|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:28 pm
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
_________________ Хайде де!
|
| Пон Окт 11, 2021 8:16 pm |
|
 |
|
PhilipZ
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 12:17 am Мнения: 280 Местоположение: София
|
Малко късно се включвам, но се надявам да е полезно за следващите опити някой да подкара Linux. Въпреки че има 30 годишен опит с програмирането, както е писал Sparky, от самото начало е тръгнал по грешен път. Избрал е Linux Mint (вероятно защото Bongo непрекъснато го хвали) и после започва да настъпва мотиките. Според мен трябва да се почне от зад напред. Какъв софтуер искаш да ползваш - QT6 -> каква среда препоръчват разработчиците. Ако има избор на няколко измежду тях коя е най-често обновяващата се. Някоя от средите (компилациите) вече ползвана ли е и имаш ли опит. Последното не е задължително, ако във форума за поддръжка пишат за другата с която имаш по-малко опит. Опитвайте се да бъдете като тока - търсете най-малкото съпротивление! В момента има (според мен) два основни вида дистрибуции - Debian и Redhat(CentOS) като във втората нещата не вървят на добре защото се намесват големите кинти и все повече неща стават платени. Аз съм привърженик на RedHat и с него ми е по-лесно (ръчкам отдавна), но когато за някой софтуер първото което се споменава е Debian изобщо не се мъча да го подкарам под RedHat. Sparky ползва Linux-a под виртуалка - ами това е най-лесното, трябва само да си намери (както предложи някой) docker контейнер или за съответния хост имидж за съответната среда. Дори в крайния случай да няма готов имидж се инсталира от 0-та за има-няма 1 час. Ако имате бърз (ама наистина бърз) нет спокойно може да се изтегли net-install iso от което да бутне виртуалката и след това да се накачат пакетите които са небходими. И силата на Linux не е в графината среда (колкото и да скокнат много хора) а в скучния черен терминал - там стават истинските "фокуси" Не сравнявайте Linux с Windows или с MacOS. Приемете че операционната система е инструмент с който се използват програмите - горе долу като човките на поялника - с малка се запояват SMD компонентите, с голяма ламарините или каквото се сетите. Нито с голяма човка е удобно да запоявате SMD компоненти, нито с малка дебели (с голяма маса) чаркове. Е може и да стане ама ще е мъчение. Така е и с операционните системи. Аз мога да ползвам и 3-те, а по някога и DOS и никога не съм се притеснявал да включа каквото ми трябва. Да, поддържам доста виртуалки, но в днешно време пространството е достатъчно евтино, хардуера има колкото искаш (или можеш да си позволиш) мускули и ти трябват 5 минути за да оживиш средата. Понеже ми омръзна на един от основните сървъри който се ползва за много цели да има несъвместимост между разни пакети и кернела, накрая и там качих ProXmoX и на него натоварих няколко виртуалки Linux и сега всичко рахатяса. А и когато искам нещо да пробвам паля нова виртуалка в контейнер за 2-3 минути и виждам дали това което са написали си заслужава или не. Ако да после мисля къде да го преместя, дали да си остане в контейнер или да ходи в кофата. Надявам се да съм бил полезен, ако някой има конкретни въпроси - питайте. На Linux това му е хубавото, че вече някой е настъпвал мотиката която току що ви удари в челото, но е написал и какво е решението. Е някой мотики са по дебели, но пълно щастие няма 
|
| Пон Окт 25, 2021 12:40 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
PhilipZ , Бонго хвали Ментата точно защото има графични инструменти за всичко, което изобщо не значи, че няма нативните инструменти за гурута. Ментата всъщност е доукрасено и подбрано Ubuntu като за любители. Скоро пробвах прехваления MX Linux - мии нито риба, нито рак. А гурутата имат богааат избор от дистрибуции, според всеки вкус и нужди. Просто трябва да гуглосат малко. Всъщност, откакто спрях да гуглосвам съм някакси по-уравновесен https://duckduckgo.com/?q=linux+distros ... 2_f&ia=web
|
| Пон Окт 25, 2021 10:53 pm |
|
 |
|
PhilipZ
|
И защо кате е Ubuntu базирана няма apt–get. Нали Ubuntu и Debian са братовчеди. Какъв е файловия менажер във Linux Mint?
|
| Пон Окт 25, 2021 11:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
К'во нямало?! Сичко си има! Нямам проблем да инсталирам нещо за Ubuntu или Debian само с кликвания, много рядко ми се е налагало да правя Copy-Paste от интернет. Меринджеят е според вкуса, аз съм с Xfce и затова съм с уж най-калпавия Thunar, но не мога да се разривъ заради това.
Но както казах: аз съм юзър и дълбоките неща изобщо не ме интересуват. А преди десетилетия като си взех комп под Windows ми се наложи да стана гуру за да го използвам безпроблемно. Пък днес и да искаш - не можеш, защото "Моят компютър" стана "Този компютър"...
|
| Вто Окт 26, 2021 12:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ментата е доста ментерлива ОС, към която имам дълъг списък със забележки, но точно такова провинения няма. Има apt-get.
|
| Сря Окт 27, 2021 9:33 am |
|
 |
|
PhilipZ
|
След като прочетох какво е писал sparkybg стигнах до такъв извод. Освен да го е написал точно както показва без тире
|
| Нед Ное 07, 2021 8:29 pm |
|
|