Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
логиката е другаде - крайната цена ти е ограничена
веднъж вътрешно - някъде около оцеляване на бизнес и домакинства и началото на бунтове и протести
и още веднъж външно - износната цена е според европейските борси

та при ограничена крайна цена скъпите централи няма как да продават със завишени цени в една нормална пазарна обстановка, за това е общия кюп, където всичко държавно и частно се събира и осреднява, и за да остане повече за частниците ограничаваме печалбата на държавните
и за да има удобно оправдание за издевателствата - частните ги пишем "резерви", без да е ясно защо частните не са на пълно натоварване с нормални цени а държавните да са "резерви" с големи печалби, всъщност ясно е....

и малко по-общо погледната цялата картинка по повече теми и зависимости
https://www.youtube.com/watch?v=KK2PkzxEugw

Чет Мар 24, 2022 3:56 pm
Профил

Ами там е много неясно кое и защо, както виждаш разликата между държавната и частната изобщо не е толкова голяма, та да осмисля такива врътки, ако говорим за някои от другите частни резерви, като тоя варненския е друг въпрос, въпреки че и там не е толкова зле положението.
Колкото повече се разчита на ВЕИ толкова повече тия тецове ще папкат, в един момент в който се каже че не могат да продължат на въглища, ще продължат на газ, а ако не са тия ще са някои други. Не е лошо да се гледа и кой какви капиталови разходи прави. Всяко нещо си има цена, ако микса ни предполага висока цена то все така някой трябва да плаща разликата ако искаме да е ниска. Въпросът тук е кой плаща разликата ? Според мен държавната субсидия е грешка, тия пари които се губят сигурно има много по-разумни начини да бъдат изразходвани, това ако правителството иска да направи нещо полезно, иначе е ясно че краденето им е по подразбиране.
Това, че не построихме Белене и това, че се отказахме от газопровода са все неща които са против енергийните ни интереси, и ще си носим последиците. Вредата от още един два мандата на Станишев който щеше да построи и двете, щеше да е много по-малка от вредата която тепърва ще търпим от липсата им, да не говорим, че едва ли Станишев щеше да успее да открадне толкова колкото бойко и сие.
И който и каквото да говорим, когато си в пустиня в която има само един оазис е добре да си в добри отношение с тоя който го контролира, енергино ние сме в пустиня, нямаме нито нефт, нито газ, нито достатъчно уран или въглища. А сега ще чакаме на оня дето духа и тоя дето пече.

Чет Мар 24, 2022 6:53 pm
Профил

ToHu написа:
както виждаш разликата между държавната и частната изобщо не е толкова голяма, та да осмисля такива врътки,
..........
Не е лошо да се гледа и кой какви капиталови разходи прави.

според мен през 2013-та 100% по-висока цена е голяма разлика, а дори и след последните намаления пак е 50% по-съкъп
а защо го намалиха - заради общественото недоволство се стигна до неколкократно предоговаряне и разни схеми и врътки за да прикрият тия разлики, последно имаше някакъв фонд направен през 2016-та специално за тия централи (сега не се сещам името му) с който правят разни врътки за да направят цената да изглежда по-ниска за пред хората, но реално пак си е завишена

относно направените разходи - наистина трябва да се разследват, но не се... защото там също е прикрита една значителна част от печалбите които правят, имах колега като бях студен който беше в тия среди с "модернизацията" на тецовете - беше малко наивен и глупав и докато го инструктират че работят по секретни договори и не трябва да разказва той вече беше разказал разни неща, буквално безумни разхищения и фиктивни подобрения за да изписват разходи, за да докарат договорената печалба от еди-колко-си-процента, така част печалбата се прехвърля в друга фирма под формата на "подобрения", в отчетите на централата могат да докарат и загуба, докато печалбата пак си я прибират, но през друга фирма

нека не се залъгваме - тия фирми не са дошли в мизерна България, държава с отвратителни условия за бизнес за да работят честно и с нормални печалби, зад всичките тия тайни договори стоят солидни рушвети за да заработи схемата, ако всичко им беше наред - договорите нямаше да са тайни

Чет Мар 24, 2022 7:30 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

https://www.youtube.com/watch?v=qx3JMBYC15Q

Чет Мар 24, 2022 9:10 pm
Профил

ценков написа:
https://www.youtube.com/watch?v=qx3JMBYC15Q

Ценков, ако може - не осирай тази тема с военни новини НЕ от страната.
Поствай си ги в темата за русия, или си направи такава за Украйна ако искаш.

Чет Мар 24, 2022 9:43 pm
Профил

Не съм очаквал, че пак ще спомена Иво Христов - определено учен човек, който е и свързан с любимите ми "социалисти", но това, което говори е направо в десятката ...
Мисля, че си струва да се чуе, въпреки че е от преди 6 години.
Интервюто дава един поглед върху случващото се в света и в БГ, като тенденцията никак не е оптимистична за БГ, ако света (Европа) не се промени.

Пет Мар 25, 2022 2:21 pm
Профил

Щом пишеш в този форум, се предполага, че си вадиш хляба с нещо свързано със закона на Ом.

Проф. Иво Христов твърди, че България, по времето на соца, е била световен лидер в областта на електрониката, превъзхождаща Сименс.

Ти какво мислиш по този въпрос?

Съб Мар 26, 2022 4:56 pm
Профил

https://www.24chasa.bg/novini/article/11218225

Съб Мар 26, 2022 5:38 pm
Профил

Проф. Христов "леко" се е поизсилил и не съм казал, че съм съгласен с всичко, което приказва. Все пак да не забравяме коя е политическата партия към която принадлежи ... Т.е. същата, която смятам че е виновна и отговорна за разрухата и ограбването на българия след "избухването на демокрацията" в БГ. (поне първоначално) Та къпе и сапунисва аудитория, която няма представа какво е било всъщност дереджето на тези фабрики и тяхната продукция тогава. (и аз не претендиран да съм бил запознат с всичко, защото закачих малко от "старите времена").

Мисля, че всичко (или почти всичко) което сме имали е крадена технология от запада - говоря за микроелектрониката. Т.е. не е била създадена/измислена в БГ, но се правиха опити да се произвежда, внедрява и използва в наши изделия. Е, като параметри и надежност микроелектрониката беше далече назад от западните оригинали, но при положение, че има създадени инфраструктура, фабрики и технологии - вярвам, че можеха да се развиват по примера на Япония тогава, а сега на Китай, вместо да се унищожат и продадат като скрап.

В Пловдив в ЗЗУ имаше механичен цех, на който не можеше да се види от единия диагонал до другия и който беше пълен с машини - конвенционални и с ЦПУ.
Т.е. изградена инфраструктура с логистика, машини и персонал и - без качествен краен продукт на изхода. Факт. Но не мисля, че трябваше така еничерски да се унищожава всичко. Машините се разграбиха и заминаха за Турция, други за скрап ...
Сега тепърва "железарски" фирми се опитват да се оборудват с подобна техника, но още са далече и мащабите са много по-малки. (да не споменавам проблема с намирането на читав персонал)

Но е истина, че се произвеждаха много неща (повечето далече като качество от западните такива), но можеше с добро управление количествените натрупвания да доведат до качествени промени, нали? И Китай (а и Япония преди това) не е тръгнала още в началото с хай-тек продукти, нали? И по тяхния пример - мисля, че е било възможно и тук да се случи това.

Съб Мар 26, 2022 5:50 pm
Профил
Аватар

Емо - трябва да ни се смени генетиката за да стане нещо - просто сме си мизерници - и преди сме били такива и сега сме същите. Някой ми е разправял случка в началото на производството на полупроводници в Ботевград - идея си нямам дали е истина ама съм склонян да си мисля че е. Та : почват нашите да правят - отначало уж добре и в един момент почва 100% брак - японците в чудо - проверява се всичко - филтри едно друго - няма проблеми. След няколко дена чудене един японец накланя една бутилка с някакъв газ, бръква отдолу и вади ръката си кална. Иначе тия дето влизат са чисти като сълза ама другото дето влиза - на кой му пука - нали не се вижда. Та такива сме си - мизерници - и преди 30-40 години и сега пак сме си такива. Виждам го и в нашата фирмата - мизерници дето не им пука от нищо - шефа вдигна цялата фирма на балон преди дни, та малко поразчистиха да има вид. И кво - след месец-два пак ще е същото...

Съб Мар 26, 2022 6:07 pm
Профил ICQ

Много му се обяснявате на това зомби, и една буквичка не му влиза в малката кратунка, 3 такива зомбита само цвъкат простотия след простотия и бързат да осират всички теми все едно им плащат

Мвжду другото - след като отложиха самолетите за 2030?!?!? Сега имало предложение да сме вземели под наем?!?! Кой ще го плаща тоя наем? Неустойки нещо ала бала?

Съб Мар 26, 2022 6:29 pm
Профил
Аватар

американците щели да погладуват малко :D
https://www.youtube.com/watch?v=g_z0Q3EAA5s

упс - обърках раздела :)

Съб Мар 26, 2022 6:42 pm
Профил ICQ
Аватар

на някой пушач направи ли му впечатление, че има ограничение 2 кутии цигари ( LM )
питах ... така им било наредено ?!?!

Нед Мар 27, 2022 1:13 pm
Профил ICQ

... и 5 пакета брашно оня ден в Lidl, човека пред мен искаше да си купи 8.

Нед Мар 27, 2022 2:08 pm
Профил

Ами нормално е да ма ограничения защото хората са овце, ще тръгнат да се запасяват и тогава няма да има за всички.

Нед Мар 27, 2022 6:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887 ... 1075  Следваща