Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
IR Предавателна-Приемна част, губи ми се смисъла тук. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение IR Предавателна-Приемна част, губи ми се смисъла тук.
Изображение

Нещо немога да си обясня това жълто блокче... някой да има идеи?

Edit: Явно наистина не са били 10МHz, поправям ги да не се заблуди някой друг като мен.

Последна промяна techboy на Сря Авг 16, 2006 3:11 pm, променена общо 2 пъти

Пон Авг 14, 2006 2:06 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Има да, идеята е при положителен импулс на входа на тая верига (изхода на инвертора), кондензатора 330nF да се зарежда максимално бързо (тока минава през диода), а при отрицателен импулс кондензатора да се разрежда много бавно - през 150K. В случая на схемата идеята е на изхода където е транзистора да нямаш накъсани импулси, а твърдо състояние при натискане на бутон от дистанционното - предавателя подава на инфра-червения светодиод импулси , които се модулират с по-висока носеща честота (в случая 39-40KHz), приемника (IR reciever-a) отделя тия 39KHz и остават само тия модулираните импулси преди модулацията, но тъй като това са импулси, на изхода на схемата без този филтър за който питаш ще има точно тия импулси и ако закачиш реленце например то ще цъка постоянно като натиснеш бутон от дистанционното...много се задълбах :)

Пон Авг 14, 2006 3:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
и аз така го виждам, както обясни предатора. времеконстантата на веригата е 1/20 от секундата, което е долу горе необходимото за отделяне на някакво действие породено от човешка ръка - например натискане на бутон. това което искам да допълня е че другия резистор е сложен, за да не се получава фалшив импулс, когато имаме някакви случайни остри единични пикове.
а примера с релето на предатора не е много коректен, понеже никое реле не може да цъка с честотата на носещата (защо пише 10 мегахерца?), която нормално при дистанционните е 39к. но всеки брояч ще я хване, и тогава само докато пипнеш намаляването на звука, и той ще отива на 0 и постигането на междинни стойности ще е невъзможно :)

Пон Авг 14, 2006 8:13 am
Профил
Аватар

Мнение Re
Първо искам да ви благодаря, че се отзовахте на въпроса ми. Много е стимулиращо човек да се занимава в тази област когато има кой да му светне като се озове в тъмна уличка. Благодаря ви :)
Изображение

И аз доста си мислех дали не е някакъв вид филтър на тези 10MHz. Трябваше да драсна горе че по принцип това е схема от една асансьорна уредба. И искам да я префазирам да ми пази нивото на вратата, че да неможе някой да се облегне на откритата част на кабината при движение на асансьора след отпадане на тази дървена решетена врата. Тоест ще е някакъв вид IR Предавател-Приемник с постоянна връзка при движение на асансьора, откъдето идва постоянното високо ниво на изхода на IR Receivera. Честотата наистина е модулирана на 10МHz.
Като се замисля от постовете ви, наистина може да е с цел да се избегнат някакви моментни пресичания на лъча, било то с наметалото/шлифера или клатушкане на бебешката количка.

Ааааааааааам светна ми :D
Това някакъв начин на свързване ли е? :lol: Някой кръстил ли го е вече :wink: :P
Е добре де ако това е време-закъснителната част, къде засичат че честотата отговаря на тези 10МHz?
A имате ли идея как мога да разбера формулата по която са смятали това закъснение. zaphod спомена за някаква 1/20та от секундата. Как да го сметна на хартия, няма да се вържат ако го засека на ръка. То не че ще го успея :lol:

Последна промяна techboy на Пон Авг 14, 2006 2:00 pm, променена общо 1 път

Пон Авг 14, 2006 10:57 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
предавателя ти не е е коректно проектиран. ето ти една схема дето трябва да работи наистина.

диода в жълтия квадрат няма работа. Махни го.

п.с
това дето съм ти го чертал е само изхода. да не забравиш елементите дето е реализиран генератора с тях.

това чудо ти генерира пакети импулси с честота на самите импулси Fosc/16
и честота на пакетите Fosc/8192
където Fosc e честотата на която ти оцсилира схемата

коефициента на запълване на пакетите ще определиш така
продължителноста в която нямаш излъчване е 1023 такта
продължителноста когато излъчваш е 8192-1023 = 7168 такта
коефициента на запълване излъчване / пауза = 7168 / 1023 = ~ 7

тоест излъчваш 7 пъти по дълго отколкото приемаш

Прикачени файлове:
sender.jpg
sender.jpg [ 85.79 KiB | Прегледано 3034 пъти ]
Пон Авг 14, 2006 11:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Сега видях че и изобщо и приемника ти няма да работи.
2 та резистора в жълтия квадрат образуват делител с коефициент на делене 45.

дори резистора дето е към входа да го вържеш на маса напрежението на входа на логическия елемен ще падне само с 0.11V под захранващото което не е логическа нула.

трябва да се сметне наново тая схемичка.
най грубата сметка е
при коефициент на запълване 7/1 и при положение че на изхода на логическия елемент е имаш инвертирани пакетите които пращаш, това е 5V / 7 = 0.714V

значи трябва да си сметнеш делителя така че при да кажем 0,8V входа напрежението на входа на логическия елемент да достига до
прага на превключване от 1 -> 0
От кодндензатора ще ти зависи времето за реакция на схемата. Тоест за колко време излъчване ще ти задейства приемника

Пон Авг 14, 2006 11:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ники, тая схема за дистанционно ли е? :oops:

Пон Авг 14, 2006 12:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Сега видях че и изобщо и приемника ти няма да работи.
2 та резистора в жълтия квадрат образуват делител с коефициент на делене 45.

дори резистора дето е към входа да го вържеш на маса напрежението на входа на логическия елемен ще падне само с 0.11V под захранващото което не е логическа нула.

трябва да се сметне наново тая схемичка.
най грубата сметка е
при коефициент на запълване 7/1 и при положение че на изхода на логическия елемент е имаш инвертирани пакетите които пращаш, това е 5V / 7 = 0.714V

значи трябва да си сметнеш делителя така че при да кажем 0,8V входа напрежението на входа на логическия елемент да достига до
прага на превключване от 1 -> 0
От кодндензатора ще ти зависи времето за реакция на схемата. Тоест за колко време излъчване ще ти задейства приемника

Никола, май нещо си се объркал. Ще си работи схемата, няма проблем. Просто задържането на положителните и отрицателните фронтове ще е различно. Ама то точно това се гони. Само чипът трябва да се уточни 74HC14 ли е или 74HCT14. Те това има значение. Иначе 7414, както е в оригинала, гарантирано няма да работи!

Пон Авг 14, 2006 12:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мерси за разяснението Никола, но явно не ми е наясно с тези броячи и тактове. Грабнах сега една книга за Импулсни и Цифрови схеми в ТТL техниката и се мъча да им разбера смисъла. Жалко че това е CMOS а нямам книга за тях, но принципа трябва да е подобен. Рових се и в нета, но само на английски и ми е трудно да схвана смисъла.
Изображение

Генераторната част на 4060 ми е ясна, но как се събират тактовете и откъде излизат тези четирицифрени числа за тактовете.. :?
Хич не помня да сме навлизали толкоз надълбоко в училище, даже и в UNI'то (сетих се за дебата относно образованието в България... реве ми се :cry: )

А интересното е че схемичката си функционира съвсем добре. Даже като светнах на приемника не се излъга.

Историйката с диода и на мен не ми е ясна, вероятно става дума да не се върне през 3.3К а да се разрежда насила през 150К, за което обясни @Predator_MF

@Реконструктор: От асансьорна система е ...

Никола Ако имаш нещо по лесно за осмисляне за 4060 или по принцип за този вид ползване на броячи, ще съм ти благодарен да го споделиш

Последна промяна techboy на Пон Авг 14, 2006 1:02 pm, променена общо 1 път

Пон Авг 14, 2006 12:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@bateAz MC74HCT14AN на Motorola

Тя схемичката си работи... но трябва да я обясня, а не успявам.

Друга е темата че IR приемника ми е един такъв грозен, несрещан (E418W) и никаква спецификация немога да намеря за него. Как искам да си сложа там едно 555 да си накупя елементите да си взеам TSOP`чето и да си налепя елементите както аз си знам. Така да разчиташ на хората творенията доста майсторлък изисква. Кьора се тука от няколко седмици. И ето ме пак в началото.

Пон Авг 14, 2006 12:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ух вярно кво гледах. Не знам що ми се видя че горния край на диода и резистора са на +5V.
Пич не дей да се ровиш много много по нощите с техника че както виждаш води до изкуфяване :)

а схемата на предавателя е много куца в оригинал,тая дето ти я постнах е по добра. За по голяма мощност може да махнеш ограничителния резистор дето е последователно на диода.

ами това си е брояч. Прочети малко за броячите и ще ти светне отде идват числата.

Пон Авг 14, 2006 1:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
хехехе, то моят стадий е предходният май ......побъркване :lol:

От голяма мощност не се нуждая, тъй като предавател приемник ще са на разстояние максимум един метър. Пък и доста добре се чуват един друг.

Задълбочавам се сега в необятните предели на броячите, дано да изкопая нещо.

Благодаря ви за съдействието
Изображение

Пон Авг 14, 2006 1:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Ух вярно кво гледах. Не знам що ми се видя че горния край на диода и резистора са на +5V.
Пич не дей да се ровиш много много по нощите с техника че както виждаш води до изкуфяване :)

Не се притеснявайте момчета. И аз сутринта като погледнах схемата си помислиш същото, а после реших, че са пропуснали да ги нарисуват и накрая се запитах: "А те за какъв чеп ще са там?" :oops: Така нарисувана, схемата подвежда... :evil:

Пон Авг 14, 2006 2:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
...а примера с релето на предатора не е много коректен, понеже никое реле не може да цъка с честотата на носещата (защо пише 10 мегахерца?), която нормално при дистанционните е 39к....

Нямах в предвид че релето ще цъка с носещата честота, прочети пак какво казвам - носещата се отделя от IR приемника и остават само модулираните импулси - тия дето излизат от Q12 и Q13 на схемата - те са с честота 1-2KHz ако съдим генератора на 4060 е 10MHz, релето верно няма да цъка с такава честота, даже ще просвири, освен това, някъде има голяма грешка, 10MHz не могат да се приемат от масовите IR приемници - те са в обхвата 35-50KHz (даже много TSOP над 40KHz не работят), така че тоя пич дето е надраскал схемата нещо е объркал с тоя надпис "10MHz"...вероятно става въпрос за 10MHz такт на 4060, след което се дели на 2^5 откъдето се получават 312KHz, което пак звучи нереално, би трябвало генератора на 4060 да е 1MHz и тогава можем да говорим пак

Пон Авг 14, 2006 4:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
techboy написа:
@bateAz MC74HCT14AN на Motorola

Друга е темата че IR приемника ми е един такъв грозен, несрещан (E418W) и никаква спецификация немога да намеря за него. ......

10те мегахерца съм ги засякъл на изхода на IR приемника ако съм мерил правилно де, пък и като сметна по формулата за генераторната част на 4060 F=1/2,3RC се получава приблизително 10.
R=3.3K
C=100pF

Пон Авг 14, 2006 5:05 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща