Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Тъпа история с CodeWarrior и Мultilink 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Тъпа история с CodeWarrior и Мultilink
Работя само с моторолски процесори. Реших, а и крайно време беше, да си обновя нещицата с нови процесори. Спрях се на 48 пинов 68HC908GZ60. Хубав процесор, но защо стъпката на пинчетата е 0.5 мм , а на съседните му по вид 32 и 64 пинови са с растер 0.8мм ? Нейсе - това да му е проблема. Въпрос на разбиране на стандарти.
Купих си като бял човек MON-08 МULTILINK за паралелен порт, като в комплекта влизаше CodeWarrior за към 180$. За първи път се докосвах с тази програма и се оказа, че това което съм получил е демо версия с ограничение на кода до 1к. Не можах да се осъзная на време и получих мъмрене от Никола Киров по въпроса - действително програмата с цялата си хубост струва над 2000$. Почнаха нашенските истории - някъде към десетото хапче подейства и работата полека-лека тръгна. Претрупана работа . Така и не разбрах за какво могат да ми послужат 15-надесетината прозорци и някокото десетки опции (не съм ги броил) пък и не съм се замислял много.
Работата вървя, докато оня ден не се получи инфекция. На обяд бях забравил захранването включено, минал един хубостник, повдигнал капака на лаптопа, при което през Мultilink се влючва захранването и на моето чудо. И друг път се е получавало така, но бързо съм въвеждал нещата в правилната им позиция. Този път в това положение е стояло 30-40 минути. Резултатът - MON-08 МULTILINK се поврежда. Схема липсва, започнах да проследявам 2 пътечки - стигнаха до под процесора и никъде след това не излизат. Изгоряли ли са , какво ли? Има 3-4 управляеми стабилизатора на напрежение - на единият процесора не му подава управляващ сигал. Подадох захранване през моето чудо - светодиодът светна, захранване след оня стабилизатор се получи, но като цяло нямаше ефект. Явно миризмата идва от процесора ,а там съм безпомощен.
С поръчката съм закъснял, ако трябва да поръчвам нов - ще минат 3 седмици. Ядосах се , и си сглобих за няколко часа три схемички за програмиране през серийния порт - така наречените клас 3 и клас 4 . Не зная как и при PIC -овете, но при Моторола има доста подробна информация за поддръжка на процесорите. Пуснах пак CodeWarrior и след малка борба с прозорците връзката се получи, почнах да прогрмирам, но до $е580. Грешка в записа. Бре - и моят процесор ли е сдал багажа? Прехвърлих си програмата с 8к надолу - сега пък спря на с580. Пак грешка в записа. Но явно проблемът не е в моя процесор. Информация никаква. Много мразя да нямам контрол над нещата, които правя.
Първо, защо МULTILINK е направен така, че да може да се скапва в сравнително нормална ситуация, второ - защо CodeWarrior не работи и ме лъже - поне не дава адекватна информация. От туй нагоре и не позволява запис по сектори.
Друг проблем. Избрал съм си и друг процесор 908JL16. Доколкото схващам производството му е започнало от 12.05. От проучванията, които съм направил (след като си купих процесорите), се оказа, че никой от достъпните ми производители на развойни средства не ги е включил в списъка си. Не съм ги сравнявал подробно с JL8, но даже и да са напълно съвместими, винаги има опасност програмата ( CodeWarrior) да не ми позволи запис в цялата памет.
Още нещо. Защо работите и за нас се правят на принципите - защо да е просто, след като може и да е сложно и луд на шарено се радва? Защо тези програми трябва да работят на ХР, а на 95 или под ДОС да не могат. Все пак става въпрос за един повече или по-малко шарен текстов редактор и неголям потребителски файл. Лично аз много уважавам старите лаптопи за практическа работа - от 386 до Р1.

И като се замисля...
Програматор мога да си направя - вероятно за 1-2 дена . С малко по-добре оформени екрани - 3-4 дена. Хардуера вече го имам.
Асемблер мога да си направя (макар, че си имам, а има и свободни) - 2-3 дена.

Тогава за чии са ми тези префърцунени програми и устройства, чиито куплунг е 4 пъти по-голям по площта на процесора?

Никога не съм имал намерение да правя програматори, но май нататък вървят нещата...
Ще се поразровя още малко из интернет, дали няма да намеря нещо по-адекватно, но май ще си сядам на задника и ще си сглобя програматор. Брава за врата няма да правя, но програматор мога.

Приемам всякакви предложения, възмущения, ругатни и похвали, защото ситуацията се опитва да ме извади от душевно равновесие.

Нед Авг 13, 2006 3:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Code Warior е доста сериозна среда. Ако правиш мигалки за светодиоди и подобни може да не ти трябват екстрите му но за по сериозна работа е супер. Кофти че има доста бъгове за изглаждане да се надяваме че с времето ще ги изчистят.

Не мога да разбреа що се занимаваш с HC серията.
HCS серията си изглежда че ще търпи развитие за в бъдеще.

за HCS серията се предлага и самоделен програматор/дебъгер
http://www.freescale.com/files/microcon ... zip?srch=1
мисля че същия само с друг софт става и са 12та серия.

Много мистериозно как така ти е се е скапал програматора при ситуацията която описваш. Нещо трябва да не е било както трябва че да се получи така. Дебгера ти трябва вътре да е с процесорче на freescale също а от моите наблюдения мога да кажа че са доста здрави творения.
пускал съм MC9S08RG60 на ей така за теста 12V понагря се но издържа няколко минути. В началото по невнимание го бях завъртял пък на платката на 180 градуса и пак оцеля. На самата платка и правих малко тестове с електростатика и излезе доста устойчив на това отгоре.

Нед Авг 13, 2006 4:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Още нещо. Защо работите и за нас се правят на принципите - защо да е просто, след като може и да е сложно и луд на шарено се радва?

какво ще рече "и за нас"? да не би да си мислил досега, че основен потребител на шарении са секретарките? :)
аз не се наемам да съдя развойните среди за микроконтролерите (не ги познавам затова), но да ти кажа навремето и аз съм си задавал тези въпроси, и после получих отговори на някои от тях. моят пръв сблъсък със микроконтролерите беше много експресен - направих си програматор за Ф84, работещ в слот на правец8м и си написах асемблер, на бейсик, всичко това за около две седмици. тогава и аз щях да кажа че всичко по-сложно е абсолютно ненужно (в определен смисъл си е така). обаче днес съм вече разглезен потребител на виндовса и ще ми бъде крайно неприятно да си загубя дори прости неща като undoто, да не говорим за такива глезотии като развойна среда със workspace, интернет за търсене на разни информации, удобен дебъгер и квото там още се сетиш.
иначе това че програматора си го повредил говори лошо за него, макар че ситуацията не ми е много ясна. а това че развойна среда за някакъв процесор струва $2000, си е направо тъпо - сами те тикат към процесорите на конкурентите. верно че софтуер за специфични производствени цели е скъп - протела е няколко хиляди долара мисля, а да не говорим за трибон, продукт за проектиране на кораби, който струва майка си и баща си. НО - фирмите които произвеждат тези продукти живеят от това, те им носят парите. а какво излиза - основния продукт на моторола май е развойната среда, а процесора е просто помощно средство, та тя да се продава по-добре :)

Нед Авг 13, 2006 4:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
до 16K е безплатен.
1К е за C++.

На всичкото отгоре си има начин с компилиране на няколко пъти и с безплатния да се справиш с по голяма програма.
има и междинни варианти за закупуване с някой ограничения които са доста под 2000 долара.

за справка IAR за ARM e нейде към 10 000.

Нед Авг 13, 2006 4:56 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
до 16K е безплатен.
1К е за C++.

На всичкото отгоре си има начин с компилиране на няколко пъти и с безплатния да се справиш с по голяма програма.
има и междинни варианти за закупуване с някой ограничения които са доста под 2000 долара.

за справка IAR за ARM e нейде към 10 000.

Пиша на асемблер и ми спира на 1024. Действително мога да си раздробя програмата, но това не е работа. Интересното с програматора е , че инче шават всичките му изходи към МОН08, но нещо не се разбират с моя процесор. А иначе той си е вред- все предишната записана програма си работеше, пък и сега нали го програмирах, макар и частично. Консумацията на моето чудо е минимална - процесора, няколко НС, и няколко LED.

Нед Авг 13, 2006 5:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
нещо бъркаш,за асемблер е безплатна.
Никъде не пише за някакво ограничение на асемблерска програма.
Изобщо средите за програмиране на асемблер за всички процесори са си безплатни. Може и някоя екзотика да не е така но това ще е изключение.

Нед Авг 13, 2006 5:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx - това са някакви пълни глупости. Ако не те познава човек, ще реши че си в 10-и клас. За твое сведение аз пък досега несъм виждал по-добра развойна среда от Code Warrior + Processor Expert. Ама разни хора - разни идеали де, не е задължително това дето ми харесва на мен, да ти харесва и на теб. А най-смешното е твърдението за ДОС-а и 386-ците. Мога да ти напиша тука една камара причини, поради които това ти мнение е странно, ама едва ли има смисъл. В дългата си практика съм се убедил, че хора на които не им харесва Windows-a и искат ДОС, или пък работят под Линукс са странни птици и неможе да се разчита на тях - разбира се в 90% от случаите, защото винаги има изключения - дано ти да си между тях 8) .
zaphod - ако си имаше представа какво представлява тая развойна система за 2000$ - повярвай ми нямаше да идеш при конкуренцията. Да не говорим, че при конкуренцията пък подобна на тази е около 3 пъти по-скъпа, ама карай. И аз говоря за конкуренцията - не за Майкрочип с безплатните бози :) .

Нед Авг 13, 2006 5:21 pm
Профил

Мнение 
zaphod написа:
какво ще рече "и за нас"? да не би да си мислил досега, че основен потребител на шарении са секретарките? :)

Нека да е шарено, но и дава полезна информация точно какво става, ан е такава като за секретарки -" виж си захранването и кабелите", макар, че в същото време си говори с него. И защо да нямам достъп да програмирам само определен сектор от паметта. Досега такова скопяване не бях виждал.

Нед Авг 13, 2006 5:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Защото не ти е необходимо в деиствителност.
Ако токова ти трябва да програмираш сектор ще си спретнеш сам програмка за това в границите на един ден.

Нед Авг 13, 2006 5:26 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
- това са някакви пълни глупости. Ако не те познава човек, ще реши че си в 10-и клас. В дългата си практика съм се убедил, че хора на които не им харесва Windows-a и искат ДОС, или пък работят под Линукс са странни птици и неможе да се разчита на тях - разбира се в 90% от случаите, защото винаги има изключения - дано ти да си между тях 8) .

Е, може и физически да ме познаваш :D . Не съм в десети клас - от по-дъртото поколение съм. Не се обиждам, даже за първи път от някоко дена се усмихнах. Не смея да казвам, че разбирам от компютри, но доколкото знам виндоса си има собствено мнение по въпроса за времето - когато си рече започва да си записва нещо на диска за колкото си иска време. При приложения, които се иска да се цепи милисекундата на 10 или повече, той е неприложим. Познавам колеги, които са бръканли в ядрото на Линукс и са си решили този проблем. При DOS, такъв проблем не стои по принцип.
А аз си уважавам старите лаптопи , защото са по-малки,по-малко папат, имат сериен интерфейс и в края на краищата цената им ми позволява да ги ползвам като консуматив.

Нед Авг 13, 2006 5:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това всичкото дето го казваш е точно така, но аз нямах него предвид :) . Това, за което си мислих се казава - производителност, работа в екип и стандарти :) .

Нед Авг 13, 2006 5:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
При приложения, които се иска да се цепи милисекундата на 10 или повече, той е неприложим.

не мисля че за един добър програматор е необходимо цепене на микросекунди, че даже и на секунди. първо че сложните програматори имат разни буфери сигурно, второ че все пак флаша не е ЦД - може да поизчака докато дойдат следващите байтове, за разлика от ЦДто, което заминава на кино. а ако толкова държиш да цепиш микросекундата - виндовса го позволява (бих добавил за съжаление) - земаш най-висок приоритет и всичко умира. обаче това се налага в много екстремни ситуации, мен ми се е налагало само веднъж.
димитре, верно че микрочипските безплатни среди са боклуци, но да речем за драйверите на видеокарти никой производител не иска пари, а те не са лесни за правене. всъщност, всеки както си реши, не искам да критикувам никой производител.

Нед Авг 13, 2006 7:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И на мокрочип C Компилатора им е с пари. И е няколко стотин долара при положение че не е среда за програмиране и е пълно дърво.
И ако обичаш не прави сравнение с видеокартите които са краен продукт за разлика от процесорите.
Толкова аванта са пуснали хората а ти недоволен.
16K C код. и неограничен за асемблер. Малко ли са ти за без пари? Ами те половината от 08 серия процесорите нямат толкова флаш. Че и не трябва да си гении да разбереш как да си компилираш проекта на части. Така че ако са ти проблем 2000 долара имаш си и решение. Легално при това.

Нед Авг 13, 2006 7:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе на тази тема периодично ли се спори?Това някъкъв вид спорт ли е или мерене на дължина на думата ? Всеки си има любимо нещо за работа.Ако обаче работодателя те задължи да правиш нещо на конкретен процесор - правищ го на него и толкова (а защо шефа така е решил,това е друг въпрос).Колкото до това дали проца е дърво - в зората на процесорите с тях са правили доста неща по ракети,совалки,спътници (6502 и МС68000 сега никой не ги поглежда) а съм сигурен,че проектите които правите не са за космически технологии и нямат тази сложност и критичност като тези за сателит например, и въпроса се измества - къде е грешката в програмиста или платформата?По този повод още да попитам - на един на който пише на DSP и трябва да прави (примерно) управлвние на кафеварка,DSP ли да сложи щото му е по лесно и ще напише програмата за 5 мин. или нешо друго?Всяко нещо си е специфично.Всеки има право на мнение но хайде да не плюем по неща с които си вадим хляба.Защото утре незнаем какво ще стане и какво ново чудо ще се наложи да разучаваме и програмираме.

Нед Авг 13, 2006 10:30 pm
Профил

Мнение 
Прав си Ки40, има два вида процесори - такива които ти вършат работа и такива които не ти вършат.

Пон Авг 14, 2006 8:07 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща