Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Как да си захраня фаровете на колата 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Как да си захраня фаровете на колата
Имам едно дърто Рено11. Ел. инсталацията взе методично да се скапва. На платка има 3 релета на цокли, куп бушони и няколко куплонга с десетки жици.Фаровете светеха когато са на кеф. Правих какви ли не магии,мостове от габаритите към яките крушки,последно взе да мирише на стоплена изолация. "Генералния" ход дето съм го намислил е да пусна жици директно от акумулатора към фаровете,ама се чудя с реле ли да направя комутацията,или с някой мощен полеви транзистор?

Чет Авг 03, 2006 12:04 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
С реле. Зарежи го тоя мощен полевак - ще ти секапе някъде по път и ще се чудиш къде ти е 12 волтовия поялник... На мойта каляска е с релета за къси и дълги - силовите директно от акумулатора (през предпазители), а релетата управлявани от ключа къси/дълги. И това не е оригинално, а съм го правил преди 8-9 години и не съм имал проблем.

Чет Авг 03, 2006 1:15 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
В момента и аз правя точно това на колата си - слагам релета директно захранени от акумулатора през предпазители. Бобинката се управлява от ключа къси/дълги. Смятам, че така ще си реша проблема с светлините.

Чет Авг 03, 2006 8:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами това е класиката - от акумулатора през предпазители (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО) и релета.

Интересното е че моделите на Audi/VW около 90та година не притежават подобни "чудеса". Тока се комутира с превключвателя на таблото, което си е невероятна глупост и съответно е едно от слабите места (ако 15г. работа могат да се нарекат слабо място де). На мойта каруца от доста време се каня да го свърша това подобрение и все не намирам време.

А и аз се двоумях между реле и транзистор (Аз мислех IGBT че ми се намират).

И не мога да се сетя с какво един добър транзитор, работещ в нормален режим би бил по ненадежден от едно механично реле?

Пет Авг 04, 2006 11:38 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
И не мога да се сетя с какво един добър транзитор, работещ в нормален режим би бил по ненадежден от едно механично реле?

В любителско изпълнение никак не е по-надежден... или кабелите ще се разпоят от топлината (случвало ми се е), или ще гръмне поради разни индукции и незащитени гейтове.
А пък и специално за фаровете се трябват и по-мощнички транзистори така че и цената не е предимство.
Изобщо предимствата са много спорни, освен ако не вкараш компютър да цъка всичко - тогава вече е по-лесно с фетовете ;-)

Пет Авг 04, 2006 12:02 pm
Профил

Мнение 
От Конрад си напазарих релета "TIANBO" Nc 30A/No 40A - не е за вярване! За 1.43 лв. за реле :roll: Изводите са с пластинки (каквито се ползват по колите),утре ще ги накича.Благодаря за отзивчивостта!

Пет Авг 04, 2006 11:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Цецо написа:

В любителско изпълнение никак не е по-надежден... или кабелите ще се разпоят от топлината (случвало ми се е), или ще гръмне поради разни индукции и незащитени гейтове.
А пък и специално за фаровете се трябват и по-мощнички транзистори така че и цената не е предимство.
Изобщо предимствата са много спорни, освен ако не вкараш компютър да цъка всичко - тогава вече е по-лесно с фетовете ;-)

Как пък ще се разтопят кабелите от топлината?

Две крушки по 70W = 140W. Т.е към 10А ток. Един пиклив IRF540Z има 0.02 ома съпротивление, т.е. някъде къде 0.2W отделена мощност. Няма и да се затопли даже.

Индукции откъм фаровете? Гейта какво да му защитаваш - една RC групичка и едно ценерче, ако много те страх, но спред мен и без това ще работи като слънце?

Друг е въпроса, че и аз ще го направя с реле. Ама защо? - Незнам.

Пон Авг 07, 2006 10:56 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, не те знам къде си в момента, ама в Люлин 10А по 0.02 ома дават 2 вата :wink: Поне днес е така :!:

Пон Авг 07, 2006 10:59 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Как пък ще се разтопят кабелите от топлината?

разпоиха се (а не разтопиха)...
И причината беше топлината на двигателя, а не на тока. Поне така си го обеснявам аз, понеже въпросната платчица явно беше твърде близко до колекторна тръба. Зимата нямаше проблем, но след един слъчев летен ден доста калай просто беше изтекъл от платката, на която иначе й нямаше нишо...

Пон Авг 07, 2006 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Цецо, не те знам къде си в момента, ама в Люлин 10А по 0.02 ома дават 2 вата :wink: Поне днес е така :!:

Ха-ха. Верно бе. Ом сигурно прави пируети горкия. Мале къде ми главата днес незнам.

Бях на рилските езера и сигурно от много чист въздух, мозъка ми се е опиянил. :)))))))))))

Пон Авг 07, 2006 12:29 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]