Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
1 година пак е супер, имаше преди и по-фрапиращи случаи от сорта - до 25 години с 10 годишен опит :D

голяма част от тези проблеми ги виждам да идват от "горе", в смисъл няма разумни хора както като специалисти така и като вземащите решения

прост пример - увеличение на заплатата става все по-рядко явление, масово вече наемат нови хора без опит на по-висока заплата (щото инфлацията расте) от колкото са наличните хора с опит, което оставя единствен избор на хората с опит - да напускат и да си търсят работа другаде

друг пример - глупави решения за харчене на парите, да не изпадам в подробности но да кажем дава 100к за поялник и с мъка му се откъсват 1к за тоя дето ще работи с него, и не само че малко дава ами и цигании прави за някакви дребни за него пари, аз например карам колело в близкия парк, или далечния парк, и до скоро бях наел една жена да ми помага - за няколко години никога не съм й забавил парите, никога не съм опитвал да я лъжа в часовете
сега същата тази жена работи на друго място, постоянно й бавят парите, постоянно опитват да я лъжат, а "шефа" през уикенда не кара колело в парка, кара колело в дубай, буквално плаща една шапка с пари, да му транспортират неговото колело до там и обратно, което също струва една шапка с пари, да отиде за уикенда да покара колело в дубай, и в същото време правят проблеми за някакви дребни суми заплата, която не е дарение, това са заработени пари

мисълта ми е че човешката глупост е навсякъде...

Сря Апр 13, 2022 1:52 pm
Профил

Ами зависи какво се прави, не може човек с 1 година опит или без да започва на същите пари като такъв с 2-3 особенно ако е опит в същата област, да но пазара го налага и започват изкривяванията и от едната и от другата страна.
Няма нищо лошо в това да се вземе човек без опит и да се обучи, но винаги ще се намери някой който да даде със 100 лв повече, и съм свидетел как хора се местят за толкова, дори не пита дали ще му го дадеш и ти, нали си го обучил, натрупал е опит, не ти дължи нищо ...липсва всякаква етика, и отново това важи за всяка една професия, дали ще е прост монтажник, стругар или оператор на ъпкант или софт девелопър е еднакво, и смешното е че ако за едните 100лв може да са примерно 5% увеличение за другите са 1-2 и пак същото, като че ли е някакъв спорт да се сменят работодателите.

Сря Апр 13, 2022 3:19 pm
Профил

Grubi написа:
michev написа:
Само до преди някой друга година, човек можеше да си избира от десетки подали автобиографии и да има претенции. Сега просто няма кандидати.

Вече си имат работа или са избягали навън? Или просто няма - т.е. нямат нужните умения, а и не искат да учат?
Или пак от всичко по-малко?

Моето наблюдение е, че имащите опит хората си имат работа от която са доволни и реално няма причина да търсят друга. Вероятно има и доста избягали навън. За другата група хора идея си нямам.
Ученето си е задължително и ежедневно, просто няма как без него.

slav4o.com написа:
Добре де, защо почти всички обяви искат хора с поне 1 година опит ? Откъде ще се вземат тези хора.

Има куп стажантски програми в много от големите фирми. Просто всички са тарикати и не желаят да изгубят цяла година или две с ниска заплата. Ако си добър веднага ще те забележат и ще ти се "отвори парашута". Има и малки фирмички, които с радост биха си вземали "черноработник" за сравнително прости повтарящи се задачи на не висока заплата. Та варианти за стаж имаш. Ама ти ги "убий" на интервюто с познания и покажи някой демо (ама не тъпотия от някой туториал а нещо решаващо истински проблем), пък нека нямаш и 1г стаж.

Сря Апр 13, 2022 3:29 pm
Профил

На гости ми е един приятел който работи в ай ти фирма, шепа хора поддържат няколко сървъра и работни станции, стотици лаптопи и стотици десктопи на клиент голяма фирма, особено с лаптопите са заринати с работа, и си е искал повишение, отговора е че НЕ МОЖЕ, докато в същия момент наемат нови хора без опит на по висока заплата, защото вече заплатите навсякъде са се вдигнали

И това не е изолиран случай, вече е масово явление
Странното е че не си вземат поука като изгубят обучени хора, вместо това си блъскат главите и се чудят защо работата не върви

Сря Апр 13, 2022 4:01 pm
Профил

Ами точно сега има огромен избор. Щом вече не го удовлетворява работата за текущия - просто го сменя с друг. А дали си блъскат главите за това дали върви или не - проблемът си е техен, на работодателите.

Сря Апр 13, 2022 4:37 pm
Профил

Просто гледам обявите има около 150 на ден може би. Повечето са за хора с опит. Това прави около 50 хил. на година. В една статия пък се говори че толкова са работещите в сектора. Почвам да си мисля, че недостиг на нови кадри няма, а просто циркулират едни и същи хора в системата. От проект на проект, от фирма във фирма. Фирмите просто изчакват да се освободят от някой проект хора от другите фирми и ги назначават. А реално няма нарастване на сектора :-k

Сря Апр 13, 2022 6:19 pm
Профил
Аватар

Програмисти та програмисти... А хардуеристите мечките ги яли... :D

Сря Апр 13, 2022 6:21 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Програмисти та програмисти... А хардуеристите мечките ги яли... :D

изядоха ни вече - то и елементи няма. софтуеристите поне пишат на каквото още работи.

Сря Апр 13, 2022 6:26 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Grubi написа:
... софтуеристите поне пишат на каквото още работи.

Пишат, и то така, че и то спира да работи... :axe:
:D

Сря Апр 13, 2022 8:28 pm
Профил

michev написа:
Има куп стажантски програми в много от големите фирми.

Нещо не виждам напоследък. Ако знаеш някакви, наистина ще ми е от помощ :)

Сря Апр 13, 2022 10:01 pm
Профил

slav4o.com, По моето време в университета започнахме (1989) 180 човека а се дипломирахме 68 (и една шепа от тях продължихме да се занимаваме с това, което сме учили). Докато учехме в общежитията вечерно време се събирахме и се занимавахме самостоятелно с разни интересни за нас проектчета, като така се учехме един от друг. И като завършихме вече имахме умения да съставяме и чертаем схеми, да правим платки, да ги запояваме/"оживяване" и да им пишем програмите. (бяхме си направили сами РОМ-емулатори, щото дебъгери тогава нямаше) Та по интервюта като сме ходили - в CV-тата в частта интереси винаги много детайлно съм описвал какво съм правили и на реално интервю - разговора с интервюиращият неминуемо се завърта основно около няколкото проектирани от мен и работещи прототипа, които съм донесъл и показал на интервюто.

Та нещата въобще не са толкова невъзможни колкото ти изглеждат, ако човек не си е проспал тотално времето докато е учел.

В днешно време всичко е мнооого по-лесно. По моето време компютрите бяха кът, а и пари нямахме - та първия компютър си го сглобих сам запоявайки го чип по чип. (още си го пазя :-) ) Висяхме по комп. зали в университета и по лаборатории, за да имаме достъп до компютри и осцилоскоп... (Специални благодарности на един от колегите от форума, който на времето в университета ми беше дал достъп до това )

Сега всеки има телефон хилядократно по-мощен от първият ми комп, всеки има вкъщи комп, има достъпни МЦУ китчета за по 20лв, дебъгери/програматори, лог. анализатори, свободни компилатори и развойни среди, Фри КАД-КАМ програми, достъп до всякаква документация от сайтовете на производителите... Достъп къде легален, къде пиратски до много и хубави книги (дори и по-старите ги има).

Само желание да има човек да се учи.

Чет Апр 14, 2022 10:37 am
Профил

Емил, за съжаление много бъркаш нещата, ти, аз и не малко тук сме учили, и сме си намерили работа според нашите интереси, въпреки че нито бяха най-платените нито най-желаните. Днешното поколение, учи и търси работа според заплащането и предлагането и не е никак задължително да му е интересно.
Както и преди така и сега има изключения, но някак не виждам тоя хъс, може и да греша. Аз лично съм започнал проектите много преди да завърша средното училище, и макар от перспективата на времето ми е трудно да ги нарека изделия, си ги проектирах,произвеждах и дори продавах.
За разлика от теб вечерите в университета, доколкото изобщо прекарвах време там бяха по-скоро купони, но пък през останалото време правех проекти и вече си бяха изделия. Та има хора които и с учене и без, и с работа и без когато нещо им е интересно си лопата, четат, развиват, а има други които очакват дипломата да свърши всичко.
Истина е, че реалния опит не може да бъде заменен с любителски проекти, аз бях късметлия да уцеля момента в който започнах да трупам тоя опит с мои изделия без това да ми струва много, което пък после беше много полезно когато започнах да се занимавам с реални изделия.
Аз говоря за изделия, и винаги и интереса ми винаги е бил основно там, не само да проектираш схема/платка/софтуер а да го докараш до изделие, да го внедриш в ефективно производство и да го реализираш с икономическа изгода.

Чет Апр 14, 2022 10:50 am
Профил

Генерално може и да нямат интерес много хора, но тук пишещите пишат от интерес, а конкретно питащия славчо.ком смятам че не пита просто ей така да си чеше клавиатурата, търси си според интереса

Аз лично не съм учил в училище електроника, каквото знам сам съм си го учил, и особено сега както правя един досаден ремонт на една цяла къща вече доста време, много ме сърбят ръцете да захвана някое проектче, пък било и с 2 транзистора, ей така за душата, тъй че който си го носи си го търси, то иде от вътре

Хубавото е че докато наши и ваши могат да уреждат навсякъде другаде, за работа изискваща умения им трябва човек с умения

Чет Апр 14, 2022 11:11 am
Профил

slav4o.com написа:
michev написа:
Има куп стажантски програми в много от големите фирми.

Нещо не виждам напоследък. Ако знаеш някакви, наистина ще ми е от помощ :)

Ами ето, на прима виста започвам да търся ИТ компания в Търново и ми излиза - Мелон. Виждам, че са имали няокга стажове, така че не им е чуждо. Отиваш им в офиса, представяш се и ги питаш дали нещо могат да ти предложат. По написаното в сайта им изглеждат като да са отворени за доста варианти.

ToHu написа:
Емил, за съжаление много бъркаш нещата..
Аз говоря за изделия, и винаги и интереса ми винаги е бил основно там, не само да проектираш схема/платка/софтуер а да го докараш до изделие, да го внедриш в ефективно производство и да го реализираш с икономическа изгода.

Е не всички са търговци като теб :) Сетих се и за разказа за зелето което е гледал Миро.

Чет Апр 14, 2022 11:22 am
Профил

Аз съм далеч от търговец, но това не означава, че цената не е важна. Лично за мен в един продукт има два наистина интерсни момента, първият е концепцията, концептуалния дизайн както и борбата с дръвчетата как аджеба да мерим 24 бита на 2 М от 50 МВт мотор да речем, вторият е ценово ефективното производство. Всичко останало ми е интересно но рядко е предизвикателство което те държи буден до 5 сутринта. Дълги години се занимавам с продукти които технологично не може да се каже че да кой знае какво, но продукта като цяло и спецификата предлагат точно това което прави работата интересна, това е и което ме стимулира да вземам проекти без никаква финансова стойност за мен но пък изискващи чесане по главата, ровене в стандарти или промяна на физиката :)

Чет Апр 14, 2022 11:38 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894 ... 1075  Следваща