Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Чудене с датчик 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Чудене с датчик
Вчера ми дадоха няколко датчика на Хол - UGN3113U.Доста стари са като производство.Мисля с него да направя един оборотомер за двигател върху който експериментирам,защото до момента този който използвам е с жило и ми се пречка на масата барабар с другите кабелаци.Та въпроса ми е някой ползвал ли е такъв (или подобен тип) датчици?Критично ли е разстоянието между магнита залепен на вала и датчика?Магнита който мисля да ползвам е от типа "с редкоземни метали " и е много крехък.Опасявам се,че залепя ли го веднъж после не мога да го махна цял,а остане ли парче от него нейде по вала,в последствие пак ако слагам датчик на Хол ще имам фалшиви сигнали.Някой може ли да сподели опит в тази област ?

Чет Авг 17, 2006 8:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Автомобилните датчици по принцип сработват просто като им поднесеш парче метал на >3-4 мм. Няма магнити.

Пет Авг 18, 2006 10:00 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
кичо
щом те устройва по един импулс на оборот, трябва да стане.
Такива съм виждал в мотор на стари български флопита 5,25" .
Това е по-скоро интегрален ключ с генератор на хол, има още стабилизатор на напрежение, тригер на шмидт и транзистор с отб. колектор. Така че или работи, или е много далече от магнита. Посоката на силовите линии на полето трябва да го пресичат перпендикулярно. По добре монтирай магнита с междинна скоба. Иначе парчета от магнити се премахват с пластелин.

Пет Авг 18, 2006 10:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Инженер Каспаров, аз бих му препоръчал фото следене. В комета има добри инфра червени отражателни оптрони. Сработват на 2 до 8 мм. и работят добре. С датчик на хол си е жива мъка да се докара точно. А с отражателния само ще трябва да се залепи една бяла лепенка някъде на вала и да се направи един елементарен усилвател с един транзистор.

едит : ако иска много импусли просто залепя много бели лепенки :)

Пет Авг 18, 2006 12:05 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Cekins написа:
Инженер Каспаров, аз бих му препоръчал фото следене. В комета има добри инфра червени отражателни оптрони. Сработват на 2 до 8 мм. и работят добре. С датчик на хол си е жива мъка да се докара точно. А с отражателния само ще трябва да се залепи една бяла лепенка някъде на вала и да се направи един елементарен усилвател с един транзистор.

едит : ако иска много импусли просто залепя много бели лепенки :)

Да не забравим и една четчица да почиства оптроните и бялата лепенка :)

Пет Авг 18, 2006 12:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
fuser, човека говори за експерименти а не за нон стоп работа. Ако ще навлизаме дълбоко в темата съм виждал изпълнение от типа : индуктивен датчик и заварени на няколко места по вала железни клечки. Обаче на един такъв датчик цената му е красива.

едит : а може и пак с индуктивен да брои зъбите на венеца.

Пет Авг 18, 2006 12:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Оптрони в автомобилите рядко се ползват поради причината, която @fuser изтъкна.
Ако е само за оборотомер не би трябвало да имаш проблеми с ХОЛ-а.

Пет Авг 18, 2006 12:18 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@Ки4о, ако ще лепиш магнит на вала на двигателя, що не сложи една неподвижна бобинка близо до въртенето на магнита, много по устойчиво от външни влияния и относително доста по надеждно ще стане със това подобие на тахогенератор .

Пет Авг 18, 2006 12:23 pm
Профил YIM

Мнение 
Датчика с елемент на Хол има предимството че не си мени амплитудата и момента на включване в зависимост от оборотите. Така че става и за по-точни процеси като напр. момента на запалване при ДВГ.
Варианта с бобинка ще дава малко едн при ниски обороти, а и е нужна магнитна система.
Но вие къде прочетохте, че става въпрос за автомобилен двигател? Аз останах с впечатлението за електромотор.
Човека има от тия датчици и явно иска да си поиграе с тях..

Пет Авг 18, 2006 12:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за идеите,но в момента се усетих че съм пропуснал да спомена нещо важно - става въпрос за измерване на обороти на асинхронен двигател (правя една система за векторно управление) и имам обратна връзка по скорост.Двигателя е около 2 киловата.В момента съм се забил да чета как се изкривява полето в края на статора,и ако е достатъчно криво работата с Хол датчика може и да не стане :? Замислям се за този с оптрона но ще трябва да помисля как се закрепя на щита на двигателя а и да купя и оптрон.Имам няколко с въздущна междина от стари флопита и принтери,но да монтирам тепърва диск с отвор-става голям гърч,а и диска може да има биене.Датчика на Хол го пуснах,но сработва на около 4-5 мм.Но докато не залепя магнит и датчика и не пусна двигателя няма да разбера дали ще стане.Експеримент ще трябва...

Пет Авг 18, 2006 1:45 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Ки40: Една идея: Опитай с датчик на Хол от запалването на Лада Самара. Това е цяла конструкция с датчик, формировател тяло, на което има и магнитопровод, и е достатъчно само достатъчно близо да мине друго парче метал, за да затвори магнитната верига и да се отработи импулс. Тялото е с уши за крепеж, а отдолу стърчат 3 извода: +, -, изход. Захранва се с напрежение около 9 волта. Струва някъде около 10 лева.

Пет Авг 18, 2006 1:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще ти дам и една много тъпа идея която обаче е супер елементарна : можеш да ползваш перката на мотора (трябва да има такава) да ти цъка на един краен изключвател :) Това обаче ако не са ти големи оборотите. :)

Пет Авг 18, 2006 2:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
Наи-лесно ще стане с магнит и ридампула - ако не ти е много голяма скороста де! Щом германците до последно ползаха този начин за мерене на скороста в Ауди и Фолксфаген ... не мисля че трябва да се притесняваш

Пет Авг 18, 2006 2:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Една идея от сверата на безумни... :D , ползвай ефекта реакция на котвата, щом става дума за асинхронен двигател там той е много силно изразен, скороста на въртенето на ротора със сигурност ще присъства като вектор със посока и големина във паяжината от вектори във векторната диаграма на режима на работа който си избрал за двигателя.

Пет Авг 18, 2006 2:53 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Оборотите на двигателя са някъде към 3000 и незнам дали с автомобилен датчик ще се получи.Ако на перката сложа магнит-къде тогава да навра датчика?В корпуса (където е перката)няма място а и там нещо не ми се иска да има кабели близо до въртящи се части.Режима на двигателя е един-върти се с зададени обороти,а се променя натоварването при което не трябва да мърдат оборотите.Сега за реакцията на тока на котвата(това е според мен въпрос за академията ама айде):Реакцията на тока на котвата се дава с вектор само при постояннотоковите машини(и то само в старите книги като Рихтер,Попов,..).Тами (в машините де) има смисъл от това,тъй-като чрез изместване на четките спрямо геометрично неутралната равнина може да се компенсира това явление (по точно се компенсира искрене по колектора),което е в следствие от разликата в физическата и геометрчините неутрали.При асинхронните машини явлениет стои малко по по-друг начин.Там говорим за надлъжна и напречна реакция на тока на котвата ( за оси d и q ).Там това явление няма как да се избегне а също така силно зависи от натоварването.Във класическите векторните диаграми за асинхронни двигатели скоростта се дава с посока,но не и с вектор.В теорията за обобщената машина (онази на Адкинс) всичко се свежда до един вектор които се върти в една посока с определена скорост.Скоростта се задава и се следи.Тя участва в формулите но не се променя.Променя се магнитния поток във въздушната междина,който трябва да е константен при дадени обороти,а това става чрез инвертора.След това кратко лирическо отклонение -да се върнем към измерването на скорост.Идеята с оптроните ми се струва подходяща- само че вмвсто лепенка ще използвам белег направен с боя.Скорост 3000 оборота в минута ми се вижда малко голяма за рид-реле.Ако някой от колегите които се занимават с електроника по автомобили ползва такива-да каже до какви скорости може да се разчита на тях.Според мен не са много надежни особенно в среда с метал-могат да залепнат контактите от остатъчен магнетизъм.За момента двифателя съм го вързал като еднофазен с кондензатор (както се вързва помпата на лозето :D ) и го дъня на 1 фаза и при ниски обороти се държи като стъпков двигател.

Пет Авг 18, 2006 5:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща