Отговори на тема  [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Следваща
Изчисляване на импулсен трансформатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Изчисляване на импулсен трансформатор
За E42/21/15 е макарата. Проблемът е, че има страншно много жици. Като цяло подходът ми е грешен. Очаквах, че като е на 1 траф ще става по-лесно, но не е така. Има страшно много работа, за да се направи. Та ще сменя тактиката. Има в комет трафчета 2х12V за TNY277. 3 такива трябва да свършат работа и не са скъпи. И като се разпредели на 3 няма да ме притеснява толкова мощността. Мога да опитам да извадя биполярно от уни(понеже нямат средни точки), но и без пак ще свърши работа. В краен случай ще си навия сам някакви малки със средна точка пак за същото чипче. Едно е да има 2-3 намотки, друго е 8... Ще мога да ги запоя директно за краката на бобината, а не като сега да запоявам 100 жици

Вто Май 10, 2022 4:10 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Мислех, че ако съм ги объркал няма да работи. Мога да проверя. За тези със средна точка съм сигурен, че са така, защото има разлика в индуктивността, а са навити заедно и няма как да ги объркам, но за другите две мога да проверя. Просто като тръгна - всички светодиоди светнаха и аз реших, че всичко е 6... Ако това е проблема е кофти. При толкова много намотки ще иска специална проверка...

Чак пък специална проверка...
Демонтираш трафа или от платката каквото би пречело за проверка. Със сигнал-генератор подаваш на първичната намотка честота около работната за трафа, със запълване например 10% и амплитуда 10 - 20V. След това мериш на коя тел има прав и на коя инвертиран сигнал. Включително и ако имаш вторична откъм неразделената част - за захранване на чипа.
На втора итерация, може би ще е добре са се сложи някой дребен резистор между изхода на генератора и трафа.

Вто Май 10, 2022 4:21 pm
Профил

Пак да попитам захранването има ли си платка?

Вто Май 10, 2022 4:29 pm
Профил

Е тъй де, ама ако го правиш да се мерят трафове преди насищане ще е малко неудобно да ходиш с генератора и скопа.
Сега то се не знае и колко са тряфовете де, аз все си представям производство някакво, ако ще е един траф на ден нищо не пречи и така да се мери. А конкретно за тоя на платката то това е начина, сигнал генератор и скопа работа за минути.

Вто Май 10, 2022 4:34 pm
Профил

Ясно! Мога го проверя това! Аз съм го сложил на букси HV3,94 и мога да го вадя лесно, но това със сигнал генератора не го знаех.
Има си платка цялото захранване, даже 2.

Вто Май 10, 2022 4:59 pm
Профил

Е не че в случая има голямо значение, но не е добра идея да имаш импулсен с изводи на букси, хубаво е да са късички, всичко това са антенки.
Виж осцилограмите какво се случва, това греене си има причина, не е без нищо, но така само гадаем. Две осцилограми могат да кажат неща които и на 10 страници няма да опишем и видим.

Вто Май 10, 2022 5:03 pm
Профил

То би трябвало и така докато работи да може да се види полярността на импулсите. Но ако няма товар както и да са вързани намотките няма да товарят транзистора. Очевидно има готова платка и трябва сега да се режат писти за тестове. :)
Иначе 100kHz не е малка честота, та и загубите от превключване няма да са малки.

Вто Май 10, 2022 6:34 pm
Профил

На мен не ми е ясно как взема ОВ, не разбрах комбинирана ли е или не. Ако е комбинирана и има обърнати намотки ще се случват подобни неща. Иначе да, и в работещо състояние може да види полярността, аз всякакви такива неща ги пробвам доста преди да съм го включил в мрежата, но той вече го е включил и очевидно е нямало специални ефекти, та не пречи и така да го измери.
Все така не е лошо да видим цялата схема, особено ми е интересно от къде идва ОВ, там виждам някаква axillary намотка ама едва ли е от нея.
Иначе това с многото вторични намотки си е нещо което дискутираме от самото начало, но ефекта от него е нестабилност, нещо друго се случва за да грее транзистора.
За загубите от превключване, да така е, той и тоя транзистор не е с много ниско Rds, но всичко това ще има ефект ако другите намотки са натоварени, ако започва да грее само при включването им нещо с намотките и/или ОВ не е наред.
А дали забеляза като ги включиш и започне да грее, напрежението как е?

Вто Май 10, 2022 6:46 pm
Профил

По-лесно е като са на букси, докато трае разработката, а и толкова много не мога да ги закача за пиновете на макарата - няма място... Иначе пистите вече са накъсани, не е проблем.
Аз по принцип от там започнах темата. Колкото и да е нисък токът през IRF-то, загубите се смятат като се умножи енергията за превключване по честотата. Та колкото и да е малко едно нещо, като го умножим по 100к или 50к... И токът оказва влияние, но е по-малко в случая. Та беше ми интересно дали някой е правил захранване, което черпи 30-40W и как се охлажда превключващия елемент при него... За да мога да се ориентирам. Обратната връзка обикаля 4 от вторичните и се задейства само когато всечки напрежения са над зададения праг - сиреч навсякъде има ток. Това нещо само по себе си може да е проблем, защото отнема доста време да се задейства цялата обратна връзка. Аз съм сложил обикновени оптрони(3/4us) и със закачането на повече контури времето за реакция се увеличава... Ако го няма това чудо и натоваря само една от вторичните(примерно имам вентилаторче от комп на 12V), въпросната намотка кляка, а останалите държат UC-то изключено.

Вто Май 10, 2022 6:58 pm
Профил

Ааааа тази обратна връзка нещо много ми куца, и при обърнати намотки ще имаш точно това поведение. Аз лично нито съм виждал нито съм проектирал такава обратна връзка. Когато имаш няколко изходни напрежения и искаш всяко една от тях да участва в ОВ се прави комбинирана ОВ, т.е. се взема напрежение от всяко едно от тях. В обратен преобразувател не си представям как си реализирал това което описваш, или по-скоро това което си представям е неработещо.
Захранвания имам не малко, такива мрежови не съм правил от години, ама доста години, вече нямам спомен с какво съм охлаждал, но нямам спомен да съм имал някакви големи дертове. В крайна сметка загубите в едно такова захранване не би следвало да са повече от 20%, като голяма част от тях са в изправителните диоди, та в твоят случай не мисля, че в транзистора трябва да се отделят повече от 2-3 Вт, но това както и ти писа лесно се смята.
Ти с какво го охлаждаш тоя транзистор ?

p.s. гледа ли на тексас веббенча ? За транзистор максимално близък до твоя му дават 0.6 W, но е с по-ниско Rds и по бързичък от твоят, с по малък гейтов капацитет.

п.с.2 всъщност при 240 В му дават 1.3 Вт, така че при теб най-вероятно ще са около 2-2.5 Вт с оглед параметрите

Вто Май 10, 2022 7:06 pm
Профил

Което е доста за корпус TO 220. И ако го дрържа дълго включен, стават още повече. Ами ОВ-то го бях реализирал по класическата схема с CD431 и оптрон за всяка вторична. Обаче когато натоваря само една от вторичните, останалите държат изключена интегралата(при тях няма консумация и напрежението е над прага, докато при работното започва да пада понеже се черпи) и от 12В пада на 5. Съответно ги навързах каскадно една след друга, за да избегна този блокаж. Както и да е. Явно като цяло не е удачен този вариант. Много по-елементарно е ако ги разделя на няколко малки трафчета. Така дори да се наложи да ги навивам ще са простички, ще използвам пиновете на бобините и няма да има грешки с жиците. В момента имам сноп от една сурия кабели от трафа и кой знае кой съм омазал. Ако изобщо е това... А и вече ще се оправя с готова интеграла и ще спестя доста карантия.
Благодаря!

Вто Май 10, 2022 8:04 pm
Профил

Осцилоскоп на дрейна какво показва ? Достига ли се максималното напрежение дрейн-сорс на транзистора ?
Феритът какъв материал е ?

Вто Май 10, 2022 9:02 pm
Профил
Аватар

Стоянов, моля начертай схема на захранването. Не знам какво толкова я криеш. Надали в него има нещо революционно като схемотехника. Може да имаш някоя очеизбодна грешка която не забелязваш.
Само с приказки и обяснения няма да стане.

Обратната връзка на захранването не е за подценяване. Скоро преработвах някакви фабрични изделия които заради недобре направена ОВ имаха по-големи шумове и брумове от предишната ревизия на същото устройство захранвано с мрежов траф и линейни стабилизатори.
И това на голямшък производител...

Вто Май 10, 2022 11:05 pm
Профил

Ицо, спри за малко. Изглежда не си усетил на къде отива разговорът. Аз в момента не съм убеден, че това конкретно решение е рентабилно. Към момента не искам да се занимавам с това захранване повече, защото не виждам хляб в него. Това са тестови платки. Разбира се мога да ги добавя в готов продукт, но не ми харесва. Дори да се позанимавам малко и да открия някаква малка неизправност, пак няма да я използвам тази платка. Поне за сега! Дали може да се докара да работи читаво и сега - най-вероятно. Но ще бъде твърде сложно за направа при серия примерно. Първоначално си мислех, че идеята да има само 1 траф е доста добра и че това ще ми спести много голямо количестово труд. Но един трансформатор явно създава повече ядове, от колкото решава. В момента за да се подготви този траф трябват няколко часа(само трансформатора!), защото това са реално 20 кабела, които трябва да бъдат запоени един по един. Не мога да използвам пиновете на бобината, защото са много малко, а и има изискване за отстояние(не мога да сложа силовата и вторичната една до друга). Отделно самата схема в първичната страна е доста сложна, защото изисква големи компоненти за филтрация(2х120uF/400V примерно). Нямах особен опит с подобни неща и мисля като за първи опит е ОК, но подходът ми е изцяло грешен. Доста неща не разбирах в началото, но сега вече варианта да използвам готова интегралка, която да ми спести карантия и главоболия ми се вижда най-добър. Просто при този вариант няма нужда от голяма мощност, защото така или иначе изходите 1 по 1 са маломощни - по-малко главоболия, лесно за направа(има готови малки трафчета с по 2 изходни намотки) и т. н. Дори да опра до там сам да трябва да си навия някое друго трафче ще бъде много по-лесно от големия туц...
Благодаря на всички за сега! Ще опитам другия подход да видим какво ще стане там..
Поздрави!

ПП: Освен ако някой няма аргументи в полза на подобна топология разбира се!

Сря Май 11, 2022 9:05 am
Профил

Ами да наслагаш 4 импулсни си е дърво от всякъде погледнато, и ценово, и като смущения, и като място, и като надеждност и всякак. По добре подкарай това което си започнал, 40 Вт са все още ОК за обратен, но може да помислиш и за прав има предимства когато си с много изходни захранвания. Аз не помня вече, кое налагаше да имаш толкова много изходни намотки ?

Сря Май 11, 2022 11:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Следваща