|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:12 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Интересни проблеми с рутера ми!
| Автор |
Съобщение |
|
todor
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Апр 12, 2006 10:20 am Мнения: 41 Местоположение: gr.Plovdiv
|
 Интересни проблеми с рутера ми!
Здравеите! Обръщам се към специалистите пишещи във форума.Имам следния проблем с интернета у нас.Включил съм се към локална мрежа за интернет достъп чрез рутер.След рутера съм изградил собствена локална мрежа от 2 компютъра.Дотук всичко добре.Само че по някое време рутера ми увисва и не мога да разбера защо.След като го рестартирам мрежата ми се оправя.Там е работата ,че това увисване има случаен характер.Както 2 ,3 пъти седмично,така може и 2 пъти на ден.Интересното тук е ,че не мога да го рекламирам на фирмата от която го закупих,защото не мога да докажа ,че той на практика не работи както трябва.Ще им го дам и те веднага ще ми кажат ,че при тях всичко си работи и проблема ми е в интернет доставчика.По принцип имам съмнения ,че проблема може наистина да е в интернет доставчика ,но и това как да го докажа?В началото смятах ,че доставчика на нета когато е претоварен в трафик решава да освободи мрежата ,като изключи някои потребители ,които даунлоудват чрез някоя свалячка автоматично!Достатъчно е примерно да намалят TTL нивото на 1 и тези с рутерите ще увиснат.Но мой приятел ми каза ,че сканирал TTL нивото на този доставчик и то си било константно във времето 128.След това ми дойде друга идея.Понеже аз живея в блок има много потребители на едно място,които са свързани в локална мрежа.Демек аз споделям ресурсите на нета с други хора!Да предположим примерно ,че некой от моята мрежа реши да си увеличи обмена по нета ,защото му се струва бавен.Тогава какво прави ,почва да хвърля пакети импулси (пингва) към моя рутер и то дотогава ,докато той изключи вече блокирал.Лошото е ,че това няма как да го засека или поне аз не зная как.
Някой би ли ми помогнал с този проблем ,просто да сподели своя опит!Или да ми каже някаква програма за сканиране на нета ,чрез рутера и то под windows.Тази програма да записва всички параметри на нета и това дали някой междувременно го хаква.Ако пък проблема ми е в рутера ,да даде някакви напътствия как да си го ремонтирам.Съгласен съм че рутера ми е китайски и за такива стоки обикновено се казва ,че просто "такъв е модела" и толкоз,но все пак има ли гаранция,че ако купя друг рутер,нещата ще са както трябва!!!Предварително благодаря на спецовете!!!
_________________ tig072
|
| Чет Авг 24, 2006 5:03 pm |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
 Re: Интересни проблеми с рутера ми!
Много е важно на какъв рутер ще случиш! Аз имах проблем с един D-LINK като го сложа на IDSLa и взема директно външния адрес на модема и .. няма интернет . Слагах и някакъв китайски - същата работа! Накрая си сложих LinkSys и всичко си дойде на място. Това че забива твоят рутер не мисля, че е от мрежата или каквото и да е там ... "просто модела е такъв" 
|
| Чет Авг 24, 2006 5:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Я кажи първо ползваш ли торенти и други подобни нещица  .
|
| Чет Авг 24, 2006 5:31 pm |
|
 |
|
velio
|
Може да е от захранването.
Аз имам Wireless Bridge. Вързан е на UPS в едната стая. В другата стая е PC-то дето играе роля на рутер - то си има собствен UPS. Единия UPS е леко боклучав и включва дори като цъкна телевизора в третата стая (някой път и само от лампата се задейства). В резултат на това понякога се случва да забие или wireless-а или мрежовата карта на РС-то. Кабела между двете е FTP (с обща ширмовка). Когато ширмовката е свързана от двете страни - винаги има проблем. Когато не е - много рядко...
Може край вас да има някой дето смущава мрежата (напоследък навсякъде строят и постоянно режат и заваряват нещо...)
|
| Чет Авг 24, 2006 5:34 pm |
|
 |
|
todor
|
 Отговор
Първо на въпроса на Димитър.Не тегля нищо с торенти и т.н.Просто използувам нета да прехвърлям фаилове от работата към нас през работно време ,а също така за контрол на охранителната състема.Но дори и да не е така.Не виждам какъв е проблема :да не би интернет доставчика ми да контролира ,какво тегля и откаде го тегля.Моля ,ако има такъв случай Димитър да си каже своя опит направо да се изкл. от нета.Ми то по този начин може да контролират и какво си копувам през нета ,номерата на кредитните ми карти и т.н.Това е пълна дивотия!!!!!!За другите господа изкам да спомена че рутера ми е кабелен и със сигурност проблема не е в захранването.Просто това нещо го тествах по следния начин чрез бързо вкл. и изкл. на адаптера на рутера и последния не увисваше по никакъв начин.За смущения също се съмнявам да има ,защото съм далече от подобни източници.Добре ,ако нещата опират до това ,че такъв модел съм си купил.То може ли някои да ми препоръча такъв ,който не увисва!(Марка ,модел ,цена и от каде да си го купя).
_________________ tig072
|
| Чет Авг 24, 2006 8:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Че контролират - контролират си. Но небеше това целта на въпроса ми. Обикновенно рутерите в ценовия диапазон под 150$ без значение каква марка са не са кой знае какво. Та ако теглиш с торенти или някакви даунлоад менажери - те просто отварят много p2p връзки (за пример тоя дето ползвам аз по подразбиране е установен на максимум 400 връзки). Та им идва малко нанагорно, щото все пак това не е CISCO за ххххх$ и хващат къра. Особенно ако са wireless и особенно ако са LinkSys (фирма на CISCO са, ама какво от това  ). та затова питах - направо да ти кажа къде ти е проблема  . Истинските рутери са скъпи 
|
| Чет Авг 24, 2006 8:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
 Re: Отговор
А за това можем да си отворим нова тема и да дискутираме. Сега само ще ти кажа, че си много наивен  . Да не говорим пък тук при нас за какво става дума  .
|
| Чет Авг 24, 2006 9:01 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Re: Отговор
И при мен е с рутър,от доставчика (БТК),като се оплаках за проблем със скоростта, казаха: ако се тегли от торенти ,от време на време да ресетвам модема-давало ефект 
|
| Чет Авг 24, 2006 9:07 pm |
|
 |
|
todor
|
 Мерси!
Димитре наистина би трябвало да открием нова тема за това какво се контролира през нета!Това е изключително важна тема!!! Моля сподели своя опит и наблюдения! Аз имам съмнения ,че се контролират съобщенията през abv.bg ,затова ползувам и чужда поща(т.е. на друга държава).Имаш ли наблюдения дали някой контролира разплащанията през нета? Нали по принцип за тях се дават охраняеми канали от сорта на (https).То да ти кажа е достатъчно чрез една база от данни да се контролират стойностите на сумите по трансферните разплащания
и вида на продукта за да станеш милионер примерно.Това инфо много добре може да се използува за неконкурентен натиск на пазара!И то от големите риби.Да кажем ,че това се използува от полицията е едно ,но ако се използува от "бизнесмени" е съвсем друго.Също така ,трябва да се спомене ,че в нашата държава всеки втори човек се съмнява,че изтича инфо от полицията ,и ако наистина е така то резултата ще е наистина плачевен!!!!!
_________________ tig072
|
| Чет Авг 24, 2006 9:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Специално тук заради "сигурността", пазара и каквото се сетиш още се контролира, подслушва и записва всичко. Даже последните неща, които обсъждахме и чух е, че Google правят база данни с това какво търсиш и после могат или още сега я продават на заинтерисовани фирми. Тук специално информацията за индивида като реален потребител е много важна и хората дават пари за да я имат. Неискам сега да навлизам в подробности кое, как и защо става, но е факт, че се следи. Трафика пък през нета се следи най-лесно. Затова ти казвам, че си много наивен за да си мислиш така. Има два варианта - или се примиряваш (като мен) и не ти пука, или пък неползваш услугите, които допускат да бъдеш следен - нет, кабелна телевизия, телефони и т.н. Даже тук аз ползвам едно нещо наречено I-Pass - реално е RF ID, което се слага на предния джам на колата и чрез него си плащам таксите за магистралите, защото нечакам на опашки, нетрябва да мисля постоянно имам ли кеш в мен - така с него си минавам с 60 мили/час през пунктовете и ми дърпа парите направо от картата. И винаги мога да си гледам он-лайн кога, къде съм ходил и колко пари ми е струвало (жена ми също  ). Та сещаш се, че и това е начин да бъдеш следен и аз познавам хора, които доброволно се отказват от всичките тия улеснения (каквото и да значи тая дума) само и само да са сигурни, че никой неможе да ги следи и да ползва натрупаната информация. Факт е, че заради технологиите в днешно време никои управляващи досега не са разполагали с властта, която имат днес тия дето ни управляват. Наскоро говорих с един познат, който се занимава с мрежови технологии на много високо ниво и консултира доста фирми - та според него всеки провайдер пази лог за всеки свой потребител - и е длъжен да го прави. Така, че прави си сам изводите  .
|
| Чет Авг 24, 2006 10:21 pm |
|
 |
|
todor
|
 Отг.
Димитре това което казваш за Щатите ,ако е така може да се оправдае.Представи си,че някой желае да внесе стока там през нета и канкуренцията ознава обема и вида на продукта и какво от това.Пазара в Щатите е огромен и конкуренцията няма да знае къде точно ще се продава стоката евентуално ,за да направи дъмпинг на цените.Докато положението в България е друго.Тук пазара е 7 000 000 души ,от които ефективни са 2 000 000 и има само няколко града,където може да се продаде стоката.Така ,че ако решиш да внесеш дори и 100кг.
банани конкуренцията ще се намеси на пазара и то още в зародиш ,преди да си я получил.Накрая ше се окаже че дори и стойността на обмитяването е променена!Знаеш ли навремето,когато в BG имаше чеинч бюра,и решиш да продаваш или купуваш долари и направиш предварителна заявка за определена сума ,но в момента не носиш пари и кажеш,че след 1/2 час ще ги донесеш.След това време се оказва ,че навсякаде в страната курса на долара е променен.И забелязах ,че ставаше въпрос за суми над 20 000 долара.Направи сметка каква малка цифра може да окаже натиск на пазара  .Така,че за големите държави това горе долу е поносимо,но за малките е страшен бич!!!Бизнеса и управляващите са свързани в една мафия и нови играчи не се допускат!!!
_________________ tig072
|
| Пет Авг 25, 2006 9:32 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Отг.
 |  |  |  | todor написа: Димитре това което казваш за Щатите ,ако е така може да се оправдае.Представи си,че някой желае да внесе стока там през нета и канкуренцията ознава обема и вида на продукта и какво от това.Пазара в Щатите е огромен и конкуренцията няма да знае къде точно ще се продава стоката евентуално ,за да направи дъмпинг на цените.Докато положението в България е друго.Тук пазара е 7 000 000 души ,от които ефективни са 2 000 000 и има само няколко града,където може да се продаде стоката.Така ,че ако решиш да внесеш дори и 100кг. банани конкуренцията ще се намеси на пазара и то още в зародиш ,преди да си я получил.Накрая ше се окаже че дори и стойността на обмитяването е променена!Знаеш ли навремето,когато в BG имаше чеинч бюра,и решиш да продаваш или купуваш долари и направиш предварителна заявка за определена сума ,но в момента не носиш пари и кажеш,че след 1/2 час ще ги донесеш.След това време се оказва ,че навсякаде в страната курса на долара е променен.И забелязах ,че ставаше въпрос за суми над 20 000 долара.Направи сметка каква малка цифра може да окаже натиск на пазара  .Така,че за големите държави това горе долу е поносимо,но за малките е страшен бич!!!Бизнеса и управляващите са свързани в една мафия и нови играчи не се допускат!!! |  |  |  |  |
Това е малко преувеличено, при 20000 не би променило курса и със стотна от цет
Та на въпроса бих казал да пробваш да сложиш един евтин switch след рутера, този вградения на рутера е направен направо в процесора и затова забива
Аз се занимавах преди време с такива рутери има едни руснаци който имат добра версиа линукс просто го префлашваш с това и всичко става 6 , за съжаление ставаше само за такива с процесори ADM5120 
|
| Пет Авг 25, 2006 10:30 am |
|
 |
|
todor
|
 Отг.
Това за 20000 $ важи за периода до 1996г.
За рутера ми може наистина проблема да е софтуерен.Може би китайците са вложили нещо некачествено и за това така се държи.И не мисля ,че цената на рутера определя качеството.В крайна сметка аз го отворих и открих,че вътре има просто един ARM7 и няколко малки чипа около него.Скъпите рутери вероятно имат същото.Може би разликата е единствено в софта.Преди време ми хрумна идеята да сложа един стар комп с LINUX на входа.Но тук недостатъците са повече от предимствата.Захранването е към 300 вата,вентилатора шуми ,необходимо е да се купи и суич.Разбира се този вариант никога няма да забива.
Ще пробвам тази идея със суич след рутера ,мери за идеята.Дано се оправят нещата.
_________________ tig072
|
| Пет Авг 25, 2006 11:00 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Отг.
МИ не е така за скъпите рутери те са по друг начин направени , те са си цял комп а не всичко в един чип.
Виж в интернет за нов флаш в сайта на пройзводителя може да се оправи с префлашване .
Аз преди като си купувах рутери гледах да са с процесор ADM5120 защото са 2 пъти по бързи и са с повече флаш и рам , а и най вече заради това че има начин да се сложи истински линукс
http://midge.vlad.org.ua/wiki/
За този линукс стават всични евтени рутери edimax , qubs , ако си решил да го сменяш един ден най добре е да се види какво има като предлагане и после гледаш какъв му е процесора и така 
|
| Пет Авг 25, 2006 4:58 pm |
|
 |
|
todor
|
 Мерси!
Мерси за много ценната информация за този модел рутери.И естествено възможността да се постави истински Линукс,който не зависи от фирмата производител.Може би по този начин ще се избегнат "случайните" бъгове на фирмата производител.
_________________ tig072
|
| Нед Авг 27, 2006 5:48 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|