|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:04 am
8 канален честотомер със само един пин за прекъсване
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ето го горе, де. 
|
| Вто Авг 08, 2006 4:05 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Ще се определи от кой вход на мултиплексора си избрал а естествено 4е го има в MCU-то регистъра той нали за това се ползва де:) никой не те кара да кичиш още хардуер освен мултиплексор
|
| Вто Авг 08, 2006 4:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ама т5и май не четеш документацията, или я четеш но не виждаш, естеаврно че ти говорят за вътрешен кепчър. AVR си има, едва ли тоя ARM няма да има. Освен това не е лошо да разгледаш как работят тия неща, не е нещо сложно, ама ми се струва че не ги четеш много, а там всичко си е описано.
|
| Вто Авг 08, 2006 4:06 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е, кво, излиза, че трябва непрекъснато да сменям адреса в мултиплексора, за да разбера от къде е дошло ли? 
|
| Вто Авг 08, 2006 4:08 pm |
|
 |
|
VSU
|
Аз се предавам вече Рек как работи мултиплексора ок приеми 4е е мултиплексора на ADCто както работиш с него така и за това а самия кепчар регистър ти е на АДЦ регистъра
Последна промяна VSU на Вто Авг 08, 2006 4:20 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 08, 2006 4:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ми конкретно 74HC/HCT151 - слагаш номера на входния пин (0..7) в S0..S2 и на изхода Y виждаш нивото на избрания входен пин? 
|
| Вто Авг 08, 2006 4:19 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Реконструктор: ми да  Приеми го за стрелка на влак/трамвай
Същото като ADC-тата в повечето MCU-та (- реано едно ADC мултиплицирано на няколко крака
Избираш коя линия ще следиш (т.е настройваш мултиплексора) и после пускаш ADC-то, което чете от дадената линия.

Последна промяна the_real_maniac на Вто Авг 08, 2006 4:22 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 08, 2006 4:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Излиза че ти искаш да еб*(* девола във въздуха май.
Естественоче ще сменяш адреса, какво сложно има, и къде го дяваш това време, с тоя TMS 3 екута ще управляваш. Значи, ако си мисли да караш в броячен режим забрави, да броиш импулсите не е много удачно при ниски честоти, там както батето ти каза е много по точно да мериш интервал, и точно това прави кепчъра, при всички условия ще е по бързо от броене на импулси. Идеята всички да са на едно прекъсване е добра примерноако честотите ти са доста ниски, да речем 4-5 hz и имаш няколко ткива канала а искаш да получаваш по няколко отчета в секунда едновременно от всичките. Тогва това ти е решение, защото при 4 hz периода е 250 ms и в най-добрия случай можеш да имаш 4 измервания в секунда, коеот примерно при 6 канала няма да те устройва. Тогава ще си го направиш всички на еидн вход, още 8 входа да следиш кой точно си мени състоянието и така, но в този случай ще трябва прекъсването да ти е по преден и заден фронт, т.е. port change. И в този случай може д апозлваш кепчър ам астава малко повече смятане. Но ти пак задаваш въпроса доста относително, не казваш колко пъти в секунда искаш отчет от всеки канал, не казваш колко канала с каква минимална и максимална честота ти трябват, пак май искаш нещо универсално да направиш ......
|
| Вто Авг 08, 2006 4:21 pm |
|
 |
|
VSU
|
не го гледаш а го връзваш на кепчър входа той ти прави събитието външната честота ти прави прекъсването като го измериш сменяш канала и мериш 2 после 3 и т.н.
|
| Вто Авг 08, 2006 4:25 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Така де. Само дето тва сменяне на адреса е тайм консюминг оперейшън, и някак си не ми се ще да си ангажирам голяма част от процесора с тази глупава задача.  Никъде не съм споменавал за тая работа.
Не искам периодичен отчет. Искам отчети само, когато има нещо за отчитане - това го споменах в началото. Освен това, освен меренето на честотата, при всяко събитие ще се извършват и много други неща - това също го споменах.
|
| Вто Авг 08, 2006 4:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Какво значи не искаш переодичен отчет .. нещо не ми е ясно ..... какъв отчет искаш, и какво значи като има нещо? Да смениш един адрес не знам колко време ти коства дори и при АРМ който не е явно голям любител на битови операции с портовете, и изобщо на I/O операции май. А другите неща са си други неща. Изобщо при тия ниски честоти не знам какъв ти е проблема с времето, и сметките не са кой знае какви ... освен ако не си оставил всичко да с есмята със плаваща запетая от човекоразбираеми стойности, ама дори и тогава .. тва е доста по бързо от AVR като сметки....
|
| Вто Авг 08, 2006 5:28 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Рек,можеш да направиш следното,ако процеса не е бърз и е периодичен - логика и мултиплексор.Логиката ти дава сигнал че имаш IRQ от някъде си и щракайки каналите на мултиплексора проверяваш от кой канал идва сигнала и почваш да правиш измерването.Проблема е че в този вариянт губиш време за сканиране на каналите на мултиплексора.Другото което ми идва като идея е логиката (тя набива IRQ-то),дешифратор (той ти показва от кой канал идват данните) и мултиплексор( с които селектираш канала ) обаче така трябват повече крака на контролера.Сега като се замисля може дешифратора да управлява мултиплексора,четейки изхода на дешифратора да знаеш от кой канал идват данните и по този начин не се грижиш за щракането на мултиплексора. Абе идеи много но въпроса е койа е най-подходяща за твоя случай. 
|
| Вто Авг 08, 2006 9:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Eeeee - като се сетя как навремето ми разправяше, че AVR бил пре-пре достатъчен, пък сега не ти стига и ARM  .
|
| Вто Авг 08, 2006 9:43 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е хубу де, за кво ми е мултиплексор, след като имам достатъчно свободни входове за занимания по йога?
|
| Вто Авг 08, 2006 11:05 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Беше предостатъчен за онова. Това е около 250 пъти по-сложно. 
|
| Вто Авг 08, 2006 11:06 pm |
|
|