|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:17 am
Черен списък: Фирми от които сте се парили лошо...
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Черен списък: Фирми от които сте се парили лошо...
Ами сами сте си виновни... То си е написано в името на фирмата - Ромтех 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Окт 28, 2021 4:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Отделно че консумативите поскъпнаха последните месеци - припои, флюсове, поялници, тоци и кой знае какво още...
|
| Чет Окт 28, 2021 4:20 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е стига де - чак пък толкова. Е аз разбирам да е скъпо ама чак пък толкова не очаквах. А и преди от други места са ми давали съвсем различни цени за ръчно насищане на малки серии. Все пак не сме насищали 1 платка. То за 1 да е - разбирам... ама за 10 в нашия случай - малко си беше изнагляване. И за капак на всичко уж ръчно, пък във фактурата перо настройка на машини?!?! Накарах колегата да пита "Що" - и му отговориха с няква "ала-бала"
|
| Чет Окт 28, 2021 4:25 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
А моите хора, които монтират в София - защо не са си влошили качеството? Вече три години. Въпреки тормоза от страна на новите отговорни за тях, въпреки епидемията и въпреки високите цени. Защото са професионалисти. Точка.
|
| Чет Окт 28, 2021 4:28 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нещо съм изпуснал - тия твои хора ръчно насищане на SMD правят ли като външни поръчки?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 28, 2021 4:31 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Аз май ти давах контактите, има и ръчно, повечето си е автоматично. Но минахме 30к бройки май, ако не са и 50к. 0402, радио и т.н. Пиши на лични, ако си забил предната комуникация някъде.
|
| Чет Окт 28, 2021 4:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами то ръчното може пак да иска надтройка, може да имат нещо като това :https://youtu.be/F9bRd8wS6GU Това му зареждаш P&p файл, сетваш референция и то ти дава последователност на компонентите и като стигнеш позиция заключва X/Y, има и други подобни. Но дори и да не заключва има доста със асистанс, като вземеш чарк ти казва къде да го сложиш, това също иска настройка макар и по-малко. Скъпичко е но това е положението, беше преди 20 години когато насищаха по 1 ст на компонент. Приеми, че ако беше я пуснал на машинен за 10 бр. щвшв да платиш пак толкова.
|
| Чет Окт 28, 2021 4:54 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Тони - по 20 ст. на пад да вземат пак не е толкова. А по последна информация (която пак е стара) за ръчно вземаха къде 3-5 ст. на пад - това май в Селектра преди да спрат да работят.
П.П. :
Описвам и цялата сага за да стане ясно що негодувам...
Начи шефа и прожект мениджъра се срещат с тия на някво изложение. Няква кака им приказва сладко сладко и те остават много впечатлени. Шефа има няква идея от електроника а мениджъра никаква. И в един момент става въпрос за насищане, та викат дай да ги пробваме. Питат за цена и тия казват : за 10 бр. 13Евро, за 100 броя ще падне над 3 пъти. И викам добре - скъпичко ми се струва ама не е болка за умиране. Идва ред да се правят, пращаме им чарковете и ... о ... изненада - чарковете били насипни и трябвало "ръчно" да се насищат - цената ще е двойна - викам добре - двойна двойна. Между временно почват едни разговори с началствата - ама що така - ами аз ви казах 10 пъти че ако ще е машинно ще трябва да им пратим ролки с елементи - не пликчета с лентички (както ги пращат от комет/тме/маузер/диджи). Пък то за 10 бройки трябваше да купя примерно два вида транзистори по цяла ролка?!?! След седмица нашите "партньори" ни пращат фактура : 500 лв. насищане, 200 лв. настройка на машини?!?! - е нали щеше да е ръчно кви настройки ви гонят. Но това не е всичко - капака беше когато тая фактура влезе в счетоводството - оказа се че са пуснали фактурата с 0% ДДС - демек не 700 ами 700+20%... Ами направо си кажете : ще ви струва 50 евро на платка - кво е това - 13, 26 ... и накрая 45 - не е коректно така да се работи - казал си толкова - е ще ги направиш за толкова ако ще и на загуба да е. Вероятно ще се насочим към друга фирма за насищане като стигнем до по-големи серии. А за малките - както си знам - това нещо си го насищам за 3-4 часа максимум без да ми мигне окото.
|
| Пет Окт 29, 2021 9:17 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А ясно, вярно цигании. Добра са си в черния списък значи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 29, 2021 10:50 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе и аз не съм им фен но 2-3 години ни правиха кабелни форми и нямам някакви сериозни оплаквания, дреболии имаше. Иначе тя машината може и от лентички да взема, само да не е лента с 10 чарка за 10 платки. Това не е насипно, може да се зареди във фийдъра. Иначе си е циганийка да, ама ...Враца 
|
| Пет Окт 29, 2021 12:56 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
За това нали си имате кореспонденция? Аз бих им отговорил да си оправят фактурата, ако искат плащане. Хеле пък това с ДДС-то.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Окт 29, 2021 1:01 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Абе баш някой лентички си бяха по 10 + малко за фира, ама пък все чаркове дето би трябвало да имат ролки от тях - то едни 100nF кондензатори от всякакви размери да нямат на ролки ще е срамота. Същото важи и за другите пасиви. Ама са ги ползвали - даже и фирата са разлентовали и после прилежно са я върнали в пликчетата - не че ми върши някаква работа вече де...
Оня ден си напраих експеримент на който знаех какъв ще е изхода - хванах се да си наситя една друга платка дето даже е с повече чарковеи да си засека времето. Пак 10 бр. - два часа и половина от нанасянето на пастата до слагането на последното смд. И за тия с краката да ми отидат максимум още 2-3 часа, а са и доста повече от това което им дадохме на тия. То верно, че аз съм я правил и не ми трябва "технологична карта" ама чак пък толкова...
Това с фактурата, счетоводителя го видя когато вече беше платена грешната фактура - просто фактурата дойде в петък, 10 минути преди края на работния ден и колегите бързаха да я задвижат че да ни пратят готовите платки. Аз лично нямам никаква коресподенция с тях и не искам да имам. Сигурно и ще се боря да не ги ползваме повече за услуги.
|
| Вто Ное 02, 2021 12:09 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Само и единствено клиента може да каже къде какъв кондензатор трябва да се монтира. Това, с някакъв кондензатор 100n, от някаква ролка, е потенциален повод за разправии и проблеми. Същото важи и за другите пасивни компоненти. 
|
| Вто Ное 02, 2021 12:38 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Можеше да питат. Ама не са. По принцип съм съгласен, но в случая квото и да бяха сложили - все тая - излезе ни златно.
|
| Сря Ное 03, 2021 3:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе Ицо е много прав, тоя който насища не следва да прави нищо на своя глава, може да са два еднакви резистора, но ако парт номера е различен стоят и чакат разяснение. Дори и при резисторите има разлика, може и двата да са 1% но единия да е с различен температурен коефициент, или да си го подбрал по паразитна индуктивност/капацитет. При кондензаторите е още по изявено отва. Веднъж тип диелектрик, втори път напрежение, но особенно при по-големите индуктивност и ESR, в някои DC/DC конвертори това е критично. Имал съм случай не помня с 22 uF ли беше или с 47uF, сменили на своя глава кондензатора и веднъж че някакви страни отскоци, второ при определен товар почва да осцилира. Има някои чипове компенсацията им е доста критична.
|
| Сря Ное 03, 2021 6:12 pm |
|
|