Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Телоподаващо 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Телоподаващо
В отговор на задаващата се криза, да вложим паричките в смислени инвестиции. :) Като страничен ефект, ще си подобря значително битовия комфорт вкъщи, капвайки тук-там, където е нужно, вместо да мисля как точно да го разпробивам за да го закрепя с болтове и гайки. Трябва ми вълшебният розов еднорог: TIG+MIG апарат с CO2, подходящ за тотално начинаещ, да не се скапе на 2-та заварка и до 1000 лв. Дайте някво мнение :)

Сря Юни 15, 2022 4:34 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Телоподаващо
Препоръчвам ти да погледнеш тук: http://www.aigwelding.com или тук http://www.deltech.bg
Техниката е прилична, хората са отзивчиви, ще те посъветват, ако е необходимо ще ти покажат първите стъпки в заваряването.
Ако нямаш, ще те обзаведат с маски, ръкавици, консумативи и т.н.

Сря Юни 15, 2022 4:51 pm
Профил

Още един + за http://www.aigwelding.com/

Сря Юни 15, 2022 5:20 pm
Профил

Нямам много опит със заваряването, но гледам, че има комбинирани апарати за MIG / TIG / MMA, които работят и с телове с флюс без газ за MIG.
Не знам читав ли е, но цената никак не ми изглежда висока.

Сря Юни 15, 2022 5:39 pm
Профил

Ами от тези по-евтините не мога нищо да ти препоръчам, това което имам са Линкълн и Миллер, като на Линкълн имам и комбинирани и самостоятелни а на милер има само едно комбинирано. Заваряването не ми е силата като практика, и съм най-доволен от милера Multimatic 215, иначе в БГ взехме и един линкълн 210 MP от който също са доволни, но там работят професионални заварчици та има разлика. Линкълн имат и два по малки модела 140MP и LE31 но тях не съм ги пипвал та нищо не мога да кажа. На милера ролките са му удобни, много бързо и лесно се сменя телта вкл. като тип и размер.
В момента се чудя какво да си взема за тука, че милера го замъкнах в Мексико и по добре да си стои там, и оглеждам освен тия заподозрени и по-евтини варианти но се чудя струва ли си, обикновено евтините инструменти винаги излизат скъпи :) Тоя милер като го зкарах в Мексико идеята беше ако някога, нещо се наложи някъде ... с две думи да се използва веднъж в годината, няма да ти кажа колко ролки съм изял, ползвах по почти всяка седмица докато бях там, и ако бях взел някой по-евтин който я не му стига силиците и прегрява, я дами прави мизерии с ролките, или друго подобно и най-вероятно щеше да ми писне и да купя пак милер и то на място и да ми излезе с $1000 отгоре щото толкова си слагат местните търговци на милери и линкълни.
Та и сега така, релано тук всичко е дървения, нямам някакви планове да правя нещо метално, нямам нужда затова не съм го и купил още, но се оглеждам за да има под ръка, и знам, че като го купя ще му намеря работа и хем не ми се дават $2500 хем знам че ако не ги дам ще се псувам :)
Каквото и да вземаш задължително да може да работи с flux core, в мексико така и не си взех бутилка с СО2, карам на flux core и всичко е песен, за TIG-a вече нямаш избор, но то в България с бутилкит е лесно, в Мексико е някаква мафия, поне в Гуадалахара, никой не ти продава, всеки иска да му вземаш под наем и да ти я сменя поне два пъти в месеца.
Kempi също е от читавите марки и си струва да се види. Гледам колегите пропъчват по евтини неща, нямам представа, ако работят, или пък ако имат много опит и им е лесно, или пък ако наистина прекапват колкото да не падне нещо .. не знам .. като заварчик опита ми е малко, но теоретично ми е една от силните дисциплини, и заваръчни шевове много съм инспектирал и мога да ти кажа, че в много случаи който и каквото ида ти говори и какъвто и да му е майсторлъка, източника е от голямо значение, особено инверторите източници. Съмнявам се, че ще заваряваш нещо структурно или под налягане но все пак не искаш наплюти и порьозни шевове, а това се случва много често ако заваряваш с кофти източник и нямаш достатъчно опит, а дори и опитни заварчици понякога имат проблем да направят плътен шев ако източника е калпав.
Като цяло телоподаващото е може би най-лесно за усвояване, въпреки че аз се чувствам по комфортно с TIG-а, но и там има не малко значение от източника особено като нямаш опит, а ако заваряваш с електроди още повече, еле пък отидеш ли на някои по специфични като целулозни да речем, та лично мое мнение, освен ако нещо не ти е горещо препоръчано от някой който го изпозлва ежедневно, аз бих заложил на Линкълн/Милер/Кемпи и др. от тоя клас.

Сря Юни 15, 2022 6:10 pm
Профил

Линкълн/Милер/Кемпи са мерцедес в тази техника, съответно и цената :)
Погледни всъщност http://www.deltech.bg това е началото (разработчиците) на разцепената фирма aigwelding :)

Всички методи имат + и -
1. ММА - доста опит и нетрепереща ръка трябва да имаш за да направиш хубава заварка - техниката е евтина и лека
2. MIG - телоподаващо без газ е много голям компромис защото има много пръски от заварката, дъгата е много ярка, много пуши / телоподаващо с газ - класика - недостатък трябва газ - огромна тежка бутилка висока цена и т.н.
3. TIG за високоотговорни неща - истинските машини са много скъпи - дъгата се пали с високо напрежение и ментаците пробиват :)

Сря Юни 15, 2022 7:44 pm
Профил WWW
Аватар

Edesign написа:
Линкълн/Милер/Кемпи са мерцедес в тази техника, съответно и цената :)
Погледни всъщност http://www.deltech.bg това е началото (разработчиците) на разцепената фирма aigwelding :)

Всички методи имат + и -
1. ММА - доста опит и нетрепереща ръка трябва да имаш за да направиш хубава заварка - техниката е евтина и лека
2. MIG - телоподаващо без газ е много голям компромис защото има много пръски от заварката, дъгата е много ярка, много пуши / телоподаващо с газ - класика - недостатък трябва газ - огромна тежка бутилка висока цена и т.н.
3. TIG за високоотговорни неща - истинските машини са много скъпи - дъгата се пали с високо напрежение и ментаците пробиват :)

По идея не трябва ли всички дето завършват на IG да са с инертен газ? :)

Сря Юни 15, 2022 8:19 pm
Профил

Инертен газ не винаги значи инертен газ, СО2 не е наш инертен, затова по правилното е заварка в защитна атмосфера. Тук идва и момента с core flux теловете, те създават защитна атмосфера. Относно качеството на шева, никога не ми е хрумвало преди да го закарам моя в Мексико да заварявам без газ, но поради драмите с бутилките реших да пробвам. Резултата е добър, както казах дори за човек като мен без много практически опит в заварките. За пръските, да пръска малко повече, но не е драма, и изобщо не е каквото може да видиш в някои ютуб видеа. Аз използвам основно тел на Линкълн, но когато е нямало под ръка съм купувал от близката железария някаква тяхна марка, има разлика в пръскането но пак не е ужасно много.
Да заваряващ с газ е по-добре естествено, има си предимства, но съвсем отговорно мога да кажа, че за всякакви не отговорни приложения е ОК. Под отговорни аз разбирам наистина такива, структурни елементи, разбирай мостове, транспортни естакади както и съоръжения под налягане, като пак визирам налягане над 30 бара, така, че за всичко което може да ти се наложи в едно домакинство е ОК, без значение дали е навеса или стоманена конструкция на хале.
Гледам тук какви са по-евтини те варианти, и това което е с някакви позитивни отзиви е с около $1000 под мулета или линкълна ....за такава разлика май не си струва да се прави икономия. В Мексико имаше един бранд, не мога да се сетя сега име, много ми го нахвалила местните и мултипроцес машина сходна с милера ми беше около $800 което там вече са около $2000 под милера, ама само щото му слагат голяма надценка.

Сря Юни 15, 2022 8:39 pm
Профил

MIG по принцип е с инертен газ от бутилка, но незнам по кое вереме се появява тел с някаква химия вътре която генерира защитна среда и заваряват без допълнително подаване на газ, водят ги gasless MIG, та този тел можеш да го сложиш както в стандартен MIG, така има и MIG заваръчни апарати в които липсва газовия клапан и маркучлето до ръкохватката, т.е. MIG ама може да заварява единствено с този специален тел, проблема на тоя тел е че е доста по-скъп, и за повече заваряване е по-изгодно нормален тел с бутилка газ

Сря Юни 15, 2022 8:44 pm
Профил
Аватар

Ся, пълненето на CO2 не е никакъв проблем, за това е едно от условията за апарата. Понеже проявих желание да подкрепя БГ производителя, си харесах модела DEL 200 “Synergic Control" от линковете по-горе. ОБАЧЕ, бай Ганьо бизнесмен е страшна работа. Единствената информация за продукцията на тая фирмичка е някакъв мижав PDF с някви много basic данни в него. Не пише дали работи с CO2, нито има снимка отзад, да видя дали има дупки за маркучите. Кво да ви кажа...

Сря Юни 15, 2022 8:58 pm
Профил

Шанса да няма СО2 е малък, у нас flux core не е популярен. Има обаче и разлика, макар никой да не го казва не всички ролки стават за тел с флюс.
Отделно ти ако искаш да го използваш и за TIG трябва да имаш и клапан за него, не че не става и без клапан, но обикновенно като натиснеш педала то първо пуска газ и след Х време пуска ток, като го спираш обратното. Сега за човек без навици сигурно не е проблем да му свикнат, но заварчик с навици ще псува много ако газта му не се пуска и спира сама, а отделно си е преразход.
Не е космическа наука, но си има и доста know how, аз лично не бих си купил български заваръчен апарат, особенно нещо такова.

Сря Юни 15, 2022 9:17 pm
Профил

Реконструктор написа:
Ся, пълненето на CO2 не е никакъв проблем, за това е едно от условията за апарата. Понеже проявих желание да подкрепя БГ производителя, си харесах модела DEL 200 “Synergic Control" от линковете по-горе. ОБАЧЕ, бай Ганьо бизнесмен е страшна работа. Единствената информация за продукцията на тая фирмичка е някакъв мижав PDF с някви много basic данни в него. Не пише дали работи с CO2, нито има снимка отзад, да видя дали има дупки за маркучите. Кво да ви кажа...

Чета темата за заваряването в offroad форума (то другаде не открих нещо полезно като за любител), та там съвета, който дават е - обади се по телефона :)

Сря Юни 15, 2022 9:29 pm
Профил
Аватар

Аз имам лидълското - без CO2, за 200 кинта...

Сря Юни 15, 2022 9:30 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член

Имам DELL 160, купен преди 8 години от същата фирма. Взех го по съвет на Спарки. Същия е от картинката в ПДФ, има си телоподаващо, върви си с кабелите за електроди, и тръбите за тел, някакъв резервен комплект и манометри. Оцеля при дооста окъсявания на електрода докато се учех аз и други около мен. Никакви проблеми с електроди до 4мм. Работи плавно и на нестабилни напрежения по ниски от номиналното еднофазно. Нямам бутилка за газ, фирмите за газ около мен ме отказаха да си купувам. Ползвах няколко пъти с тел пълна с флюс, пръска много, и шева не е красив. Допускам и дългото стоене на телта захвърлена някъде и корозирала, да оказва влияние.

Сря Юни 15, 2022 10:08 pm
Профил

Реконструктор написа:

Не се притеснявай да се свържеш с тях ще ти помогнат да направиш правилния избор и заваръчните маски им са много добри .

Имам от тях тиг апарат DEL DIGITAL IGBT PULSE AC/DC 200 и съм доволен от машината но телоподаващото ми е друг китаец Sherman DIGIMIG 200Х SYNERGIC .
Функцията "SYNERGIC" е много полезна . Значително намаля пръските и лесен за настройка .

@ToHu не знам защо го хвърляш човека към топ брандовете за хоби просто не е оправдано .

Бутилката не е много голям проблем - на доста места могат да ги зареждат не е като аргона . Взимаш си една малка 10л бутилка тя е достатъчна за 7-10кг тел . Това с флюса е голям компромис .

ПС: Да ще работи с CO2 ... сайта ми е мижав но пък има ли панаир или това в експоцентъра те са там :)

Сря Юни 15, 2022 10:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 122 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща