|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:35 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
То не е ли за коли и интериорен дизайн това студио 
|
| Съб Апр 23, 2022 12:32 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
По скоро е за анимации,3д обекти и индустриален дизайн, то не е само то, и Рино и Мая 3Д са доста сериозни инструменти за 3Д дизайн, но са или бяха защото не съм ги пипвал от векове, ориентирани към работа с повърхнини. Има концептуална разлика в създаването и манипулирането на обекта. Това са продукти за артисти а не инженери. И като възможности за манипулация на повърхнини и обекти, и като възможности за текстуриране и анимирани, рендиране превъзхождат който и да е кад. Въпроса е че в механичния дизайн всички тия екстри са малко излишни, а от друга страна на всички тия софтуери им липсват много функции свързани с кад приложението им. Преди много години когато и не бях чувал за солид уоркс, нямаше кой да разясни проинженера а и в него и в Аутокад 3д се създаваше по доста безумен и тежък начин работех с 3д студио, но лично за мен си беше мъка.
|
| Съб Апр 23, 2022 2:29 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
От десетилетия избягвам ползване на офис-програми, но сега се налага. Трябва да си водя календар кога какво съм правил из/за градината, хартиените са удобни, но се повреждат или липсват понякога, а ще трябват и след години. Става дума за 3-4 графи, едната от които е датата. World, Excell или има по-подходящо? То ще е Open варианта, де. Да е елементарно за употреба и да е ширпотребно.
|
| Чет Апр 28, 2022 8:44 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Използвам LibreOffice. Базирано е на OpenOffice, по-точно се е отделило от него и сега се развива самостоятелно. Някои неща според мен ги прави по-добре от МикроМекия Офис. Таблицата на LibreOffice се казва Libre Calc Spreadsheet. Има един дефект - на някои компютри работи само в Libre Office Safe mode. За мой "късмет", и двата ми компютъра са така. Не е болка за умиране, прави се шорткът, който вкарва LibreOffice в Safe mode и хвърляш файловете в шорткът-а. Другият вариант, ако не те гони много параноята, е да използваш Google Docs. Може да си направиш таблица в Google Sheets, и ще ти е достъпна с всеки браузер от всеки компютър, телефон или таблет /който е свързан с интернет, разбира се/.
Последна промяна al_at на Чет Апр 28, 2022 10:14 pm, променена общо 3 пъти
|
| Чет Апр 28, 2022 9:54 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Коя да е електронна таблица (екселоподобна) ще ти сеърши работа. Миже да си инсталираш и на телефона някоя.. ако ти трябват 2-3 колонки или орсти снетки всичко безплатно ти върши работа
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Апр 28, 2022 9:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
LibreOffice ми е инсталиран с линукса, по скоро се чудех кое от всичкото да ползвам, но след малко проби-грешки се спрях на аналога на World, не питайте защо! Просто съм го ползвал и най ми пасва на това което си мислех като заместител на хартията. Все пак не става дума да си вадя хляба, а най-малко да си губя времето, освен това мога и снимки да ръгам ако трябва.
|
| Пет Апр 29, 2022 12:09 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
А самият гугълски календар ?
|
| Пет Апр 29, 2022 1:39 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
От известно време ползваме WPS Office на работа и за сега сякаш е фри офис пакета най-близо до MS Office. Има някой странности но нищо критично. Щом и колегите не мрънкат значи става. За опън офис постоянно ми се мрънкаше. Гугълските са хубави но са си онлайн и сякаш са по скоро за тийм уърк.
|
| Пет Апр 29, 2022 8:30 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За гугълските е въпрос какво правиш, щерката предпочита да ползва на гугъла докса нищо че съм и сложил офис пакет, аз го използвам само за пернати файлове и то основно таблици. МС имат доста прилични цени за офис 365, ако се абстрахира човек от това, че ще плаща постоянно, не е кой знае какъв разход.
|
| Пет Апр 29, 2022 9:18 am |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси -SPI NAND
Гледам даташийтове на памети от типа spi-nand . https://www.mouser.bg/datasheet/2/949/w ... 489588.pdfhttps://www.mouser.bg/datasheet/2/198/3 ... 146770.pdfИмат някакъв дата-кеш-регистър , който е 2112 байта и четенето и записа на флаша минават през тоя регистър. Искам(не аз де) да заменя Dataflash AT45xxx с такова , ако е възможно. Не мога да се ориентирам - ако искам да променя само няколко байта на някакъв адрес - зареждам кеша с правилната страница, променям няколко байта и обратно записвам кеша? Или първо трябва да изпълня изтриване на блока (128КБ) , в който е конкретната страница ? При АТ45 кешът е по-малък и не се налага изтриване преди презапис .
|
| Пет Апр 29, 2022 11:06 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз малко като Петко с мъжете, но реших да си направя гимнастика. От първия даташит останах с впечатление, че животното е предимно за четене на код.
|
| Пет Апр 29, 2022 11:47 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Записът е на страници по 2048 (или 2112 при ISSI) байта. Може да се записват само празни или изтрити страници. Изтриването е на блокове от 64 страници. Т.е. трябва да има регистър за следене в кои страници и блокове е писано. Ако се търси дълъг живот на флаша, страниците трябва да се запълват последователно в блока, след това да се запълни следващият блок и чак като се запълни флашът, да се изтрие първият блок и се повтаря така циклично.
|
| Пет Апр 29, 2022 11:57 am |
|
 |
|
michev
|
За не особено голяма сума има сайтове които продават ключове за М$ Офис, че даже и работят. Доста време опитвах с алтернативи, но си има моменти в които М$ офиса е належащ и няма какво друго да го замести.
|
| Пет Апр 29, 2022 12:11 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Щото гледах няколко чипа, това последното изречение съм го пропуснал,благодаря.
|
| Пет Апр 29, 2022 12:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
@michev , жената (учителка) ползва Офиси, покрай нея и аз съм се белосвал и определено съм за безплатните, да речем Libre Office. Но на нея ѝ искат 100% съвместимост с M$, която се губи при някои шарении. Дълго време псувах ш*баната държава, че принуждават дори учителите да крадат M$ простотии, докато (не помня кой) от форума ми каза, че лицензите за ВинБоз и Офис са вече платени за учителите. Това изненада дори учителя по информатика, но лаптопът на жената беше преинсталиран (лаптопът съм го купувал аз, разбира се, и е трети подред). Защо бе, мааму, се харчат пари за нещо, което се намира безплатно и на всичко отгоре го правят тайно?!
Най-голямото предимство на Линукс е, че не ще антивирус който да ти хаби половината ресурси. Вече има десетки "човешки" линукси, дори "български" бяха направили хората. А "бедните" англичани от десетилетие са въвели отворения стандарт за държавна документация, за чий ние плащаме на Бил Гейтс?! Алчни калинки!
PS В гроба и с тон злато да те заровят пак на скелет ще станеш, най-много на мумия. Не се наядоха, мааим!
|
| Пет Апр 29, 2022 2:26 pm |
|
|