
|
| Пет Юли 22, 2022 7:43 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ти да видиш тоя Мъск.... Ебе наред... https://www.vesti.bg/sviat/liubovna-afe ... le-6147975Дет се вика -дай боже всеки му 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Юли 25, 2022 11:32 am |
|
 |
|
satchy
Ранг: Минаващ
|
Абе тоя има откровено педалска физиономия, та какво ебе не е ясно! 
|
| Пон Юли 25, 2022 2:39 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Има си хора за всичко?
|
| Пон Юли 25, 2022 11:29 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
|
| Вто Юли 26, 2022 3:19 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Щом говори истината ти от кои си? От тези под 12 или от тези под 90?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Юли 27, 2022 10:27 am |
|
 |
|
velio
|
|
| Сря Юли 27, 2022 6:19 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Хем има недостиг на чипове и хем отказват поръчки. Явно разните мениджъри от едната крайност скачат на другата.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Юли 27, 2022 6:27 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Защо се учудваш? В някой случаи, да не произведеш нещо, ти излиза по-евтино от това да го произведеш. То е малко като голф 2 и деманда за него в Перник - ми всеки втори ще ти каже "само да ги пуснат нови като едно време", ама явно не си заслужава инвестицията. Демек, тънки меринджейски сметки - да продаваме от скъпото докато можем. После - ще го мислим. Ако една фирма се юрне да прави тия trailing edge технологии, и другите ще се натиснат. Ама докато има незадоволено търсене, за какво да се напрягаш - най-много някой мускул да разтегнеш.
Ей тука рашките могат да подлеят вода на прогнилия капитализъм - ми те още са на микрометрите. Оф, да - те пък още не са стигнали там, дето другите им викат "изоставащи технологии".
|
| Сря Юли 27, 2022 9:21 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не е ново като инфо, но сега ми попадна в полезрението. Карбовски отново е в десятката с това видео, озаглавено "Войната срещу децата - краят на демокрацията".
|
| Чет Юли 28, 2022 12:45 am |
|
 |
|
velio
|
До колкото разбрах аз от видеото, trailing edge са евтини, просто защото фабриките са амортизирани (финансово) и всичко което заработят над разходите си е чиста печалба. В даден момент в миналото са били leading edge, произвеждали са продукция с висока добавена стойност и са се изплатили. Ако построят нова фабрика по тия технологии, цялата амортизация ще се стовари върху продукцията, която ще стане непродаваема. Вероятно така разсъждават и се дърпат. Аз едно обаче не разбрах. Преди пандемията имаше леки признаци да става зле, но си беше ОК донякъде. Сега как изведнъж няма достатъчно мощности. Не знам... Никой не го казва, но мисля че са изтеглили продукцията от китайските фабрики и сега нямат мощности за нея...
|
| Чет Юли 28, 2022 5:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да проблема за който говорят е в новите инвестиции, когато са строени фабриките са произвеждали последен писък на модата или около, т.е. са правели добри пари, с времето са изостанали, но и инвестицията вече се е изплатила, и реално в момента работят с минимални разходи. Ако вложат пари в ново оборудване, дори за същите технологични процеси това неминуемо ще повиши стойността на продукцията, а цените към клиентите са все още ниски, т.е. няма кой да им купи по-скъпата стока. На зле върви не от вчера, но пандемията предизвика силно разколебаване. Първоначално много от потребителите редуцираха поръчките си, съответно тия фабрики също са намалили капацитет. След това идва много рязък ръст в търсенето, съответно потреблението, но това не идва само. На първо място тези процеси не са от днес за утре, имат инерция, тази инерция стимулира ръста на цените за наличности, това пък стимулира всякакви тарикати да започнат изкупуване с цел спекула. Едновременно с това големите започват и да се запасяват, и презапасяват, това още повече ограничава предлагането и стимулира спекулата. В същото време не е ясно и какви поръчки са получили фабриките за чипове в каква последователност, от какви клиенти ... та това е едно доста сериозно сътресение и стабилизацията на пазара ще отнеме време. Всички тия пари които ще се наливат в Европа и САЩ са за модерни фабрики, но тези фабрики няма да решат проблема с полупроводниците, те ще дялкат 7нм и надолу, а проблема е на съвсем друго място, та реално не се прави нищо за решаване на сериозният проблем с полупроводниците. Как фабрика за 7 нм ще ми реши проблема с липсата на 45 нм спартан 6, цените в момента варират от $1800 до $300 за чип, и тия дето ми оферират около 1800 ми дават наличност от хиляди бройки ... ако това не е спекула ...
|
| Чет Юли 28, 2022 6:19 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Бах мааму Тони, какъв е тоз спартан за 1800? Коя серия е?
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Юли 28, 2022 6:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
дърт 6 .. нищо особено, но такива са цените
|