Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
KSD6028 .. китайско менте 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: KSD6028 .. китайско менте
Щом гейта пробива работата е ясна, и аз я настъпвах тая мотика преди време - през капацитета дрейн-гейт връща пикове и понеже резистора на гейта ти е голям гейта най вероятно вдига над пробивното напрежение, тоя проблем го имах при малко по високи напрежения ама при достатъчно калпава платка не изключвам да се прояви и при 12в
Слагай ценер на гейта и кажи какво става

Чет Яну 27, 2022 9:21 pm
Профил

Чак сега ми светна, ти къде мериш: директно на гейта, или преди него, на резистора? Ако има спайкове, изобщо няма да ги видиш. Мери на гейта, да си сигурен че нямаш overshoots около 20 волта.

Чет Яну 27, 2022 9:27 pm
Профил

Сложи TVS, а не Ценер, ако още нямаш. Ама то понеже при нас си е задължение да има елементарна защита на гейта, дори не съм се и замислял, че може би твоята схема няма защита от пренапрежение. Не е зле двупосочен TVS да сложиш.

Чет Яну 27, 2022 9:29 pm
Профил

Странно, изгубил ми се е един коментар. Бях ти писал, че е добре да имаш benchmark, затова направи сравнителни long-term тестове с един качествен транзистор и да речем още няколко платки с некачествените китайски. Барем някой се скапе. Така ще можеш да докажеш на клиента, че е заради некачествен компонент, а не лош дизайн. Но не знам дали ще ти е лесно да репродуцираш повредата. Обикновено никога не се получава при лабораторни условия.

Чет Яну 27, 2022 9:39 pm
Профил

На гейта меря, съвсем на него няма спайкове, но ако трябва сега ще видя в детйали.
За слагане, това не е мое у-во, донесено ми е за анализ защо умира, писал съм вече препоръки за TVS-и.
То си е лош дизайн, в това две мнения няма, но не е толкова лош та така да мре, казват 25% фейл рейт ... нещо нечовешко ми се види.

Чет Яну 27, 2022 10:27 pm
Профил
Аватар

При теб е само електрониката или цялото устройство? Ако е второто, мерил ли си потенциали на изхода на захранването спрямо защитното заземяване?
Ако корпусът е метален, смущения индуцирани от външни джаджи? Например мощни електродвигатели.
Самото захранване да прави глупости с товар през ШИМ?

/офтопик
Най-накрая жичкаджийска тема във форума. Аман от тоя ковид и политика. :mrgreen:

Чет Яну 27, 2022 10:46 pm
Профил

Гейтът може да пробие и през сорса/дрейна. Тоест гейтът да е на стабилен потенциал, а потенциалът от страна на захранването или на товара да скача. Мисълта ми е, че решението може да не е просто да сложиш tvs между гейт и сорс, а и нещо да обира спайковете на дрейна спрямо маса.

Пет Яну 28, 2022 12:31 am
Профил

Изпратили са ми едно осветително тяло и един контролер.
За да е по ясно, това е лампа за кафез.... абе клетка с птици, не знам има ли друго име :) Идеята е че това имитира изгрева и залеза. Не знам защо и трябва ли, хората го продават, други го купуват, а аз си запълвам и разнообразявам времето.
устройството се храни с адаптер, пропуснали са да ми го изпратят, адаптера е изолиран, няма заземяване. Входа на у-вото е женска захранваща букса изхода е нужка захранваща букса. Към мъжката букса се навързват осветителни тела 1-2 или 3, като се са в серия.
Клетката е клетка, кафез с пернати разни. Лампата е сравнително читаво направена като за китайщина, хубав алуминиев профил PCB с ледове. Профила няма галванична връзка с диодите, но логично има капацитивна, 1026 pF за да сме точни ;).
Мислех си да се гъбарка захранването, трябваше да имам едно но нямам, чакам да ми пратят.
Статика е възможна причина, не знам тия пернати събират ли статика, сигурно нали са с перушина, като знам котаците как се наелектризират. Разряд директно към лентата е малко вероятен, но ако клетката е метална може към клетката, от нея профила и през този 1 нФ към дрейн. Иначе за директен към лентата може би ако се врат в лентата, кой ги знае пилета...
Това е другото по-разумно обяснение. Ще видя и захранването като го изпратят.
Иначе ей го на гейта на 2 Gsps няма как да има игла която да не е хвана имайки в предвид скоростта на процесите, ще пусна и другия скоп който е баш за игли но все щеше да се види и на тоя.
А ако е за жичкаджийство, те ти нещо да си чешеш ума, метод да включваш/изключваш у-во което е изцяло капсулирано в уретан. Не е желателно да се използва нещо външно като магнит и тем подобни. У-вото е подложено на вибрации и удари, така че всякакви пиезо варианти са нежелателни, може да е морз ама както знаем Мърфи не спи. За момента мисля за капацитивен сензор, не един а три, с логика че само два трябва да са активни в един момент за да стане power on, за да избегна случай в който цялото нещо е мокро.

edit. хванал съм баш екран с кофти маса, те тук пружинката вече контактува както трябва.

Прикачени файлове:
Gate.jpg
Gate.jpg [ 29.69 KiB | Прегледано 1939 пъти ]

Последна промяна ToHu на Пет Яну 28, 2022 1:24 am, променена общо 1 път

Пет Яну 28, 2022 12:34 am
Профил

dan написа:
Гейтът може да пробие и през сорса/дрейна. Тоест гейтът да е на стабилен потенциал, а потенциалът от страна на захранването или на товара да скача. Мисълта ми е, че решението може да не е просто да сложиш tvs между гейт и сорс, а и нещо да обира спайковете на дрейна спрямо маса.

Дан, то аз точно това съм им препоръчал, според мен TVS на дрейна си е задължителен заради това че е достъпен за човешки ръчички, това нещо не е минавало никакъв лаб, няма начин иначе да мине тест електростатичен разряд.

Пет Яну 28, 2022 12:36 am
Профил
Аватар

Казах, че няма да се меся защото не съм спец, но защо все-пак не сложиш под 100 Ома на гейта? Зазяпах се в даташита, там се споменава за макс 20В между гейт-сорс, ти клатиш 12В и се получават големи колебания в дрейна, при бавното превключване стават странни неща по канала и т.н.
Разбира се TVS е друга бира.

Пет Яну 28, 2022 1:48 am
Профил

Относно готовото съпротивление, според мен 200-300 Ом ще вършат работа, нямам идея какъв е тоя чарк който клати процесора изтрита му е маркировката. Не е невъзможно да почна да гадая по пиноут тъй като има и кристал лепнат, но като нищо ще е някой китаец, а и да не е чак толкова не ми се задълбава.
Аз за два дена не мога да повторя повредата, не че го ръчкам постоянно, но то си работи. Осцилацията на дрейна е в следствие бързото запушване. Колкото по-стръмни фронтове се докарат, толкова повече ще е звъненето там защото има кабели които са индуктивност.

Пет Яну 28, 2022 2:22 am
Профил

Проблема не е точно в това звънене което виждаш, а в другото което не се вижда, не и с резолюцията която гледаш бавните сигнали, масата на сорса трябва да е разделена за управление и товар, ако не е разделена тогава изходния ток през сорса се явява положотелна обратна връзка към гейта, при подходящата индуктивност на този сорс и капацитетите на транзистора не е трудно да докараш няколко мегахерца генерации, не много, само няколко разколебавания по време на отпушване или запушване (аз съм още в каменната ера с аналогов скоп където картинката е много по чиста и пак ми отне време докато го забележа), но достатъчно да изгорят гейта ако нямаш ценер или tvs, трябва индуктивността на сорса да се сведе до минимум и тока на товара да е разделен от тока за управление, разбирай масите за товар и за управление да се събират близо до транзистора (същата положителна обратна връзка може да се получи не към гейта а към входа на драйвера)

Пет Яну 28, 2022 10:27 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Идеята е че това имитира изгрева и залеза. Не знам защо и трябва ли, хората го продават, други го купуват, а аз си запълвам и разнообразявам времето.

Кокошките снасят по едно яйце на ден(или по-точно за 24 часа). Зимата кокошките спират да снасят заради късия ден и съответно по-малкото количество светлина за 24 часа. С правилна регулация на светлината ден/нощ си снасят целогодишно. И понеже кокошките не са от най-интелигентните същества, с допълнителна симулация на изгрев/залез е възможно повечето кокошки да се "излъжат" да снесат и по две яайца за 24 часа.

Пет Яну 28, 2022 11:15 am
Профил

За резолюция по време или по напрежение говориш ? Друго звънене не се вижда, и на аналоговият лекрой го гледах, там хващам всякакви подобни. Ей сега ще ме амбицираш пак да гледам.

Пет Яну 28, 2022 4:32 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...А ако е за жичкаджийство, те ти нещо да си чешеш ума, метод да включваш/изключваш у-во което е изцяло капсулирано в уретан. Не е желателно да се използва нещо външно като магнит и тем подобни. У-вото е подложено на вибрации и удари, така че всякакви пиезо варианти са нежелателни, може да е морз ама както знаем Мърфи не спи. За момента мисля за капацитивен сензор, не един а три, с логика че само два трябва да са активни в един момент за да стане power on, за да избегна случай в който цялото нещо е мокро...

Микровълнов датчик?

Пет Яну 28, 2022 6:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща