Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Ïúðâè ñòúïêè! 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Естествено, че асемблера е нужен. Но ако се отплесне с него до година по това време още ще пише мигалки за PIC16F84A.

Съб Дек 04, 2004 10:31 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Така да приемем че нивото леко е надхвърлило ниво мигалки. Направил съм няколко работещи устроиства. Със пик16ф84а .Сега уча асемблера на мега32 и ми се ще да си спретна някоя от онези чудесии за дебъгване дето даже и не знам колко са полезни и защо са полезни.
Можете ли да ми помогнете в тази посока?

Програматора си го направих JDM подържа i2c и spi досега ползвах icprog.

Нед Дек 05, 2004 10:37 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
И освен това научиш ли асемблера на един процесор няма да имаш особен проблем с тоя на друг...

Е, да, ама пикльовския си е просто уникален... Не знам, преди това не съм писал за риск-процесор и пик-а относе много майки и т.н., като го 'отпочнах' навремето....
Пък и комбинирано с уникалната му архитектура от банки, пейджове и т.н., си е направо...

Нед Дек 05, 2004 10:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами то моя инструктор казваше ако се научиш да караш газка ще караш всичко останало ....... може и с PIC-а да се окаже така .....:)

Пон Дек 06, 2004 10:34 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Здравейте ...
Наскоро започнах да уча PIC микроконтролерите.
Написах първата програма от книгата на Млад Конструктор (мигащ светодиод) .В MPLAB като я транслирах не ми издаде никакви грешки .Получих изходния HEX file ,направих и схемата обаче няма никакви реакции от нея (не мисля ,че проблема е в хардуера).Доколкото прочетох в тази тема доста хора са я правили тази основна и първа за всеки начинаещ програмка .Ще може ли да ми пратите HEX file-a и асемблерския file ако ги пазите все още ,за да установя къде ми е грешката.Благодаря ви предварително

Пон Юли 31, 2006 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
без да кажеш за кой PIC е схемата никой не може да ти прати HEX - все едно да кажеш трябва ми
може да поразгледаш http://www.voti.nl има как да светнеш диода за маса PIC-ове
а после http://www.piclist.com има много готов код за всякакви периферии

Пон Юли 31, 2006 8:21 pm
Профил

Мнение 
Извинявам се за големия пропуск :(
Схемата е за PIC16F84A.

Пон Юли 31, 2006 9:06 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение хардуерен проблем
Здрасти, duron_rulezzz!
Доколкото разбирам, програмата си я взел на готово, така ли? Защото ако ти си я писал, е възможно да си допуснал някъде елементарна грешка :D В такъв случей, ше ти пратя нех файл, който работи, само кажи !
А ако си сигурен в програмата, тогава провери си схемата. Възловите места са захранването да е стабилно, и MCLR да ти е даден на +5В, може и през резистор от 4,7К или подобен. Ако тези не6та са изпълнени и имаш вярна програма, няма начин да не работи.
Ако имаш други проблеми, пиши !

Вто Авг 01, 2006 10:18 am
Профил ICQ

Мнение 
Здрасти didofen !
Програмата я взех наготово от книгата PIC микроконтролери част 1 на изд.Млад Конструктор.Написах я в MAPLAB ,транслирах я и не ми издаде никакви грешки.По хардуерната част мисля че всичко е ОК(схемата е прекалено елементарна).Записах HEX file-a в pic-a ,пуснах схемата и нищо :( Ако може прати ми asm i hex файла да установя проблема (мисля ,че е софтуерен). Пощата ми е: duron_rulezzz@abv.bg
Благодаря ти предварително.

Вто Авг 01, 2006 4:15 pm
Профил

Мнение решение
Здрасти пак, duron_rulezzz :-)
Добавям ти асм и нех файл на програмката за мигането на диода. Схемата е суперелементарна. Свързваш си захранването, MCLR през 4,7кОм към +5В и кварца (4МHz, иначе ще мига с различна честота светодиодчето), и от РА0 (17 пин) през 220 Ом или 330 светодиодчето към маса. Трябва да започне да мига. Ако нямаш кварц, става и с RC генератор, нали знаеш как се прави? (един 4,7К или 6,8К към +5В, след него кондензатор 47pF или 33pF към маса, а междинната им точка към OSC1 (16 pin)). Но не забравяй да зададеш RC генератор в IC PROG или там с която програма програмираш. Ако пак не тръгне, остава програматора ти. Но дано да тръгне :D
Надявам се, че сам помогнал. не се чуди да пишеш, ако пак нещо се пъни.
Bye

Прикачени файлове:
led.rar [4.41 KiB]
158 пъти
Сря Авг 02, 2006 12:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3