Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
pwm и мотор? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение pwm и мотор?
50 волта H bridge 20 khz 50% запълване, мотора си стои мирно ,консумация 330 ма, транзисторите студени, къде ли отива тази енергия? след половин час разбрах... мотора загря след още половин вече не се тарпи на ръката, пробвах разни филтри резултата е задоволяващ дори само с един дросел последователно на мотора, но нищо не видях да пише из нета... няколко проекта намерих на подобно управление дори и на по високо напрежение но никъде не видях филтри
някой имал ли е такива проблеми? как трябва да се подбере този филтър? този който сложих в статично положение си върши работата но при 40-60 процента запълване ферита бързо се насища ... по голям ферит ли? и какви още решения има за да намалят вредното излъчване на кабелите

Пон Авг 28, 2006 3:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе чудо ти двигател ли управляваш или печка ??? :evil: Въпроса ти не е за тук а за академията защото правиш глупости! Първо се научи теорията,т.е как се прави а след това отиди да го правиш! В Интернет има много информация.ШИМ-а няма 50% запълване,то се мени всеки период.
На всичкото отгоре пропусна да кажеш че двигателя може и да издава някакъв звук и ротора миже да вибрира на място.20-те килохерца са за импулсно захранване,а не за двигател.Със загряването на двигателя може да си опропастил изолацията на намотките на статора.Филтрите се използват за други неща,няма да ти помогнат на този етап.Моя съвет е -отиди и чети,а ако чак пък толкова искаш да ти се поднесе на готово-постави темата в Академията,барем се намери някой който да ти отговори.

Пон Авг 28, 2006 6:03 pm
Профил

Мнение 
схемата не съм си я изсмукал от пръстите точно от интернет е взета, има доста разработки на разни майстори и 10000 application notes на производители на мосфет транзистори, мосфет драйвери микроконтролери, всички казват 20 кхз за да не трепти и да не се чува, всички препоръчват h bridge щото бил по линеен само че нищо не казват за филтри

Пон Авг 28, 2006 6:17 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
...

Колега, айде малко по-спокойно, кога стана циганин, кога ти почерня задника, като ти гледам творенията, май DC мотор с H-bridge не си пускал и не е лошо да вземеш да почетеш малко :!: :!: :!: , преди да даваш мнения за неща дето хората разбират. 20KHz са на място, 50% са на място, нашите мотори го управляваме по същия начин.

Пон Авг 28, 2006 6:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nik написа:
...

Дай да видиме някаква схема, какви транзистори си сложил, виж с осцилоскопа колко ти е deadtime-а ( времето за запушване на транзисторите), хвърли малко снимки. Обясни какви са тези филтри за който говориш обикновенно се слагат snuber групи.

Пон Авг 28, 2006 6:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На 20 kHz двигателя грее като луд,и как няма да грее като стандартната стомана то която е направен статорния пакет на тези честоти има големи загуби.Вярно е че честотата може да се изменя от 50Hz до 100 kHz и има много примери за това.При мен въпроса винаги опира до ефикасност и загуби.Постоянно токовите двигатели имат много модификации и за някой от тях и да се скъса човек не може да дига честотата на управление над максимална. Свят голям,схеми много,всеки може да експериментира свободно и да пита.Зад всеки експеримент обаче стои много теория и мислене.Колегата е намерил е 10000 дейташита,взел е схемата от нета обаче двигателя не иска да се върти?Причините може да са много,но за да се коментира нещо трябва са се говори върху конкретна схема,а не да се гадае.А аз не съм врачка,нито пък циганил.Аз като незнам нещо си признавам че незнам и отивам да питам в Академията,където някой който наистина разбира от темата от която ми я въпроса би склонил да отговори.
А когато нещо не става хващам книгите и чета.С питане е по-лесно,но избягвам да питам - за това си имам лични причини.

Пон Авг 28, 2006 6:56 pm
Профил

Мнение 
схема не съм дал защото е най стандартен h bridge с мосфет irf540 , мосфет драйвери , микроконтролер, dead time е достатъчен - ясно се вижда 2us пауза между превключването, без мотор няма консумация на 50-то волта, импулсите са перфектни, няма високи пикове, хубави стръмни фронтове, транзисторите са без радиатор и са студени дори докато работят което е още един показател за правилната работа, като сложа ферит с 30-40 намотки последователно и включа двигатела пак нямам консумация
проблема е само като включа двигатела директно съмнява ме че причината е в намотките на ротора, понеже ротора е железен и загубите на желязната сърцевина са големи при високите честоти
а тези филтри за които казваш не са ли само за да премахнат високоволтовите пикове от превключването на транзисторите? аз мисля че в случая ротора на мотора се чувстрва като в индукционна пещ - 50% импулси ефективност никаква работа никаква само загряване :( и при високи напрежения изобщо не трябва да стига 20кхз до мотора

Пон Авг 28, 2006 7:03 pm
Профил

Мнение 
колега КИЧО явно съм пропуснал да кажа че двигатела си работи нормално от + до - максимални обороти регулира се перфектно- скорост позиция въртящ момент каквото си поискаш и няма никакви проблеми , схемата се даржи добре след като изчистих няколко проблема в опроводяването, остана само да разбера нужно ли е 1 кг ферит или има по интелигентни решения

Пон Авг 28, 2006 7:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Без да съм специалист по DC задвижвания ( пък и по AC ):

При 50V захранване и 50% PWM, грубо сметнато ( без мъртвото време ) излиза, че му подаваш 25V DC, но това би важало за ниска честота на PWM. Тъй като двигателя се явява индуктивен товар на моста, се съпротивлява на промяната на тока на едно превключване, тази съпротива може да е достатъчна, че да не се врътне, но пък тока от превключването си преминава през намотките, създава се магнитно поле, то намагнитва железата, ако се завърти ротора се отнема от тази енергия и двигателя не грее, но след като не може да се завърти тя си остава в железата и тъй като не може да се изпари ги загрява.

Така мисля, но може и да греша някъде.

Пон Авг 28, 2006 11:16 pm
Профил WWW

Мнение 
еврика..... :)
намерих друг начин за мостово управление - симфазно, така при 50% запълване към мотора не отива нищо, а при 20 кхз на пвм-а управлението на мотора е с два пъти по висока честота, загубите са незначителни
интересно защо никой от производителите не пише за този метод, всички казват ето ви чип за мостово противофазно управление , загубите са малко повече но управлението е по линейно...

Вто Авг 29, 2006 4:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мразя да пиша теория но тук явно се налага:
Двигателя в мостова схема има 2 режима на работа -режим на прекъснат и на непрекъснат ток.От друга страна инверторите (Н-схемата която използваш) се делят на инвертори на ток и на напрежение.За да управляваш скоростта на върене трябва да измениш магнитния поток във въздушната междина,тока в статора,респективно напрежението подадено към двигателя.Със Н-моста правиш точно това.Двигателя като обект на управление се държи като интегратор (усреднява).Работата е там че при мъртвото време се прекъсва за момент тока към статора и се нарушава потока.Това е особенно добре видимо при ниски честоти на комутация.За това се вдига честотата за да се намали този ефект,но при това се увеличават загубите в стоманата и разсейването.Това е положението.А индуктивността дето я слагаш превръща инвертора на напрежение в инвертор на ток,т.е компенсираш мъртвото време..Но това е друга тема.Филтрите са противосмутителни и се слагат на входа на захранването (скоро дискутирахме такава тема в форума).Снубер-групите-те са различни в завосимост от това какво се цели - предпазване от dv/dt или di/dt.Има рзлични схеми а също така има и активни драйвери при които няма нужда да се слагат снубери.
Като знаеш тези елементарни неща можеш много да направиш и да си решиш много проблеми.Номера е обаче да знаеш теорията и да мислиш,тогава нищо не може да те спре. Успех

Вто Авг 29, 2006 11:50 am
Профил

Мнение 
КИЧО
БЛАГОДАРЯ!!! много че се напъваш ама май нета ти е бавен .... или все четеш старите постове
за съжаление обаче до тук не ми каза нищо ново.... пък и въпроса беше как да се ИЗБАВЯ от проблема без филтри и без да тече ток в статичен режим и в последния пост съм обяснил какво съм намерил така че прочети първо последния пост и тогава обяснявай
спецялно за теб още веднъж
СИМФАЗНО УПРАВЛЕНИЕ НА МОСТА
ПРИ 50% НА ПВМ-А КЪМ МОТОРА ОТИВА ИЛИ 0 ИЛИ 50 ВОЛТА И НА ДВЕТЕ ЖИЦИ ЕДНОВРЕМЕННО!!! И НЕ ЗАВИСИМО ОТ ЧЕСТОТАТА ЩОМ НЯМА ПОТЕНЦИАЛНА РАЗЛИКА НЯМА ТОК НЯМА ЗАГУБИ НЯМА НУЖДА ОТ ФИЛТРИ
съжалявам за големите букви ама се надявам така да го видиш.... и да не обясняваш неща които всеки знае(ако искаш да покажеш нещо има и други начини на никой не му е приатно да чете постове с арогантно отношение)

а за останалите... снощи преправих програмата загубите почти изчезнаха при ниските обороти без никакви филтри кондензатори или каквото и да било
двигатела(42в по каталог) на постоянно напрежение 15В консумира около 540ма на празен ход
със h bridge симфазно управление и 42 в захранване с не знам си какъв коефициент на запълване на същите обороти - 240ма
при противофазно управление всичко започваше от 330ма нагоре
в нета има малко писано по темата пишат го като phase correct

Вто Авг 29, 2006 2:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Далече съм от мисълта че съм наясно с всичко,и търся винаги нещо да науча.Явно тук има да науча нещо ново.Колега би ли разяснил какво е това симфазно управление на мост?Аз поне знам само за един тип управление на мостова Н-схема и ми е много интересно да науча още някой метод.Също така ако може и информация за това кое се нарича статичен режим?Интерес ми представлява,защото в статичен режим,те е при работа под товар (или на празен ход) без резки изменения на товара,ток през двигателя тече.Ако имате време,отворете една тема в Академията за да мога там да задавам въпроси към вас.

Вто Авг 29, 2006 3:26 pm
Профил

Мнение 
аз му казвам статичен режим в смисал няма движение, няма и товар, и точно в този момент при противофазно управление 50% запълване загубите в двигатела са много
а за управлението картинката ще е най добре

Прикачени файлове:
untitled1.jpg
untitled1.jpg [ 7.24 KiB | Прегледано 3446 пъти ]
Вто Авг 29, 2006 4:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Доколкото виждам на първия ред лявата картинка е противофазно,дясната във фаза управляващи импулси на горния и долния транзистори от едното рамо на моста.За долните 2 няма да коментирам.При това отпушване в фаза(дясната картинка 1-ви ред),едновременно се отпушват и горния и долния транзистор не едно рамо на моста и се дава накъсо + и - на захранването.Евала колега.Успех с двигателя!

Вто Авг 29, 2006 4:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща