|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Любопитно
Ами с 10 W на 144 си се покриват 50 км, но зависи от антена и къде точно си, но с това антенче не знам.
|
| Пон Юни 13, 2022 2:38 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Бях подарил на сина, като беше малък, комплект Midland G-223. Дават му 7 мили /10км/ обхват. Покриваше разстоянието от вр. Камен дял и част от Платото на Витоша до вкъщи /горе-долу 7км по по права линия/ с 0.5 вата мощност. Но лесно се губеше връзката от препятствия. И по едно време ми се обади някакъв от Планинска Спасителна служба да спра да го използвам, че те били на същата честота. Е, почти го послушах, смених честотата.
|
| Пон Юни 13, 2022 3:06 pm |
|
 |
|
michev
|
Точно rda1846 не мисля, че е топ цифров чип, та да - все още смятам, че е по-зле от марково аналогово радиво. Като вземат да слагат нещо по-смислено - тогава ще хвалим прогреса. Ако сложиш антената на токито от другата страна нещата ще станат доста по-различни. На БауФенг uv3r мернах антенката и е зле. Имам цифрово йезу със същият чип който слагат в бауфенг, но антената е много по-добра, както и входните филтри.
|
| Пон Юни 13, 2022 3:07 pm |
|
 |
|
syscop
|
Има го този момент с антените.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Юни 13, 2022 3:23 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Ха, тук имало и радиолюбители? Някой да бачка на 433MHz, да си прави станцийки?
|
| Пон Юни 13, 2022 5:21 pm |
|
 |
|
itso.t
|
|
| Вто Юни 14, 2022 12:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
всички архитектури със спекулативно изпълнение страдат от тази дупка, няма как. единствения начин да си сигурен, че си решил проблема е да спреш спекулациите. което е до 50% загуба на скорост (в бенчмаркове). на М1 може и да не може и затова да говорят за невъзможно пачване.
любопитното в случая е, как са нарекли 'предсказателя' - PAC Оracle. от там и името на проблема - PAC Man. трябва да внимават, че може името да е още запазено, а ябълковата компания не обича да я съдят на тая тема.
|
| Вто Юни 14, 2022 5:27 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Като спомена това и се сетих да питам понеже ми е любопитно - с какво точно се занимават "радиолюбителите"? Не, сериозно питам. Имам предвид ония от едно време с радиостанциите и имената с букви и цифри. Не знам дали ги има такива в наши дни ама ми е чудно в какво точно се е изразявало това хоби, някой дали знае?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Юни 18, 2022 4:29 pm |
|
 |
|
itso.t
|
За имане, още ги има. Вероятно правят това което са правели и едно време, поосъвременено естествено. Да кажем синтезатор на честота са 20 знака след запетаята, всякакви на вид и цвят SDR и кой знае какво още. Стъпала с галиево-нитридно-арсенидни-силициево-германиеви полупроводници и всякакви подобни модерни джаджи...
|
| Съб Юни 18, 2022 6:14 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Тръпката да постигнеш нещо с някакви никакви средства. Като например да ползваш отражение от луната за да направиш връзка до Австралия. Телеграфията, също носеше удоволствие. Сега не знам, дали се ползва масово. Отделно бяха раздувките между феновете. В радиоклуба на МЕИ (LZ1KDP ако не ме лъже паметта), разколачвахме някаква военна техника за чаркове. Времето минаваше неусетно и след последния трамвай, следваше "нощна разходка" от десетина километра..... 
|
| Съб Юни 18, 2022 8:58 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Да, това ме интересуваше. Примерно правиш отражение от луната и чуваш някой от другата страна, така ли? Какво си пишат (или казват?) хората в такъв случай? 
|
| Съб Юни 18, 2022 9:02 pm |
|
 |
|
lcr
|
Далечните връзки, по разбираеми причини се правеха на телеграфия. "Чуваш" се с кореспондента, обменяте оценка на връзката и това е. Това, обикновено, траеше секунди, защото си уцелил благоприятните условия и няма време да си разказвате животите.  Обикновено обменът ставаше на около 80 - 100 знака/мин. Доста добрите радисти стигаха до 120 - 140 знака. А това са си цели 16bps 
|
| Съб Юни 18, 2022 9:10 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ясно - това е била зората на 5G мрежите... 
|
| Съб Юни 18, 2022 9:41 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Значи сме дръпнали оттогава. В днешно време връзка, особено с хора в по-напреднала възраст обикновено се предшества от 15 минути само за установяване на протокол - чуваш ли ме, аз не те чувам, микрофона ти е мутнат едно копче там долу на екрана, сега пък ти изчезна камерата и т.н... 
|
| Съб Юни 18, 2022 9:48 pm |
|
 |
|
lcr
|
И телеграфията си има прост протокол. Първо се предава позивната на търсения кореспондент, а после тази на търсещия. В случай че търсиш всички, за първа позивна, използваш CQ. Индивидуалните позивни, обикновено биват 6 символни. Във войската (нашата) бяха 3 символни и се сменяха на всеки 24 часа.
|
| Съб Юни 18, 2022 9:57 pm |
|
|