Отговори на тема  [ 125 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
За цигарите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: За цигарите
Мии и циганката дето ще ти иска за гледане на ръка от 5 до 50 лева почва с "Почерпи една цигара" а тя си разбира от занаята :)

Нед Юни 17, 2012 9:34 pm
Профил
Аватар

Отравяне с тютюн — Nicotiana tabacum L.

Сем. Картофови — Solanaceae

Описание. Тревисто едногодишно лепкаво растение с единично, право, до 2 м високо стъбло. Листата са последователни, целокрайни, яйцевидни до елипсовидни или ланцетни, приседнали, с къса крилата дръжка. Цветовете са бели или розови, събрани на върха на стъблото в многоцветна, силно разклонена метлица. Чашката и венчето са петделни. Тичинките са 5, прикрепени за основата на венчето. Плодът е елипсовидна до кълбовидна дзугнездна голосеменна кутийка. Цъфти юли—септември.

Разпространение. Отглежда се в някои райони на страната.

Употребяема част. За лечебни цели се използуват листата (Folia Nicotianae) и семената (Semen Xicotianac).

Химичен състав. Съдържа алкалиди, от които главно никотин.

Отравянето се дължи на съдържащата се в листата на тютюна силна отрова никотин.

Проявите на отравянето са от страна на централната и вегетативната нервна система: най-напред възбудни, а после — паралитични. Настъпва слюнотечение, болки в корема, гадене, повръщане, забавен, а после — учестен и неправилен пулс, стеснени, а после — разширени зеници, виене на свят, мускулни потрепвания, гърчове, парализа на дишането.

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Чет Юни 21, 2012 10:26 am
Профил WWW
Аватар

am stereo написа:
Проявите на отравянето са от страна на централната и вегетативната нервна система: най-напред възбудни, а после — паралитични. Настъпва слюнотечение, болки в корема, гадене, повръщане, забавен, а после — учестен и неправилен пулс, стеснени, а после — разширени зеници, виене на свят, мускулни потрепвания, гърчове, парализа на дишането.

Сега разбирам защо колегите в офиса изпушиха фикуса... :finga: :axe: :mrgreen:

Чет Юни 21, 2012 11:29 am
Профил ICQ

Голямо копаене ще да е било да се изрови 10 годишна тема :) .

Пон Яну 24, 2022 2:01 pm
Профил
Аватар

Пък аз като видя жена да излиза от входа не ползвам асансьора - наистина е здравословно :D

Пон Яну 24, 2022 2:34 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

dan написа:
Провокиран от един разговор по Дарик радио се замислих по следната тема:

"Абе, майка му стара, защо изобщо се произвеждат и продават цигари?".

На практика те носят само вреди на народа- крадат го, тровят го, взимат му работното време...

То е ясно отчасти защо- защото някой някъде взима някакви пари? Но тогава, дяволите да ги вземат, защо не позволят и марихуаната, хероина и т.н..? Какъв е тоя двоен аршин, с който се мерят "производителите" и търговците на опияти?

Вчера ме болеше главата, а трябваше да ходя на доста места. И болката обостри това, което иначе всеки ден ме дразни: на всякъде- на улиците, по спирките, по парковете, в кафенетата, EVERYWHERE, UEBERALL, разни зависими хора ме карат да дишам дима им!!!

Та: как мислите, няма ли да е добре да се забрани производството и продажбата на тютюн поне в България?

И аз като един бивш пушач, съм се замислял над същото но не и като пушех в детските години.
Реално погледнато всяко едно нещо към което се пристрастяваш е наркотик и води до вреди. И алкохола е вреден но ние го унищожаваме сериозно. Кафето също е вредно според някой проучвания, според други не. Но онези бъркочи 33в1 там се обазалагам, че е вредно. Мен като цяло дима не ми пречи, но все пак зависи къде и в каква концентрация е. Пресен пример от днес сутринта за пореден път един комшия си излиза от тях пали цигара и влиза в асансьора. След него влизам аз и не се диша. Съвсем друга тема, е че там е забранено да се пуши. Вредата при пасивния пушач никак не е за пренебрегване.

Пон Яну 24, 2022 2:49 pm
Профил
Аватар

Тц, тц, тц... Няма чипове и ви налегна скуката... :lol:

Пон Яну 24, 2022 3:21 pm
Профил
Аватар

Пък аз в момента ги отказвам, дори никотинова дъвка си купих. За моя изненада след 3-4 дни спря да ми се иска дори без дъвка, но запалвам по навик и за кеф. Поне ги намалих над 3 пъти.

Пон Яну 24, 2022 3:28 pm
Профил
Аватар

Значи не си ги отказал. :D Тая работа не става постепенно, а и 3 - 4 дни са малко за хвалба.
Не пуши няколко месеца и тогава се похвали.

Пон Яну 24, 2022 3:44 pm
Профил

Аз, срам - не срам, пак пропуших... От година-две някъде. Верно по кутия-две на седмица, ама...

Пон Яну 24, 2022 3:48 pm
Профил

Цигари се отказват от раз или никак :) С помощни средства или с намаляне не се получава фокуса.

Пон Яну 24, 2022 3:48 pm
Профил
Аватар

michev написа:
Цигари се отказват от раз или никак :) С помощни средства или с намаляне не се получава фокуса.

Именно, казваш спирам и спираш. Преди ги намалях/увеличавах и така до никъде.

Пон Яну 24, 2022 3:52 pm
Профил
Аватар

dan написа:
Аз, срам - не срам, пак пропуших... От година-две някъде. Верно по кутия-две на седмица, ама...

Абе за срам е, но който е пушил ще те разбере. Няма да го одобри или да те подкрепи, но все пак ще те разбере...

Пон Яну 24, 2022 3:56 pm
Профил

Преди около 10 г. минах на електрически. Смрадта и катраните изобщо не ми липсват.

Срам няма. Само този който ги пропушва за сефте, може да го е срам. Познавам хора, които не пушиха по 10 + години и пак ги пропушиха.

Пон Яну 24, 2022 4:00 pm
Профил
Аватар

Еййй - ботовете взеха да стават много хитри. Как се шляпна с реклама на магазин за парфюми в тема за миризми... Нема начин да се изрови "на ръка" толкова дърта тема освен с някакъв сърч и някакви AI филтри.

Пон Яну 24, 2022 9:18 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 125 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща