|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:07 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Много грешна гледна точка. В европата никого на карат да работи - справка: наште циганори. Който иска лежи, прави се на сакат и чака да му фърлят нещо, а всъщност половината от милостинята я дава на тартора. Ти искаш така? Миии ... добре. Аз не, предпочитам да съм от първите. Дистанциран от съседи - да, ама това го разбирай "оня педераст дето събота сутрин стърже по парното с ъглошлайфа от панелката отдолу го няма". Да имаш или не социални контакти си е избор и никой не ти го забранява - поне не там. Това че с тумбата в катуна е по-весело, си е пак до личен избор  Да не цитирам, ама едно време, в оня строй, дето путлер иска да ни зарови отново, учехме че трудът е бил причината човекът да стане доминиращ вид на тая планета, а тази цел (да стане доминиращ вид) се смята за движещата сила пред всички живи организми. Но да, в катуна на социални помощи пак е опция за някои. Докога? Ми, докато може... Глупости - истински качествените хора емигрираха още 90-те. Да, отварянето на евросъюза улесни това - ма за да тече ток трябва потенциална разлика. Явно има. В момента в БГ заплатите почват да гонят европейските, по-точно стандарта - потенциалът в нашата точка се качва и изравнява с оня в европата - тока спира да тече. Никой никого не кара да ползва европарите, но ако някой е по-находчив и приспособим, и е намерил начин да се възползва, другите горят - така е. Не е "честно", но знаеш какво е казал Дарвин. Измами станали? Ми я ми кажи от каква националност са тия дето са го допуснали - т.е. корумпирани служители, мързеливи разследващи, непукисти-мрънкачи избиратели? Сантиментална забежка - началото на 2000'те години, аз млад "специалист" на работа в немско - купувам си кола и я плясвам в градинката пред квартирата. След малко идва хазайката и казва - махаш я оттук щото иначе звъня на полицията и си "чаo". В БГ - някой ахмак спира с жипката на тротоара, аз заобикалям, може да напсувам, и си продължавам. Тука сигурно пак има някаква конспирация? Нищо де, той соловьов ще да е казал така. Сериозно ли? Не хванах детайлите, но китай са накари кривия да инсценира нещо с ковид? Оня, дето казваше че при тях няма и един? Може, те тия боклуци лъжат наедро, а и няма нужда даже и аргументи да дават, камо ли доказателства - имат си репресивен и пропаганден апарат за това. Ами да, пустите научни открития, и те се от едни и същи хора - Нютон, Айнщайн и сие - ей, как пък един комуняга не пуснаха да измисли нещо гениално? Да, находчивите и приспособими индивиди оцеляват - може и да му викаме наглост, инат или нещо друго. Ами системата позволява и аз да го направя - ама не мога. А "връзка" няма как да не няма - вика се "причинно-следствена" връзка. НАТО като заплаши руснаците и отговарят, нали така. Аз като огладнея и търся да ям, ако нямам кинти търся работа.
|
| Вто Май 17, 2022 11:12 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Вто Май 17, 2022 11:57 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Гичо, относно последния ти пасаж поста, силно не се съгласявам. Системата може и да позволява да направиш, но шансът ТИ да направиш е неизмеримо по-малък от шанса някой от "тях" да направи. В днешно време тъп но хитър търгаш е много по-успешен отколкото умен но затворен създател. Примери безброй. Веднага се сещам за Джобс и Вознияк, или Едисон и Тесла, или Гейтс и Алан, или Мъск и Еберхард. И т.н... Просто така работи точно същата тая система, докато в предишната, която плюеш така запалено имаше пътища за издигане от най-ниско ниво - разни кръжоци по училищата, после клубове, изложби на младежки разработки и т.н. За да сложиш нещо там и да бъде забелявано не ти трябваха милиони. Вярно е че имаше и голяма корупция, но същата я има и сега, дори може би още по-голяма. Без да се захласвам по отминали времена, мисля че е глупаво всичко да се отрича поголовно на единствения показател "ония старите комуняги". Едно умно общество би градило върху старото вместо все кипът да събаря и да почва отначало. Умно общество, казвам... Проблемът е, че има кръгове които нямат интерес от умно общество, а точно напротип - маса от хора, които работят, плащат лихви по кредитите си на банките, и послушно гледат телевизия вечер. Аз съм 100% сигурен че ти по интелект си значително над средната маса, но въпреки това застъпваш че така трябва да бъде??
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Май 17, 2022 11:57 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Кръжоците и клубовете - ок, но сега стига да искаш, можеш да участваш в световни кръжоци и клубове. За елементната база с която разполагаха българския или немския любител, да говоря ли? В професионален план, само да имаш акъл, не беше достатъчно. Трябваше и да си лоялен член на партията. А когато идеше реч за някакъв реален продукт, творецът му, обикновено стоеше в сянка на най-ниското ниво, под разни началници и партийни величия. Никак не се толерираше индивидуализма и всичко беше резултат от работата на колектива, под мъдрото ръководство на партията.
|
| Вто Май 17, 2022 12:10 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Вто Май 17, 2022 12:18 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
това бие рекорда на 25 метровия кремвирш (по дебилизЪм).
_________________ путинофили: "иди н***й"
|
| Вто Май 17, 2022 12:33 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Стига писахте глупости. 1. Човек трудно може да се самоамбицира и да се самоуправлява. Сега за да участваш в тези кръжоци трябва човек да е лично целеустремен и само силно да го желае. Хилядолетната човешка история доказва че това е невъзможно. Затова във всяко нещо има ръководител то и резултата е виден уж всичко е достъпно и лесно обаче хората все по-малко се занимават с нещо 2. За реалния продукт говоря от името на човек със собствен бизнес и искам да ти кажа че сега какъвто и продукт да изкараш наемаш налкоко човека които да ти движат писарската работа по ISOто и плащащ десетки хиляди годишно за сертифициране. Т.е. искам да ти кажа че сега продукт можеш да изкараш само ако разполагаш с огрмно количество пари и хора, та и тук резултата е видим - все по малко хора правят нещо. Всеки се крие под друга шапка - а това води до унищожаване на дребе и среде бизнес, което всъщност е кръвоностната система на едно общество в което се търгува с пари.
|
| Вто Май 17, 2022 12:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Вто Май 17, 2022 12:54 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
Последна промяна TheWizard на Вто Май 17, 2022 1:26 pm, променена общо 3 пъти
|
| Вто Май 17, 2022 12:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Опитите да ги превърнат в герои продължават... https://t.me/readovkanews/34118
|
| Вто Май 17, 2022 1:18 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Най-накрая нещо смислено сред всичките лайна. Тотално съм съгласен с тебе. Изключително лицемерна загриженост за малкия и среден бизнес, като в действителност се прокарват фашистки закони и регулации, които го убиват. Естествено, под лицемерната маска на "загриженост за човека". Бъдещето на тоя човек е художествения жанр "киберпънк" - неофеодална йерархия, където или си роб на някоя мегакорпорация, или си преследван клошар.
|
| Вто Май 17, 2022 1:20 pm |
|
 |
|
nik
|
Най свирепите защитници на запада - не са живяли никога на запад Най дървените философи на тема "възможности" дефакто са роби в някоя фирмичка и никога нищо не са се блъскали да сътворят и развият
Тази тенденция не я разбирам, как човек на заплата ще дава акъл как се прави бизнес? Ами като толкова си знаещ и можещ, хвани бизнес? Що креташ на заплата?
|
| Вто Май 17, 2022 1:31 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Има си пирамида на Маслоу и по-умни глави са казали кое амбицира един човек. Не знам как ти работи твоя бизнес, ама сериозните компании имат подход - викат му менторство - работа с техникуми, университети, спонсориране на клубове (Да! издържат клубове за да могат децата да се амбицират и развиват и т.н.) - и всичкото това го правят не от решение на конгрес на БКП, а защото десетилетия са в тоя бизнес и знаят, че специалист не се става за една година, работейки за 800лв. Истински ценните хора трябва да обичат това, което правят, и тая обич/интерес се запалва в децата. И затова наливат много пари в тая област. Това, че ти в твоя бизнес не го виждаш тоя момент, е въпрос на камбанария. Относно сертифициране и бумащина - от твоята гледна точка, това са хиляди дадени на вятъра. От гледната точка на някой, дето е умрял от паднал асансьор, изглежда другояче. От БГ гледна точка DPF-а на дизела е "ебаси тъпнята дето те набутва", от другата гледна точка е "процента на болните от рак ..." или нещо подобно. Явно прекарваш думата "бизнес" през някаква призма с надписи на кирилица. Да въртиш "бизнес" не те прави автоматично независим - някой го каза - заеми, данъци - накрая като платиш на "работниците" - "да кретат", и се прибираш с два лева в джоба... Ако случайно дръпнеш като "бизнесмен", излизаш на радара и почваш да храниш едни други паразити. Аз съм пробвал и двете, и за мен няма категоричен отговор едното да е по-добро от другото. Последно преди 3 месеца трябваше пак да решават накъде да хвана - и да, пак отидох да "кретам" на заплата - но поне работя по продукти, дето няма как да ги правя сам - или с наемници дето се чудят накъде да се облегнат, щото "запада" ги мачка. Сега имаш избор и сам решаваш кое от двете да правиш - при другата система избират субективно едни други хора и ти си длъжен да спазваш. И за да не се дърпаш, те прекарват през промиване на мозъка, дето даже да се радваш че са ти го начукали и да искаш още. Убеден съм че и двете системи имат много недостатъци - за момента харесвам повече тая, която има по-малко недостатъци - "по-малкото зло". И това е. Идеалистите да ходят в Северна Корея или на Луната. Скоро и на Марс.
|
| Вто Май 17, 2022 1:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Пак крайности... Истината както винаги е някъде по средата. Първо - никой не те задължава да си сертифициран по някое ИСО. Второ - някои от тия регулации и изисквания са съвсем смислени. Например, разглеждаме отвътре някоя дърта техника - седемдесетте, осемдесетте години на миналия век. Захранващата мрежа върви на нюню от разделената част. Изолационните отстояния са такива, че по-голяма част от техниката няма да мине съвременен тест за електробезопасност. Пак там - купища оголени кабеляци и конектори от които сервизния персонал може да хване тока за рогата. Разглеждаме и съвременна. Всичко изолирано, опаковано, изолационни отстояния. И какво ли не още... Ако се търси повод за мрънкане, винаги ще се намери такъв. Но това ли е целта ни?
|
| Вто Май 17, 2022 2:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
|
| Вто Май 17, 2022 2:19 pm |