Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Лято + жега = климатик... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Лято + жега = климатик...
Последните жеги ме накараха отново да се замисля за климатизация. И този път реших твърдо, още повече че успях да събера малко парични ресурси за целта.
И естествено почна голямото чудене - какъв да бъде....
Прецених че 9000 BTU ще ме устроят за стаята в която мисля да го монтирам. Остана да видя марка и модел...
Разгледах моделите на Panasonic (Техномаркет), Mitsubishi (www.climacom.com), Daikin (къде го гледах не помня..), FUJITSU GENERAL (www.bulclima.com), мисля погледнах и Haier. Моделите на NEO, Midea, Elit, Samsung не представляват интерес.
Това което забелязах е, че Mitsubishi и Panasonic климатиците имат най висок COP параметър (около и над 4 за повечето модели). За сметка на това обаче предлаганите в БГ модели ги няма по сайтовете на производителите...
Общо взето климатиците ги делят на инверторни и обикновени. Чух доста изказвания какво точно представлявали инверторните климатици, как обръщали цикъла, какво правели и т.н. Това което прочетох обаче ме навежда на следните изводи за разликите между тях:
- инверторните имат вграден инвертор ( 8) - логично), който е познатия ни на нас електронен преобразувател.
- благодарение на него, инверторните климатици могат да регулират мощността на компресора (може би и вентилатора), предполагам или плавно или на степени (повече от 2).
- в следствие на това регулиране се постига по-точно поддържане на зададената температура - климатика работи постоянно с променлива мощност (обикновените работят на принципа on-off и точността е +/- 1 градус от зададената - през зимата се усеща и е малко неприятно).
- в следствие на инвертора се постига до 30% икономия на енергия спрямо нормалните климатици (това твърдят производителите, според мен е съмнително).
- според мен инвертора е инвертор само в т.нар АС инверторни климатици. В DC моделите инвертора мисля че е просто DC регулатор (е не съвсем обикновен, но не е инвертор все пак...) - това само си го мисля.

Вичко друго ми изглежда да е еднакво. И нормалните работят до -15 градуса, и те могат да топлят/изстудяват.

В следствие на горното все пак мисля да си взема инверторен климатик.
Като погледна в Техномаркета имат няколко модела Panasonic в ценовия диапазон до 1200 -1300 лв. Най-евтиния е CS/CU-PE9DKE. Общо взето не можах да намеря особени разлики между тях (малки разлики в параметрите и екстрите), та взех да се обърквам...
Най-евтиния на Mitsubishi директно удря горната граница от 1300лв. Обаче Climacom нямат офис във ВТ и хич не знам как може да стане монтажа (който отделно е 200лв) и евентуалната поддръжка/ремонт... Това което ми хареса при тях е че филтъра се пере (ако не се бъркам, че много ми станаха данните нещо...)

Та имам нужда от съвет, от впечатления и от препоръки (за функции, недостатъци, монтаж, дефетки, сервиз) и от тоя сорт, че вече се сварих...

Чет Авг 03, 2006 8:31 pm
Профил

Мнение 
http://forum.setcom.bg/index.php/board,56.0.html
Четейки там може да не си купиш климатик - като магарето с двете купи сено:))

Чет Авг 03, 2006 9:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Съвет номер 1 : като си решил да си купиш девятка - купи си 12-ка. Съвсем сериозо ти говоря. У дома като идва техника да ми прави офертата каза 6+6+9 (три стаи) а аз му казах 9+9+12 И ПАК НЕ СТИГАТ.
2. Изключително прав си за инвертора - и както всеки знае при преобразуването на електрическата енергия не може да се мине без загуби - от къде тогава ще дойде икономията?
3. По добре си намери по евтин но правен примерно за Исландия или тия студените страни. Един приятел си намери Midea 12-ка обаче няква по особена. Зимата топли половин апартамент с нея. И топли навсичко отгоре.
Моите са Crown. Трета година вече няма проблеми.
Ако можеш да си позволиш Hitachi и Toshiba са добър избор. Haier също бива.
4. За да не ругаеш после по климатика си, намери някой дето си е сложил такъв какъвто си избрал и му надуй вентилатора на мах да видиш как му е звука. Също като при компютрите :) има тихи има и шумни.
Сега толкова се сещам за съвети.

Пет Авг 04, 2006 12:15 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз си охлаждам стаята с един Haier 7-ца. Понеже не включвам много от климатици, единствения критерий, който гонех е ниско ниво на шума. Мога да кажа, че сега съм наистина много доволен. :D

Пет Авг 04, 2006 9:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Рекуонструктор, много точно го каза. Те сега почти всички са с компресори или на Hitachi или некви други там. Моите Crown-и са с Hitachi. Ама сложихме яки щото сме на последния етаж и изолацията съкс. Сега ако са спряни ще стане около 65-70 градуса през деня. А вътрешните им тела са изключително тихи. все едно си в гората и подухва вятър отвреме на време. Много хитро плавно си изменя оборотите на вентилатора и въобще не се усещат като се спи на тях.

Пет Авг 04, 2006 12:42 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]