Отговори на тема  [ 1448 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 97  Следваща
Военно-технически (без безмислени коментари) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Военно-технически (без безмислени коментари)
slav4o.com написа:
Аз по принцип съм антиушанка :)
Ясно ми е, че тези неща са предвидени, но предполагах, че е компютъна обработка.
Иначе схемичката я гледам и пак не ми става ясно :) Каква е разликата между огън и топъл танк ? Огънят е горещ и трепка а танка само топъл и нетрепкащ.

Няма разлика. За самонасочването говорим. :) За софтуера е важно как се е появил огъня до танка. Генерално, заданието, т.е. точката, в координатната система, която софтуера се мъчи да съвмести с надлъжната ос на ракетата, е геометричния център на контрастното петно, което "вижда" матрицата. Ако огъня се е появил изведнъж на някакво разстояние, най-вероятно има някакъв if за гранична стойност на делтата на заданието и ако това разстояние е над тая стойност (огъня е достатъчно далече), то най-вероятно нищо няма да се промени. Ако плавно се отделя от танка (на принципа на топлинните капани на самолетите), то тогава има вероятност да го излъжеш и да тръгне да гони капана.
Понеже, както казахме, софтуера гони центъра, то има една проста и много ефективна хитрост - просто да направиш танка мнооого дълъг, така, че центъра да се пада пред/зад него и ракетата да се пльосне там. :) За това служат характерните "червени очи" на Т-90, които са мощни ИЧ прожектори, затоплящи въздуха пред танка.

Прикачени файлове:
shtora725-629x420.jpg
shtora725-629x420.jpg [ 62.22 KiB | Прегледано 3189 пъти ]
Пон Май 09, 2022 11:12 am
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
...За това служат характерните "червени очи" на Т-90, които са мощни ИЧ прожектори, затоплящи въздуха пред танка.

Не съм съгласен с тая формулировка.
Можеш да имаш излъчване на инфрачервена светлина и без да затопляш въздуха. Същото е като с видимата или ултравиолетовата светлина.

Пон Май 09, 2022 11:17 am
Профил
Аватар

Javelin Portable Anti-Tank Missile
Цитат:
The missile is equipped with an imaging infrared seeker, which is based on a cadmium mercury telluride (CdHgTe) 64 x 64 staring focal plane array in the 8-micron to 12-micron waveband.

Grubi потърси TM 9-1425-699-10 (CLU M98A1)

Пон Май 09, 2022 11:22 am
Профил
Аватар

gicho написа:
ToHu написа:
В чувствителността разлика има, въпросът е доколко е нужна.

Според мен чувствителността на елемента е пряко свързана с това колко висок фрейм рейт гониш. Ако дадена технология е двойно по-чувствителна от друга, съвсем логично е че ще имаш примерно двойно по-кратка експозиция за същото измерване. Съответно това дава двоен фреймрейт. А това в милитари е по-важното даже.
На термалните сензори се специфицират миликелвини - каква разлика в температурите е "резолюцията" в нивата - 30mK, 50mK. Комерсиалните са там някъде - тия дето са 12мкм или 18мкм пиксел, и май по-надолу няма от неохладените.
С голяма оптика (с голяма светлосила) може и да излезят по-добри резултати - но германий-ят е скъп.

Edit: хората са го описали - има интересни картинки:
https://www.flir.com/discover/rd-science/cooled-or-uncooled/

Пак едит: тия дават 10мК за cooled, но те са с 30мкм пиксели: https://www.gst-ir.net/products/cooled-thermal-modules/gavin-series-cooled-thermal-modules/gavin330.html

Пикселите на модерните матрици за нощно виждане са всъщност едни микроскопични фотоумножители. За топловизорите, предполагам, пред матрицата се слагат филтри, които да пускат само фотони с определена дължина на вълната. Фреймрейта там ти е честотата, с която успееш да снемеш показанията.
Единия от милионите ми безумни и безсмислени проекти, които никога няма завърша, е точно уред за нощно виждане, но с един фотоумножител и растеризатор пред него. За растеризатор мисля да ползвам матрица от китайски LCD прожектор. Идеята е оптика пред/зад растеризатора да насочва сетлината от пиксела към центъра на фотоумножителя. После през HDMI-то на прожектора активирам пиксела и снемам напрежението от фотоумножителя.

Пон Май 09, 2022 11:27 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
Реконструктор написа:
...За това служат характерните "червени очи" на Т-90, които са мощни ИЧ прожектори, затоплящи въздуха пред танка.

Не съм съгласен с тая формулировка.
Можеш да имаш излъчване на инфрачервена светлина и без да затопляш въздуха. Същото е като с видимата или ултравиолетовата светлина.

Обясни ми как ще видиш светлината на фенерче, което свети наляво/надясно от тебе.

Пон Май 09, 2022 11:32 am
Профил
Аватар

А ти ми обясни можеш ли да видиш светлината на фенерчето ако духа страничен вятър със скорост 250 км/ч?
А ще успееш ли да затоплиш въздуха пред фенерчето / танка при същия вятър?

Пон Май 09, 2022 11:36 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
А ти ми обясни можеш ли да видиш светлината на фенерчето ако духа страничен вятър със скорост 250 км/ч?
А ще успееш ли да затоплиш въздуха пред фенерчето / танка при същия вятър?

Всяка система има лимитации. :) Бъди сигурен, че при тоя вятър и самата ракета няма да може да си държи курса. Ако беше само за светене, едни китайски светодиодчета от алито щяха да свършат работа.

Пон Май 09, 2022 11:46 am
Профил
Аватар

Бъркаш терминологията. Това за което говориш е интензитет на светлината. Аналогията която си направил е като разликата между съвременен автомобилен фар и запалка от левче с фенерче.

Пон Май 09, 2022 11:49 am
Профил

Реконструктор написа:
За топловизорите, предполагам, пред матрицата се слагат филтри, които да пускат само фотони с определена дължина на вълната. Фреймрейта там ти е честотата, с която успееш да снемеш показанията.

Не е точно така - пикселите буквално мерят топлинния ефект от дошлото облъчване - видимата светлина на пречи. Реално са микроболометри - ей ти описание: https://en.wikipedia.org/wiki/Microbolometer
Т90 имат тия прожектори за да си улеснят гледането - но тия "фарове" така яко се виждат и с нормална камера, че не знам дали не са перфектната примамка за ракети. Интересно е в какъв спектър лъчат - на клипове добре се виждат с нормални видеокамери, т.е. определено лъчат и под 1мкм - ама дали са с идеята на китайска охранителна камера? В смисъл 840-950нм?

Пон Май 09, 2022 12:04 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
Реконструктор написа:
За топловизорите, предполагам, пред матрицата се слагат филтри, които да пускат само фотони с определена дължина на вълната. Фреймрейта там ти е честотата, с която успееш да снемеш показанията.

Не е точно така - пикселите буквално мерят топлинния ефект от дошлото облъчване - видимата светлина на пречи. Реално са микроболометри - ей ти описание: https://en.wikipedia.org/wiki/Microbolometer
Т90 имат тия прожектори за да си улеснят гледането - но тия "фарове" така яко се виждат и с нормална камера, че не знам дали не са перфектната примамка за ракети. Интересно е в какъв спектър лъчат - на клипове добре се виждат с нормални видеокамери, т.е. определено лъчат и под 1мкм - ама дали са с идеята на китайска охранителна камера? В смисъл 840-950нм?

Виж ти, това е нещо ново за мен, мерси за информацията. :) Но ако се върнем в темата, то си е написано в статията, че матриците с охлаждане са стара технология.

Пон Май 09, 2022 12:49 pm
Профил
Аватар

Както е тръгнало: няма да остане неразкрита военна тайна! :D

Пон Май 09, 2022 2:23 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
bongo_x2 написа:
Както е тръгнало: няма да остане неразкрита военна тайна! :D

Бонго прочети заглавието на темата... и го разбери,поне това написаното в скобките)

Пон Май 09, 2022 3:18 pm
Профил
Аватар

Не се вживявай, Муъ, като гледам май само аз го разбрах, а "Вълшебникът" се изсра на момента. Мислех си да му пиша, че украинците предпочитат трактори вместо джавелини :) , ама се отказах.
Накрая всичко отиде у ряката - що да не се позабавлявам и аз?!

Пон Май 09, 2022 3:37 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Ако все още си говорим за джвелина, там главата е матрица 64х64, все така охлаждана с аргон. Има няква идиотски сложна система, при която по време на прицелването се охлажда с аргона от външния резервоар, а след като се изстреля, минава на вътрешен.

http://www.worldheritage.org/articles/FGM-148_Javelin

Пон Май 09, 2022 3:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Реконструктор написа:
Ако все още си говорим за джвелина, там главата е матрица 64х64, все така охлаждана с аргон. Има няква идиотски сложна система, при която по време на прицелването се охлажда с аргона от външния резервоар, а след като се изстреля, минава на вътрешен.

Напротив, много разумно решение, ... за който го може.

Пон Май 09, 2022 4:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1448 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 97  Следваща