|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:04 pm
Изчисляване на импулсен трансформатор
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Изчисляване на импулсен трансформатор
Е те като са отделни намотки са си галванично разделени?!Нали?! Или ти говориш за шийлдинг на трафа. Когато гледах топологиите флайфоруард я препоръчваха над 100W, аз за това се насочих към това. Иначе имам на вторичните прости стабилизатори с ценери. На практика моето захранване е копие(модификация) на едно кравешко захранване наречено TIDA, което е на база LM5180, и е с 4 вторични, няма bias winding. Реално на мен ми трябват нещо от сорта на +15/-5 на изхода, сиреч 20+4 толеранс. Така са направили краварите. Ще трябва малко да прочета по темата.
_________________www.elkran.com
|
| Пет Яну 14, 2022 10:29 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Те са си изолирани, аз имах в предвид да имаш една. Ако не е нужно да са много стабилни тогава и така ще стане, но трябва да ги навиеш заедно, има проводници с подходяща изолация които и при такова навиване ще ти гарантират добра изолация между намотките, Ицо спомена по-горе. А за топологията, да обикновенно форварда се използва за по-големи мощности най-вече защото е малко по-сложно като изпълнение съответно по-скъп. Пренавий трафа сложи правилен магнитопровод и виж дали като стабилност те устройва. Ако като стабилност е ОК ще трябва да пребориш след това и излъчванията. Трябва да погледнеш и за отскоци и да го тествал в целия обхват в който ще работи за БГ примерно от 170-260.
|
| Пет Яну 14, 2022 4:23 pm |
|
 |
|
velio
|
Що се занимавате с глупости, продават се магнитопроводи с изпилена сърцевина. Горе-долу колкото трябва да е - има 0.2 0.5 1мм...
|
| Вто Яну 18, 2022 7:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Едно време продаваха и чаркове, ама ей, на, няма. 
|
| Вто Яну 18, 2022 8:46 pm |
|
 |
|
velio
|
У китайско няма ли? Преди няколко месеца полчих от там феритни сърцевини. За съжаление обаче не съм ги тествал, ентусиазЪма за проекта нещо спихна.
|
| Сря Яну 19, 2022 2:40 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ооо, това е само за много сърцати люде. Не съм чак толкова смел за да купувам компоненти от али-гараж.
|
| Сря Яну 19, 2022 5:14 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Аз си пия кафето, нищо не се занимавам Ами за пробата става, иначе да има си заводски Според мен много от стоките в алито са бракувани артикули.
|
| Чет Яну 20, 2022 3:07 pm |
|
 |
|
velio
|
А, имат си и от китайски производители. Но да, доста неща са боклуци. Трябва да се отбира/тества/рискува. Има и попадения.
|
| Чет Яну 20, 2022 3:48 pm |
|
 |
|
derbaum_2
Ранг: Минаващ
|
_________________ Когато човек пийни мисли по-трезво!
|
| Пет Яну 21, 2022 12:24 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Разгледах нещата! ФлаъФорВард топологията ме притеснява. Първо не я препоръчват за много вторични(намерих формули и за това), второ самото захранване е доста по-сложно за изпълниение. Има прости варианти, но не мога да направя преценка, до колко ще бъдат стабилни, както дългосрочно, така и като изходни напрежения. Единстеният проблем, който изпитвам със сегашната схема(flyback с LNK6777), е набавянето на ферит с междина. Но избраният от мен ферит се предлага с междина и го има в Маузер. Та явно ще си поръчам и ще реша проблема. Обаче искам да си изтествам схемата, за да съм сигурен, че няма да чакам 1 седмица доставка за нищо. До колкото разбирам, се поставя някаква изолационна пластина, но ме притеснява залепянето, защото ако го залепя и намотките трябва да се коригират(+/- 1 примерно) ще трябва да го чупя. Което е тъпо. Та ако сложа изолация на 3те рамена на Е-то би следвало да се получи. Примерно ако ми трябва гап 0,5, а аз сложа 0,15(сега погледнах, че ПВЦ лентата е 0,13). Ицо спомена за някакви допълнителни намотки по ръбовете? Иначе като съм сигурен, че работи, мога и да го залепя да и да видя какво става! Благодаря!
|
| Съб Яну 22, 2022 3:06 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ами не лепи ферита с лепило, а го стегни с няколко навивки някаква самозалепваща лента, навита стегнато. Някъде в писанията на Pi бях чел, че ако няма ферит с въждушна междина, препоръчваха смесване на епоксидното лепило със стъклени перли със съответния размер и челно залепване на магнитопроводите. Специално наблягам на "стъклени перли", а не стъклен прах настърган на шмиргела. За изолацията на тафа - купи си хубаво самозалепващо тиксо за такива приложения. И в никакъв случай китайско "noname", че дълго ще помниш това си деяние. 
|
| Съб Яну 22, 2022 3:55 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами имам каптонова лента, но ще си купя и тефлоново, че някой спомена по горе. Погледнах и в близката железария имат 0,2 дебело. Кажи за допълнителните навивки по краищата?! По един пълен кръг горе и долу на ферита?! Или поне аз така разбрах.
|
| Съб Яну 22, 2022 4:12 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Енергията на преобразувателя се съхранява във въздушната междина. Поставянето на медно фолио отстрани бу решило проблема с излъчваните полета, но няма да се получи добро КПД. Затова най-бързото и лесно за пробата е изпиляването със шкурка на средата. http://ashop.bg/r-ch-za-televizori/smps ... -20a80-6zd
|
| Съб Яну 22, 2022 4:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
@stoyanoff , имам купена от тук доста дебела (по етикет) тефлонова лента, която се оказа по-тънка от 0,2мм на Wurth от чужденеция. Всъщност 0.2мм е минимума. Някой спонена, че се цепила по дължина - при истински дебелата не съм забелязал.
|
| Съб Яну 22, 2022 4:30 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Явно ще трябват 2-3 теста. Но поне ще стане бързо. Иначе за шкуренето ме притеснява дали ще успея да докарам правилния размер. Чета тук че го правят със силициево карбиден диск. Така ако всичко е наред с простите подложки, ще си купя това: [https://bauhaus.bg/shlifovachen-kamak-dremel/p/13389]Цък[/url] и ще опитам да го сложа на фрезата. Така ще мога точно да докарам гап-а, който ми трябва. Или поне така си мисля.
|
| Съб Яну 22, 2022 4:36 pm |
|
|