|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:27 pm
Standard ? Или страна на абсурдите ...
| Автор |
Съобщение |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
 |  |  |  | ¶ написа: ....... Точно в такива случаи употребявам думата Булгаристан, синоним на изостаналост, на мърлящина, на еснафщина, на простотия, на неграмотност, на некадърност. Най-приляга, както и да го погледна, по-свястна не мога да намеря. И нема що да търся друга, та да си кривя душата.
Ми то да са само тези с климатиците, или тези с бравите. Инженера продава зарзавати или кара такси, тоя дето и за шофьор на ръчна количка не става, монтира климатици или проектира брави .... шантав свят. |  |  |  |  |
Ти и други турцизми използваш !!!
И все пак не забравяй,че и ти си "булгаристанец" и всичко казано от теб в трето лице за некадърните булгаристанци важи с пълна сила и за твоята персона!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пон Авг 14, 2006 1:56 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Никога не съм отричал, че съм булгаристанец, нали знаеш приказаката: "С какъв се събереш, такъв ставаш". Почнах навремето работа при едни мърлячи, в началото се чудех как е възможно такъв мундарлък. След няколко месеца не ми правеше вчепетление, станох като тях мърляч. Като ги напуснах, след известно време се усетих в какъв батак съм работил.
Турците имат много серт приказки, дето трудно можеш да ги замениш с други  Какво да се прави, от около 650г. живеем с тях, така че е нормално. С какво например да замениш звучните: абдал, будала, серсемин, маскара, мундар, келеш, зян, келепир, орта-будала, пенкелер и т.н. ? С някой модерен англизъм ? Ми нема да звучи по булгаристански
Сигурно се сърдете и на Алеко, че усмял българина чрез пиперливия Бай Ганьо, та какво остава за моят "булгаристанец"
Според мен не сме много помръднали от манталитета на оня рошав планинец, дето рипвайки с дрехите в басейна на обществената баня, викал "Булгар, булгар" и се тупкал по дрипавата риза.
WDW, забелязох, че почти всяко твое изречение завършваш с поне 3 удивителни или въпросителни, че некой път и с повече. Що така ? Искаш на нещо да наблегнеш ли ? Обикновено една удивителна и/или въпросителна е достатъчна. Така ме учеше навремето моят даскал по български език и литература, теб не знам как се те учили, ама е хубаво да намалиш употребата на '!' & '?', щото им се губи силата някак си. Нищо лично де, просто съвет от един булгаристанец към друг булгаристанец 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Авг 14, 2006 10:31 pm |
|
 |
|
sthx
|
Тъй или иначе на доста хора тука не им е приятно да употребяваш тази дума. Препинателните знаци правят по-малко впечатление.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Авг 14, 2006 10:36 pm |
|
 |
|
asp
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Много са се изнежили тея дето им е неприятно. Принцески. А сланина с чесън рапат яко.
|
| Пон Авг 14, 2006 11:06 pm |
|
 |
|
MGBY
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Ахам
Не мислиш ли sthx, че тази дума отразява действителността?
|
| Пон Авг 14, 2006 11:34 pm |
|
 |
|
georgimv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 9:40 pm Мнения: 104 Местоположение: София
|
Тъжно и жалко е докъде може да стигне нихилизма на някои хора. Тъжно, че не са чели или са забравили Паисий Хилендарски и История славянобългарска. Жалко за децата им, защото и тях ще ги е срам да се нарекът Българи. Заради такива сега в училищата не се учи за турско
робство, а за турско присъствие в България и при избори в една част от България вота на хората се подменя изкуствено от така наречените екскурзианти.
Нищо лично към никого този спор за думата бугаристан вместо името България го водихме преди известно време и стана доста неприятен, затова аз ще действам на принципа: Накажи глупака с мълчание!
|
| Вто Авг 15, 2006 6:08 am |
|
 |
|
zaphod
|
ми да де, как може да нарича булгаристан държава, в която се ряпа сланина? 
|
| Вто Авг 15, 2006 8:14 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Почнахме да приказваме за това как не трябва да се работи и стигнахме до лексиката на членовете в форума. Ако така се продължава ще намесим и Европейския съюз,Нато,Юнеско, Червения кръст .........
Достатъчно интелект имаме и разбираме каква е ситуацията.НЕ МОЖЕМ да избягаме от чуждите думи в българския език,още д-р Петър Берон се е опитвал да създава нови думи ама нещо не се е получило. Проблема не е само това - като гледам 12-14 годишни деца колко много жаргон от чужди езици употребяват,защото било "фешън" ми се плаче,а същите тези деца не са чували за произведения на Чудомир,Вазов,Елин Пелин....
Всеки си има собствен стил на изразяване,и никой не може да го принуди да си го смени.Просто приемаме хората такива каквито са.Почнем ли да дискутираме:ама видиш ли сега ток какво каза,ама що така бе този,ма ти си такъв и такъв - ще трябва нов форум само за тези теми!Всички проблемите в държавата ни идват от едно място за което не ми се говори,всички го знаем кое е и ежедневно слушаме за глупостите и изцепките на хората там.
А по темата за сланината - естественно че хапвам и аз - с чесън,лучец,чубрица,сливовица,гроздова - с квото има, даже мисля да правя екскурзия до Габрово за да си купя пак.
Когато един човек държи на името си и работата си -той работи както трябва.За съжаление,резултатите идват малко със закъснение.Много хора искат всичко на момента,и за това често се получават гафове и си патим. Пирев даде много хубав пример с климатика - поставянето на климатик е към 100-200 лева(цена за монтаж). Двама души работейки така както каза той,дневно поставят до 6 климатика.Поради многото поръчки фирмите наемат кой да е за да слагат и цената за монтажа си я вземат тези двама "майстори".Като махнеш разходите за конзоли,винтове и др. (50 лв са за климатик): (4 климатика х 150 лв.монтаж ) - 4 х 50 лв.разходи = 600-200=400 Значи всеки калпак вади по близо 200 лева дневно.Е за толкова пари как мислите,би ли се хванал да ви прави нещата както трябва (когато знае че губи пари само докато си приказва с вас) ? За това са и многото неправилни монтажи и мизерия след майсторите.Е правете си изводи. Как ще ги наричате тези майстори - ами ваша си работа,но и те са българи като всички нас.Сега някой може ли да ми каже как да ги наричам и аз тях ?
Всички патим то грешки и некадърност !
@Пирев,кажи какво стана с климатика,направи ли теста с водата ?
|
| Вто Авг 15, 2006 9:50 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
¶, широка душа си ти и за това пак влезе в устата на "високото национално самочуствие" Да, но историята на Паисий трябва ли да ни затваря очите за това което сме. По добре да се познаваме що за хора сме, отколкото да ставаме жертва на собствената си пропаганда.
Какво ни пречи да сме реалисти и да сме наясно защо сме на това положение сега. Не е ¶ виновен, че Бай Ганю е още жив.
Успех 
|
| Вто Авг 15, 2006 7:20 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не, не не мисля.
Жена ми слага българското знаме на терасата по време на празници. Ако мислех така, редом до българското знаме, щях да я накарам да сложи и турското.
Вече писах , че в българския език има достатъчно думи, които да опишат ситуацията.
Проблемите всъщност са два. Единият е за думата, другият е за отношението.
А каква е ситуацията?
В България има : корупция в политиката, полицията, съда и армията, организирана престъпност, свързана с всички власти (мафия), малка култура на движение по пътищата, стрелби и гърмежи в градовете и покрай тях, кражби, изнасилвания, убийства, самоубийства,серийни убийци, вероятно и човекоядци (имало е , а и сега може да има), недобро обслужване, калпаво производство ( където е оцеляло), глад и мизерия ...
Къде ги няма тези лошотии. Ами навсякъде по света ги има в по-малка или по-голяма степен. От някои по повече, от друго по-малко или даже пренебрежимо малко. Примери да не давам. За това си има изследвания и класации и в повечето от тях България е някъде в по-добрата половинка.
Тука се проявяват две отношения към тези проблеми.
Подход първи - така е , дай сега една кофа с лайна да полея всички, пък и себе си , щото имаме тези лошотии.
Подход втори - така е и затова трябва да си върша работата колкото се може по-добре и да изисквам и другите да правят същото.
|
| Вто Авг 15, 2006 9:22 pm |
|
 |
|
MGBY
|
sthx, ти от кой град си ако мога да те попитам? По оптимизма ти мога да гадая,че си някъде от северняшко.
Мисля, че въобще не си наясно с действителността, сега жена ти слага Българското знаме, утре ще си сложи фередже. Работата ми е свързана с пътуване и то главно из южна България, където ако си направиш труда да се разгледаш ще забележиш, че във почти всяко село с преобладаващо турско население има по няколко къщи с ДЖАМИИ,не знамена а ДЖАМИИ !!! Не е ли това Булгаристан? Някъде преди бях казал,че уволниха жена ми ( с перфектни препоръки от инспектората ) защото била забременяла, а на нейно място сложиха една туркиня дето не може да си оправи Българския а камо ли да преподава английски на Българчета, да не говорим, че няма и филологическо образование.Но за сметка на това баща й е изпечен рушветчия (както и основната маса турци) и може да си купи учителско място от директорката, която е Българка (срам ме е да я нарека такава). Виж колко шивашки фирми се пръкнаха всичките турски, Ами ти дето толкова много приказваш, защо не ми кажеш защо има новини на турски? Ти България ли ще наречеш държава, в която всеки ден съм принуден да чувам как призовава имама мюсюлманите на молитва с грозното си грачене от върха на джамията? Аз я наричам Булгаристан! Работя в енергото и там 90 % от персонала са турци или помаци, защо ли? Ами много ясно, бившия директор е помак и българин трудно можеше да припари там! Разбира се, че държавата е Булгаристан, защото тук действа турския продажнически и рушветчийски манталитет!
|
| Вто Авг 15, 2006 10:59 pm |
|
 |
|
sthx
|
Майка ми е от северна България и когато се е женила в южна са я укорявали - къде отиваш при тия турци !
Турци има и в северна България - основно североизточната част.
Със сигурност пътувам повече от тебе и виждам доста ракети ; къщите се неизмазани и порутени, но ракетата е позлатена. Миналият месец бях два пъти в и около Хасково. Имам там колеги с които поддържам добри отношения.
Е, и какво - да се предадем ли? И чия услуга ще направим тогава? Ако така мислим, може би вече са си постигнали целта.
Все пак тезата, която се разискваше преди не касаеше турците.
Определено не е лесно да си жив.
Последна промяна sthx на Сря Авг 16, 2006 12:23 am, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 15, 2006 11:44 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Сря Авг 22, 2012 2:58 am, променена общо 1 път
|
| Сря Авг 16, 2006 12:10 am |
|
 |
|
MGBY
|
Не ме разбирай погрешно, нямам нищо против турците като народ,както и евреи и арменци ит.н. Яд ме е, защото за пари и власт нашите са готови да продадат и майка си и баща си! Ти ако беше в чужбина нямаше ли да искаш да покажеш,че си българин по някакъв начин, я чрез знаме, я чрез нещо друго? (както и аз) Така и турците, и те искат да си покажат принадлежността и го правят, но много нагло, и най-лошото е, че нашите за пари им го позволяват! Имам приятели и турци и евреи - нищо против нямам, но в България,като Християнска държава не мисля, че трябва да бъда насилван да слушам отвратителния вой на имама от върха на джамията!
Другия път като минаваш насам обади се да пием по бира 
|
| Сря Авг 16, 2006 8:24 am |
|
 |
|
sthx
|
Ще се постарая да намеря време и ще се възползвам от поканата. Надявам се да е другия месец. 
|
| Сря Авг 16, 2006 10:53 am |
|
|