Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
смущения от DC мотор 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение смущения от DC мотор
реших да изместя темата тук. Ще съм благодарен на всякакви съвети, идей, теорий, схемни решения и т.н. за борбата със смущенията от колекторен постоянно токов двигател - 24 волтов и по данни може да се спрявя с натоварване от порядъка на 4000N ... корпуса е метален но не е замасен! Основно смущенията са по ефир а не по захранване ... не знам защо се получава така! Пробвах да захраня управлението - което е радио на 433 мегахерца - със акумулатор - съвсем разделено от захранването на мотора, но ефекта е същия - смущения, смущения и пак смущения!!!! Помогнете!

Съб Авг 19, 2006 11:01 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Първо виж искри ли много колектора като натовариш двигателя,вобще нормално ли е искренето.Ако ти се струва че е много провери дали четките и колектора са припаснати.Ако са припаснати и пак имаш искрене-четките с четкодържача(ако има възможност) трябва леко да се преместят в посока обратна на посоката на въртене на двигателя (да се компенсира реакцията на тока на котвата).Другото важно нещо-колектора отворен тип ли е или затворен?Ако е затворен-виж дали добре контактува с корпоса и го замаси(стига капачката да не е от някаква пластмаса).Ако е отворен тип-пробвай да направиш от тънка ламарина нещо като кожух около колектора,като внимаваш да не окъсиш някъде,и този кожух да го замасиш (т.е да използваш нещо като Фарадеев щит).Забелязал съм,че някой от двигателите за 24волта използвани в РЛС колектора им има поставен такъв метален кожух и имат много малки смущения

Нед Авг 20, 2006 6:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Раздели ги съвсем: отделно мотор и захранване БЕЗ никакво управление. До него с отделно захранване сложи приемника да пали един светодиод и тогава ще си изясниш по жиците ли идват смущенията, или по ефира.

Нед Авг 20, 2006 8:28 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако използваш кодиране в радиоуправлението, би трябвало да нямаш проблеми и да отсееш тези смущения.

Нед Авг 20, 2006 9:12 am
Профил

Мнение 
Корпусът на самия мотор е изцяло от метален - както и капачките отдолу и отгоре! Мога да опитам да го разглобя но ми се струва, че после трудно ще се сглоби - двата капака са пресовани в цилиндричната основа. Относно захранванията - направих следния опит: Мотора се захранва от неговото си захранване а приемника го захраних от акумулатор като си му стабилизирах 5-те волта, и през реле управлявах мотора! Нямах никаква галваническа връзка между приемната част и мотора. Що се отнася до кодирането - ползвам протокола на Холтек/мисля че така се казваше фирмата производите на чита/ HТ604 е декодера! Опитвах със самият декодер и с PIC контролер/писах емулатор на декодера/, ефекта беше същият - както с единия, така и с другият декодер. Дори добавих в протокола и един байт като чек сума ... ама нищо!!! Ако колегата VANK има някаква идея за протокол с добра шумозащитеност !? Отворен съм за всякакви идеи ... дори и да са от типа "безумни" :)))) В момента правя едни филтри с които се надявам да намаля шума на моторите /които не е никака малък и то в огромен диапазон/ и ако имам някакви положителни резултати - обещавам веднага да ги предоставя на всички вас!

Best Regards

Нед Авг 20, 2006 10:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе чудо,ти СИГУРЕН ли си че машинката е наистина колекторна?По това което пишеш почвам силно да се замислям защото:
- при колекторните машини (даже и при тези за кефемелачки) има достъп до колектора,т.е нищо не се пресова,и да може да се сменят четки (евентуално).
- на това описание отговарят безколекторни постоянно токови машини. Сега ще се поразровя малко из книгите да вида там кво има.Ако не ти представлява проблем кажи какъв е модела на двигателя.Пробвай да сложиш няколко кондензатора на захранването на двигателя - прмерно 10n,47n,100n,330n 100 m в паралел.

Нед Авг 20, 2006 11:29 am
Профил

Мнение 
Наистина не съм на 100% че е колекторен, но много ме съмнява да е без четки ... ако е без четки - нямаше да шуми толкова много ... Ще взема да го разглобя за всеобщо успокоение и ще пиша след малко

Нед Авг 20, 2006 11:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не го разглобявай,ами измери с омметъра на захранващите кабели когато въртиш много бавно ротора дали се променя съпротивлението,т.е дали има комутация на секциите.Ако съпротивлението е постоянно то тогава двигателя е безколекторен.Може да шуми от лагерите.

Нед Авг 20, 2006 12:06 pm
Профил

Мнение 
МОже да няма мотор вече но снимки има :)

Прикачени файлове:
IMGP0330.JPG
IMGP0330.JPG [ 606.57 KiB | Прегледано 2861 пъти ]
Нед Авг 20, 2006 12:07 pm
Профил

Мнение 
fuser написа:
МОже да няма мотор вече но снимки има :)

Прикачени файлове:
IMGP0332.JPG
IMGP0332.JPG [ 587.8 KiB | Прегледано 2862 пъти ]
Нед Авг 20, 2006 12:09 pm
Профил

Мнение 
и колектор има и четки има ... общо взето - трагедия

Нед Авг 20, 2006 12:10 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
кондензаторче паралелно на четките - както при касетофоните.

Нед Авг 20, 2006 12:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сега както си го извадил внимателно огледай дали четките лягат плътно на колектора.Провери колектора за износване( в смисал панелите по него цели ли са).Ако има някъде язви или оцветяване по колектора(трудно ми е да видя от снимката)-значи проблема е в четките и лошата комутация-като го натовариш тока се увеличава а с него и искренето-оттам и смущенията.Двигателя лесно ще го събереш.Виж и лагерите.

Нед Авг 20, 2006 12:27 pm
Профил

Мнение 
кондензаторче, слагах - 100нано/250волта, и донякъде имаше ефект. Въпроса е как да го изчисля този кондензатор!? Четкитр ги гледах, както и колектора - те са нови, самият мотор е нов. Но като, 4е ли четките не лягат перпендикулярно към колектора и ми се струва, че контактната повърхност е малка. Лагерите са супер. Конструктивно ми се струва, че нищо не може да се направи :( трябва по някакъв начин да се подтиснат мръсните и гадни смущения. Чудя се дали да не взема да ползвам супер регенеративен приемник и до колко ще ми помогне?

Нед Авг 20, 2006 1:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Конструктивно може да направиш следното:Четката трябва да легне плътно върху колекторните пластини.За целта направи следното - всеми финна шкурка 1500 или 2000 изрежи от нея лента с широчина колкото колектора и я постави между четката и колектора(издърпваш леко четката и поставяш шкурката между четката и колектора) със полиращаат повърхност към четката.Обвиваш частично щкуркаат около колектора,така че шкуркаат да се извие по дъгата на колектора( все едно си обвил с шкурка колектора) и започваш леко,придържайки шкурката с пръсти към колектора да въртиш колектора.По този начин четката се ошлайфа точно по дъгата на колектора,което е смисъла на упражнението. Повтаряш същата процедура и с другата четка.Четката се самопритиска от нейната пружина и за това нея по време на тази операция не я пипаш.Не се оливай с пришлайфане.Когато го направиш,ще видиш че четката не покрива само една колекторна пластина.Да не забравиш да почистиш от графитния прах.Цялата тази операция е малко мръсна но дава ефект.Айде успех !

Нед Авг 20, 2006 1:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща