Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Добър сайт за мързеливите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Добър сайт за мързеливите
Струва ми се, че е доста полезен за начало и затова започвам с него
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html

Вто Яну 04, 2005 12:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Интересна статия....а дайте да я поразвием малко тая тема....
Предлагам да почнем от по-"малки" импулсни...малки по размери, малки по мощности. Конкретно ме интересуват 220 >> 12V/5V (1A)...нещо подобно на зарядните за GSM. Правил съм си такава схема, но ми е интересно как да сметна трафчето, какво КПД, каква стабилност и пр. :D

Сря Яну 05, 2005 8:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Погледни TOP-вете. Имат си и софтуер за смятане на всичко - http://www.powerint.com/. Аз ползвам тях за точно такива захранвания и съм много доволен засега :) . Комет са им представители.

Сря Яну 05, 2005 8:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами виждал съм такива, не съм правил...Не казвам, че са лоши, даже ми харесва колко малко електролити има в първичната, обаче ми се иска нещо на което мога да разчитам повече :wink: Например зарядното на един лаптоп който ремонтирах наскоро имаше някакво MC (Motorola), което не бях срещал досега. А и във вторичната, както съм забелязал на повечето "качествени" захранвания винаги срещам TL431 да клати оптрона...

Сря Яну 05, 2005 8:57 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
да ама май искат пари за програмите. и на мен много са ми интересни такива малки импулсни и ще ми е интересно да разбера как се смятат и правят.

Сря Яну 05, 2005 9:04 pm
Профил

Мнение 
Безплатни са бе .... те една програма имат Pexpert

Сря Яну 05, 2005 9:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
Ами виждал съм такива, не съм правил...Не казвам, че са лоши, даже ми харесва колко малко електролити има в първичната, обаче ми се иска нещо на което мога да разчитам повече :wink: Например зарядното на един лаптоп който ремонтирах наскоро имаше някакво MC (Motorola), което не бях срещал досега. А и във вторичната, както съм забелязал на повечето "качествени" захранвания винаги срещам TL431 да клати оптрона...

Това е последното, което съм правил - 7 волта / 7 ампера. Даже получи без проблем пълен сертификат за електростатика и електро-магнитна съвместимост. На излъчвания в мрежата беше с 20dB под нормата в целия обхват от 300kHz до 30MHz. L2 и L3 обаче не са точно тези от схемата. Заменени са с други 2uH/5A.
Изображение

Сря Яну 05, 2005 10:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако някой проявява интерес - утре мога да дам данните за чока и трафа.

Сря Яну 05, 2005 10:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има интерес.
Защо ползваш обратна връзка след LC- филтъра? Не създава ли проблеми със стабилността?

Сря Яну 05, 2005 10:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Честно да ти кажа - идея си нямам, защо така се е получило :oops: . По принцип трябва да е преди него. Но пък си работи супер стабилно. Използваме го да захранваме главите на два големи термични принтера, единия от които е с кътер. По време на всички изпитания досега несъм забелязал да има някакъв проблем. Имаше нещо странно обаче, което ме учуди - когато работи на празен ход (без товар) има едни съвсем леки и незабелижими иглички на изхода, но когато се натовари (даже и на 100%) - изхода му ставаше абсолютна права, идеална линия :? . Та де да знам - може и заради това нещо с обратната връзка да е - по принцип импулсните захранвания не са ми най-силната страна, затова ползвам тези чипове, щото едно, че лесно се смятат (нали си имат програма за това), а и винаги тръгват без проблем (ако трафа е направен кадърно де :) ).

Сря Яну 05, 2005 10:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кой ви прави трафовете или как си правите трафовете или откъде си купувате трафовете? Аз кат видя траф и се изприщвам. По дефиниция се изприщвам от всички "custom" елементи.

Чет Яну 06, 2005 11:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е, да де! И аз там виждам проблемите. Всичко, което няма PartNumber го приемам с подозрение. Само че, за трафа се вижда някакъв стринг, може да е готов комерсиален траф, знаеш ли. Затова питах какво е.

Чет Яну 06, 2005 11:49 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
В сервиза ни сме си направили една машинка за навиване на трафове, мога да опитам със един два...Ама говорим за високо КПД...да няма пищене и разни вълни по изхода, да не ми пече...Е за тва май се иска качествен траф...

Чет Яну 06, 2005 2:27 pm
Профил

Мнение 
Интересно ми е в каква кутия беше когато мина изпитанията.
Метална или пласмасова?
Филтъра на входа ми се струва недостатъчен.

И още нещо - как да пробваме SMPS преди изпитанията за да имаме надежда, че ще мине. Ясно, че радиото не трябва да ни свири влюбено, но ако някой има идея ще е полезно!

Чет Яну 06, 2005 5:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
По трафа и чока:
Траф:
Ядро - E30/15/7
Първична намотка - 54 навивки, 0,3 мм проводник, 2 слоя, 980uH
Вторична намотка - 3 навивки, 1,6 мм проводник, 6,4uH
BIAS намотка - 6 навивки, 0,3 мм проводник, 29uH

Чок:
2х40mH, 0,3 мм проводник

Значи - нещата, които са важни са индуктивностите - т.е. броя на навивките може и да не отговаря на посочения, но индуктивностите трябва. Човека каза, че даже шлайфа фиритите за да ги докара нещата. След като се направи трафа и се залее с лак, му се слага и един пръстен от медна ламарина около 1 см. широка - един вид екран.

Фирмата, която ни ги прави е:
“ХЕЗА – Красен Хинов”
Велико Търново
0886 455536
hezatraf@abv.bg
Красен Хинов

Изпитанията бяха в пластмасова кутия, т.е. в кутията на устройството си бяха. За това къде се намираш - какво да ти кажа - трудна работа - трябва си апаратурата, а тя е доста скъпа и демек нещата стават малко на магия, усет, опит и т.н. Правиш, правиш нещо и като идеш там вече се вижда къде си :) .

Чет Яну 06, 2005 7:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща