Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
LED как да стане ?? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
evc, наистина питам сериозно, но тоя дето го даваш си е стандартен - максимален ток 20мА, оптимален около 10мА.
Иначе знам че почва да свети от 3-4мА, но тая сила не ме устройства (трябва да свети през прозрачен калъф на мобилно устройство което може да е на пряка слъчева светлина...).

Аз не очаквам че ще ми предложиш диод дето харчи 1mW и свети както за 20, по-скоро може да има нещо което има фокусирана светлина, по-голям яркост в много по-малка точка, така че въпреки малката си мощност пак да се забелязва...

Пет Авг 04, 2006 9:54 am
Профил

Мнение 
Ами виж в комет, в футурел, имат не лоши диоди, диоди бол, специално 1 мА гледах в Ebay на смешни пари, не знам до колко бяха качествени, при 1 мA мисля бяха 4000 mCd, ако това на теб тие малко не знам какво да кажа. Но всеки диод който е 3-4 mCd при 10 мА ил ипри 20, ще свети много прилично при 1 мA. Това че на диода пише 10 мА не значи че той трябва да работи само на 10 .. малко странен въпрос. Значи отварям pdf на WP7524VGC и гледам графиката интензитет спрямо ток. За 5 мА е 0.25 , тя е линия, т.е. за 1 мА ще е 0.05 от номиналната интензивност при 20 мА, която е 13000 mcd, или се получава 650 mcd, което за 1 мА не е много лошо, а има и по ефективни светодиоди, просто тоя беше първия който отворих.

Пет Авг 04, 2006 10:14 am
Профил

Мнение 
ToHu написа:
при 1 мA мисля бяха 4000 mCd, ако това на теб тие малко не знам какво да кажа.
....
или се получава 650 mcd, което за 1 мА не е много лошо

Ами 4000mcd не е лошо, но както ти сам правиш сметките се получават 650 а не 4000. Да оставим теорията настрана, предполагам си вързвал светодиоди и си замервал... Аз също щото предимно правя батерийни неща и ми се налага да следя много внимателно консумацията. Та от моята практика мога да ти кажа че ти трябват поне 4-5ма за да се нарече "светене", но това е на закрито. При тези стойности ако изкараш диода на открито не можеш да познаеш дали свети или не свети.
За да си сигурен че клиентът ще забелязва диода при всякакви условия, обикновено изчисленията се правят при 10мА, въпреки че работния диапазон на диода е 0-20мА.

Наистина съвсем се уляхме с тая тема... Ако зора е да се мине интервю или да се направи някакъв експеримент - да и с половин милиампер ще мине номера... Това което се опитвам да ви кажа че тия сметки дето ги правите с 1мА, с кофти кпд и т.н. не са за производствени цели и няма да ги видите в сериозни продукти.

Пет Авг 04, 2006 10:55 am
Профил

Мнение 
Абе не знам доколко си гледал параметри на светодиоди, но допреди няколко години такива от по 4-5000 mcd не се срещаха често, за да се забележи един светодиод е важена не само интензивноста а и цветът и как си го разположил. Да въртим и сучим смисул няма, казах че има светодиоди които са 4000 mcd при 1 mA, не казах че този който посочвам е такъв, това е първия хванат на kingbright. Много от нормалните светодиоди при 10 ма са под 1000 mcd така че милиасмперите не може да са критерий. Факт е че варианта предложен от evc е хитър, работи и спокойно може да се ползва. Pic ти дава 20 mA така че не виждам никакъв проблем светодиода да работина 10 мА ако толкова много искаш 10.

Пет Авг 04, 2006 12:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако забелязвате - на човека дето пусна темата май не му пука много много :? .

Пет Авг 04, 2006 4:18 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:

Е - ясно,
вероятно се подсмихва даже............... Ти май го усети още в началото.
:D

Пет Авг 04, 2006 7:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Wise написа:
Dimitar написа:

Е - ясно,
вероятно се подсмихва даже............... Ти май го усети още в началото.
:D

Ами май е доволен от постигнатото-да си размърдаме мозъците :idea:

Пет Авг 04, 2006 11:45 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
Dimitar написа:

Напротив много съм доволен следя всичко с огромен интерес жалко че само EVC даде разумно решение от към допълнителни компоненти и работеща схема предлагам и други да пускат такива теми за трикчета които ще са много полезни за всички .Сега може да помислите и как програмно по схемата на EVC (без допълнителен хардуер) може да се направи докато единия диод свети другия да мига или обратно

Съб Авг 05, 2006 12:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Щом е за идеята. Имам идея но не зная хардуерно как ще се изпълни. По някакъв начин да се използва тртия стейт за задействане на генератор на правоъгълен импулс след което ведна се сменя в 1 или 0, клока и данните да се подават на един шифт регистър примерно 74164 и така през един пин ще могат да се цъкат не 2 а много. И така софтуерно е много лесно решимо.

Нед Авг 06, 2006 12:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
Стига с тея регистри бе това е схемата

Прикачени файлове:
LED.jpg
LED.jpg [ 53.25 KiB | Прегледано 1643 пъти ]
Нед Авг 06, 2006 9:58 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
"Простото е гениално". :-)

Готини схемички и не като човек да не се е замислял по проблема, но определено досега само сложни решения ми бяха в главата :-)
--

Въпреки че това решение е хубаво, това си е софтуерен тормоз, ако имаш други задачи за изпълнение :-)
Иначе не е сложно да се генерират нужните промени в нивата :-)

Абе думата е една за такива малки трикчета, които като ги видиш и изкарваш една широка усмивка, и си казваш "вярно еее :- ))" :

готино :lol:

Нед Авг 06, 2006 10:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
С достатъчно бързо превключване на комбинацийте се реализират всички състояния дето са необходими, това е за тая схема. Немога да разбера какво повече я обсъждате пък даже някои и ахкат 8) .

Пон Авг 07, 2006 1:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
VSU, a защо е толкова сложно? Не става ли само с един резистор и 2 светодиода?

Пон Авг 07, 2006 11:03 am
Профил ICQ

Мнение 
Не става ще светят диодите постоянно всъщност направо ще изгорят евентуално може да се махне единия ценер но трябва Uценер+ULED1+ULED2 > Vcc но така единия СД ще свети по силно

Пон Авг 07, 2006 11:23 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Aко диодите са с различен цвят, напр червен и зелен, тогава става лесно така :
- катодът на зеления = маса;
- анодът на зеления с резистор към + ;
- анодът на червения = анода на зеления;
- катодът на червения на пина на процесора.
При високо ниво на пина свето зеления, при ниско свети червения. Ако са с еднакъв цвят, или разликата в напрежението, при което светят е по-малка от 0.5 волта (напр зелен и жълт), то може са се сложи един диод последователно за "зеления".

Пон Авг 07, 2006 11:42 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща