Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
ПРОБЛЕМ at89s52 -> 74HC595 -> ULN2803 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение ПРОБЛЕМ at89s52 -> 74HC595 -> ULN2803
всичко си работи нормално и в един момент зависва спирам пускам и няма нищо вързал сам ЛЕД-ове за улн-то, проца работи защото сам му сложил лед индикация да го гледам как се държи. има захранване, има ли вероятност да не ми стига нивото на сигнала и как мога да отстраня този проблем. М/у проца и 595-цата има доста кабел имам 2200мФ на захранването и един 100нФ. интересното че един път сработи а след това няма никаква картина ако някои може да помогне ще сам много благодарен

МЕРСИ предварително :)))

Съб Авг 12, 2006 2:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз имах подобен проблем. Тогава ме посъветваха да сложа закъснителна RC верига на ресета, така, че 595 да тръгва СЛЕД процесора. Ако имаш свободен пин на процесора, е още по-добре - ще можеш да си ресетираш логиката софтуерно.

Съб Авг 12, 2006 2:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
имам свободни пинове за целия тикайски народ :))) /всичките ЛЕД-ове се оправляват от 3 пина/, как ми предлагаш да го направя аз не сам много запознат хардуерно /да напиша софта ми е с пъти по лесно/ имам 1мФ на ресета и 4.7К резистор

мерси за съдеиствието :))))

:P

не сам сигурен дали е от резета /защото имам закачен ЛЕД/ които мига на определени места от програмата и си работи нормално

м/у проца и модулите/595 и улн-то/ има кабел около 2-3 метра

Съб Авг 12, 2006 2:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Направи ги 30 метра и ще се оправи. Ма как са събрахте и двамата програмиста да правите хардуер 8) . Реконструктора ти говореше за ресет входа на буфера - да си го вържеш към един свободен пин за да можеш да го ресетваш. И сложи буфера и УЛН-то до процесора близо а закарай надалече изходите на УЛН-то. Как си ги представяте тия паралелни шини на 3 метра - незнам. То не, че е кой знае какво в тоя случай - ама все пак. Има си основни положения тука.

Съб Авг 12, 2006 4:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На ресета 10к( към -) и 10 МF( към + ) според ATMEL .

Последна промяна vasil на Нед Авг 13, 2006 3:55 pm, променена общо 1 път

Съб Авг 12, 2006 5:15 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
Василе а да знаеш слу4айно че на тоя ATMEL 89S52 ресета му е на + демек с + е в РЕСЕТ и трябва да е 0 за да работи а на тебе syrax колко пъти трябваше чрез друг твой познат (Варна)да ти се казва какво да правиш

Съб Авг 12, 2006 6:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Направи ги 30 метра и ще се оправи. Ма как са събрахте и двамата програмиста да правите хардуер 8) . Реконструктора ти говореше за ресет входа на буфера - да си го вържеш към един свободен пин за да можеш да го ресетваш. И сложи буфера и УЛН-то до процесора близо а закарай надалече изходите на УЛН-то. Как си ги представяте тия паралелни шини на 3 метра - незнам. То не, че е кой знае какво в тоя случай - ама все пак. Има си основни положения тука.

Сила сме! :lol: :lol: :lol: Иначе да, говорих за ресета на логиката. Доколкото ми обясниха, като тръгва АВР-а, пиновете му са в някакво кофти състояние, и ако в тоя момент ресета на 595 е вдигнат (т.е. забит е директно на захранване), логиката се шашка. За това или се слага закъснение на ресета, така, че логиката да тръгва след като мине инициализацията на контролера и се установят пиновете му, или, още по-добре, ресета се връзва за пин на контролера и се управлява софтуерно.

Съб Авг 12, 2006 11:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Правилно са ти казали. Друг е въпроса, че на 3 метра ще трябва всяка секунда да го ресетва 8) .

Нед Авг 13, 2006 1:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
това е 2-ри проект , първия беше същия и работеше не сам има проблеми и отделно на захранването на контролерите централно сам му сложил 2200мФ, другото което е че не мога да сложа улн-то и 595 до проца защотот стоят на отделни места .
и последно :) проблема маи е от 595 защотото като смених едната заработи днес ще поръчам нови и трява всичките да са еднакви защотото маи има разлика в нивата за оправление.

мерси за помоща ако възникне пак проблем ще пиша :))))

VSU: лошото е че се мъча да коригирам проблема след като вече сам направил платките защотот на предишната като знам че сам лепил 16 интеграли направо ....... :)) оценявам помоща

Пон Авг 14, 2006 10:55 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами възможно е - буквите пред 595 са си доста важни 8) .

Пон Авг 14, 2006 3:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]