Отговори на тема  [ 940 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 63  Следваща
Коронавирус 2022 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коронавирус 2022
HCL написа:
Ако това беше станало преди 40г всички щяхме да сме минали под иглата без много уговорки. Армията начело. Какво говори това за състоянието на обществото като цяло?

Зависи от гледната точка. Ако погледнеш историята на пандемиите от древността до наши дни, ще видиш че донякъде си приличат. Имало е много по-смъртоносни на пръв поглед, говоря за чумите, холерите и т.н. Но доколкото могат да оценят историците най-тежките пандемии са убивали до 30% от популацията. Звучи много страшно, но всъщност те са върлували с десетилетия.
С други думи статистически погледнато отделен човек трудно е можел да забележи пандемията. Освен ако тя не е в неговото село в момента. Просто най-смъртоносните зарази са били предимно локални. Тоя месец утрепе едно село, другия месец друго. Но в държавите е имало хиляди села и в повечето села е имало само страх без болни. И така 20-30, а при някои и до 100 години.

Не виждам днес да се случва нещо по-различно. Все още не сме загубили и 1% от популацията. Трябват десетилетия, за да достигнем пораженията от предишните чуми. Но както казах и предишните са траели с десетилетия. А пък и ние в момента се стараем да задържим тоя бацил дълго време. Въобще историята по-скоро се повтаря според мен. Има разлики, но само в детайлите. Примерно едно време някои са били изгаряни/убивани ей така превантивно, да не заразят други. Днес това буквално е трудно, но пък има по-съвременни методи. В крайна сметка резултатите не са по-различни.

Единствената разлика според мен е, че днес науката знае малко повече. Но резултат от това няма. Пандемията пак ще си вземе своето.

Сря Дек 01, 2021 10:19 am
Профил
Аватар

Звучи логично, но по онова време не сме разчитали толкова на инфраструктура колкото днес, особено в градовете. От тази гледна точка, производните ефектите в днешно време ще са по-значителни.

Сря Дек 01, 2021 7:06 pm
Профил WWW
Аватар

...Имало е много по-смъртоносни...
имало е .... ама 0.06 % смъртност от надута статистика смъртност ли е?
забележка: за година и половина

Сря Дек 01, 2021 7:28 pm
Профил ICQ

Кое да е надуто в статистиката? Виж всеки от нас колко починали е познавал поне по физиономия. И колко хора ще срещнеш, които да нямат нито починал познат.
Аз мисля, че всеки от нас има обкръжение от средно 1000 познати физиономии и всеки от нас е познавал поне 1 починал лично. Не броим случаите за хора, които никога не сме виждали. Щото аз знам десетки такива. Вчера даже един колега от офиса каза, че баща му починал. Но макар да сме работили в един офис, аз баща му не го познавам. С други думи всеки знае за поне 10-на случая на починали бащи, лели, комшии и т.н. И поне един от тях е познавал както казах по физиономия.
Това напълно отговаря на официалната статистика. А когато достигне 20-30% всеки от нас ще има починал в семейството. Но пак казвам това отнема години, демек във всяко семейство ще има случаи, но в едно починалия ще е от тази година, в друго преди 5 години. И пак ще има хора да се съмняват в математика, щото ще кажат - да бе, имаме починал в семейството, ама това беше преди 10 години...

Чет Дек 02, 2021 10:21 am
Профил
Аватар

Не забравяй и редовния аргумент за починалите с ковид, а не от него. Защото хората така си умират от щяло и нещяло. Не ме няма такива случаи, но поне тук официалната статистика сочи завишена смъртност при занижен брой ПТП-та.

Чет Дек 02, 2021 11:09 am
Профил WWW
Аватар

А за починалите заради ковида?! Здравеопазването и преди не беше цвете, а сега е умреопазване.

Чет Дек 02, 2021 12:49 pm
Профил

Миро аз не познавам лично нито един починал, а познавам доста хора, отделно за нас работят над 2000 човека, не ги познавам всички но от тия които познавам няма. Да има починали познати или роднини на познати, но това не са хора които аз познавам, та и тоя довод не е много значещ, едва ли съм единственият.

Чет Дек 02, 2021 4:12 pm
Профил
Аватар

Лично не, но знам за родители на приятели и съученици. И знам, че някои до последния момент не са искали никакво лечение, отказвали са маска с кислород и т.н. Трагедии в цели фамилии, но поне единия като си отиде, другите започват малко да слушат и обикновенно се отървават.

Чет Дек 02, 2021 4:32 pm
Профил

Познати от първо лице са много по-малко от познатите от второ лице (познати на познати). Те пък са много по-малко от 3-то лице и т.н.
Въпросът е, че ако умре 20-30% от населението, всеки от нас ще има починали познати. А починалите познати на познати ще са страшно много.
Ако умре 0.1 - 1% от населението, всеки средно ще има един познат от първо лице и десетки от второ. Ако умрелите са доста под 0.1% то е нормално повечето да нямаме нито познати, нито даже познати на познати.
Говорим за математика и статистика. И тя си важи не само за умрели, ако щете за заразени, ако щете за рождени дни и т.н.
В случая не мисля, че има човек който да няма нито един познат дето да не е карал ковид. Всички имаме по много. Според официалната статистика са 10%, което според моята логика няма как да е коректно, защото по-скоро от половината ми познати са го карали или поне така твърдят.
Докато умрелите у нас са 0.4%, което може и да вярно, защото аз лично имам няколко познати. За щастие не сред най-близките, но хора които лично познавах. И ако останалите тук имат подобни наблюдения то статистиката може би е вярна наистина. Разбира се винаги може да има изключения и хора, които да не познават нито един умрял от ковид.
Пак казвам говоря чисто математически, без да се вълнувам от това кой в какво вярва или не вярва. Просто статистиката и вероятностите са по-странни отколкото изглеждат на пръв поглед. Примерно вероятността някои тук, да имат един и същ рожден ден е страшно висока. Ако съберете 23 човека на едно място, вероятността е над 50%. Но ако направим статистика колко от вас наистина са били в клас, в който сте имали съученици с един и същ рожден ден, се обзалагам че резултатите ще покажат съвсем различно число. И половината ще кажат, че математиката греши ;-)

Чет Дек 02, 2021 5:34 pm
Профил
Аватар

Пичове, не ви знам дали играете ТОТО, но сте зверски късметлии. Аз умрели познати и роднини имам поне 10тина. Даже не искам да ги броя, страх ме е че ще се окажат повече.

Като най-младия е на 38, здрава и права активна жена!

Та ако съдбата ви щади, късметлии сте.

Чет Дек 02, 2021 8:28 pm
Профил ICQ

Щеш или не никой не те пита, заровете са хвърлени :)
Познати които да са го карали имам много, сина го кара след ваксината. Процента починали е малък, за сметка на това познавам доста хора които си отидоха в ПТП-та, има няколко убити, та живота си е живот, дали ще те тръшне ковида, някой заспал шофьор или тъщата ще те нагости с отровни гъби е въпрос на късмет. Разбирам, че всеки го приема различно когато умрелият е близък, аз лично не виждам логика ама това е положението. Преди 3 години ...май, почина баща ми, ако не беше починал тогава, почти сигурно ковида щеше да го тръшне, и какво променя това ... Цялото семейство на брата го изкара, оцеляха, а не е да са в първо здраве. За мен 0.4% са си 0.4% без значение дали там влиза Майа, баща , дете ...това не променя математиката, стига с тоя страх и паника, ако ще се мре, ще се мре, и с 5 ваксини и 10 маски ...

Чет Дек 02, 2021 9:26 pm
Профил

Истината, колкото и да не искаме да я приемем, е че хора си отиват от този свят заради тази напаст. Мой приятел, не е вече между живите. А беше здрав, като бик и много позитивен човек.

Така че, дайте да не дрънкаме глупости за проценти и пр. а да приемем, че все още сме живи, защото сме имали късмет.

Чет Дек 02, 2021 9:34 pm
Профил

Е и аз точно това казвам, само, че това се отнася както за ковида така и за всичко останало. Миналата година имахме доста тежко ПТП, имаше реален шанс и да не сме живи но сме, просто късмет. И преди и след случката за мен всичко е едно и също, днес ме има утре ме няма и честно казано ми е все тая дали ще ме утрепе ковида, ще падне самолета или ще ме застрелят/ ако съм късметлия/ в мексико. Живейте си живота, не мислете много ами ако бях аз, ами ако беше това или онова .... всички умираме, от това спасение няма.

Пет Дек 03, 2021 12:26 am
Профил

Тук се говори за най-големите каръци.

http://svetovnizagadki.com/%D0%BD%D0%B0 ... %82%D0%B0/

Но при положение, че има хора, които умират от задавяне с пържен картоф, аз смятам, че това са най-големите късметлии. :)

Пет Дек 03, 2021 10:56 am
Профил
Аватар

Така де - чашата е наполовина пълна или празна.
Та и с тия юнаци е така. Аз бих казал че каръкът "ударен" от две атомни бомби всъщност е невероятен късметлия преживял двете бомбардировки.

Пет Дек 03, 2021 11:16 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 940 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 63  Следваща