|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:21 pm
Изчисляване на импулсен трансформатор
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Изчисляване на импулсен трансформатор
Това не е важно. Възможно е по стара традиция в сервизното да има някоя и друга "неволна" грешка. Факт е, че противно на авторитетните твърдения на Айк, съществуват флайбек захранвания с мощност над 101W. Дори над 110W. 
|
| Сря Фев 02, 2022 12:05 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това е ясно, до 150W ги дават. При мен обаче работата нещо се забатачи. В момента разкарах многото вторични и оставих само първична, спомагателна и вторична. Обаче туй добиче не ще да в`раи. Трафа ми е навит правилно и имам точно индуктивността съм задал. Пробвах няколко варианта. Аз сам да си я сметна по формулките, да използвам тази от програмата на PI - все тая. По някаква причина при смяна на ферита програмата на PI сменя и необходимата индуктивност, което странно понеже не намерих формула, в която параметрите на ферита да участват. Под не тръгва имам предвид, че изкарва само 2-3 волта на изхода. Все интегралата е в някакъв low power режим. Мисля да мина на UC3843. Дано формулките от книжката да са верни за там...
_________________www.elkran.com
|
| Сря Фев 02, 2022 1:15 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
тия лабгруппен са ми почти съседи, на 50км от мене. по-едно време искаха шеф инженер или нещо такова, ако някой се интересува. музикантско племе както те сами се наричат.
|
| Сря Фев 02, 2022 2:18 pm |
|
 |
|
velio
|
Сега може да звучи глупаво, ама виж да не си разменил началото и края къде на първичната, къде на вторичната. Питай ме откъде ми идват такива идеи 
|
| Сря Фев 02, 2022 4:18 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | ike написа:  |  |  |  | Цитат: Flyback converters are mainly used for low-power applications. A flyback converter is an isolated buck-boost converter, which means that the output voltage can be either higher or lower than the input voltage, depending on the transformer’s turns ratio between the primary and secondary winding. The operation of a flyback converter is very similar to that of a boost converter. When the switch is closed, the primary coil is charged by the input, creating a magnetic field. When the switch is open, the charge in the primary inductor is transferred to the secondary winding, which injects a current into the circuit, powering the load. Flyback converters are relatively easy to design, and require fewer components than other converters, but are not very efficient because there are significant losses due to the hard switching from forcing the transistor to turn on and off arbitrarily (see Figure  . Especially in high-power applications, this is very detrimental to the transistor’s lifecycle and generates significant power losses, which is why flyback converters are better suited to low-power applications, usually up to 100W. |  |  |  |  |
Source: https://www.monolithicpower.com/jp/swit ... wer-supply |  |  |  |  |
Тоя цитат как точно се връзва с мойто изказване?
|
| Сря Фев 02, 2022 4:19 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Пробвах - няма ефект! Стои си в този low power mode. Ако изобщо е това.
|
| Сря Фев 02, 2022 4:21 pm |
|
 |
|
velio
|
Преди време се борих с едно повишаващо. Флайбек, бях избрал доста голяма разлика в намотките между първична и вторична, заради нисковолтовия транзистор в първичната. Транзистора беше ОК, ама в сърцевината оставаше доста голямо количество енергия, което водеше до неприятни осцилации, загряване и други неприятни ефекти. Накрая сложих още три диода във вторичната, стана като мостов изправител. Така по-голямата част от енергията се изливаше във кондензатора на вторичната страна, но при определени условия имаше опасност да почне да работи като прав преобразувател (мисля че при по-високо входно напрежение). Така или иначе го оставих по тоя начин. 25% печалба в КПД си е сериозна разлика. А и си беше хоби проект, така че се тая. Взех китайски ферити, уж по-подходящи за тая честота (250к). Не съм ги тествал още, отлежават. П.С. - просто исках да споделя, мисля че няма връзка с твоя проблем. 
|
| Сря Фев 02, 2022 4:25 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Някога са правили много интересни продукти. След това май не издържаха на натиска на чайниците и бяха изчезнали от хоризонта. В момента май са собственост на китайски фонд или нещо подобно, който притежава десетина бранда в областта на аудиото. Каквото е било, е останало в миналото. ...или да са спазени начало и край, но посоката на навиване на първичната и вторичната (вторичните) да е различна... А идеите е ясно откъде идват. Който не е допускал грешки пръв да хвърли по мен една лайсна с пикове. 
|
| Сря Фев 02, 2022 4:30 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
има ги, и офис имат и още наемат и то за хардуер.
|
| Сря Фев 02, 2022 5:21 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Стоянов, мисля, че си объркал нещо сериозно, дали при асемблито, дали при сметките, но пак ти казвам - не ползвай готова програма дето смята вместо теб, а си направи сам сметките с предварително избран ферит по каталог, с линия и молив по характеристиките, да знаеш, къде ще е работната ти точка. И да си знаеш броя на навивките и защо са точно толкова сметнати за намотка. Не ми се е случвало след сметки на траф да съм толкова "извън" сметките и да нямаш никакво изходно напрежение. Най-добре си симулирай схемата на спайс, използвай достатъчно тънък проводник и повечко навивки, само с една навивка на намотка хич не ми се нрави - нито точност, нито стабилност ще имаш, да не говорим за паразитностите заради лошо куплиране.
|
| Сря Фев 02, 2022 5:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Няма лошо да си го сметне на ръка, въпреки че на PowerInt калкулаторите са верни и работещи, имам няколко дизайна с техни чипове и никога не съм имал проблеми. Та има нещо доста объркано, пробвай да сметнеш по методиката, не може параметрите на ферита да не участват, дай ми линк към конкретният чип да не ровя и ще ти го сметна, тъкмо съм на вълна маткад, смятам тука едно безжично зарядно на краварите.
|
| Сря Фев 02, 2022 8:19 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Аз бих сложил един обикновен транзистор и ще подам импулси от 555 или по някакъв друг начин. С възможност за регулиране на коефициента на запълване и честотата. С някакъв товар да видя долу-горе как се държи трафа. Използвайки осцилоскоп с токова сонда или нискоомен резистор за следене на тока в първичната. И крушка ЛНЖ последователно откъм 220V. п.с. Вельо, това е continuos mode в твоят случай  п.п. Между другото ако в случаят се получава такъв режим на работа, то откскокът в първичната намотка може да е е доста по-нисък от 300V. Вторичната се изчислява според съотношението на отскоците т.е. ако отскоците са примерно само 60V а искаме 30V вторично трябва съотношението да е 2:1 а не 10:1 !
|
| Сря Фев 02, 2022 11:38 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Направих симулация и трафа трябва да стреля! Явно нещо не управлявам правилно това добиче LNK6777. В програмата на PI тази модификация не мога да я избера и там е избрана друга 67хх. Може да има някаква тънкост, за която не знам. Което е странно, защото обърнах чаршафа и не намерих... Ще мина на UC3843. Да видим какво ще стане...
|
| Пет Фев 04, 2022 7:18 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Нямаш ли нещо IRF740, MJE13007 да я симулураш схемата на бюрото. Тези програми за симулация бих ги ползвал само за цифрови схеми. Иначе това ниско напрежение което получаваш първо бих проверил обратната връзка как е изчислена. Какъв коефициоент на запълване се получава докато работи захранването ?
Последна промяна slav4o.com на Пет Фев 04, 2022 7:44 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пет Фев 04, 2022 7:31 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Зависи какво разбираш под програма за симулация. Аз визирам само и единствено Orcad Cadence Pspice, където можеш да зададеш всеки един параметър на трансформатора, включително междина, тип на ферита, куплиране. И Симулацията работи наистина достойно. Играх си през 2014 с това няколко месеца, и симулациите ми подсказаха какъв ферит е подходящ за моето захранване. Беше с 8 вторични, 300 вата. Вместо да търся тепърва ферити с междини, първо си изчислих схемата, а след това я симулирах, като се стараех всичко да прецизирам. Като направих прототипа и измерих и паразитните, ги вкарах в симулацията, и тя ми показа същите нещица, които хванах и с осцилоскопа. LTSpice също е способен на това, но там не съм ръчкал, дали може да се заложи спайс модел на ферита, но вярвам, че може. А Стоянов не знам на какво е симулирал, не е зле да сподели.
|
| Пет Фев 04, 2022 7:42 pm |
|
|