Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
помощ за cc1000 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение помощ за cc1000
решил сам да правя дистанционно за колата с тези чипове, ако някои е ползвал този чип ще сам благодарен ако пусне някоя схемичка на връзване и инфо за антената

благодаря ви :)))

Съб Юли 15, 2006 11:29 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: помощ за cc1000
syrax написа:
решил сам да правя дистанционно за колата с тези чипове, ако някои е ползвал този чип ще сам благодарен ако пусне някоя схемичка на връзване и инфо за антената

благодаря ви :)))

По добре помисли за кодер hcs301 и декодер с hcs515
www.microchip.com
има ги в комет и са евтини
www.comet.bg

Съб Юли 15, 2006 4:17 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
В datasheet-а има примерна схема на свързване, какви елементи ти трябват за съответните честоти и прочие.

Нед Юли 16, 2006 2:59 pm
Профил ICQ

Мнение Hm
the_real_maniac написа:
В datasheet-а има примерна схема на свързване, какви елементи ти трябват за съответните честоти и прочие.

В комет има и готови RF модули приемник и предавател обикновенно са на 433MHz и работят добре до към 100м
може да се ползва само готов приемник защото по трудно се прави, а предавателя е лесен един транзистор и е готово.

Прикачени файлове:
distancionno.jpg
distancionno.jpg [ 19.76 KiB | Прегледано 3016 пъти ]
Нед Юли 16, 2006 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За съжаление не съм на ти с радиоприемане/предаването (*въпреки че имам някои идеи в насоката и даже съм се снабдил от няколко месеца с 2x CC1021).

И ще съм ти благодарен , ако дадеш насока за следващото:
PWM - ясно какво прави, отделните елементи също, но не мога да разбера как действа цялото като предавател.

Или по-точно какво трябва да очаквам накрая, че да мога да го преиема със стандартен приемник използвайки ??? модулация.

//
Пак казвам проблема е в наистина малките ми познания по материята. Така че не искам да те карам да заместаш учебника, но възбуди любопиството ми и то търси отговор, така че ако може поне нещо оринтировъчно да напишеш ;-)
:roll:

Нед Юли 16, 2006 9:28 pm
Профил ICQ

Мнение Ееее
the_real_maniac написа:
За съжаление не съм на ти с радиоприемане/предаването (*въпреки че имам някои идеи в насоката и даже съм се снабдил от няколко месеца с 2x CC1021).

И ще съм ти благодарен , ако дадеш насока за следващото:
PWM - ясно какво прави, отделните елементи също, но не мога да разбера как действа цялото като предавател.

Или по-точно какво трябва да очаквам накрая, че да мога да го преиема със стандартен приемник използвайки ??? модулация.

//
Пак казвам проблема е в наистина малките ми познания по материята. Така че не искам да те карам да заместаш учебника, но възбуди любопиството ми и то търси отговор, така че ако може поне нещо оринтировъчно да напишеш ;-)
:roll:

Мдаа явно ще видиш зор затова най добре прежали 10тина лева и си купи готов предавател :)
По принцип с този транзистор е направен генератор на 433 MHz който се пуска със съпротивлението на базата и когато има импулс от PWM предава, а когато няма импулс мълчи .
По тази схема съм си направил дистанционното на колата и бачка перфектно .
Приемника съм си го купил готов защото е много труден за настройка , от него снетия сигнал се вкарва във входа на HCS515 и се декодира сигнала от там нататък вече е творчество какво точно ще прави :lol:
Но има една малка подробност ще трябва да си програмираш и кодера и декодера а и после даже и да обучиш декодера за този кодер , абе малко е сложно но поне е сигурно че друг не може да ти се намеси и да ти направи проблем най лошото е да ти открадне и колата :lol: :D
Поне си сигурен че така имаш защитен код за отключване и заключване , нарича се скачащ код ако си чел datasheet , демек всеки път ако натискаш един исъщ бутон се излъчва в ефир друга комбинация която заблуждава крадеца и само твоя декодер знае каква е за да ти пропусне на изхода си коя комбинация от бутоните си натиснал :lol: :D
Ако си имаш готова аларма може да и присадиш HCS512 от не излизат и 4-те бутона от дистанционното.
Иначе ако нямаш от тук нататък ще трябва да мислиш и за контролер да прави нещо си , не е кой знае какво да си я направиш сам но си е доста работа.
С този сложен чип дето си купил ще си сложиш доста голям таралеж в гащите , хубав е но за дистанционно ти трябва точно това дето ти давам като схема :D :lol:

Прикачени файлове:
Alarma-vh.JPG
Alarma-vh.JPG [ 38.54 KiB | Прегледано 3078 пъти ]
Нед Юли 16, 2006 9:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз взех тези защотто ми се видяха добри и като цяло отзивите са добри , но щом никои не е правил приложения с тях..... може да се преориентирам към нещо друго

Пон Юли 17, 2006 10:47 am
Профил ICQ

Мнение Мда
syrax написа:
аз взех тези защотто ми се видяха добри и като цяло отзивите са добри , но щом никои не е правил приложения с тях..... може да се преориентирам към нещо друго

Не съм казал че не са добри но за тази цел си има по подходящи вече измислени тествани и най вече направени така че да се ползва кодиран сигнал, за да е трудно на крадците.
На моето дистанционно батерията кара вече 2 г , при това всеки ден по няколко пъти го ползвам .

Пон Юли 17, 2006 12:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
plameniv можеш ли да пратиш схема ще сам ти благодарен понеже сам скаран с RF предполагам че с 8051 интерфейса няма да е проблем

Пон Юли 17, 2006 1:49 pm
Профил ICQ

Мнение Hehe
syrax написа:
plameniv можеш ли да пратиш схема ще сам ти благодарен понеже сам скаран с RF предполагам че с 8051 интерфейса няма да е проблем

Ми тези 2-те схеми не ти ли вършат работа . те са точно 90 % от алармата на колата ми :lol: :D
И са точно по това което ти обяснявах прочети datasheet на интегралите и пак ще говорим :)
За RF приемника ти казах че има евтини готови модули , с 5-6 извода са и ти вадят TTL ниво на изхода си .
За предавателя ако си много зле с тези неща и не може да подкараш един транзистор да генерира на 433MHz , купи си TX модул , да не мислиш че има кой знае какво в него , схемата е същата и е пак с един транзистор , на входа му се подава сигнала от HCS301 и толкова :lol: :D

Прикачени файлове:
alf84.JPG
alf84.JPG [ 168.65 KiB | Прегледано 3025 пъти ]
Пон Юли 17, 2006 11:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
поръчах си готови модули от комет на 433 Mhz ,
но се интересувам ако някои може да ми помогне как да си правя дросел на платката в нанохенри например 6,2nH, дръпнах си един PDF ама нещо не мога разбера как става този номер а сам чувам че нанохенрите се правят на платката, гледах дали има готови такива да си купя обаче уви ударих на камък стойностите не ме устройват

моля ако някои е правил такива неща да ми предаде малко опит

Нед Юли 30, 2006 2:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
за да направиш индуктивност на платката и да има повтаряемост платкджийницата трябва да може да контролира импеданса на пътечките при производството, тук в България няма платкаджийница която да предлага controled impedance
така че каквото и да смяташ, няма да ти го произведат същото ;)

Нед Юли 30, 2006 3:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз мисля на принтер да я печатам платката
ама тези индуктори ме мъчат и незнам как да ги напрявя а проблема е че не мога да намеря готови такива затова се налага сам да си ги правя

мерси все пак :)))) за инфото

Нед Юли 30, 2006 3:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Да питам и аз относно антената на приемника.
За 433 МHz я дават в проспекта на модулчетата 16,5 см. Това си е точно ланда/4.
Та въпросът ми е няма ли да е по-чувствителен приемника, ако се използва антена(то си е едно кабелче) с дължина ланда -66 см. Виждал съм аларми (китайски) с такива дълги антенки, но не съм ги измервал. Някой може ли да сподели опит?

Нед Юли 30, 2006 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Би трябвало да е по-добре с по-дълга антена. Но така или иначе вече си купил модула и можеш да експериментираш. Дургото което беше споменато "наполовина" за HCS-ите е че ще ти трябва и малко софт за генериране на ключовете преди да ги програмираш. В този форум можеш да намериш и това. В раздел програмиране ако не се лъжа. Останалата информация която ще ти е нужна я има в PDF-ите на конкретните HCS устройства.

Нед Юли 30, 2006 7:30 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща