|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:34 am
| Автор |
Съобщение |
|
PhilipZ
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 12:17 am Мнения: 279 Местоположение: София
|
 Re: Коли
Личната ми кола е американски автомат от класически тип, служебната - ръчни скорости. Толкова не ми прави впечатление, че много повече трябва да се замисля от къде и как се пускат например чистачки, фарове и тем подобни. Много по-важно за мен е колко са кончетата под капака, от колкото дали са ръчни или автоматични скоростите. Преди много години когато бях карал само ръчни много си мечтаех за автомат. След това така се случи, че няколко коли поред (лични) бяха все автоматични. След това когато служебната ми (24х7) беше с ръчни скорости се притеснявах как ще е. Ами след 5 минути в колата спира да ми прави впечатление. Колкото и често да ги сменям е все едно.
|
| Съб Юни 11, 2022 8:43 pm |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Разбирам те, но то е като да кажеш - "ми аз мога и пеш да ходя"  Да, така е - говорим за лични предпочитания. А другите параметри са си отделна губерня - както се казва, сравяваме при равни други условия.
|
| Съб Юни 11, 2022 9:31 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Все още повечето българи не са достигнали просветлението, че един мъж трябва да има две коли...
|
| Съб Юни 11, 2022 9:52 pm |
|
 |
|
gicho
|
Това пък защо? В даден момент, може да караш само едната. То сигурно и две жени е хубаво да имаш, даже повече от две коли...
|
| Съб Юни 11, 2022 11:25 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
|
| Нед Юни 12, 2022 1:11 am |
|
 |
|
gicho
|
Забавни са и двете клипчета, ама моя бакшиш явно му беше тежичко да сменя - незнам дали съединител не отделяше, или друг проблем - някакво деу/шевролет беше. Но си беше неприятна гледка, чак му съчувствах  .
|
| Нед Юни 12, 2022 11:01 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз нямам проблем с ръчните скорости. Въпреки, че повечето ни коли от 2007-ма масам са автомат еднакво комфортно ми е и с автомата и с ръчните. Като рентвам обаче на такива автомати съм попадал,че ти се приисква да слезеш и да вървиш. В Мексико камиончето ми е с ръчни и си ми е перфектно, въпреки, че движението там изисква доста по-често смяна от колкото я София. Та от моя гледна точка това какви са скоростите не е изобщо критерий при избор на кола.
|
| Нед Юни 12, 2022 2:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
единственото, което ме напряга е, когато ръчката за скоростите ми се пада в ляво. в този смисъл предпочитам автоматик при десен волан. другото, но то е по-безобидно - в Япония, на някои от японските производители, ръчката за мигачите е в дясно. на европейските е в ляво. та първата седмица там карам на чистачки, като се прибера тук - същата работа.
скорости се сменят и без съединител. най-дългото ми постижение е с едно пикасо, от Загреб. скъса се жилото на бариерата на магистралата в 18:30 в петък. позачудих се дали да остана и да търся сервиз, после викнах неволята и си минах 1000км. любопитно, но колкото по-стар модел е колата, толкова по-лесно става. на ладата само първа не можеше да се вкара в движение. полските фиати също се караха нормално. не съм се заглеждал по техническите детайли на новите (механични) скоростни кутии - какви 'подобрения' са им нанесли, че скоростите влизат по-трудно (в по-малък диапазон работят синхронизаторите?). но си остава напълно възможно, макар и не съвсем комфортно, да си добуташ каруцата до сервиза при авария в съединителя.
|
| Нед Юни 12, 2022 4:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е 1000 не съм, от Благоевград съм карал до София без съединител с баба алфа, единствения проблем беше нейде след Сепарева баня /прецених, че от там пътят до Вантотрейд е с най-малко спирания  / та там ме спряха полицаи, после бутаха 
|
| Нед Юни 12, 2022 5:45 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
началото на месеца, докато е в движение, Tesla Model S Plaid избухва в пламъци. Това се случва само три дни, след като собственикът й получава автомобила, за който е броил $129 900, съобщава Reuters.
Водачът, наречен само „виден предприемач”, не успява да излезе от автомобила, тъй като електронната система на вратата се поврежда. Той е принуден да използва сила, за да излезе, коментира Марк Герагос, адвокат от Geragos & Geragos. Автомобилът е продължил да се движи още 11 – 12 метра, след което се превръща в „огнена топка” в жилищен район близо до дома на собственика в Пенсилвания.
"Това е чисто нов модел... Прави разследване. Искаме S Plaid да бъде спряна, да не е на пътя докато не разнищим историята,” казва Герагос.
Официален отговор на запитването от Reuters към Tesla липсва.
През юни, когато представи модела в завода на компанията във Фримонт, Илон Мъск го нарече „по-бърз от всяко Porsche, по-безопасен от всяко Volvo".
През април стана ясно, че новите Model S и Model X разчитат на нов пакет батерии. "Отне доста време за развитие, за да гарантираме, че батерията на новите S/X е сигурна," заяви Мъск по време на конферентен разговор, обяснявайки забавянията в производството. "Имаше повече предизвикателства от очакваното при разработването на новата версия."
Местните противопожарни власти заявиха във „Фейсбук” пост (изтрит след това), че „има горяща Tesla”, чиито „батерии са охладени, за да се гарантира пълно изгасване.”
Агенцията National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) е заявила, че е в „контакт със съответните власти и производителя, за да събере информация за инцидента.”
|
| Пон Юни 13, 2022 2:05 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Мъск може да го нарече каквото му хрумне, но докато не се научат как се правят правят автомобили ще си остане "Брадва". Също като цехчетата му. Кръщавайки ги гига-намсик'во, не значи че са най-големите фабрики в отрасъла. Елементарна пропаганда и промиване на по-кухите кратуни. 
|
| Пон Юни 13, 2022 8:07 am |
|
 |
|
michev
|
С мокри съедините и 7 скорости са 2 кутии - DQ381 и DQ500, като вероятно говорим за първата. Колко е издръжлива идея си нямам, но доста се замисля (заедно с двигателя) и това обикновено точно когато не искаш (много зависи от стила на каране преди това). Много хора се оплакват, че мапинга между предавка, обороти и скорост изобщо не е добра - държи твърде ниски оборороти и тормози двигателя. При дизелите това не се усеща. Новите модели за нещастие при отпускане на газта - превключват на свободна. В редки случаи ако наклона е голям - държи на скорост. Иначе - превключва супер бързо и неусетно. Просто с ръчни няма шанс да я настигнеш. Иначе автоматиците с двойните съединители са доста модерни напоследък. Слагат такива на Рено, Киа, Хюндай, VW групата и вероятно в други за които не знам.
|
| Пон Юни 13, 2022 9:55 am |
|
 |
|
itso.t
|
Слагат ги и по доста бегачки, например Нисан GTR, Мицубиши ЕВО 10 и кой знае още колко.
|
| Пон Юни 13, 2022 10:03 am |
|
 |
|
itso.t
|
Тесла си е тесла. Ако името им произхожда от дърводелския инструмент, е избрано много добре, и е точно на точно на място. А ако е свързано с Никола Тесла, трябва да им забранят да го използват, за да не срамят човека... https://fortune.com/2022/06/10/elon-mus ... tal-probe/
|
| Вто Юни 14, 2022 6:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе с колите как да е, аз се чудя как не са затрили още никого с ракетите  Не за първи път ще го кажа и с едното и с другото подхода е аматьорски, пари се наливат, тестове се правят, но някак много наивно се подхожда. Може би това е начина бързо да се усвои определена технология, но лично мое мнение и при колите и при ракетите решаването на проблеми не е точно решаване.
|
| Вто Юни 14, 2022 9:07 pm |
|
|