|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:43 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: Новини от цивилизования свят
https://youtu.be/ctmFy45C4VsЕто ви още едно видео. Какво точно търсят рашистите в Украйна ще стане ясно някой ден. Със сигурност опорките за геноцида в донбас и луганск са една грандиозна манипулация на путлер и компания. До преди да се напълни с руски военни в отпуск и кадировци в донбас нямаше никакви проблеми... Познавам достатъчно хора живели там и правили бизнес там, мнението им за случващото се е едно, това за което пиша. Анали-затори на войната, колкото искаш, не ги чета и гледам, нито едните, нито другите. Ако искате да разберете какво наистина става питайте нормалните хора живели там....
Последна промяна Tisho на Вто Юни 28, 2022 9:24 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юни 28, 2022 9:11 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Напротив, мога да дискутирам всичко, за разлика от теб, който привежда такива смешни аргументи, като брътвежите на някой си дебил. Кое от това, което казах не е вярно?
|
| Вто Юни 28, 2022 9:24 pm |
|
 |
|
lcr
|
Не знам, дали съзнавате, но всички вие, които припадате по методите и действията на диктаторите и сте готови да се лишите от демокрацията, колкото и недостатъци да има тя, не правите друго, освен да режете клончето на което сте кацнали.
|
| Вто Юни 28, 2022 9:33 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
lcr, дай да се отвечем малко на философска тема  То е ясно че всеки от хората тук си има лично мнение по тоя конфликт както и всичко останало, но Украйна е резултат на много по-дълги и дълбоки процеси от еди-кой-си диктатор решил да нападне еди-коя-си държава. Причинно-следствени връзки, нали се сещаш... Също, за разлика от точните науки тая материя е малко на принципа той-тя и затова решението никога няма абсолютни стойности. Та конкретно, какво наричаме "демокрация" и какво "диктатура"? Кой създава определенията и на каква база? Възможно ли е нечия демокрация да е диктатура за някой друг и обратното?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Юни 28, 2022 9:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не знам дали осъзнаваш, но "най-голямата" демокрация е много по тоталитарна и недемократична от Русия, но както знаем чуждата кокошка е винаги патка, на чужд гръб и 100 тояги са малко и т.н.....
|
| Вто Юни 28, 2022 9:57 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ще ти го кажа на технически език, белким, разбереш. Демокрацията е система за регулиране с ООВ. Може да е калпаво настроена, може да работи далеч от оптимума, но има ООВ, което е сериозно условие за устойчивост. Диктатурата е система за регулиране без ООВ. Имаш някакво задание, но само един Господ и стари баби знаят, как се отработва то и дали изходът няма да фиряса.
|
| Вто Юни 28, 2022 10:07 pm |
|
 |
|
Edesign
|
А аз сега ще ти го кажа на практически ама съм сигурен че няма да разбереш 1 ония на запад никога не са живели в демокрация и едва ли някога - има си стройна йерархия от бедняк до лорд (обикновения човек винаги е бил васал без права - освен да си плаща данъците) 2 относно диктатурата - ония на запад притежават колонии - унищожили са толкова невинни хора като роби и са окрали диамантите, нефта и прирордните богатства на страшно много страни 3 за съжаление точка 2 и днес върви с пълна сила - дори и дрехите ти са произведени в "третия" свят с робски детски труд... А българина разбира демокрацията така 1. Мисли че е равен и с президента и лае срещу всеки Имам предвид че изобщо не схваща че в обществото има йерархия. Средностат. човек е мега принизен обаче от тъпотия не може да проумее че е така и си въобразява че е господ.... 2. Кара 10-20 годишен таралясник, той не става за нищо но може да го сменя на 2 - 3години и си вика брей едно време чакахме години за кола (ама нова) пък сега седим на опърдяни седалки веднага..... 3. Секс, казина , наркотици на тумбак 4. Можа да попътува по света. Да разпише едно "Х...Й" на някоя историческа забележителност на запад гордо посетена 5. Да си хвърля боклука навсякъде (ама само в България) и да живее в пълно беззаконие..... Пичината за войната е пределно ясна - дори и крадени и унищожавани всички страни от едни западняци все пак вървят напред. Забогатяват и рано или късно ще се опълчат срещу тираните. В момента се оформя огледален свят на запада (ЕС, НАТО , долар , евро)... ще погледаме и ще видим. Но самата война е доста извън границите на Русия - Украйна
|
| Сря Юни 29, 2022 5:58 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ще се включа бегло - мненията тук на про-путлеристите като стил могат съвсем просто да се етикетират с една дума - "цинизъм". Тоя "да мре", оня - "ще ги разстрелям", третия "ми те са си виновни". Това масово навлизане на такова мислене е също толкова страшно, колкото и "евро-толерастития". Преди години някой беше пуснал едно клипче от Китай, дето някакво дето го прегази един бус - два пъти, и май идеята беше че е гледал да убие детето че иначе трябвало много да плаща за лечение и кръвнина. Тогава, признавам си, с дни не ми излизаше тая сцена от главата. Сега зяпам как взривяват танкове, пускат гранати по серящи хора или коли, и искам още.... Та това ми е страшно - тече процес, в който едни ценности се затриват и се насаждат други. Преди викахме по манифестациите "мир", "не на войната" и т.н. Допреди половин година никой не си и представяше че ще има истинска война между толкова близки като хора (роднини) държави. Сега това се смята за "новото нормално" - "ми то крим подарен, нормално е да си го върнат", "донбас има руснаци, трябва да си го вземат". И да кажеш "гръмни го тоя бе, какво го чакаш", или "разстреляйте ги тия военнопленници", "или пускай и атома" става приемливо - че и по някои народни телевизии се повтавя постоянно. Много ми е интересно, ама дано не се стигне дотам, да дойдат тука на власт някои крайни националисти, и да викнат една мобилизацията "да си върнем македонията"... Че тогава ще си ревем на окопите край Битоля и ще се вайкаме за чий сме се правили на мъже. И сега очаквам поредната доза цинизъм - "аз съм готов да взема калашника и да отивам да трепя маке-та...".
|
| Сря Юни 29, 2022 8:58 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
От тук пишещите мисля. че всички защитаващи евроатлантическите ценности се изказаха, че са за войната. Че трябва да се смачка и унищожи Путин. Просто войната не върви както им се иска. Европа и щатите подкрепят войната, водят тотална икономическа война, защото поне за сега явно има някакакъв разум който ги възпира. Никой не говори за мир. Искат мир, ама само ако са победители.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Юни 29, 2022 9:12 am |
|
 |
|
lcr
|
На този на развитие на човешкото общество, мирът не пада от небето и понякога се налага да бъде защитен или извоюван със сила.
Мислех, че поне това разбирате.
|
| Сря Юни 29, 2022 9:45 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Досега доколкото аз се сещам в цялата световна история има три прецедента на демокрация: Първия в е древна Гърция, пряка демокрация, просъществувала около 700 години докато просто са ги завзели и я заменили с император. Втория е в древен Рим, репрезентативна форма, просъществувала около 400 години докато ширещата се корупция отслабила държавата дотолкова, че я заменили императори. Третия прецедент е в момента и е на около 380 години, също репрезентативна форма (т.е. тази с корупцията), и не съм аз този който казва че вече е на изкуствено дишане. Диктатурите необходимо зло при прехода от една система към друга. В момента сме горе-долу на прага на такъв преход, защото сегашната система се е изчерпала в голяма степен, изчерпала е и природата, а масовото недоволство расте в световен мащаб. Цинично или не, това е положението. Какво ще дойде след нея - аз не знам, но според мен ще е някаква форма на естествана пирамида (т.е. сега наричаната диктатура). То и навсякъде другаде в природата е така - по един или друг начин накрая винаги се оформя един лидер, който поема отговорността за доброто на всички до момента до който не е в състояние да изпълнява тая отговорност, когато бива заменен с друг лидер и т.н. Репрезентативната демокрация се е опитала да разпредели тая отговорност между много индивиди, но това не води до нищо добро, понеже в крайна сметка всеки се опитва да я прехвърли върху общата маса
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Юни 29, 2022 9:55 am |
|
 |
|
lcr
|
Йерархиите и пирамидалните структури са неизбежни, поради факта, че хората не са еднакви. Като така, не съществува обществен ред, който в еднаква степен да удовлетворява всички.
При демокрациите има едни хора, които не са достатъчно активни за да построят сами живота си и като така естествената конкуренция не ги устройва. Такива хора обикновено искат уравниловка, което е присъщо за диктатурите.
При диктатурите има едни други хора, които са доста по-активни и уравниловката не ги устройва.
Въпросът е в това, кои са преобладаващите.
|
| Сря Юни 29, 2022 10:02 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не знам кое те кара да си мислиш, че казваш нещо ново. Всичко това се излива по всички медии денонощно. Едва ли има човек, който да не е чувал тази "гледна точка". Истината обаче, никога не е черно-бяла. Бих ти препоръчал да погледаш малко Шарий, защото показва доста по-цветна и доста по-реална картинка както по отношение на украинците, така и руснаците. Съмнявам се обаче, че ще го гледаш. Както сам казваш теб други гледни точки не те интересуват. Избрал си си някаква "истина" и много държиш и ние да я приемем. Извинявай, но не става така.
|
| Сря Юни 29, 2022 10:18 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
На какъв етап е човешкото общество? Воините винаги са се водили по едни и същи причини- сега и преди векове. Както преди селяните са тръгвали на кръстоносен поход да освобождават светите земи или Ханс от фабриката е вярвал в някаква идея и е тръгвал да убива. Казваш в демокрацията има обратна връзка. Ако утре излязат и кажат влизаме в войната, това от обратната връзка ли ще бъде породено или решението ще бъде взето от една шепа хора? Така и сега днес може да си гледаш фейса, а утре да залягаш по окопите.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Юни 29, 2022 10:27 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не, грешен анализ - това, което трябва да се направи е да не се "кляка" на путьо, щото видиш ли той бил в правото си да царува и да си играе на император. И да, достойно за уважение е като ги нападат да се защитават, и ще е хубаво ако победят. Идеалното е оня да не беше нападал, ама да се твърди "че много го дразнели и той нямал избор" е смешно. И мен ме дразнят разни хора, ама спазвам законите - дали от страх да не ме напляскат, или от разбиране че противното би било "недемократично", е друга тема. И какво е демокрацията? Правиш референдум, или нещо подобно, ако 50% кажат "нападаме", слушаш и изпълняваш, ако кажат не, си сядаш на д-то и работиш по важните неща. Цинично е - това е разликата между "цивилизовано общество" и джунглата, т.е. животинския свят. Както бях казвал, според разни умни глави, смисълът на живота за всички живи организми е да станат доминиращ вид. Гаранция че хората не мога да станат, ако спазват правилата на лъвове, леопарди, крокодили и т.н. - в битка на силата ще сме набити, изядени и нае..ни. Затова хората са се адаптирали да работят с главата си и така са узурпирали властта на планетата. Това, което е различно, е че в човешкото общество йерархията не е на ниво физическа сила, както в стадото или глутницата, а на по-интелектуално ниво. И целта на демократичните общества е да намерят тези по-напреднали индивиди, които могат да ръководят стадото така, че то да е все по-добре и да стане доминиращ вид. Фашистките диктатури, като тази на путлер, имат друг подход и други ценности - и там е конфликта между "западния свят" и тях. Азиатците също имат различни ценности, но и трите групировки се борят за по-доброто си съществуване и доминиране на планетата. Конфликтите между тях може да се решават на дипломатическо ниво - но това не винаги помага, и проблемите може "да ескалират" до примитивната форма на физическа разправа. Което никой не го отрича - всъщност, някой лидери не го разбират напълно, и не схващат че за да можеш да победиш при такава ескалация, трябва да си се подготвил добре. Т.е. да имаш работеща икономика (пари, ресурси), конкурентна среда (надпревара за разработване на нови технологии и умни глави) и да инвестираш много във военната промишленост. Путьо си мислеше, че с огромното наследство на архаични железа от СССР-то ще може да компенсира 30-40 години застой. Дали ще успее предстои да разберем в следващите месеци.
|
| Сря Юни 29, 2022 10:33 am |
|
|