Отговори на тема  [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Следваща
Изчисляване на импулсен трансформатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Изчисляване на импулсен трансформатор
Утре ще погледна пак за всеки случай, но като гледах послено бяха добри времената. Все пак съм сложил само 10 ома на гейта. Обаче като каза, се сетих, че добавих софт старт верига. Та ще взема да я изключа. Нея я настроих на око...

Пон Май 09, 2022 4:34 pm
Профил

Да, за да няма големи загуби при превключване, трябва да става бързо.
Виж дали не се получава avalanche mode - т.е. да работи в лавинен режим да превишаваш максималното напрежение и да се получава пробой.
Цитат:
Repetitive avalanche rated
Това води до отделяне на топлина.
Освен това честотата влияе на общите загуби - висока честота - много превключвания, много лавинни пробиви.

Пон Май 09, 2022 4:38 pm
Профил

stoyanoff написа:
Имам питане! В момента захранването ми е някъде 35W, които са разделени м/у намотките. Когато го натоваря, се появява як проблем със загряването. Тествах няколко варианта - по-голям ток през първичната, по-голяма първична, но превключващият елемент грее като печка. С малък радиатор стига 60 градуса за норматив(30 - 40 сек). Не съм слагал подложка и т. н. на радиатора, само паста. IRF740 ми е транзистора в корпус TO 220. Това нормално ли е? Така ли греят по принцип? Мога да смъкна честотат на 50kHz ако трябва или да сложа транзистор с корпус ТО 247.
Това загряване меко казано не ми харесва...

Ако не е top secret, може ли схема? Гадаенето ще е малко по-лесно. То 60 градуса не са чак толкова много, като се има предвид,
че кпд на флайбек-а се движи около и под 80%. Т.е. от тези 35 вата в изхода, поне 7 вата са загуби - въпросът е каква част от тези загуби са в транзистора.

Пон Май 09, 2022 5:16 pm
Профил

Ето:
Прикачени файлове:
UC3843 schematic.pdf [136.98 KiB]
105 пъти

Ако трябват разяснения питайте.
Започвам да си мисля, че толкова много вторични не са добра идея. Особено при проблемите с неравномерното натоварване. Просто управлението е кофти. Изисква сериозно презапасяване.
Мисля да разделя захранванията на 2 - едно за тези със средна точка и 1 за управляващите. Хем по-малко загряване ще има върху превлючващите елементи.

Пон Май 09, 2022 6:31 pm
Профил

Захранването има ли си платка?

Пон Май 09, 2022 8:31 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Ето...

Много е гадна бре...

Пон Май 09, 2022 8:42 pm
Профил

Избран е тайминг резистор 1К - Цитирам ПДФ-а:
Цитат:
The recommended range of timing
resistor values is between 5 kΩ and 100 kΩ

Цитат:
Never use a timing resistor less than 5 kΩ

При грешно избрания тайминг резистор не е ясно какво става в чипа.
Освен това, ако се погледне номограмата на стр. 10, фигура 9, за избрания тайминг кондензатор 13nF,
отговаря dead time 4 микросекунди. Това означава, че почти половината от периода е dead time,
което ограничава възможностите за регулиране на чипа и най-вероятно го вкарва в режим на голям ток,
за да компенсира мъртвото време.
Трябва да се подбере мъртво време не повече от 15% от периода - примерно 8.2К и 2.2nF.
Също, може би и честотата е висока за този транзистор - той има почти 1 микросекунда recovery time на вътрешния диод.
Освен това, ако схемата работи с коефициент на запълване над 50%, задължително е да има slope compensation.
/виж схемата на стр. 22/.
Ако не ти се занимава със slope compensation, може да се използва UC3845, който работи винаги под 50% запълване,
но трябва да се има предвид, че той дели честотата на 2 и може да се наложи преизчисляване на трансформатора
- напрежения и честота.

Пон Май 09, 2022 9:33 pm
Профил

Абе тука скочи в дълбокото, топ-а по принцип е по-лесно, 384х си иска четене подред, а ти май си пропуснал тук таме.

P.s. това за многото вторични го казахме още в началото, но не там ти е проблема според мен. Тоя диод на ОВ от де се храни, нещо не става ясно.

Оправи деат тайна както и резистора, дай осцилограми на дрейн и сорс.

Пон Май 09, 2022 10:42 pm
Профил

Първо да се извиня! Дал съм грешни стойности за RC веригата. Тези съм ги използвал за симулация в мултисим. Реално не само графики ами краварите имат и формули, обаче като ги сложих излезе един гаща плява.. За това сега резистора е около 8 (2х15 в паралел, освен ако долния не е различен), а кондензатора не знам колко е, защото са 4 един върху друг. Реално закачих скопа и настройвах на ръка - добавях и махах, докато излезе мисля около 96,66kHz(по памет).
Та по темата. Когато разкача 4те вторични със средна точна, всичко работи на 6 и нямам загряване, въпреки натоварването на изхода. Обаче закача ли повече от 3 вторични(само една, от които е натоварена), греенето пристига. Пробвах с различни комбинации, за да съм сигурен, че не е някакъв пробем по хемата. Очевидно множеството вторични внасят големи загуби, което товари. Та ще сменя подхода - ще разделя схемата на 3 части. Три малки трафчета с по 1 TNY и 2 вторични. Хем има и готови, хем по-малко ядове с температурата. Реално като е малко натоварването на изхода, една такава малка интегралка ще се справя(предполагам). Ама без да пробвам нямаше как да знам, така че остава полезния опит.

Вто Май 10, 2022 10:32 am
Профил

Да не би да пробива някой от изправителните диоди на вторичните ?
Без да свързваш товар към тези въпросните, измери коефициента на запълване дали се променя като ги включваш/изключваш от изправителните диоди.

Вто Май 10, 2022 10:40 am
Профил
Аватар

Стоянов, ако си целил начало и край на вторичните както си целил останалата част от схемата - на онче бонче, е цяло чудо че нещо работи.
Дай ЦЯЛА ЗАВЪРШЕНА схема на това което си направил, с РЕАЛНИ стойности.

Вто Май 10, 2022 10:45 am
Профил

+1.
Много е вероятно една или всичките намотки със средна точка да са с обърната посока.
Тогава става смес от flyback и forward режими, като правия ход причинява намаляване на
индуктивноста на първичната и ще се държи точно така, както е описано.

Вто Май 10, 2022 11:47 am
Профил

Мислех, че ако съм ги объркал няма да работи. Мога да проверя. За тези със средна точка съм сигурен, че са така, защото има разлика в индуктивността, а са навити заедно и няма как да ги объркам, но за другите две мога да проверя. Просто като тръгна - всички светодиоди светнаха и аз реших, че всичко е 6... Ако това е проблема е кофти. При толкова много намотки ще иска специална проверка...

Вто Май 10, 2022 12:56 pm
Профил

Е по принцип ако са обърнати и нямат товар не би трябвало да товарят.

Вто Май 10, 2022 1:24 pm
Профил

stoyanoff написа:
При толкова много намотки ще иска специална проверка...

Ами то не знам как ще ти помогне проверка, в смисъл с обокновенно измерване няма как да разбереш кое е начало и кое е край, ще трябва да сковеш нещо което мери с импулси. Въпросът е, че изобщо не трябва да се стига до там, не знам каква макара използваш, но при всички положения ако се спазва определена технология на навиване дори и тороид да е винаги може да се знае кое е начало,и кое край, това е важно.

Вто Май 10, 2022 3:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Следваща