Отговори на тема  [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща
Соларно отопление 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Соларно отопление
Наистина е трудно да построиш неприсъединена система, която е икономически оправдана. 6 киловата и термопомпа 2 киловата колко ще излязат ..8...12хлв. Едва ли може да се изплатят...от друга страна - след година инфлацията ще ги е похапнала доста..от трета страна - може да облекчат условията по присъединяване....
От 4та страна - подовото водно би трябвало да ти даде някакъв нелош акумулиращ ефект.

Пон Фев 14, 2022 8:59 pm
Профил

Оказва се, че подовото не е чак такъв топлинен акумулатор. При мен то е с 1200м тръба по подовете (140л вода в нея) + 6см замазка и 1.5-2см теракот и без буферен съд. При тези параметри и 160 кв.м.подове днес например помпата по обед работи 10мин и почти 50 минути почива. Това никак не се връзва с 3-4 часа слънчево добита енергия дневно без сериозен топлинен акумулатор. Т.е. през това време помпата трябва да работи нонстоп зареждайки акумулатора.

Неприсъединена система ще има икономичрески смисъл може би ако е с голям топлинен акумулатор и термопомпа, работеща нон стоп през тези 3-4 часа дневно.
Допълнителната инвестиция която трябва да се направи са соларите и топлинния акумулатор. Другата част съществува и в момента.

Имам колега, който си направи тракинг PV система и от 2.8kW солари дневно при слънчев зимен ден вади около 7-9кWh (отчетена от инвертора на соларите му). Стигнал е до извода, че от голямата автоматизация произлизат само големи проблеми и сега обмисля вариант за статичен монтаж на панелите на покрива на къщата.

Пон Фев 14, 2022 10:19 pm
Профил

А защо помпата работи 1/3 ? Не е ли защото подът е затоплен? Какво ще се случи ако помпата се захранва само денем ?

Вто Фев 15, 2022 4:49 am
Профил

stefan63 написа:
А защо помпата работи 1/3 ? Не е ли защото подът е затоплен? Какво ще се случи ако помпата се захранва само денем ?

Помпата спира, когато температурата на изхода и достигне заданието - в случая 36 градуса. Включва се, когато температурата спадне до 28. Т.е. 8 градуса хистерезиз.
Та от 28 градуса до 36 градуса вдига за около 10 минути, а после се охлажда и пада до 28 градуса за 50 минути (вчера по обяд примерно). Циркулационната помпа работи нонстоп.

За да има голям COP трябва изходната температура да е възможно най-ниска - 36 градуса в случая.

Спира се при 36 градуса на водата, за да не станем "нестинари" (пода при 36 на водата е около 32 градуса ).

Ако работи само денем - ще трябва да се акумулират някъде на всеки час 11kWh топлина.
В пода НЕ става. "Козата си сака пръч" :-)

Вто Фев 15, 2022 9:31 am
Профил

bongo_x2 написа:
Убу де, ще се опитам да изкопая при първа възможност.
Но аз говоря за акумулатора, не за работния флуид!

Edit Мии не намирам, маа му! Най-популярен е каналът на "сергей юрко", не казвам че е лош, но определено не съм гледал него. Най-вероятно съм зяпал от древното си лаптопче, но за съжаление скоро го преинсталирах.

Има опия за запазване- възстановяване букмарковете на броузера в хтмл - прави си го редовно

Вто Фев 15, 2022 10:01 am
Профил WWW

emilvtc написа:
За да има висок COP, термопомпата трябва да има възможно най-ниска температура на изхода си. По-скоро си мисля за температури до 38 градуса, а не 80-90.

80-90 градуса имах предвид да идват от Слънцето без термопомпа. В един кубик имаш 1.2kwh за всеки градус. Малко по-трудно се изолира, но по-добре да изолираш един кубик и да работи примерно на 50 градуса разлика, отколкото да ползваш 50 кубика на един градус.

Иначе при термпомпите проблемът не е в COP-a а в топлообмена. Ти си знаеш параметрите на твоята система, но грубо казано за да постигнеш 10kw мощност, трябва фреона ти да дава 50 градуса, подът ти да е на 10 градуса. Но водата ще излиза да кажем на 40 от термопомпата и ще се охлажда до 20 от подовото. Не гледай цифрите дето цитирам, а само идеята, че за да имаш мощност водата няма да се загрява толкова, колкото е помпата. Нито ще се охлажда до толкова, колкото е пода.
Демек ограничен си в температурата на водата и отгоре и отдолу. Ако искаш температурата да се доближи до който и да е край, то трябва да й дадеш време. И от там директно мощността пада. И пада до нула.
Ако сложиш буферен съд, трябва добре да го обмислиш точно с какви температури ще работиш. Ако се охлади прекалено няма смисъл да въртиш подовото. Трябва да го стоплиш първо. Но колкото повече се затопля, толкова по-трудно ще ти е. Много важно в случая е конструкцията на самия съд. Трябва да е вертикална и да не създаваш вътре турболенции, така че топлата вода да изплува отгоре, а студената да е долу. Само така ще постигнеш температурна разлика между входовете и изходите на буфера. Без тая разлика или подовото няма да бачка или термопомпата.

Вто Фев 15, 2022 10:34 am
Профил

Добре е наистина обема вода в топлинния акумулатор да се минимизира, като се повиши температурата в него, но това пак води до проблеми. С термопомпа не е ефективно да се проави това, а със солари - при ниски външни температури соларите няма да работят ефективно и трудно ще вдигнат температурата до 50-60 градуса ако вън е -5 примерно. Т.е. трябва да са вакумни => скъпи => системата няма изплащане.
Идеята е термо-соларите да са с много голяма площ, да са супер евтини и да са с минимални загуби при ниски околни температури. За това предложих в началото варианта с огледалните ламаринени концентратори.
Идеята е да се акумулират 30-40kWh топлина през 3-4те обедни слънчеви часа, с които да се подгрява къщата през останалото време от денонощието.

Относно PV системата, днес говорих с хората от www.ef-panels.com. При тях скобата за керемиден покрив е 12лв (не ЕУРО).
Оказва се, че за захранването на 3-фазна термопомпа 2kW и монофазна водна помпа 480W нямат подходящ инвертор. Имат трифазни инвертори, но най-малките им са 10kW, освен това работели с 3 стринга с по 6-7 панела в серия всеки стринг ?!?
Отделно, че за да работят им трябва задължително мрежово напрежение, което ако отпадне - автоматично спират и те.

Та ако се продължи в тази посока ще трябва да се модифицира някой "стандартен" 2kW инвертор с монофазен 220V вход и трифазен изход към мотора.
MPPT трябва да се имплементира с модифициране на PFC регулатора на входа на инвертора след греца, а соларите да се закачат директно след греца.
Водната помпа и циркулационната помпа май ще трябва да останат мрежово захранени, за да не се мисли монофазен инвертор и за тях.

Странно е защо хората не мислят и строят сградите (по-скоро селските къщи) с мисъл за енергийна независимост и използване на соларната енергия. Ако до момента е било от мързел, защото енергоисточниците са били евтини, то от над десетина години вече не е така ...

Вто Фев 15, 2022 9:25 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

emilvtc написа:
...Странно е защо хората не мислят и строят сградите (по-скоро селските къщи) с мисъл за енергийна независимост и използване на соларната енергия. Ако до момента е било от мързел, защото енергоисточниците са били евтини, то от над десетина години вече не е така ...

Ако това което ти искаш да си направиш го поръчаш да ти го проектират и изпълнят с какъв процент би се оскъпил строежа на къщата?
Наскоро и аз гледах разни клипчета за самоделки слънчеви колектори- то няма нищо може да стане, проверих медна тръба като тези дето слагат по климатиците- цена 25лв метъра... Бах таз тръба за един метър колко ще тежи 100 гр? 250лв за килограм мед с дупка посредата...

Сря Фев 16, 2022 1:20 am
Профил

Лично за мен все още си е ала бала, ще взема пак да направя една калкулация, но последният път сметката не излизаше, фотоволтаична не се изплаща никога. Виж колектори за топла вода може би по-има смисъл, но не и на вила/ваканционна къща там с оглед коефициента на използване не се изплаща дори и да ти е без пари :)

Сря Фев 16, 2022 7:23 am
Профил

Емо, относно колекторите... И панелните и тръбните ги правят вече със сравнително добра изолация. Цената не бих казал, че е висока. Спрямо фотоволтаици и термопомпа определено ще е по-евтино решение. И вероятно по-ефективно на единица площ. Причината аз да не ги долюбвам, е че са по-капризни спрямо фотоволтаиците. Трябва системата да е добре проектирана и добре изпълнена. Ако не е, цялата инвестиция може да отиде в киреча.

То и за фотоволтаиците се иска добро изпълнение, но там и да объркаш нещо не губиш всичко. Сега доколкото разбирам ти имаш някаква 3-фазна неинверторна термопомпа и искаш да я ползваш. Не е най-подходящото решение, но ако с това разполагаш... Много по-лесно би било с класически климатик, защото на него само трябва да му осигуриш подходящо постоянно напрежение. В твоя случай обаче не мисля, че имаш постоянно напрежение и инвертор след него. То ако имаше инвертор, щеше да може да регулираш мощността и т.н.
Ако държиш да запазиш тази термопомпа май няма какво друго да направиш - вземаш един трифазен хибриден инвертор и си захранваш и термопомпата и къщата и приключваш. Иначе да - 10квт са най-малките, но в случая това не ти е проблем. Този тип инвертори се слагат в таблото и трябва да могат да осигуряват съответната мощност. Не е казано че тия 10kw трябва да идват от фотоволтаици. Няма значение откъде идват, не е желателно товара да е над 10kw.
Тъй че според мен няма какво да се притесняваш от мощността, нито какви преработки да правиш. Притеснявай се как равномерно да натоварваш инвертора и особено когато имаш слънце.

Сря Фев 16, 2022 10:24 am
Профил

Това което ми казаха е, че трифазния инвертор иска 3 входни слънчеви стринга, всеки от които със 7 панела последователно (заради напрежението).

Термопомпата, която имам е супер проста - само нагрява и поради това е толкова ефективна. Българска е и е направена е от Геосолар. Топлообменниците и са медна тръба в гумен маркуч - т.е. не са капризни от към нефилтрирана вода и към замръзване. Не е с TRV а с 3 капилярни тръбички в паралел. Буквално няма нищо в нея като чаркалък. Компресор и медни тръбички. Супер съм доволен от нея и искам да я запазя същата.

Относно соларите:
Медна тръба ф10мм стена 0.5мм на руло 50м струваше около 2,70 лв/метър. Сега гледам струва около 3.50лв/м. Тези за климатиците са дебелостенни и тежат => струват повече.

Малко сметки:
За миналия месец сметнах, че за отопление имам около 800кWh ток на месец или 26,66кWh на ден. изконсумирани от 2kW компресор на термопомпата, 500W мотор на помпата и 60W от циркулационната помпа. Та циркулационната помпа е изразходила 60Wх24h = 1.44kWh.
Останалата енергия 26,66кWh - 1.44kWh = 25,24кWh е изразходена от TP+помпата 2кW+0.5kW = 2.5kW => работили са 10h/ден
ТП от 2кW електрическа прави 11kW топлинна, та през тези 10h ТП е произвела 10h x 11kW = 110kWh топлинна енергия за 24h.

Тя грее вода поддържайки я в интервала 28-36 градуса. Т.е. 8 градуса хистерезис.

Та ако са ми вярни сметките, за да съхраня топлинна енергия в интервала 30-38 градуса (8градуса делта) ще са ми нужни 12куб.м вода.
Или казано с други думи за да загрея 12куб.м. вода от 30 до 38 градуса (с 8 градуса) ще трябва да изразходя 110кWh топлинна енергия.

Всичко това за едно денонощие. Т.е. през слънчевите часове на деня (да кажем 4 часа) зареждаме акумулатора със 110кWh (загряваме 12 куб.м вода от 30 до 38 градуса), които ще изразходим през това денонощие охлаждайки ги до 30 градуса с подовото отопление..

Тази вода директно с циркулационна помпа се прекарва нон стоп през тръбите на подовото отопление с 60W циркулационна помпа (1.44кWh ел енергия/денонощие).

Ако са ми вярни сметките - като че ли изглежда възможно.

Въпроса е да се направи 12 куб.м. термоизолиран воден резервоар.
Погледнах цените на готови пластмасови резервоари за вода - цените са много високи. 1куб.м. струва 700лв ?!? Ако трябва да се направи корито с вместимост 1 куб.м. от желязобетон с дебелина на стената 10см примерно ще са необходими 0.6куб.м. бетон на стойност 50 лв + малко арматура - да кажем 100лв или 150лв материали.
И всичко това може да се вгради между ивичните основи на къщата ...

(ше си изям ушите, че не съм се сетил за всичко това, когато строих къщата...)

Другият въпрос е как да загреем тази вода. Ако е с термопомпа и имаме 4 слънчеви часа на ден, то тя ще трябва да генерира 110кWh/4h = 27.5 kW топлина на час, за което при COP-5.5 ще изразходи 5кWh ел. енергия. И като добавим 500W за водната помпа ще ни е нужна соларна инсталация , която през 4-те часа слънце дневно да ни осигурява 5.5кW изходна ел. мощност.

Ако минем на вариант с директно подгряване на водата от слънцето с колектори, способни да усвояват 600Wh/кв.м. (незнам реално колко е) топлинна енергия от слънцето на час с разчет 4 слънчеви часа дневно, то площтта им ще трябва да е 110кWh/4h /0.6kW/m^2 = 46кв.м.

Не съм проверявал дали е възможно и с каква технология могат да се усвият 600W на час от 1кв.м. панелна площ. Ако някой е запознат - да каже.

Сря Фев 16, 2022 10:38 am
Профил

Следя темата с голям интерес (както и тази на Миро макар, че позамря), защото и на мен ми се иска да ползвам на вилата енергия от слънцето, но... както да въртя и да го суча поне за момента не мога да измисля нещо смислено рационално (за ценово ефективно да не говорим изобщо). Емо, за последното ти питане ако правилно съм го разбрал мога да отговоря, че поне за момента не съм срещал соларен панел дето от 1кв.м. площ да може да генерира повече от 175Вт... Тези, които ги водят над 350Вт са с обща площ около и над 2 квадрата... Не твърдя, че съм преровил всичко, но дори и някъде да съществува такъв фотоволтаик, той ще струва майка си и баща си. Вакуумни колектори за топла вода не съм гледал, но мисля, че и при тях не може да се постигне такава мощност на квадрат еле пък зимно време... За топлинния резервоар с вода искам да попитам - казваш, че за 4 часа ще трябва да го стоплиш до 38 градуса и после останалите 20 часа да го охлаждаш през подовото. Никъде не виждам обаче да споменаваш за топлинните загуби през стените на самия резервоар, а така както си мисля, те хич няма да са малко. Вкопан в земята, както ще е и на малка дълбочина там температурата няма да надвишава 10 градуса. Дори и да го термоизолираш пак ще има загуби - площта на стените на 12 кубиков резервоар никак не е малка. Мислил ли си тях как ще компенсираш?

Сря Фев 16, 2022 11:11 am
Профил ICQ

Въпроса ми беше за параметри на воден, а не PV колектор.
Та от тези 800-1000W/h слънчева радиация на кв.м. зимата, колко топлинна може да се генерира, при изходна температура на водата от колектора 40градуса и входна 30 градуса и околна температура на въздуха -5 градуса примерно.
Целта е да се сметне площтта на термо соларните панели.

Да. Загубите не са ми включени в сметките в предишният ми пост. Компенсират се с увеличаване на обема на резервоара. Трябва да се сметне точко с колко.

А конструкцията си я представям бетонно корито (ивичните основи на сградата), вътре в него облицовка от 10-15 см фибран и в това фибранено корито - отлято ново бетонно корито, в което ще се пълни водата. Та ако приемем температура на земята 10 градуса, температура на водата 38 градуса, т.е. делта 28 градуса и се изчисли външната площ на коритото - може да се сметне през 15см фибран и тази площ при 28градусова разлика колко енергия ще се губи на ден. Т.е. толкова енергия в повече трябва да уловим и акумулираме в повече дневно.

За вила, която ще се посещава през уикенда и то не всеки уикенд - такава система няма да е икономически обоснована. (предполагам)

Сря Фев 16, 2022 11:58 am
Профил
Аватар

Пак търсих, но освен канал сергей юрко не намирам по-подходящ заподозрян.

Обаче: не разчитайте на 100% слънчево отопление: https://www.youtube.com/watch?v=eeL_Xk98xnA
Съвети на патилия: https://www.youtube.com/watch?v=unqT3p88EFQ

В общи линии: всички, освен търговците, са единодушни, че не е икономически ефективно да разчиташ много на възобновяемите източници, а само като спомагателни и с възможно най-простата конструкция. Ако варел на покрива ви се струва твърде бонговско може де си сглобите някакъв панел на покрива в който директно да циркулира водата от резервоара, за да не замръзва тя се връща гравитачно като спре помпата.

@emilvtc междувременно писал. В първото видео има линкове отдолу.
Edit2 За алтернатива сочат стъклен покрив или просто остъклено помещение на южната страна на къщата. Вярвам им, защото аз в слънчев ден стоплям апартамента просто като отворя към остъкления балкон и надуя кухненския абсорбатор, т.е. дори без рекуператори.

Сря Фев 16, 2022 1:02 pm
Профил

emilvtc написа:
Това което ми казаха е, че трифазния инвертор иска 3 входни слънчеви стринга

Има и с 1 стринг и даже би трябвало да са по-добри, понеже конверторът става многофазен, демек имаш по-равномерна консумация от DC-то. Но всичко е въпрос на решения. Щом това има на пазара, нямаш голям избор.

Цитат:
Не съм проверявал дали е възможно и с каква технология могат да се усвият 600W на час от 1кв.м. панелна площ. Ако някой е запознат - да каже.

О могат. Значи малко трябва да гледаш нещата от термодинамиката... Имаш топлина (количество) имаш и температура (качество). Температурата на Слънцето, или по друг начин казано, качеството на енергията, която идва до нас е от порядъка на 3000 градуса. Какво количество от тая енергия може да усвоиш, зависи от качеството на приемника, демек от неговата температура. За целта обикновено се ползва температурата на околната среда.
При тези условия се казва, че от Слънцето може да получиш теоретично 1000W/m2. Пак повтарям, че това е при температура на приемника около стайна температура. Не знам точната стойност, която са приели, но това е порядъка. Ако приемника ти е по-горещ, да кажем 4000 градуса, не Слънчето ще отдава енергия, а обратно - приемника ще излъчва и нагрява Слънцето.
Сега, кпд-то на качествен колектор е от порядъка на 95%. Демек от 1000W, той ще отрази само 50. Останалите 950 образно казано ще ги глътне и ще почне да се загрява. С повишаване на температурата му стават две неща - едното е, че кпд-то спада. Но това не е толкова фатално за самото кпд, щото то се смята спрямо Слънцето. По-фатално е, че получената топлина не винаги остава в колектора, а започва да се излъчва във всички посоки чрез радиация или конвекция. И тук изолацията е много, много важна. Особено ако искаш по-високи температури.
Обикновено се смята, че вакуумно-тръбните са по-добри. И това е защото тяхната изолация обикновено е по-добра. Но има и плоски, които също са добре изолирани, в стъклопакет и т.н. На практика по-скоро се прави компромис при плоските, най-вече заради лятото и ако искаш да кипват супер лесно. Но има и истински добре изолирани плоски и те са по-ефективни в смисъл, че запълват 100% от площта. Докато работната площ при тръбните е много по-малка. Между тръбите имаш отстояния и т.н. От друга страна тръбите са кръгли и площта им спрямо Слънцето не се променя много. Докато при плоските се променя, освен ако нямаш тракинг.
Друга важна особеност е инертността. Колкото и добра да е изолацията, през нощта температурата спада. И когато изгрее Слънцето, въпреки че почва да се нагрява с 95% кпд, докато не се нагрее достатъчно е безсмислено, ако не и вредно да пускаш циркулация. Това време зависи от топлинния капацитет на абсорбиращия елемент. При вакуумно тръбните обикновено това е една много тънка мед плюс нещо като фреон с нисък топлинен капацитет. И те буквално за минутка загряват. И водата в топлообменниците им е много малко също. Докато при плоските има повече вода и са доста по-инертни. Освен, че се губи време при изгрев, при залез също се губи това, което остава. Така, че колкото по-малко топлинен капацитет има колектора, толкова по-полезен е.
Отвях се малко, ставаше дума за термодинамиката... Значи колекторите имат 95% кпд и вече зависи от изолация и от инертност каква част от него ще се ползва. В крайна сметка, при 1000W слънце не е невъзможно да се получат 800-900W топлина при 50-100С разлика спрямо околната среда. Особено с вакуумните, но там "квадратния метър" е малко относителен.
В комбинация с фотоволтаици, демек системи при които фотоволтаика е изолиран и да кажем той улавя 20% като ток, а останалото се улавя като топлина. Така от 1000W да кажем може да се получат 200W ток и 600W топлина примерно. Общо 800W, но ако токът се ползва за термопомпа може от 200W да станат 500 и накрая ще се получи, че от 1000W Слънце сме изкарали 1100W топлина. Възможно е като количество, но не и като качество. Ако го нямаше проблема с качеството, то тоя един квадратен Слънце щяхме да го заменим с едни изкуствени 1000W и от тях да получим 1100, да върнем 1000 и да останем с 100 печалба от нищото. И това щеше да работи и денем и нощем, голям кеф. Вика му се перпетум мобиле от втори тип.
Наистина от 1000W @3000C може да се получат 1100W @30C. Като количество енергия, второто е повече. Но то е за сметка на качеството. Разбира се, за отоплението нас ни интересува количеството. И теоретично вече има фотоволтаици, дето достигат над 50% и термопомпи с СОР до 6-7. Демек не е невъзможно от 1000W Слънце да се достигне до 3-4000W отопление. На практика обаче фотоволтаик (без коогенерация) плюс термопомпа трудно ще изкарат повече от колекторна система. Като цяло са по-зле, но компенсират с далеч по-малката инертност и по-равномерното кпд. Стига обаче да не настъпи някоя от техните мотики.

Сря Фев 16, 2022 1:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща