Отговори на тема  [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Следваща
Изчисляване на импулсен трансформатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Изчисляване на импулсен трансформатор
Така. Направих няколко симулации на матлаб. Индуктивността на трафа излиза много по-ниска от изчисленото. Поне 3 формули имам за интуктивността на първичната. Ще видя с тази по-ниска индуктивност дали LNK67 ще тръгне.
За симулацията използвах линеен траф и обратна връзка. Зададената индуктивност на първичната е 220uH, а на вторичната 10uH. Работното напрежение го сложих ниско(около 100V), не съм сигурен как работи този параметър. Съпротивлението на първичната го зададох 0,7ома. Толкова е на навития траф при 650uH. До колко това е повлияло на резултатите не знам. 50% duty cycle. Изхода е 24в 1,5А. 230 50Хз захранващо.
За PSpice ще трябва май някаква виртуална машина да вдигам, че версията, която имам е старичка.
Както казах ще опитам с UC3843. По еФтинджоз е и тука май ке пуцам. Та подготвих на мултисим свички компоненти - пусково захранване, обратна връзка, тактова честота. Идеята ми е, че тук има изнесени много повече сигнали, които мога да меря/наблюдавам.
Като пробвам крайщата на помощната и изходната/е ги въртя всякак.

Пон Фев 07, 2022 3:00 pm
Профил

Благодарности на всички!
Специални глагодарности на Желев! LTSpice върши страхотна работа.
Остана само да натоваря по-сериозно схемата и да се надяваме да не трябва да сменям транзистора с по-мощен. Подходът с UC3843 се оказа по-удачен. Мога да си контролирам честотата на ШИМ-а и т. н. А и ако видя зор да поставя по-мощен транзистор, докато при 6777 няма такава опция... Иначе мултисим има модел на UC3842 и може да се използва за симулации на карантията.
Поздрави!

Пон Фев 14, 2022 7:35 pm
Профил
Аватар

Мнение Офф
Почивай в мир, логаритмична ми линийке, и не се върти в гроба! :mrgreen:

Пон Фев 14, 2022 8:46 pm
Профил

UC3843 е идеален (аз бих ползвал първо функционален генератор с начален малък duty cycle), за да се тества силовата част, преди да се избере контролер, особено, ако е с интегриран транзистор(и). И там има "мотики" като максимален duty например, зависи какъв контролер си избрал. Та нищо чудно ядовете ти да идват от контролера, ако не е подбран според режима ти. Ако си в CCM ще имаш по-малко проблеми при подкарването. Но пак казвам, че можеш да имаш завършено решение и с UC3843, щом ти върши работа според нуждите.
Хайде, ще чакаме резултатите от прототипа!

Пон Фев 14, 2022 8:56 pm
Профил

По-скоро това, което забелязах, е че главно ядовете ми идваха от допуска на компонентите. Примерно тактовата честота и коеф на запълване на 3843 се определят от RC група. Обаче като направя сметката и сложа стойностите, които имам, и погледна със скопа - работата е по-друга. За R може 1% обаче кондензаторите имат много. Та нищо чудно някоя стойност да не му харесва на 6777 и за това да не откинва. Ама там няма как да проверя понеже всичко е вътре. Той за всички грешки прави едно и също - не тръгва...
Иначе за 3843 ми харесва, че го има навсякъде!

Пон Фев 14, 2022 10:42 pm
Профил

3843 си е класически контролер и работи доста надеждно. Едва ли е от толеранс, и 15-20% разлика в честотата няма да ти докара ядове на празен ход. Има нещо друго, но с откъслечни данни е трудно да се каже. Сега не знам дали е късмет или нещо друго, но за всички тия години не помня да съм имал някакви кой знае какви проблеми с импулсни, първите ми опити бяха с 3525 и 3843. От самото начало подхода е един и същ, изчитане на Дейта шита и аоликейшън нот ако има и калкулация в маткада. На първият трафа му го смятах по книжка, не помня коя от всички беше, една от класиките. Очудващо нямах никакъв проблем, но още с първото навиване го изпълних както беше препоръчано, разделени намотки с вторична между тях, осигуряване на добра връзка, точна междина. Сега си спомням, гледах някакви феритни на Панасоник, но ги нямаше, по онова време Комет продаваха някакви унгарски ли да бяха, никакъв спомен това е било 98-ма, та съсипах един диск на шлайф машината за да го изтъня та да мога да шлайфам само средната междина, то беше някакво малко Е. Та според мен всичко е в трафа, нещо не ти е наред там. Прочети, сметни наново и пренавий. Не трябва да имаш съществени разлики между калкулатора на PI, методологията им и методиката за изчисляване на обратен конвертор каквато има описана в много книжлета.

Пон Фев 14, 2022 11:16 pm
Профил

Може би неизвестните при мен бяха доста в началото. Уж 6777 иска по-малко карантия, но като нямам опит съм го омазал. А и всички формули за трансформатори дават различни резултати и хептен се омотах. Та с 3843 стъпка по стъпка станаха нещата.
Трябва да видя да поставя по един предпазител на изходите, че са много вторичните. Има уж шунтов резистори и софтстарт ама не ми харесва да няма...

Вто Фев 15, 2022 9:34 am
Профил
Аватар

За пореден и последен път: купи от Комет НЯКАКЪВ траф подходящ за съответния линк суич или топ суич, за НЯКАКВО изходно напрежение, и оживи схемата. Когато потегли експериментирай с твоя траф.

Вто Фев 15, 2022 9:38 am
Профил

Е той е минал на друг чип, у така става, но на типа им няма нищо, тръгват си от раз, поне при мен е било така.

Вто Фев 15, 2022 10:43 am
Профил
Аватар

Ицо - те тия за линк и топ от комет оживяват по апп ноут с половината чаркове икономисани. Ми като не мога да намеря трансил на 160 волта? Сложих 200 и пак работи. Не знам вече колко дивайса направихме - ама досега един няма с повредено захранване а съм го правил с минимум компоненти. Един 1W 47R резистор преди греца и всичко пее - и да се ошмули захранването, резистора гръмва и се приключва :) Нещо като евтин китайски адаптер :)

Вто Фев 15, 2022 3:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Затова предлагам да се пробва с фабричен трансформатор. Ако и с него не потегли, значи има основна грешка...

Линк какво имам предвид:
https://store.comet.bg/Catalogue/TRF/Tr ... IifQ%3D%3D

Вто Фев 15, 2022 4:47 pm
Профил

Ицо, аз не казвам, че подхода, който предлагаш, е грешен. Просто за мен имаше доста неизвестни. Погледни го от моя ъгъл - имам интеграла подобна на тези, за които е трафа, който си посочил. Навил съм свой траф, който покрива параметрите от PI expert-a, и не се получава. Та реших, че е по-добре да започна да реализирам работещия пример от книжката. Малко съм бос при импулсните захранвания.

Вто Фев 15, 2022 7:08 pm
Профил

Ами то затова щеше да е по-лесно с готов траф за да елиминираш това като възможен проблем. То като цяло трафа е основния проблем в повечето импулсни. В един момент ще стигнеш и до компенсациите но за флайбека това не е важно, като почнеш да правиш по големи форварда и резонансно там вече и специални ефекти се появяват, и си е задължително да мериш какъв ти е запаса по фаза и усилване.

Вто Фев 15, 2022 9:51 pm
Профил

Имам питане! В момента захранването ми е някъде 35W, които са разделени м/у намотките. Когато го натоваря, се появява як проблем със загряването. Тествах няколко варианта - по-голям ток през първичната, по-голяма първична, но превключващият елемент грее като печка. С малък радиатор стига 60 градуса за норматив(30 - 40 сек). Не съм слагал подложка и т. н. на радиатора, само паста. IRF740 ми е транзистора в корпус TO 220. Това нормално ли е? Така ли греят по принцип? Мога да смъкна честотат на 50kHz ако трябва или да сложа транзистор с корпус ТО 247.
Това загряване меко казано не ми харесва...

Пон Май 09, 2022 4:18 pm
Профил

Провери (осцилоскоп) за колко време се отпушва/запушва ключа.

Пон Май 09, 2022 4:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Следваща