|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:29 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Смисълът на модерацията не е да се трият постове, които не се харесват на някоя от страните, а да се избягва ескалация на страстите. Докато такава няма, всеки има човешкото право да има лично мнение и е съвсем нормално мненията по много теми да не съвпадат
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Юни 11, 2022 10:28 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Според мен, модериране трябва да има когато има нарушаване на някое от правилата на форума. А тука май няма формални такива, или поне аз не съм ги чел.
|
| Съб Юни 11, 2022 11:27 pm |
|
 |
|
sthx
|
И какво сега - трябва да падна на неговото ниво и да почна да го обиждам и псувам, за да се получи ескалацията ли? Н'бабане, досега си мислех, че емпатията е присъща на хората, занимаващи се с проектиране, но ти се опитваш да ме опровергаеш. Или казано по друг начин - трябва ли някой да ти каже, че се занимаваш с "гъзолизане", за да разбереш, че границата на нормалното общуване е прекрачена? Форумът може и да няма правила, но има общориети правила за общуване и едно от тях е да не се правят квалификации на събеседника. Въпросният господин, акто не му изнася някакво мнение, много често прибягва до каруцарски обиди. Заради него и липсата на санкции напуснаха форума качествени хора като например Димитър преди няколко години, сега май окночателно tgi. Напоследък и доста други участници не пишат. Това дали има значение за модераторите, или е все тая?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юни 12, 2022 9:15 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
|
| Нед Юни 12, 2022 9:41 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 |  |  |  | sthx написа: И какво сега - трябва да падна на неговото ниво и да почна да го обиждам и псувам, за да се получи ескалацията ли? Н'бабане, досега си мислех, че емпатията е присъща на хората, занимаващи се с проектиране, но ти се опитваш да ме опровергаеш. Или казано по друг начин - трябва ли някой да ти каже, че се занимаваш с "гъзолизане", за да разбереш, че границата на нормалното общуване е прекрачена? Форумът може и да няма правила, но има общориети правила за общуване и едно от тях е да не се правят квалификации на събеседника. Въпросният господин, акто не му изнася някакво мнение, много често прибягва до каруцарски обиди. Заради него и липсата на санкции напуснаха форума качествени хора като например Димитър преди няколко години, сега май окночателно tgi. Напоследък и доста други участници не пишат. Това дали има значение за модераторите, или е все тая? |  |  |  |  |
Аз не видях никъде в предните постове ти да си адресиран лично с някаква обида. Видях пост на ник, който е отговор на твой пост, и "гъзолизането" се отнасяше към група, но дори и това е в преносен смисъл, или поне аз така го чета. Нападки по тоя конкретен въпрос има и е имало (за съжаление и също имам моя дял в такива разговори), но това е тема която е силно разделяща, не само в тоя форум а изобщо в целия свят. Обиди граничещи с изтриване е имало преди и в двете посоки. Аз на няколко пъти вече призовавах изобщо да не я коментираме, но пък е актуална тема и хората си имат мнения. Вариантът тук да стане стерилно място с десет човека взаимно потупващи се по рамото с нежни реплики не ми се вижда като по-добър, затова освен култура на общуването бих призовал и за малко "твърдост" при общуването и да не се приемат чуждите мнения съвсем буквално и надълбоко, но лични обиди ще се трият безусловно - да. Колкото до писащите, всеки сам си решава къде да ходи и какво да пише. Някои хора мисля че вече не са тук не по собствено желание, други са си тук и пишат понякога. tgi конкретно, тъй като го спомена, липсваше няколко години и дори и сега е далеч от предишната си активност, преди почти изцяло по технически въпроси и обикновено с много добри съвети по темите, но къде, как и колко пише си е изцяло негово решение. И отново призовавам, ако ще се пише по тая тема, нека да е с факти, въпроси, или хумор, но да се избягват съвсем лични нападки.
|
| Нед Юни 12, 2022 11:08 am |
|
 |
|
sthx
|
Интересен прочит. Ако под всеки твой пост започне да се мъдри нещо такова: Пак ли ще си мислиш, че не се отнася за тебе? Имаше един лаф: Ти го плюеш, той си мисли, че дъжд го вали. Добре , нека е обръщението е към група. Но това съвсем не е имагинерна група, а група от форума. Половината форум, щом казваш, че светът е разделен. И щом обидата е към половината форум, не трябва ли да има реакция към това? Прегледай последните "спорове" на въпросния господин с Тишо и с Гичо. Пълно е с обиди към тях. Както е тръгнало май наистина ще останете във форума десетина човека, потупващи се по рамото. И мене не ме причислявай към някой отбор. По въпроса за войната съм си изказал мнението, че всички са виновни, но някои повече.
|
| Нед Юни 12, 2022 1:29 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Отново - не виждам нищо, което конкретно адресира конкретно теб или когото и да било. Адресира се група "вие". Ако ти се причисляваш към нея, това си е твое лично мнение. Но моето лично мнение е, че уок кулурата на постоянно обиждащи се и засегнати индивиди, е много по-вредна и дори неприсъща на психологията на хора родени и/или отраснали в България. За разлика от крайно изнежените западни общества, в нашата култура ние по принцип допускаме по-голяма свобода на изразяването и аз мисля че това е нещо хубаво, дори ако в някои случаи отива в "по-твърдия" спектър. Трябва да има и места, където човек да може да си каже наистина какво мисли. С други думи - я се стегни и не се връзвай за такива неща  Както вече казах, има една граница, която като се премине, ще има триене без предупреждения
|
| Нед Юни 12, 2022 1:38 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ясно. Трябва да се сдобием с каруцарски манталитет. Като няма форум за каруцари, явно този трябва да стане.
|
| Нед Юни 12, 2022 1:44 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ето точно затова говорех - свобода на изказването до определена широка граница, защото ако се водим по твоите собствени критерии, тоя пост е за модерация понеже е обиден за каруцарите. Но за да се сложи точка на конкретния проблем, оригиналния пост на ник е модериран
|
| Нед Юни 12, 2022 1:50 pm |
|
 |
|
sthx
|
Kaруцари не останаха, но нали ние ще хващаме занаята... Слава богу, че има и от кой да се учим. Един единствен и трябва да го кътаме и да се грижим за него.
|
| Нед Юни 12, 2022 2:12 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ако това е към мен конкретно, а дори и да е към някой друг, нарушаваш собствения си принцип за лични обиди. Постът на ник който те притесняваше е модериран, така че предлагам тук да сложим точка на тоя въпрос.
|
| Нед Юни 12, 2022 2:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и накрая каруцарите ще почнат да се обиждат на "програмист"? не плюйте в локвата, от която скоро може да се наложи да пиете вода. както е тръгнало, не е чак толкова невероятно да ни се наложи поредната преквалификация. Тони поне инвестира разумно...
ние сме в позиция само "да гледаме мача". може да подвикнем нещо от тълпата, за едната или другата агитка, но мача ще се реши на терена, а не от агитките. и е хубаво да се опитаме да предвидим какво ще се случи с нас в следващите 20-30-50 години, след края на мача. за съжаление, не виждам хора на достатъчно високи позиции да загатват за такава прозорливост. да, звучи егоистично, но на първо място трябва да мислим за себе си. емоциите са вредни за стратегическото мислене. в момента целия свят реагира ситуативно - дори не е тактически, камо ли стратегически.
клетвите от вида "по-скоро ще умра, отколкото..." в крайна сметка ерозират до мъртъвци и клетвопрестъпници. първосигналните антагонистични позиции "левки-ЦСКА", "путин е лош", "американците са лоши", "зеленски е нацист", "PIC-AVR" са без стойност, ако се представят без някаква фактологическа обосновка: "путин е лош, защото...", "AVR e по-добра архитектура, защото има стек" и т.н. аргументи от вида "путин е лош, защото е зъл", "зеленски не може да е нацист, защото е евреин", или "PIC е по-готин, защото ми харесва повече логото" са без значение.
ситуацията в Украйна е сложна и е такава от векове. това е цирей, който е бил спукван в миналото няколко пъти, но не е излекуван, отново набра и пак се спука. сега, кой е пропуснал да маже цирея, кой е предписал неправилно лекарство, кой предлага да се отреже крайник заради един цирей - вече е късно да разсъждаваме, ще го прави историята след 50-100 години. и никога няма да е една история, всеки ще има своя прочит на събитията.
но, по същество, това си е регионален конфликт. опасното е, че му се придава статус на глобален, че и ситуацията упорито се бута в тази посока. а там, в крайна сметка, ни се хили безкрая. ние сме твърде малки, за да зависи нещо от нас, без значение какво глаголим. но е хубаво да си имаме едно наум за след "края на мача". а този форум е още по-незабележимо място, в този смисъл. зъбенето "ушанка-педал" би трябвало да оскърбително преди всичко за изказалия го. не мисля, че някой може да промени мнението на отсрещната страна, па ако ще и 1000 аргумента да приведе. без задълбочено познаване на историята в района за последните 100-200-300 години, е безсмислено да се коментира. още по-малко да се твърди, че ситуацията е възникнала на 24 февруари. да, бойните действия са гадно нещо. но винаги са последната фаза на развитието на каквато и да е ситуация. и към днешна дата може само да приемем, че тя съществува и се развива. как ще завърши - не зависи от нас. на национално и още по-малко на форумно ниво.
ако ви се разсъждава все още по темата, дайте да почоплим как ще се развива света следващите десетилетия? - каква ще е енергийната осигуреност на населението и индустрията по икономически региони и/или континенти, и дали въобще индустрията ще може да поддържа нивото си при една невъзможно скъпа енергия - какво ще се яде - как ще се осъществява логистиката и дали тя няма да е причината за залеза на глобалния свят - има ли световна дебилизация и, ако я мима, как ще се отрази глобално на следващите 50 години - предвид горното, след 50 години дали няма да разбираме под "автоматизация" тригер на Шмид с два транзистора 5х5 мм? или дали в този форум няма да се обсъждат теми "как да си намотая решетката на триода на чакръка на баба"?
--- две планети се оплакват от проблемите си: - много ме мъчат тия вулкани, атмосферата хич я няма - аз пък завъдих някакви човеци, но май скоро ще се оправя
|
| Нед Юни 12, 2022 3:26 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Украинският "цирей" ще е все цирей, докато Русия не се раздели с имперските си амбиции и не се научи да живее в цивилизацията.
Когато умуваме, как и колко да се снишим за да не разсърдим мечката, би било добре да се огледаме и, какво правят другите.
Защо естонците дадоха 30% от въоръжението си на Украйна? Защото са емоционални тъпаци или защото разбират, че всеки неунищожен на украинска територия руски танк, е много вероятно да трябва да се унищожава на по-късен етап на тяхна територия.
|
| Нед Юни 12, 2022 3:54 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Много добър пост. Относно "разсъжденията" за бъдещето, сигурно там мненията са толкова колкото и по въпроса за Украйна, т.е. един отбор "Ще се гътнем" и друг отбор "Ще се напием" Според мен четвъртата точка от списъка ти е критичната и ще определи посоката на движение. Ако отидем в посока осем милиарда залепени към телефоните си да гледат смешни клипчета с котки в тикток, резултатът след 50 години е ясен. Ще е късмет не да навиваме триоди на чекрък, а изобщо да намерим някой който е чувал думата триод. В другата посока, ако тръгнем към тотален консерватизъм, след 50 години по черно-бели телевизори ще гледаме реклами какво да правим в случай на ядрена екплозия Какво ще се яде до голяма степен зависи колко ще сме тогава, затова контролът върху раждаемоста трябва да е доста стриктен в световен мащаб и да получиш право на дете трябва да докажеш че заслужаваш такова, но за съжаление в момента е точно обратното заради някакви идеализирани човешки права.
|
| Нед Юни 12, 2022 4:02 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Всъщност на тоя свят има добро и зло.
С какво Путин е по-малко зло от Хитлер. Че още не е построил газовите камери ли - ми не му трябват, той има много по-голям излишък от бомби с които да срива градове и да избива населението там, дотук "само" три града е сринал в Украйна. Пораженията в Хирошима и Дрезден я са по-големи я по-малки.
Човек живее с изборите, които е правил. Да избереш да се наведеш пред злодея защото те е страх те прави жив... страхливец. Някои хора могат да живеят така, други - не.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юни 12, 2022 4:36 pm |
|
|