Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Малко работни места в Швеция... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Малко работни места в Швеция...
Така e, всеки има собствено мнение. Изключвам целия списък без къщата - и там има различни опции, но апартамента е малко неудачен (мое мнение) за момента.
Иначе за списъка - там проблеми няма, не държа и не се занимавам на нон-стоп харчене, маркови дрехи, коли, почивки, джаджи и т.н. И двамата работим нон-стоп, нямаме заеми като изключа ипотеката, пари се спестяват - но пак да далеч от парите за къща и т.н. Просто не е евтино - но това не е новина :)

Последна промяна Grubi на Сря Ное 24, 2021 1:27 pm, променена общо 2 пъти

Сря Ное 24, 2021 12:37 pm
Профил
Аватар

Да притежаваш апартамент или къща като всяко нещо в живота е решение, а не задължение. В случая сте им дали едно и сте им взели друго. Няма правилно или грешно, но избор винаги има.

Сря Ное 24, 2021 12:43 pm
Профил WWW
Аватар

Grubi написа:
HCL написа:
Това вече е съвсем различна тема. Заплатата и качеството на живот са две съвсем различни неща. Както писа някой по-горе, от едно ниво нагоре което да покрива минимума и осигурява известни базови удобства, парите не играят особено голяма роля.

не бих се съгласил, особено за по-големи семейства. а това че качеството на живот не е свързано с парите е смехотворно - поне в едно класическо консуматорско общество. За хора които живеят сами, шерват апартамент или са някакви отшелници/спартанци (и това го видях във Валито като реалност) разбира се, че ОК - но за семейни хора с изисквания за къща и т.н. няма как да стане без повечко пари.

Груби, не бъркай задоволяване на желанията със щастието. Двете макар и да имат допирни точки не са едно и също, а често и нямат нищо общо.
Естествено е, че за семейните хора финансофите нужди са по-високи. Но измежду всички семейни с еднакъв брой деца, също може да се тегли една черта, над която парите нямат особено значение за щастието на семейството. Не казвам че парите нямат значение, казвам че има граница над която значението рязко намалява. Тая граница се мени според местообитанието и семейното състояние, вероятно и някои други по-маловажни фактори.

Сря Ное 24, 2021 2:47 pm
Профил
Аватар

HCL написа:
Тук въобще не съм съгласен. ....

Аз съм на същото мнение. Макар че късно осъзнах някои неща от живота.
В крайна сметка на тоя свят имаме само време. Заменяме го за пари, с които да си купим храна и дрехи на първо място и после всички останали придобивки, които ни дават социален статус. В някои случаи здравето е на едно от последните места от нещата които си купуваме, макар че то е на първо място за това колко е щастлив един човек.
Разбира се, по-заможните хора отделят повече за здраве. В някои случаи използваме парите за да си върнем част от времето (всеки път когато платим на някой за да сврши някаква работа за нас).
Уви, живота е едно безкрайно състезание в което крайната цел (каквато и да е тя) напоследък все повече се отдалечава. И хората са се зомбирали за да продължават да се състезават. А биха могли просто да си живеят живота.
Вижте това безумие - пазара на жилища. Да спестиш за жилище вече е невъзможно. Задължително трябва да вземеш кредит. Ако тръгнеш да спестяваш, докато събереш парите, цените ще са се вдигнали. А вземането на кредит като цяло е заробващо - т.е. продаваш си времето за 30 години напред...
Строежа на жилища се тласка само и единствено от стремежа за максимална печалба. Резултата е уплътнено строителство без никакви комунални качества - без парко места, без необходимото отстояние между сградите, без непосредствени зелени площи, детските градини са рядкост и с неравномерно разпределение и заетост и т.н. и т.н.

Сря Ное 24, 2021 3:13 pm
Профил

Абе не знам каква е вашата цел в живота, но има усещането че Дедо боже има съвсем различно виждане по въпроса :D.
Това са много индивидуални неща, според мен д с еправи обобщение е грешно. Лично аз се чувствам щастлив когато имам работа,не работа като нещо което ми носи пари, а работа като нещо което да върша. Знам, че много хора не са така, но това че са различни от мен изобщо не означава, че са еднакви помежду си. Едни са щастливи от това, че са си купили компютър с най-бързи интел и най-голямата нвидиа, други че са си купили айфон15, трети от това, че си купуат BMW, четвърти че са си сварили ракията и така до безкрай.
Какво е времето само по себе си ? Какво ти носи времето, какво ти дава ? Времето е също толкова безмислена цел като парите, сами по себе си не дават нищо, и не значат нищо.
Та като започнеш от там и ще стигнеш до въпроса зао някои хора са щастливи в Германия, други в България а за трети като мен няма никакво значение.
Дали да имаш твое жилище е важно, ами за някои е важно, за други не. За мен никога не е било важно, но погледнато чисто икономически, плащането на наем е неизгодно защото със сходен разход би могъл да си купиш жилище. Това да спестиш за жилище никога, ама никога, повтарям НИКОГА, не е било опция. Кога е можело да спестиш за жилище в България ? Преди 9-ти, преди 10-ти ? Кога спестяваш със заплата от 180 лв при условие че жилището ти беше поне 10-12 хил ?
Надявам се правиш разлика между това ти да спестиш за твоето жилище, и мама, тати и баба да спестят за твоето жилище. Аз съм върл противник на това, родителите да спестяват за децата си. Това е един от най-голямите проблеми в БГ, и докато не се изкорени отношението на младите няма да се промени. А ако искаш да пестиш 30 години, така, че като станеш на 50 да си купиш жилище ... ами има и такива, но какъв е смисъла. Банките са затова, и да вземането на кредит е заробващо, но колко е заробващо ? Имотите поскъпват, кредита си е кредит. Ако е кредит срещу жилище след 5 години най-вероятно като си продадеш имота може да си погасиш кредита и да ти останат и пари, т.е .къде е заробването точно? Да ако вземеш кредит за да си купиш BMW вместо дачия това е заробващо, защото това което си купил се обезценява и в един момент си оставаш с кредита.
Пазара на имоти в БГ е силно изкривен в момента, но вината е не само в банки и строители, а по скоро в малоумни купувачи, да но тези малоумни купувачи са твоите, моите или нечии други деца. Не може да отидеш, да ти кажат това струва Х и ти да кажеш ами добре, вземам го, без изобщо д апрецениш това струва ли Х, има ли смисъл да го купувам за Х дори и а струва толкова, аз като го взема сега със заем ако нещо се случи мога ли да го върна този заем, колко лесно ще продам това нещо за Х ... дали точно това няма да се обезцени ... масово, младите купуват без да се пазарят, без да си правят сметката дали това което купуват си струва, и понеже има банки които им дават парите всичко е наред, и естетсвено цените отиват нагоре. Та в момента пазара на имоти в директно изражение на глупостта на народа, и най-вече на младите, защото те са основният двигател на този процес.

Сря Ное 24, 2021 3:40 pm
Профил

HCL написа:
Тук въобще не съм съгласен. Като изключим някакъв буфер за разходи по здравето, това което му трябва на човек с по-голямо семейство е само едно нещо - време. И това няма значение дали е в България или Германия. На децата не им трябват почивки в пет звездни хотели, вечери в скъпи ресторанти и скъпи играчки.

* Лабораторен микроскоп втора употреба струва около 500 лева, също толкова струва и приличен телескоп. Това ако успееш да им събудиш интереса са няколко години интензивни занимания. Трябва само да си вземеш времето да ги изведеш на няколко лунни, планетни и метеорни наблюдения. Както и да ги въведеш в наблюдаването на водни микроорганизми.

* Метален детектор - 200 лева за напълно сносна машина. Няма нужда да стават нумизмати, но може доста да обикаляте в търсене на съкровища и карти (предварително подготвени от теб когато са по-малки)

* Дигитална камера - 300 лева. Само изучаването на композиция и светлосенки може да отнеме една-две години без да им намалее интереса или да им потрябват скъпи стативи, обективи и прочие

* Храна - тук няма да започвам какво е отношението между веремето, което трябва да отделиш за да се научиш да готвиш наистина добре и цената на продукти спрямо качеството на ястията. Искаш да ги възпиташ да се хранят добре - трябва ти време и основно време

* Почивки - където и да живееш има места които ще те занимават с месеци. Хижите в алпите са по 10 евро нощувка, а палатките втора употреба, често неползвани са направо без пари. В Бургас има атанасовското езеро, местността пода, солниците, за странжда да не започвам. Ако се интересуваш от легенди, насекоми и билки можеш цял живот да прекараш там. За стара планина и родопите няма нужда да споменавам. Варна и София съшо не са по-зле. Даже Дрезден си има Саксонска Швейцария за които не ти трябват пари, а време.

* Дрехи - вкъщи носим само маркови и качествени неща. Или втора употреба или промоции. Излиза по-евтино от битака.

* Спорт - танци, карате, плуване, катерене, фитнес са социални спортове за които пари не трябват, само време. Дори за МТБ не трябва пари. Аз изкарах 2-3 години с евтин боклук докато се науча как да карам горе-долу. Повезчето програмисти в планината с колела за по няколко хиляди не могат използват и 10% от възможностите им. Това и за хоби-фотографите се отнася също. Колкото по-скъпа техниката, толкова по-недоразвити уменията е често явление.

* Музика - колко пари трябват за една нова цигулка или пияно втора употреба? А колко време за да се научиш да свириш на тях и да го предадеш на децата?

* Изкуство - само с акварел, човек може да се заонимава години. След време като преминеш на маслени бои започваш отначало. Да опъваш платна и да си правиш бои изисква време, а не пари.

* Занаят - дърводелство и дърворезба могат да бъдат скъпи хобита, но не и ако превърнеш търсенето на материал в част от самото хоби. Дори по-екзотични неща като смесването на парфюми и дистилирането на етерични масла в днешно време не изисква големи средства, а по-скоро време и желание да се учиш и експериментираш

* Акваристика - не е нужно да почват със скъпи соленоводни рифове. Във всеки по-голям град акваиуми втора употреба със прилична техника буквално се подаряват. Стига да има търпение човек да изчака добрата оферта. Три хелера и три гупи може да намериш кой да ти подари. От там нататък тръпката е да им създадеш сам условия да се размножават, а не да купуваш цели семйства директно от магазина и да ги умориш поради липса на опит

* Книги - втора употреба буквално ги подаряват, а и библиотеките не са никак слабо заредени в днешно време. Искаш нещо по-специално, поръчва се от друга библиотека за 2 лв.

* Играчки - втора употреба хората се чудят как да се отърват. Това включва и пазара на детски колички, кошари и прочее. Освен дюшеци не знам дали сме купували нещо ново въобще. Цените са 1/3 от пазарните

И откога голямо семейство трябва да живее в къща? Сякаш повечето не сме израстнали с по брат или сестра в панелни жилища. Не е важно какво имаш, а как и колко го ползваш. Моите деца са малки още, така че говоря от позицията на човек, който е бил дете и който обмисля да мине на половин работно време след някоя друга година за да може да прекарва повече време с тях. Но дори и сега сме почти всеки ден на разходка в околията. Съпругата ми не работи. Не защото няма да ни се отрази добре някой друг лев, а просто защото времето което прекарва с децата е по-важно, както за нея, така и за тях.

Всичкото това е вярно, но също така е и въпрос на приоритети. Пирамидата на Маслоу доста нагледно го показва:

Изображение

Лично на мен, времето все не ми стига. И за работа, и за семейство ... все има нещо което ме ангажира, все нещо се е замотало във времето и трябва да му се обърне внимание. Пари има, време няма.

Сря Ное 24, 2021 4:18 pm
Профил
Аватар

Цитат:
"погледнато чисто икономически, плащането на наем е неизгодно защото със сходен разход би могъл да си купиш жилище"

Както сам казваш зависи от локацията. В Мюнхен в момента cash flow-a от повечето жилища е негативен, т.е. живот под наем излиза по-евтино от това да купищ жилище. Иначе човек може да спести за покупка на жилище, но пестенето трябва да е активно. Най-елементарната форма на инвестиция в пасивни индексови фондове , примерно тези следящи S&P500 надминава инфлацията, дори тази на жилищния пазар, но това още не е достигнало до България. Не че го препоръчвам, но това да притежаваш част от световната икономика е най-ниското ниво на пестене, към което трябва да се стреми човек.

Сря Ное 24, 2021 4:55 pm
Профил WWW
Аватар

И за да не говоря наизуст - 80 кв.м. панелно жилище в блок от 60-те години върви за 600.000 евро с таксите. Наемът на същото е 1600 евро, но това е топло. Студено са 1400. От тях 400 отиват за поддръжка на сградата и за наемодателя остават 1000, което прави 12к на година, които следва да бъдат обложени с данък. Или 50 г възвращаемост на инвестицията. Малоумна работа и пак има хора които купуват. При все това с 20% финансиране, 1% лихва договорена за 10-15 г с надеждата да бият инфлацията. То хубаво ама светът не се ръководи от по-глупави от тях. Тези 20% ако ги вложат пасивно в акции връщат 5% годишно, усреднено за 50 г назад. При това след като минат тези 10-15 г. банките не са длъжни да следват стриктно инфлацията (коя точно) и има вероятност да станат пак 10% и да се задържат дълго така. А когато лихвите са високи, цените падат. Перфектен момент за продажба ако са те хванали натясно. Абе най-тъпото нещо което може да направи човек е да купи на каквато цена му кажат, само защото е всепризната истина. От такива всепризнати истини най-лесно се правят пари

Сря Ное 24, 2021 5:07 pm
Профил WWW
Аватар

Ще пиша после, че трябва да тръгвам. Нещата стоят така само за нови жилища и 3 големи града, иначе няма нищо общо с истината. А за да си намериш под наем - някой чакат от няколко години, някои други 10. Затова е и в пъти по-лесно да си купиш, че и изплатиш жилището.
За 600к ще си купиш разкошна къща на 40км от големия град, а за 1-2М ще си купиш резиденция. Все още цените са много далеч от тези в Германия, че и в Щатите.

Ето ти една къща, или етаж от къща 95 квадрата. 300к / 4к на месец за поддръжка + ток (още 2к зимните месеци, под 1к летните).
https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-4 ... b-17792278

Тук къщите и апартаментите се делят на частни, право на живеене (фасадата и земята не са твои) и под наем. Има после и вили, лозя и т.н. Къща/апартмент обикновенно е много по-лесно да се купи, отколкото да вземеш под наем и не се купуват с идеята да ги даваш някой ден под наем, а да живееш в тях цял живот и да я завещаеш на децата или да я продадеш, за да те гледат в пансион за възрастни.

600к панелка от 1960, може и да има в центъра на Стокхолм, Гьотеборг или Малмьо, но обикновенно за толкова пари се купува много приятен нов апартамент или хубава къща на село. За 300к се взима нещо като това горе, за 100-200к може да си вземеш непретенциозен апартамент или част от къща (купувал съм и съм продавал такъв в града, сега живея в подобна половин къща на село). Има много подробности, като собствена вода, собствен контейнер за отходни води, разрешения за строеж/реконструкции и разширения и т.н. и т.н., особено за тези които са в горите.

Наемите са огромен проблем, защото много хора държат стари апартаменти с ниски заеми дори през поколения насам - защото изтърват ли веднъж изгодния договор, може и да не им се случи никога повече. На север - където строят нови заводи за батерии и т.н. има хора дошли от САЩ и Австралия, и върнали се - защото не са могли да намерят къде да живят.

Тъй, че - дяволът е в детайлите и не винаги има възможност за едно или друго. Живеещите на село, и в отделчените предградия - в къщи - са много, и покрай Ковида много народ се изнесе от градовете, където и престъпността, и цените, и проблемите с паркирането стават все по-сериозни(казвам по-локалните си впечатления, незнам как е в Германия)

Но си абсолютно прав, че нещата се променят постоянно. А вложенията в акции - няма лошо, и това се случва.

Сря Ное 24, 2021 6:51 pm
Профил

Абе 300к за 95 кв за Швеция може да инава евтино, но за тук /САЩ/ си е скъпичко, дори възскъпичко, това са 900 кв. то тук дори няма такива къщи, с този размер трябва да е апартамент. В Атланта, къща 1800-2500 кв.фута е между 400-500к ама в зелени. Сега ако говорим за ЛА, Сан Диего, СФ или около или NY да там има и доста по-скъпи. Като цяло в Европа цените са много по-сбъркани от САЩ, дори и в скъпите градове тук цените май са по-нормални от тези в Европа, вклщча и в БГ. Дори ако сравним панелка за по 150-160к каквито се продават в София, съвсем реалистично тук може да си купиш апартамент с две спални, някой дуплекс или нещо такова което ще е поне 120-130 кв.м за същите пари. Не знам до къде ще стигне афропата с тия цени.

Чет Ное 25, 2021 12:42 am
Профил
Аватар

Тони пропускаш да отбележиш че данъка земя за тази къде е 5-20к на година. Един вид купил си я, но реално погледнато живееш под наем който плащаш на държавата. Сигурен съм, че има щати където е различно. Те затова хората си пазят суверенитета с пушки където се налага

А Европата е старо място, кой е*ал, е*ал, останалите онаследяват. Ама и тука се получиха тънкости с данъците при онаследяване. На места оценките са толкова високи, че наследниците не могат да си платят данъците и са принудени да продават. Пъстър свят, всичко има. Та и двамата сте прави, обобщения е безмислено да се правят

Чет Ное 25, 2021 1:01 am
Профил WWW

Ами не е така, данъка много зависи от каунтито, да нашия примерно е около 8к на година но сме в шибано каунти, в съседното същото пропърти като цена е 6 к, но това е за пропъри за 800к. Отделно, пропърти данъка е малко по специфично нещо, сумата на която се заплаща не винаги, да не кажа почти никога, не е пазарната стойност на имота. Примерно 2400 sq.ft. във вегас е с данък около $2800 като това пак е в скъпото каунти, в други за къща на същата цена ще е около $2200, т.е. за същата къща като квадратура ще е под 2к защото и имота там ще е по-евтин. Та в САЩ нещата дста варират, от двете страни на една улица може да имаш разлика в цената 20-30% и данъка за една и съща къща като размер да е двойно по-малък.
Ако говорим като цяло за това колко струва живота, е нещо съвсем друго, и данъка на имота е най-малкия проблем според мен, има къде по-сериозни разходи.

Чет Ное 25, 2021 1:14 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Банките са затова, и да вземането на кредит е заробващо, но колко е заробващо ?

До толкова че да го мислиш всеки ден. Да ходиш на гадна работа с висок доход и да не можеш да се откажеш от нея заради въпросния кредит. Примерно.
Ако нямаш кредит по всяко време можеш да теглиш една на шефа си, или да влезеш в доста агресивни преговори, без да блъфираш особено. Като цяло чувството е доста добро. Личен опит.

Гледам сумите за които говорите, също и инвестиции и следене имотния пазар, акции, и какво ли не още. И се чудя - от колко точно неща трябва да разбира човек за да го докара до нормална пенсия и изобщо заслужават ли си всички тия усилия? Като ви чета, очевидно имате доста ясна представа за финансовия свят, ама от личен опит смятам че такава адекватност изисква твърде много енергия, време и нерви (свалям шапка).
И за да ти отговоря за времето - времето ти трябва за да можеш да обърнеш внимание на себе си, на това което те интересува и на близките ти. Ако цялото ти време отива за да поддържаш един стандарт на живот, който в доста случаи е излишно висок, и в края на деня се прибираш и дори не успяваш да се порадваш и на половината си придобивки, щото си безкрайно уморен и искаш просто да гледаш тъпо в една точка... какъв е смисъла?
Ти напрмер имаш стотици инструменти (измервателни уреди и т.н.). Успяваш ли поне да ги погледнеш (не казвам да ги пуснеш да работят, още по-малко да ги ползваш)?
Преместих се преди месец, прокарах си интернет, компютъра стои и дори не съм го свързал, камо ли да го пусна. Просто като се прибера ме вълнуват други неща. Зяпам 14 инчов CRT втора употреба. Големия съм го оставил на баща ми, че не вижда на дребни екрани. Изхвърлих два работещи телевизора на боклука...
Имам какви ли не проекти в главата си. Време няма не за един, ами дори за половин.
И HCL и ти явно сте влезли в състезанието и засега не виждате друга възможност, просто защото смятате че печелите.

Естествено има нужда и от такива хора като вас - работохолици. Общо взето такива хора дърпат напред и управляват финансите и компаниите. Обаче някакси всички решиха че това е смисъла на живота и всички се стремят към тоя начин на живот - ето това е което не разбирам.

Чет Ное 25, 2021 2:57 pm
Профил

Аз проблем с времето нямам, никога не стига но това е живота. Намирам време за всичко за което искам, и като пита за инструментите, да намирам време, последните няколко месеца съм си направил няколко шкафчета, врати на терасата, някакви закачалки правих, това за неща не свързани с работа.
Винаги може да теглиш майната на всекиго, ако това ти доставя такова удоволствие не виждам причина да не го направиш. Аз лично не изпитвам удоволствие, дори обратното, да зарежа нещо над което съм се трудил месеци без да е завършено не ми доставя никакво удоволствие, в повечето случаи съм склонен да работя без пари или дори на загуба за да го довърша. Наскоро се наложи така да изоставя една машина, и 5 месеца по-късно още я мисля.
Ако си купил имота на разумна цена може да го продадеш във всеки един момент без да си на загуба, това си е реално инвестиция. А ако си под наем каква е разликата ? Като теглил майната на шефа не си ли пак в същото положение, дори и по-лошо. Защото с банката ще минат 2-3-5 месеца преди да ти вземат имота а наемодателя може да те изрита още след първия е който не си платил. Като продадеш апартамента има добър шанс да изкараш и пари в кеш с които да си помогнеш, а като излезеш от жилището под наем оставаш без нищо ...ако се гледа от тази гледна точка заем за жилище е доста по-безопасен от това да живееш под наем, особенно ако искаш да теглиш майната на шефа.
Аз не че съм в такава позиция, но съм уверен, че каквото и да се случи няма да остана на улицата, все ще намеря какво да правя за да изкарвам някой лев, така че никога не съм имал притеснения от тоя род.

Чет Ное 25, 2021 3:42 pm
Профил
Аватар

А, за наемите срещу покупка нищо не казвам. Нямам твърдо мнение по въпроса. Мисля че е по-добре да си имаш собствено жилище, но ако нямаш... не знам кое е по-добре - дали да се напъваш да си купиш или да си под наем...
Моето мнение беше за кредитите. Въпреки че те пак са свързани с покупка на жилище.

Пет Ное 26, 2021 2:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща