Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
Не се оплаквай. Тук толкова струва Запорожец с базово оборудване, и за него се чака поне година... :lol:

Нед Май 29, 2022 8:50 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Трябва само да се измисли някаква течна форма за безопасно съхранение, откъдето да може да се извлича лесно в движение.

Това би означавало революция в енергетиката изобщо.

На този етап, методите са 2. Бърз и скъп и бавен и евтин.

Вторият се обезсмисля напълно, що се касае до електричките. За първия, пак трябва да се съхранява метан под налягане, което също обезсмисля нещата.

Нед Май 29, 2022 10:40 pm
Профил
Аватар

Тракайте си с дизелчетата и не се занимавайте с модерни глупотевини...

Нед Май 29, 2022 10:53 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Това би означавало революция в енергетиката изобщо.

На този етап, методите са 2. Бърз и скъп и бавен и евтин.

Вторият се обезсмисля напълно, що се касае до електричките. За първия, пак трябва да се съхранява метан под налягане, което също обезсмисля нещата.

Да, прав си. Но аз съм по-оптимистично настроен. Карал съм кола на газ около 10 години преди време и не ми се вярва съхранението на водород да представлява значително по-голяма трудност. Не съм химик де и не знам детайлите, но със сигурност решение има. А пък не съм чувал някога кола на газ да е гърмяла. Може и да се е случвало, но едва ли е било статистически някаква голяма разлика от бензините и дизелите. Та затова си мисля че водорода би могло да е добро решение, а и значително по-екологично от батериите

Нед Май 29, 2022 11:14 pm
Профил

И аз мисля, че бъдещето на електричките е във водорода. Но, за целта, горивните клетки трябва да изживеят сериозно развитие, подобно на акумулаторите.

Настоящите такива серийни возила, като посочената Тойота, са доста сложни, скъпи и притежават редица недостатъци, което на този етап, не ги фаворизира пред акумулаторните.

Пон Май 30, 2022 1:07 am
Профил
Аватар

Т. нар. "горивни клетки" за мен са слабо различими от батериите. :) И ми се струва, че да обърнеш ток във водород и после пак в ток и после в движение е доста по-неефективно от директно да конвертираш ток в движение.

Пон Май 30, 2022 11:27 am
Профил
Аватар

Аз не говоря за горивни клетки. Това е лцр. Според мен най-лесната и ефективна система е резервоар (както е сега) -> горивна камера за водород -> бутала. Т.е. много подобно на сегашните коли, но водород вместо бензин или нафта

Пон Май 30, 2022 11:53 am
Профил

Реконструктор написа:
И ми се струва, че да обърнеш ток във водород и после пак в ток и после в движение е доста по-неефективно от директно да конвертираш ток в движение.

Със сигурност си прав, ако говорим за КПД, ама то има и други фактори....Зарядни станции, замърсяване от литиево производство.

Исландия се канеше да стане новата Мека - на водорода, ползвайки геотермална енергия. За съжаление другите елементи по веригата не напредват много, няма я още вълшебната безопасна течност.

Пон Май 30, 2022 11:57 am
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Т. нар. "горивни клетки" за мен са слабо различими от батериите. :) И ми се струва, че да обърнеш ток във водород и после пак в ток и после в движение е доста по-неефективно от директно да конвертираш ток в движение.

Уви, токът все още не е започнал да никне по дърветата. Някъде пак има преобразуване от един вид енергия в друг.

Аз не говоря за горивни клетки. Това е лцр. Според мен най-лесната и ефективна система е резервоар (както е сега) -> горивна камера за водород -> бутала. Т.е. много подобно на сегашните коли, но водород вместо бензин или нафта

Съхраняване на течен водород продължително време е енергоемко и скъпо.
За съхранението му в газообразно състояние трябват големи налягания за мизерни количества.
Имам смътен спомен за проблеми с уплътняването на водорода. Доста полимери които уплътнявали ефективно останалите технически газове не се справяли с водорода.

Пон Май 30, 2022 12:01 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
За съхранението му в газообразно състояние трябват големи налягания за мизерни количества.

Сигурно... В течно състояние няма ли да стане? Примерно както се съхранява течен азот.

Пон Май 30, 2022 12:13 pm
Профил

Ето това бих казал е по-перспективно бъдеще: https://www.youtube.com/watch?v=JaP8iplOjz8

Тази идея е на повече от 100 години, просто поредното претопляне на стара манджа. Предишното претопляне беше преди около 20-30 години, даже и аз имам скромен принос в него. Тогава всъщност се появи идеята за хибридите и първите хибриди бяха пневмо-хибриди.
Идеята е за пневмо-хибрид е много блазнеща. Разделяш компресията от декомпресията. Най-готино изглежда с два vane compressors, като всеки от тях с лекота може да се регулира дебит спрямо обороти. С един куршум се решават почти всички проблеми на ДВГ. Като започнеш от истински празен ход. Даже повече, примерно с една малка бутилка при спиране може да работи само компресора. При тръгване пък да работи само турбината (декомпресията).
Абе голяма далавера е.... но на хартия. На практика има един дребен проблем, който никой не успя да реши и това е охлаждането. Общо взето всеки двигател, при който компресия и декомпресия са разделени на практика е за еднократна употреба.

Пон Май 30, 2022 12:29 pm
Профил

itso.t написа:

Сигурно... В течно състояние няма ли да стане? Примерно както се съхранява течен азот.

Температура на втечняване на водорода - 20 келвина / минус 253 градуса Целзий/. Огромни енергийни разходи за втечняване и съхранение.
И по-лошото - течният водород е много лек - 70 грама на литър.
И като всяка течност, дори при високо налягане си променя плътността незначително.
Т.е. дори в и течно състояние е десет пъти по-неефективен като енергийна плътност на единица обем от течните горива.
Освен това, подобно на хелия, макар и в по-малка степен прониква в кристалната решетка на металният съд, в кото се съхранява
и причинява теч или изменение на свойствата - по-голяма крехкост на метала.

Последна промяна al_at на Пон Май 30, 2022 12:47 pm, променена общо 1 път

Пон Май 30, 2022 12:40 pm
Профил
Аватар

al_at написа:
Температура на втечняване на водорода - 20 келвина / минус 253 градуса Целзий/. Огромни енергийни разходи за втечняване и съхранение.
И по-лошото - течният водород е много лек - 70 грама на литър.
И като всяка течност, дори при високо налягане си променя плътността незначително.
Т.е. дори в и течно състояние е десет пъти по-неефективен като енергийна плътност на единица обем от течните горива.
Освен това, подобно на хелия, макар и в по-малка степен прониква в кристалната решетка на твърдите тела.

Хммм... а ако се смеси с друг течен газ с който не се свързва лесно? Някой от инертните?

Пон Май 30, 2022 12:46 pm
Профил

Опитай :) . Това може да е началото на една сериозна научна кариера.
Иначе хората използват метални хидриди за съхранение на водорода,
но все още няма комерсиален успех.

Пон Май 30, 2022 12:56 pm
Профил

Това с металните хидриди се експериментира още от 70-те.

Пон Май 30, 2022 4:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 197  Следваща