|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:22 pm
Параболична антена на 2.4GHz за безжичен интернет
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Само да вметна, в тази материя за антените повечето си е магия  И работа на принципа - проба грешка. И трудна повтаряемост /докато свикнеш/ особенно при високите честоти - уж всеки път правиш едно и също а резултатите малко различни - всичко си оказва влияние , може би и деня от седмицата в който я правиш 
|
| Съб Авг 26, 2006 11:03 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Ами има нещо такова да, реално някои антени не се подчиняват много на формулите за изчисления, в крайна сметка някои от най-добрите са разни любителски модификации които едвали някой може да обясни защо работят по добре. Но аз съм пробвал разни, та яна 433 дето тръгна сигурно беше 4-тия опит като конструкция, имае едно време една книжка, Наръчник на Радиолюбителя, там иамше няколко интеренси модификации но за ниска честота, 144. Изобщо антените са синаистина малко тъмна материя която уж е сна акто теория но ..... но материалите и размерите са много важни при високи честоти. Затов май най разпростраени там са квадрати или диполи, в крйна сметка пеперудките дават доста добро усилване, и е много по лесно да се изработят точно отколкото едно приемрно 9 елементно яги.
|
| Съб Авг 26, 2006 2:18 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ако някой се интересува от антени и иска нещата в смилаем вид - "Наръчник по антени" на Карл Ротхамел
|
| Съб Авг 26, 2006 2:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А дали не беше това книжката за която говоря, доста тлъста сини твърди корици, мисля това беше ....
|
| Съб Авг 26, 2006 5:34 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Книжката по която си смятал е "Наръчник по антени".Автора и е Карл Ротхамел.МНОГО ХУБАВА КНИГА ! 
|
| Съб Авг 26, 2006 5:41 pm |
|
 |
|
velio
|
Има и друга - "ARRL - Antenna Handbook" 
|
| Вто Авг 29, 2006 9:38 am |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Преди време се мъчих с подръчни средства да разбера приблизителната диаграма на 10.4Ghz излъчвател с антена тип ФАР, направих почти всичко аматьорско до което се докопах и резултата клонеше около нулата, в последствие успях само да регистрирам относително мощноста на сигнала със един префасониран антирадар за кола. Точно си мислех че не ставам за радиолюбител и по добре да се откажа, и съвсем случайно присъствах на замерване на същите параметри на подобен род апаратура с каквато аз се мъчих само че, познайте .... хората които мереха бяха от Израел и си носеха едно нищо и никакво спектроанализаторче на фирмата ХюлетПаккард мисля беше , което си чертаеше едни много красиви х-ки които се записваха на флаш карта тип CF. Това видяното ми върна оптимизма че един ден и аз като порасна ще мога да се правя на радиолюбител ....
|
| Сря Сеп 06, 2006 4:45 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Според мен на радиолюбителството това му е тръпката - с подръчни материали и средства да постигнеш някакъв резултат. Иначе с професионално оборудване и уреди и баба знае 
|
| Сря Сеп 06, 2006 7:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ама ти и дорба честота си си избрал. За по ниски честоти е по лесно, но пък от друга страна там при малки размери на помещението е трудно да измериш нещо, във варна в ТУ имаха не лоша лаборатория за измерване на антени. За таквиа цели ако си имаш къща накоято знаеш какво има в стените и си отделиш една големичка стая ... ама кой радиолюбител има такива условия ... мерил съм единствено усилване сприамо получълнов, и то на ниска честота, на база показанията на alinco-то, 433 е най-високочестотната антена дето съм правил, истинска де, иначе за GSM модули съм правил раазни експерименти, ама то там не го броя. За радиолюбителство се иска свободно време и доста мерак, аз прди разполагах с оборудвана работилница, със струг фреза и доста ще машини, та нещата бяха по лесно, нсе чудех от де да намеря изолационни втулки, или как да направя нещо по изчанчено но ......
|
| Сря Сеп 06, 2006 7:51 pm |
|
|