Отговори на тема  [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Следваща
Соларно отопление 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Соларно отопление
Както става обичайно темите се разводняват, особено когато се включа и аз ;-)

Ще си позволя още малко голи приказки... Първо малко данни, защото често усещането ни е едно, а реалността малко по-различна.
Ще започна с няколко мита:
1) Имате неотопляема къща. Каква си мислите, че е разликата в средната температура на тая къща спрямо атмосферата?
2) Добавяте изолация, какво всъщност се променя?

Митовете са в това, че първо повечето хора си мислят, че средната температура в къщата лятото е по-ниска, а зимата по-висока от външната. Истината е, че в една средностатистическа къща температурата е средно с 2-5 градуса по-висока, независимо от сезона. Заблудата в усещането идва от факта, че температурата варира по-малко. Затова лятото си мислим примерно, че е по-хладно. И то е, но само докато пече. Средната температура е по-висока от външната.
Вторият мит е, че изолацията променя температурите. Да, прави ги по-стабилни. Но къщата не става по-топла заради изолацията. Ефектът от изолацията е, че ако няма отопление температурата се променя по-малко (не се вдига или сваля). Ако има отопление, или охлаждане то изолацията намалява техните загуби. Или с други думи изолацията означава по-малки загуби, а не по-високи или по-ниски температури.

Когато казах, че средната температура вътре в къщата обикновено е с няколко градуса по-висока имах предвид типично българските къщи. Истината е, че това зависи от архитектурата. Дали средната температура ще е по-високо или по-ниска, зависи от съотношението радиация/конвекция/кондукция. Примерно как ще ориентирате прозорците. Една и съща къща ще се държи по съвсем различен начин ако преместите всички прозорци само на юг или само на север. Вертикалното положение и козирките също имат голямо значение. Примерно в една добре проектирана къща козирките са сметнати така, че лятото когато Слънцето е високо, никога не пече през прозореца. И обратно зимата пече директно в къщата, защото Слънцето е ниско и козирките не го засенчват.

С други думи архитектурата е едно от най-важните неща. С едни и същи материали и инвестиции може да се постигнат да кажем едни 5 градуса в правилната или грешна посока. Основният проблем при архитектурата е компромиса между сезоните. Примерно, ако къщата прилича повече на оранжерия, температурите вътре ще са доста по-високи. Както казах у нас къщите са обикновено с 2-5 градуса по-топли, докато една оранжерия може да постигне 15-20 градуса, че и повече. Зимата това би спестило доста от отопление. Проблемът е, че лятото ще е парник и вътре няма да може да се живее.
С малко повече инвестиции стигаме до пасивните къщи. При тях митът е, че са просто с много добра изолация. Но не е толкова просто, по-скоро комбинация от много архитектурни трикове. Както контрол на радиацията, чрез щори и т.н. Има и контрол на конвекцията, което е доста ефективно но не толкова популярно у нас. Говоря за въздушните течения, които лятото отнасят топлината, зимата я задържат. При това без вентилатори, евентуално само с клапи.

Накрая идва изолацията и активното отопление/охлаждане. А след това идва въпросът откъде да вземем енергия за отоплението и охлаждането.
Ако имаме грешки в архитектурата, после изолация и т.н. то очевидно ще имаме нужда от много повече енергия. Ако всичко е наред, нуждата е по-малка. Но парадоксът е в друго - ако архитектурата е добра, то това най-вероятно означава, че Слънцето вече е вкарано в играта. И макар, че ни трябва по-малко енергия няма къде да се бучнат още панели/колектори. Ако архитектурата е кофти, то заради загубите от панелите в най-добрия случай коригираме грешката в архитектурата, но ни трябва още енергия.

Сега това с акумулирането на топлина... Причината да съм скептичен леко е, че всичко зависи от изпълнението. Особено заради ограничения температурен диапазон и неизвестните качества на изолацията. Въпросът е дали може да се постигне достатъчно добро съотношение между радиация и кондукция на цялата система. За целта нека разделим пространството на къщата от пространството на акумулаторите. Все едно са две отделни системи. Когато има Слънце, акумулаторите се зареждат, т.е. температурата в тяхната система се вдига. След това почваме да ги разреждаме, но в един момент температурите на двете системи се изравняват. И щем не щем разкачаме двете системи. Продължаваме да топлим къщата, ама акумулаторите ще продължат да изстиват... освен ако и тях не почнем да отопляваме. Но ако двете системи са независими няма смисъл да ги топлим, по-добре да си изстинат и така ще намалим консумацията от мрежата. За сметка на следващия ден, когато ще трябва да ги заредим първо до начално състояние.
Простичко казано, за да има смисъл цялата работа трябва акумулаторите, т.е. тяхната система да е значително по-добра от системата на къщата. Все едно хипотетично сме построили една втора къща, която не само успява да си поддържа собствения енергиен баланс, но да дава енергия и на основната къща. Не казвам, че е невъзможно, а че е доста по-трудно, отколкото изглежда. Според мен температурата в акумулаторите постепенно ще спада. И всеки следващ ден ще отнема все повече време, за да достигне 20-30 градуса или там колкото е началната точка.
Трябва съотношението мощност на панелите/количество вода да е високо. Иначе под определени температури акумулаторите ще станат напълно неизползваеми. Това е проблем и то от сорта на ракетите и параграф 22. Демек искаме акумулатори щото имаме излишни панели, ама заради акумулаторите трябва да сложим още панели.
Според мен или без акумулация. Демек аз бих си сложил толкова фотоволтаици, колкото стигат за отоплението през деня. А през нощта ще съм на ток. Или другия вариант с друга функция, т.е. басейн. Студените зимни месеци не бих се мъчил да го ползвам, нито за отопление нито за плуване. Важното е само да не замръзва, ако не искам да го изпразвам. Но при нашите условия мисля, че няма опасност от замръзване. То за да замръзне трябва средната температура да се задържи под -5 поне един месец. Но идеята е, че студените месеци са 1-2-3 максимум. А отопление си трябва повече месеци. Така че в момента в който температурите се задържат над нулата бих ги включил в играта. Ако не се преохлажда ще става да се ползва и като акумулатор и като басейн.

Пет Фев 18, 2022 6:37 pm
Профил

Няма проблем да обсъждаме неща, които не са пряко по темата, но са свързани с нея. Трябва ни глобален поглед върху проблема. Факторите са много и са от компетенцията на различни специалности.

Архитектурата е водеща и при мен всичко за което се сетих на етапа на проектиране го заложих в проекта. Архикад-а има функция за слънчева симулация и с нея доста си играх да нагласям стрехите и местата на прозорците. Всичките ми стаи имат южни прозорци, някои допълнително имат и източни. Ефекта от стрехите го нямам само при една от стаите на първия етаж.
Имам проектирана и заложена вентилационна система с принудителна вентилация, но още не съм монтирал рекуператора и вентилаторите на тавана. Иначе до всяка стая тръбите са прекарани в стените.
Единствено съжалявам, че проектирах покрива четерискатен, а не да е по-подходящ за соларни панели и не се сетих за водните акумулатори между ивичните основи на къщата. По онова време PV панелите бяха над двойно по-скъпи от в момента и при ниските цени на тока тогава нямаше смисъл да се мисли в такава посока (грешка от моя страна).
Тогава имаше смисъл единствено от термо соларни панели и то от най-евтините, за да могат да се изплатят. За това се спрях на дрейнбек система и DIY панели, които са няколко пъти по-евтини от купешките.

Относно система без топлинен акумулатор - при 4 часа смислена слънчева радиация дневно - система с термопомпа без акумулатор не върви изобщо. Както казах трябва термопомпата да работи нонстоп през тези 4 часа, а в моята инсталация работи 10минути и почива 50 на час през това време примерно.

От гледна точка на обема на топлинния акумулатор - той може да се направи на секции от по няколко куб. метра и те да се "зареждат" една след друга - колкото позволява слънцето докато го има през тези 4 часа. И после при "разреждането" - пак се избира коя секция разреждаме. Няма да гарантираме нужната ни енергия за следващите 20 часа от денонощието, но все ще е по-добре от нищо. Въпроса е инвестицията да има финансов смисъл .

Относно температурата на водния акумулатор - най простия вариант е само вода, която се поддържа в интервала 30-38 градуса примерно, за да е подходяща за директно прекарване през подовото само с изпомпването и с 60W циркулационна помпичка. Но може в съдовете с вода да се поставят алуминиеви "кенчета" пълни с вещество (смес) -"ала-парафин" с фазов преход около 34 градуса примерно (нямам идея дали може да се забърка такова) и така акумулатора ще се зарежда при константна температура. Това със сигурност ще намали термозагубите , защото цялата енергия ще е запасена около температурата на фазовия преход, която ще е по-ниска от максималната температура на система без "кенчета". От друга страна е възможно (не знам обаче реално ли е) благодарение на фазовия преход да се намали обема на акумулатора.

Пет Фев 18, 2022 8:04 pm
Профил
Аватар

Пък една лозница на южната страна е много еко-био щора, освен това прави вино!

Пет Фев 18, 2022 8:22 pm
Профил

Така е. Тази технология се използва и при мен за верандата, но с киви. За разлика от лозата не ще пръскане.

Пет Фев 18, 2022 8:33 pm
Профил
Аватар

Има лози специално за тази цел, също не искат пръскане и растат на корем, даващи доста грозде, напр. прословутото Руско чудо.
Но това беше само лирично отклонение от темата.

Пет Фев 18, 2022 9:25 pm
Профил

https://ijret.org/volumes/2015v04/i10/I ... 410030.pdf
REVIEW ON LATENT HEAT STORAGE AND PROBLEMS
ASSOCIATED WITH PHASE CHANGE MATERIALS

Пон Фев 21, 2022 5:11 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

emilvtc написа:
Ако работи само денем - ще трябва да се акумулират някъде на всеки час 11kWh топлина.

Тази мощност си я мерил или изчислявал? Ако си мерил какво използваш като дебитомер? Търся си дебитомер които да може да се сложи на вече готова инсталация без да се налага прекъсването на инсталацията. Термопомпата ми консумира електическа мощност в порядъка на 60 KW на ден преди да се стопли в петък миналата седмица, но имаше дни с над 80 KW. COP на помпата трябва да е над 3-4 и ако е верно нещо хич не ми излиза сметката. Та искам да мога да меря каква енергия излиза на изхода на помпата. Температурата на водата ми беше 60°C през студените дни, от няколко е 55°C. Термопомпата е за висока температура на водата, двустъпална.

Пон Фев 21, 2022 6:32 pm
Профил

Има но са скъпи, поне тия които аз използвам . Има ултразвукови, монтират се външно върху тръбите, но това което аз съм купувал и то втора ръка е $2000. Сега има разни китайщини като това https://www.amazon.com/HFBTE-TUF-2000B- ... 283&sr=8-5

Пон Фев 21, 2022 6:49 pm
Профил

За мощността трябват 2 температури (вход и изход) и дебит.
Безконтактен дебит - както ТоНи казва - ултразвук.

От Геосолар като ми правиха дозареждането на мащината след като я инсталирах при първоначалното включване дойдоха с някакъв електронен уред, които мереше двете налягания на фреона, отделно имаше и температурни сонди , та с него измериха изходната мощност и смятахме COP-a.

Незнам дали ако премериш дебита на вoдата във входния кръг и температурната разлика - дали от тази входна мощност може да се сметне COP-a. Т.е. да се приеме, че тази топлина отива в изхода. Ел. консумацията може да се измери лесно.

Пон Фев 21, 2022 8:04 pm
Профил

PhilipZ написа:
emilvtc написа:
Ако работи само денем - ще трябва да се акумулират някъде на всеки час 11kWh топлина.

Тази мощност си я мерил или изчислявал? Ако си мерил какво използваш като дебитомер? Търся си дебитомер които да може да се сложи на вече готова инсталация без да се налага прекъсването на инсталацията. Термопомпата ми консумира електическа мощност в порядъка на 60 KW на ден преди да се стопли в петък миналата седмица, но имаше дни с над 80 KW. COP на помпата трябва да е над 3-4 и ако е верно нещо хич не ми излиза сметката. Та искам да мога да меря каква енергия излиза на изхода на помпата. Температурата на водата ми беше 60°C през студените дни, от няколко е 55°C. Термопомпата е за висока температура на водата, двустъпална.

Emilvts иска 11квтч x 16часа тъмно време (min)= 176квтч (поне аз така го рабирам първия цитат).
Това - в акумулатора, ако има термопомпа дето да му ги осигури.....та числата са страшни ...
Ако това са му наистина сметките - стените му трябва да са от черги...или квадратурата му е някаква милионерска.

Пон Фев 21, 2022 8:54 pm
Профил

Stefane, нещо не съм дообяснил явно. Помпата е 2kW ел -> 11кW топлинна. Работи 10мин и после почива от 10-50 минути - в зависимост от студа вън. Казвах, че ако PV ще я захранва, то през тези 3-4 слънчеви часа тя трябва да акумулира енергията за останалите 20 часа от денонощието. Не е достатъчно мощна, за да произведе всичкит KW необходими за денонощие през тези 4 часа. Виж сметките в предишните ми постове ако те интересува.

Пон Фев 21, 2022 10:00 pm
Профил

Погледнах сметките - искаш акумулирани 110квтч...солар 6 квата и правилна термопомпа или 25 квата солар и правилен нагревател.
Очевидно говорим за доста голяма къща.
:D

Пон Фев 21, 2022 10:29 pm
Профил

Да, вече говорим за едни и същи сметки.
Къща на 2 етажа е.
Сметките които правих са на база предходният месец.

Пон Фев 21, 2022 11:31 pm
Профил

Къща 200-300 кв, да ти е пълна с хора!
Сега се замислих - тоя COP 2квт-11квт - не зависи ли от температурата, нощем не спада ли? Регулираш ли някак помпата?
Питам - че евентуално може да ти е неточна сметката и вместо 12 кубика вода - да ти трябват 8.

Пон Фев 21, 2022 11:39 pm
Профил
Аватар

Ъъъ, аз не разбира, но заради пустото презапасяване нищо не ми е в ред. Накрая с нокти и зъби се борих да ми сложат климатици "само" 12 BTU, единият се оказа достатъчен, а другият просто няма нужда от включване, т.е. пак простотия.

Ако толкова ми стане студено в евентуалната имагинерна свръх-върла зима винаги мога да пусна духалка, газовите котлони в кухнята или туристическата бутилка с отоплителна горелка отгоре.

А в бившето кухненце на село няма нужда да паля печка ако средната температура не е около и под нулата, турското ефтинджос кюмбе идва вповече. За другата къща "камината"-печка също е в повече: ако гори е горещо, ако не гори не гори.

Последна промяна bongo_x2 на Вто Фев 22, 2022 12:14 am, променена общо 1 път

Пон Фев 21, 2022 11:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Следваща