|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:03 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
познавам една известна фото-журналиска, много добра приятелка точно тогава получи грант от Америка за България и замина да снима: Майдана в Киев ( в най-големия суд ) след месец, два - пихме кафе в подлеза на Университета - разказваше на дълго и на широко поне час ко стана в Одеса? (не е била там) ... нещастен случай по стечение на обстоятелствата ... беше отговора, това знаели всички тогава, докато не се разбра какво се е случило...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Май 13, 2022 2:25 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Бонго, нали се сещаш че "който търси намира" е валидно и в двете посоки?....
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Май 13, 2022 2:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дали мисля и дали съм сериозен... имам си хора, чието мнение по този въпрос ценя. освен това и чета.
алюзията с LCR ми се струва приложима и за причинно-следственото мислене. но явно трябва да тия обясня, но пък се губи чара на самата алюзия.
идеалния R,C и L имат точно определено теоретично поведение (по отношение на тока и напрежението). но, както е известно, в реалния свят няма идеални компоненти. реалния компонент има паразитни съставляващи от другите, при това последователни и паралелни. които от своя страна също не са идеални и т.н. всяко нещо в реалния свят е фрактално. съответно комбинацията от паразитните съставляващи води до изменение на теоретичния идеален елемент. понякога ефекта е търсен (резонанс), понякога се вземат мерки тези ефекти да се минимизират.
всеки капацитет си има времева компонента. тя пряко зависи от съпротивлението - колкото ти е по-голям капацитета и по-голямо съпротивлението, толкова по-голяма е тази времеконстанта. и става интересно, ако между съпротивлението и капацитета има един километър жица, при това с произволни извивки в пространството. пак се получи иносказателно, но аз така обичам да се изразявам. нещо като интелектуална дъвка. разбирай го както искаш.
---
нищо не е черно-бяло. винаги има нюанси, просто защото формализирането колко черно е черното и колко бяло е бялото, също е фрактално. бялото зависи от типа на основата (състава на хартията, пластмасата и т.н.), осветеността (слънце, ксенонова лампа, светодиод, газена лампа или свещ). черното също зависи от боята/мастилото - технология, състав, начин на фиксиране.
с цветовете е още по-сложно, защото там става въпрос за чисто индивидуално субективно калибриране на сензора към възприятието. затова възникват и неопределености от типа 'колко синьо е зеленото' или 'колко жълто е червеното' на светофара. нюанси, но важни. отделно, има поне 20% от човечеството, които 'виждат' моравото като 'сирьосинкаво'.
---
човешката мотивация се свежда до две неща - за знамето или за златото.
естествено, има нюанси. знамето без злато не издържа дълго. златото без знаме води до уродливи резултати. и ако се върнем до цветовъзприятието, може да отпечаташ картинка, която от един метър да ти изглежда като злато, но от близо е кичозно. а може да сложиш и 'златен цвят'.
направи си експеримент - нарисувай на бял лист маса, чиния и пържола в нея. после попитай хората около тебе какво виждат. над 90% от тях ще ти кажат, маса с пържола. много малко ще ти кажат, че виждат рисунка на пържола.
т.е. картинка... без значение, дали картинката е черно-бяла или оцветена, си остава картинка. дори и да я изядеш, ще си изял рисунката, а не пържола. важно е да се прави разлика между рисунката и самата пържола. и поне от време на време да си задаваш въпроса 'кой е пържолата?' не всичко, което тече от 'инфокрана' е за твое добро.
съвременната комуникационна теория казва, че ако не успееш да привлечеш вниманието на аудиторията за 15 секунди, няма да можеш да го привлечеш и 15 минути. аз го наричам клипово мислене. но съм си динозавър.
в този дух, разделям мисленето на 3 типа: - клипово - фрактално - симптоматично не виждам смисъл да разяснявам тази класификация. но последните 20 години света е бутан в посока клипово мислене, което го доведе до пълна дебилизация.
---
и стигаме до 'обективния източник'. за мен съм си създал критерий - гледам само видео на даден факт, при възможност без превод. не чета резюмета и преразказ в статии, не гледам снимки. само живо видео. иначе се получава картинка или преразказ по картинка.
какво е 'обективен източник'? CNN? BBC? ТАСС? yоutube? tik-tok? фейса? бг-мама?
за първоначална оценка на обективност гледай от къде идва златoто. кой финансира обективността. и кой държи знамето. простичък пример с в-к Дневник - прелисти страницата до най-отдолу. какво виждаш? после погледни статиите от какъв източник идват и кой съответно ги финансира. няма медия в света, която да публикува материал, който ще подразни даващия златцето, защо в противен случай то ще потече в друга посока.
затова не може да се говори за обективен източник по принцип. можеш само да разчиташ на субективното си възприятие на картинката (на пържолата), което ни връща на LCR веригите, променливия ток и резонансите. т.е. пак не може да се говори за обективност. любопитно, но гореспоменатите медии, когато излязат извън рамките на полит-коректното за съответната медия, прибързано прекратяват разговора с уговорката 'но не можем да получим потвърждение от независим/обективен източник'. без значение, че може да иде реч, че слънцето е изгряло от изток. понеже е изток...
в този дух, колко военни кореспонденти от 'обективните медии' има на терен - Донецк, Мариопул и т.н.? но не паркетни репортери, които ги карат организирано с автобус до някакво място, а такива с каска и бронежилетка, които вървят с камера сред пехотата, ядат същите дажби, пият същата вода и седят в същите окопи? аз не съм виждал много такива репортажи. може и да изглежда много изискано някой костюмиран експерт да коментира събитията на терен от комфортния си офис, но не е и обективно.
в същност се натъкваме и на още една проява да 'обективизма' - 'цивилизования свят' затвори медийното пространство. достъпа и на двете страни до отсрещна информация е силно затруднен. тубата премахва всякакви видея, които не се харесват на модераторите. гледането на що-годе официални руски източници става само през много крив макарон.
и това ни се представя в луксозната опаковка 'демократични ценности'. ако случайно се промъкне някакъв репортаж 'на запад', който не съответства на правата линия, или бързо се замита, или се обявява за путинска пропаганда и следва разследване кой, защо, как, имена, явки, пароли... и в обратна посока се случват подобни неща, но в голямата си част фактологичната основа на 'репортажа' е от източници, които не са на терен.
стига се и до пълното обръщане на фактологията. по една случайност гледах на живо репортажа на падналата Точка-У с касетъчен боеприпас в центъра на Донецк. нередактирани кадри, незамазани. един репортер се беше оказал в района по чиста случайност и просто вървеше по улицата и снимаше. нямаше дори линейки още. мъж и жена в кола, убити на място. двама пенсионери, които са отишли да си изтеглят пенсиите от банкомата. мъжа викаше на жена си "Люда отговри ми!". жената още мърдаше с ръце. а единия и крак беше на половин метър от тялото. извинявам се за описанието, но това го видях на живо.
на другия ден в-к Ла Стампа на първа страница публикува голяма снимка на същите двама пенсионери със заглавие "Руската армия удари с ракета Киев". за конкретната комбинация снимка-заглавие е вярна само думата 'ракета'. може на 10-та страница и да имало статия, в която да е написано, че наистина руската армия е изстреляла ракети към Киев, и това дори да е истина, но кой ти чете 10-страница. клипово мислене в действие.
ако имаш приятел/съдружник/партньор, който го хванеш един, два, три пъти в лъжа, е логично да си зададеш въпроса 'за какво още ме лъже?'. ако не си го зададеш, си прекалено доверчив човек, защото неминуемо излизат още гадости.
толкова по въпроса за обективността.
---
сега за двете клипчета на украинския юнак.
странно е, че два пъти се позоваваш на едно и също мнение. момчето говори правилен руски, без специфичния акцент. явно е получил добро базово образование на руски, може би не е двуезичен. правя уговорката, че акцента и образованието не са 100% критерии - познавам хора и в двете посоки, така че шанса да срещнеш въпросната комбинация е 50%. заостря ми вниманието и името му. видимата му възраст е около 'демокрацията', и ако приемем че е роден в Донецк', в рускоезично семейство, шанса да му дадат украинския вариант на името ми се струва малък. не казвам нищо конкретно, просто ми размърда антенките.
не бил виждал проблем с руския език? малко факти: - преди майдана 2014 руския и украинския езици са официални по конституция - на 23 февруари 2014 (веднага след майдана) Радата отменя закона "За основите на държавната езикова политика" от 2012. в резултат руския и другите малцинствени езици са със статус регионални. - на 16 юни 2016 са приети поправки в закона теле- и радио-излъчване, с който се коригират квотите за украинския и регионалните езици, както и езика на песните - на 23 май 2017 още една поправка на горния закон, квотите се вдигат от 60% на 75% (за държавния език), въвежда се и глоба в размер на 5% от размера на лицензионните приходи. - на 5 септември 2017 се променя закона "За образованието". В него се предвижда поетапна забрана на използването на националните езици в образователната система. В средното и висшето образование обучението трябва да се извършва изключително на украински. от 1.9.2020 учебните заведения, в които преподаването не е на украински, трябва да бъдат закрити. - на 25 април 2019 е приет закон "За обезпечаване на функционирането на украинския език като държавен". С него украинския език се установява като единствения официален. Опитите за многоезичност се разглеждат като 'насилствен опит за изменение или сваляне на конституционния строй' със съответни последствия. Освен това се забранява изкривяването на държавния език в официалните държавни текстови документи, включително и 'умишлено нарушаване на изискванията на украинския правопис'. Съгласно закона украинския език трябва да се владее и използва от всички държавни служители, военни и полиция, в търговската сфера, обслужването, образованието, медицината, културата и т.н. Също е задължителен за масови мероприятия, СМИ (включително и интернет издания). - на 13 март 2020 е подписан закон "За пълното общо средно образование". В него има доста засукани дефиниции, но опростено казано в ниските класове се допуска използване на регионален език, но заедно с украинския. от 5-ти клас украинския трябва да е не по-малко от 80%. - от 16 юли 2021 се въвежда изпит по държавен език за всички кандидати за държавна работа. обявени са и глоби до 12,000 гривни за нарушителите (още не са влезли в сила) (това са лесно проверими неща, може и да съм пропуснал някои нюанси. темата не ме вълнува достатъчно, че да и обърна задълбочено внимание)
може би, защото юнака отдавна не живее в Украйна, ги е пропуснал тези закони. но нещата са стигнали до там, че рускоезични родители не могат да помагат на децата си, да кажем по математика, защото учебника е на украински. или пък да си докараш глоба, ако си поръчаш кафе на руски. а последните два месеца може всеки с пушкало направо да те гръмне на улицата, ако не произнесеш с правилния акцент 'паляни́ця' (питка на украински). има съответен указ на Зеленски (че можеш да гръмнеш всеки, който ти се види подозрителен)
сега за първото ти филмче, 9:59 превода е леко неточен. казва 'Восемь лет. Ну восемь лет в Украине никто никого не убивал'. дори гугъла дава по-точен превод - 'Осем години. Е, осем години в Украйна никой никого не е убил' верно? - дори в ООН започнаха да говорят за едни 13,000 от преди 24.02.2022. никого? без да искам, ми изскача асоциация с 'допустимото използване на ядрени бомби над Хирошима и Нагазаки за постигането на по-висши цели'. дали не става въпрос за не-хора? - да, казва, че е живял в Северодонецк (града през тези осем години е бил в зоната, контролирана от Украйна. в момента се водят боеве в него), но да се беше разходил до родния си Донецк, да поседи седмица-две в Горловка, да посети 'Алеята на ангелите', дори и да не положи цветя. - да се беше опитал да намери и поговори с някой, участвал в организацията на референдума за независимост от 2014. - или и в Одеса нищо не е станало? - не бил виждал никого с нацистки шеврони наоколо?
има някои факти, които висши държавни функционери винаги ще се опитват да направят невидими. като 'гръмналия климатик' на централния площад в Донецк в началото на събитията 2014/2015. но нивото на този юнак не е такова, че да се постигне невидимост.
следвайки гореописания принцип 'какво още', просто спрях да го гледам. трябва да се внимава с източниците ... на резонанса. друг е въпроса, ако имаш някаква емоционална връзка с човека. но да се вярва на всяко клипче в тубата...
---
за да се абстрахираме от обективността и да останем на по-простата морална плоскост, чисто философски, може ли да ми отговориш на преди това зададените въпроси, без значение дали става въпрос за руснаци, украинци, араби или американци или зулуси. просто морална оценка на тези действия, ей така, имагинерно погледнато?
ще се радвам и други, дали си труда да дочетат горното, да се включат. чисто абстрактно.
|
| Пет Май 13, 2022 3:02 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Сергей Петрович преди 5 часа я знаю вам с рабским менталитетом.. и зомбированными мозгами при отсутствии хоть одной извилины очень трудно это понять но ты попробуй.. и так.. миф 1.. про киевский режим.. у нас нет никакого режима и быть не может.. в свободной стране с свободным народом. у нас есть президент и правительство выбранное народом.. которому мы пока что доверяем.. у нас сейчас столько населения вооружено.. что никакой режим не возможен в принципе.. его б смели просто.. и режим никогда не раздал оружие населению это его смерть. 2 миф про то что мы 8 лет бомбили донбас.. 8 лет назад вы оккупировали часть Украины вы 8 лет бомбите Украину вы 8 лет убиваете наших граждан.. вы не герои –освободители.. вы фашисты и нацисты оккупанты.. и потому против вас весь мир. И по этому вам ничего не светит 3. миф.. что вы воюете с каким то режимом.. на самом деле вы воюете с народом Украины.. весь народ поднялся на борьбу с вами.. весь народ вас ненавидит и желает гибели.. потому вам ничего не светит. потому не может отдать приказ Зеленский про сдачу и прекращение сопротивления.. у нас президент и правительство делает то что хочет и позволяет народ.. а если он попробует отдать такой приказ.. это будет последний его приказ на посту президента а может и в жизни.. 4. генералов британских у нас нет к сожалению. но вот техника есть.. а пойдет ленг-лиз.. бить мы вас будет так что умоетесь кровью вы только тут. притом желающих бить вас у нас на много больше чем мест в армии.. и берут далеко не всех желающих.. вы до сих пор обосрались на весь мир обосретесь и дальше.. 5. никаких договорняков с вами не будет.. пока не перебьем всю фашистскую нечисть на нашей земле.. и 6 миф.. что я кто с украинцев ведется типа на нашу пропаганду.. нам не нужна никакая пропаганда мы все видим своими глазами. своими руками и зубами готовы рвать вашим фашистам глотки.. никогда вам украинский народ не победить.. вы напали на суверенное государство свободное.. вы убиваете и насилуете наших детей вы мародерите вы ровняете наши города с землей.. ПОТОМУ ВЫ ГОСУДАРСТВО НАЦИСТСКО-ФАШИСТСКОЕ ГОСУДАРСТВО НАСИЛЬНИКОВ И УБИЙЦ ГОСУДАРСТВО МАРОДЕРОВ .. НИКОГДА НИ ОДИН УКРАИНЕЦ ВАМ ЭТОГО НЕ ЗАБУДЕТ НИКОГДА НЕ ПРОСТИТ!! да и миф 7.. типа на использует Европа западня и США в своих целях.. так вот.. не они нас о мы их используем.. мы их используем что б вступить в евросоюз.. не они нас хотят а мы туда хотим.. не режим какой то хочет а народ хочет жить в евросоюзе и жить как они.. а не как в вашей помойке под названием раша-параша.. не НАТО нас использует а мы НАТО используем что б отбиться от навалы фашистской !! не НАТО нас хочет а мы в НАТО хотим что б такое конченое нацистское государство как россия больше никогда не имели шанса на нас нападать.
|
| Пет Май 13, 2022 3:31 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Леле, все си мислех, че Миро пише най-дългите постове Адмирации за написаното. Аз не съм запознат с толкова много детайли и поради това, не се наемам да бъда съдник. В едно съм сигурен - каквото и да става в Украйна, това са си нейни вътрешни работи а от едни 8 г насам, Русия упражнява едно много сериозно вмешателство в тях. Това, според кои закони на цивилизования свят, става? Няма да ти губя времето с много въпроси, но бих искал да отговориш само не един: Одобряваш ли "специалната военна операция" ?
|
| Пет Май 13, 2022 3:35 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Абе ценков, като пускаш неща поне направи си труда да ги преведеш. Как да го разберем това ние обикновените дето не знаем руски колкото тебе?
|
| Пет Май 13, 2022 3:40 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
нормална реакция на форумните нацики юредически РФ следва "член 5 на НАТО" ... взаимо помощ към ЛДНР ... този член окупация ли се явява?
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Май 13, 2022 3:40 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Въпросче: ако в Донбас (и не само там) не се бяха появили "зелени човечета" щеше ли да има "нацизъм" в Украйна? То като наш'то "преименуване": всички го осъждат, но без него можеше и да не сме живи днес. От "турци" знам, че списъците кой кого да заколи са били спуснати - и те ако не са достоверен източник...
|
| Пет Май 13, 2022 4:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Реконструкторееее, тук пак извадиха пишките и средняците...
Ама не трий мненията на дедо моля.
|
| Пет Май 13, 2022 4:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Дедо, не си губи времето! Кажи само какви мислиш за възможните сценарии да свърши тая каша? Не толкова кой ще спечели, а какво следва от това? Общото взето и при двата варианта за победа проблемът е един - Украйна е като рибена кост и който да се опита да я преглътне ще се задави. Преди войната БВП на калпак е 3 пъти по-ниско от нашето, външният им дълг към януари е 80% БВП. Демек дори и без войната присъединяването им към ЕС според мен би изглеждало като среща с товарния влак. А след войната... не знам как да го опиша. Да, знам че сега се говори как ще получат трилиони за възстановяване. Но това само ми напомня за ония 3 милиарда дето ние щяхме да получим за да възстановяваме Ирак. Може и да е имало 3 милиарда, ама не са били за нас, нито за възстановяване. С две думи намирам военната победа на Украйна за хипотетично възможна, но за Европа това ще е катастрофа както и да го погледнеш. Същото важи и за Русия. Значи версията, че Путин иска да "денафицира" и после да я остави в същите граници ми звучеше не по-малко абсурдна. По-приемливо изглежда да си вземе ДНР/ЛНР и може би Херсон, малко от запорожието. Но ако направи така, Русия ще се натовари доста с възстановяването и ще се докаже като агресор (не че им пука). И по-важното няма как да си запази влиянието над останалата част, а пък нейното възстановяване без южните територии, достъп до море и т.н. хептен ще стане мисия невъзможна. Както и да го мисля вариантът на Путин е само един - военна операция. Демек, няма да преначертава границите. Напротив ще остави и ДНР и ЛНР и всичко така както си беше на 24-ти. И трябва да ги остави, защото те ще са неговият гарант, че "новата" Украйна няма да тръгне пак към НАТО или ЕС. Всъщност ЕС ако види, че новата власт е про-руска рязко ще забрави за всякакви помощи. Но китайците нямат подобни скрупули и фактът, че Украйна отново си е Украйна ще им развърже ръцете да се включат яко във възстановяването. Нещо от което и Путин ще е доволен, щото Русия няма сили да възстановява, а ако Украйна не се възстанови и потъне в мизерия ще намрази Русия още повече. Та накратко според мен за руснаците проблемът е дали ще победят. После имат някакви ходове. Победата за украинците също е проблем, но въпросът е после какво.
|
| Пет Май 13, 2022 4:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе триене си трябва, аз все така си мисля, че най-добре да се трие всяко мнение на тая тема.
|
| Пет Май 13, 2022 5:32 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Може би не триене. Нека останат мненията за исторически справки после кой какво бил казал и кога. То и аз преди няколко дни и сума ти вече страници предложих да поспрем, ама...  Но едно заключване докато се поохладят страстите няма да е излишно.
|
| Пет Май 13, 2022 5:49 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Един украински дедо културно спори с руснаци: https://www.youtube.com/watch?v=ush31rjnsEg
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Май 13, 2022 8:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз също съм против триенето, освен ако писачът сам не реши. Понеже и с това ставаха шменти-капели: срокът за редактиране се съкрати прекалено много според мен, все пак отдолу си пише редактирано N пъти и за последно едикогаси. А ако не можеш да изтриеш е достатъчно да туриш точка вместо писанката. Обаче добрият тон трябва да се спазва, това беше най-ценното на форума. Покрай разни небългарски събития някои започнаха да тролят до късане на нервите на други и добрият тон отиде по дяволите. За чий?! Нали никой не се надява, че с няколко писанки ще промени мнението на другия? Признавам си, че съвсем съзнателно и аз съм пресичал границата на добрия тон, и то с цел изтриване на тролските словоизлияния. Мии има лесно, бе: не обръщаш внимание на простака или най-много да му направиш еднократна забележка, но не и да му влезеш в схемата. С носталгия си спомням за Стереото! 
|
| Пет Май 13, 2022 11:09 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Адмирации за поста, липсваха ми твоите писания. Книга не съм чел от години но ако издадеш със сигурност ще я прочета. Я кажи какво ти е мнението за тия двамата, хубаво говорят, но все пак. https://www.youtube.com/watch?v=mV7aYVWqonohttps://epicenter.bg/article/Prof--Ivo- ... 76126/11/0
|
| Съб Май 14, 2022 12:00 am |
|
|