Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
12V UPS с темп. комп. на зареждането на батерията и защити 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: 12V UPS с темп. комп. на зареждането на батерията и защи
Ако съм разбрал правилно искаш при напрежение на акумулатора (10-14V) да имаш винаги стабилни 12V към товара? При това положение схемата от първата страница не виждам как може да го постигне. Трябва ти източник на напрежение както си го избрал 13,8 аз бих избрал 15, че е по-масов. След него се разклоняваш на две. Първо през шотки диод или мосфет с контролер за това към товара и към схема за зареждане на акумулатора от който изваждаш напрежението и го подаваш към step up/down конвертор с защита от разреждане на акумулатора и през шотки диод или мосфет с контролер към товара.

Вто Дек 21, 2021 10:54 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Явно не съм обяснил правилно.
На изхода напрежението може да е от 11V до 14V - колкото - толкова. (Устройствата захранени от изхода вътрешно си имат собствени стабилизатори).
Изхода ще е 11V когато няма ток и акумулатора е почти разреден, а 13.6V ще е когато има ток и мрежовия стабилизатор захранва изхода.
Идеята е собствената консумация на схемата когато няма ток да клони към 0Amp.
Другото изискване е при наличие на ток да НЕ се консумира от акумулатора. Т.е. акумулатора да е изключен от изхода.

За тези 5А заряден ток - Buck,Boost регулатора трябва да е синхронен - т.е. с 4 транзистора, за да не пече (ако е с 2 транзистора и 2 диода диодите доста ще печат). Та варианта е чип който клати 4 външни транзистора.

Вто Дек 21, 2021 11:14 am
Профил
Аватар

Значи нещо от този род https://e2e.ti.com/blogs_/b/powerhouse/ ... wer-losses / LTC4020

Но с дискретни елементи. Някъде бях гледал с 2 броя IR2110 (ако не бъркам номера)

Вто Дек 21, 2021 11:34 am
Профил

Да, такова решение.

Странното в случая е, че един такъв или подобен чип + транзисторите и диодите (дори за 1000+ цена) струват повече от едно импулсно захранване 220V/12V 8A, което е даже с кутийка ?!?

Явно надувката в цената на този род чипове си я бива ...

А решението с UC3843 предполагам ще е нещо подобно като от схемата...

Прикачени файлове:
UC3843_BuckBoost.jpg
UC3843_BuckBoost.jpg [ 59.58 KiB | Прегледано 1361 пъти ]
Вто Дек 21, 2021 12:00 pm
Профил
Аватар

Когато се отдели повечко време за разработване на бутиково изделие, цената на компонентите става маловажна, независимо каква е тя...

Вто Дек 21, 2021 12:13 pm
Профил

Така е Ицо.

За това реших да модифицирам изхода на едно стандартно импулсно захранване 220V/12V 8А за 20лВ както е прикачената схема и смятам да приключа въпроса.

Като резултат би трябвало да се получи зареждачка поддържаща постоянно включен акумулатор с регулируем ток на заряда 0 - 5.9А , темп. компенсация на напрежението, защити от преразреждане, презареждане и обратно включване на акумулатора.

За 12V UPS функцията ще се използва второ 220V/12V 5А за 15лв.

Админа ако реши че си струва - може да премести темата в проекти за споделяне.

Прикачени файлове:
Вто Дек 21, 2021 1:34 pm
Профил

emilvtc написа:
А решението с UC3843 предполагам ще е нещо подобно като от схемата...

Схемата във този вид не мери тока на зареждане, а само пиковия ток на транзистора Q4,
който е свързан с зарядния ток, но и с други фактори и в случая не върши работа.
Трябва допълнителен сензор за ток. Правил съм подобна схема на LED драйвер
с токов усилвател INA196, като сигналът му се сумира със сигнала на обратната връзка
по напрежение /който пък се подава през диод и служи да не скочи много напрежението
на празен ход/. Но топологията беше Boost to Power Rail - Boost, като товарът е свързан
към плюса на захранването, а не към маса.
П.С. Докато напиша, то станало вече неактуално.

Вто Дек 21, 2021 1:48 pm
Профил

оф, ти питаш за УПС аз си мисля за соларна система... писал съм глупости в предния си пост
за УПС явно е трудна работата с капацитета щото съм си играл с няколко фабрични УПС-а и макар да имат калибровка на капацитета, пак е много далеч от истината

какво се случва на практика - правиш калибровка, изтощава акумулатора, смята капацитета и всичко изглежда точно, обаче ако тока не спира 1 година, за това време акумулатора е остарял значително (особено ако близо има траф който леко загрява само 1 клетка, както най често се случва в повечето УПСи, една клетка се затопля леко и започва да се презарежда спрямо другите което още повече я затопля) и дефакто когато ти потрябва УПСа показанията за капацитет вече не са актуални заради 1 заминала клетка

а до колкото съм си играл с акумулатори, и оловни и литиеви - изглежда сякаш няма надежден начин за определяне на реалния капацитет без изтощаване

Вто Дек 21, 2021 5:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3