Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за Wi-Fi на рутер. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Въпрос за Wi-Fi на рутер.
Може ли да се ограничат нежелани ползватели ако вместо да слагам парола на рутера да намаля броя клиенти и тези които искам да се конектват да ги запиша в Clients Already Reserved в DHCP Client Table на рутера.
Има двама навлеци които гледат да ме надхитрят, нищо лично към тях, ма дойде като човек и да ме пита мое ли да ползвам малко интернет. Не искам да слагам парола за да ги ядосвам, че хем няма парола рутера хем не могат да точат интернет.

Вто Мар 01, 2022 2:49 am
Профил

Мнение Re: Въпрос за Wi-Fi на рутер.
По MAC някаква филтрация освен.

Вто Мар 01, 2022 4:27 am
Профил
Аватар

Вземи си някой джиджен микротик и му направи двe wi-fi -та. Едното за теб, другото за "гости". Второто се прави със зъбати настройки, шейпъри и т.н. и си решаваш проблемите. На мене брат ми ми намери едно такова рутерче, ама не ми остава време да го сложа, че тя при мене малко по-сложна - трябва и в кабелната да се обаждам че ще го сменям.

Вто Мар 01, 2022 10:37 am
Профил ICQ
Аватар

Филтрация по мак адрес, филтрация по ниво на сигнала - далечните клиенти се режат.
Намаляване на броя клиенти има един недостатък - можеш да се окажеш в ситуация в която навлекът ползва мрежата, а то не можеш защото си попаднал в ограничението. :mrgreen:

Няма да питам защо не искаш да сложиш парола. Допускам че въвеждане на няколко символа е много трудна задача, а не е от мързел...

Вто Мар 01, 2022 11:16 am
Профил
Аватар

То с тези телефони и да не искат нарочно да точат...

pipilica , най-лесното е да блокираш навлеците по MAC, по-трудното е да разрешиш само твоите, за другото ти го казаха.

Cekins , аз не се обаждам, просто копирам регистрирания MAC, другото е маска, Gateway и при желание DNS (пише ги в договора), предполагам и при теб е така. Първоначално ми пуснаха нета на един компютър, той отдавна изгоря.

Вто Мар 01, 2022 11:55 am
Профил
Аватар

Cekins написа:
...че тя при мене малко по-сложна - трябва и в кабелната да се обаждам че ще го сменям.
И аз така правех някога, ама после започнах да сменям MAC-а на новия рутер с тоя на стария. Сигурно съм сменил 5-6 рутера без да се обаждам никъде.

Вто Мар 01, 2022 3:02 pm
Профил ICQ
Аватар

И аз преди доста години правех така, докато в един момент не се оказа, че сегмента на мрежата на провайдера в който бях започна да се държи като пияна, и след това спрях тая практика...
Когато прекарваха интернет за по-лесно свързах тогавашният ми преносим компютър. Прихванаха неговия мак адрес, интернетът потече. След това настроих мак адреса на рутера да е като на ноутбука, и случката беше забравена.
След време приятел нае офис в същата сграда. Прекара си и интернет от същия доставчик. Междувременно бях му продал старият си ноутбук. Прихванаха неговия мак адрес, и манджата беше готова. Ту има интернет, ту няма, Ту едно, ту друго. И така докато не светнах каква глупост се беше получила, и звъннах на съпорта да оправят кашата.
И от тогава не практикувам такива занимания...

Вто Мар 01, 2022 3:24 pm
Профил
Аватар

itso.t :D Аз само си прочетох договора и представи си: само един лист А4 е! Как да се откажа от тези хора?!

Вто Мар 01, 2022 5:06 pm
Профил

itso.t написа:
Няма да питам защо не искаш да сложиш парола. Допускам че въвеждане на няколко символа е много трудна задача, а не е от мързел...

Ми писал съм
pipilica написа:
Не искам да слагам парола за да ги ядосвам, че хем няма парола рутера хем не могат да точат интернет.

Ще пробвам по МАС адрес кво ще стане.

Вто Мар 01, 2022 8:52 pm
Профил
Аватар

Можеш да си още по-гаден. Отключена мрежа за навлеци, с лимит на скоростта от 1.23к.
Те да сърфират на воля. :lol:

Вто Мар 01, 2022 8:58 pm
Профил

Тва е интересно как да стане.

Вто Мар 01, 2022 9:53 pm
Профил

Това се нарича Multiple SSID router - т.е. трябва рутерът да поддържа няколко Wi-Fi мрежи с различни имена (SSID's) в един банд.
Една от тях правиш публична и и ограничаваш скоростта.
Между другото, в тази връзка, има още един прост начин за ограничаване на достъпа - това е да си смениш името на Wi-Fi мрежата (SSID) и да го
направиш скрито. Това не е пречка за някой, който разбира, но и МАС филтрацията също не е пречка за разбирачи.
В този случай, на устройствата ръчно се въвежда SSID, за да могат да се свържат към мрежата.

Последна промяна al_at на Вто Мар 01, 2022 11:06 pm, променена общо 2 пъти

Вто Мар 01, 2022 10:53 pm
Профил

А имаше и някъде в github bin да си флашнеш ESP8266 и да работи като WiFi репитер. Там може да си го настроиш репитера без парола. Бях го пробвал, работи на NODEMCU работи и на ESP12 с външна антена.

Вто Мар 01, 2022 11:04 pm
Профил
Аватар

Като се каза репитер: има камари дърти джаджи (имам кашон такива) които стават за репитери, ама са бавни. Начи: на старото име оставяш няк'в дъртанян с много орязани възможности, пък ти си правиш нова мрежа с парола. Няма да са килобайти, но и един мегабайт е гадост.

А бе задълбахме го повече от колкото си струва.

И пак казвам: със съвременните джаджи човекот може да си няма хабер, че "краде" интернет.

Вто Мар 01, 2022 11:19 pm
Профил
Аватар

al_at написа:
Това се нарича Multiple SSID router - т.е. трябва рутерът да поддържа няколко Wi-Fi мрежи с различни имена (SSID's) в един банд.
Една от тях правиш публична и и ограничаваш скоростта.
Между другото, в тази връзка, има още един прост начин за ограничаване на достъпа - това е да си смениш името на Wi-Fi мрежата (SSID) и да го
направиш скрито. Това не е пречка за някой, който разбира, но и МАС филтрацията също не е пречка за разбирачи.
В този случай, на устройствата ръчно се въвежда SSID, за да могат да се свържат към мрежата.

Това имах предвид и аз ама явно не се изразих правилно. Рутерчето дето ссе каня да го слагам, е такова и не е кой знае колко скъпо - някакво домашно микротик-че. Това с разните евтини тп-линк не знам дали може да се получи.

Сря Мар 02, 2022 4:32 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща