Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична инст. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична и
Общата картинка е, че е цигания отвсякъде, но това не пречи да се помисли по въпроса.
Разбира се, че ползването на инвертори е много по-доброто решение.
Още по-доброто е, ако инверторите са безтрансформаторни и с възможност за съгласуване на изходния импеданс.

Чет Окт 21, 2021 1:38 pm
Профил

lcr написа:
Още по-доброто е, ако инверторите са безтрансформаторни и с възможност за съгласуване на изходния импеданс.

Търсил съм, но не съм видял такива да се произвеждат. Което е и нормално за нормален инвертор. Той трябва да изключи, ако не може да изкара напрежение в стандартните граници.
Има инвертори с втори изход, на който може да закачиш печка, бойлер или някакъв друг активен товар, на който не му дреме за напрежението. Но този тип инвертори са голяма екзотика и с още по-екзотична цена. По-разпространеното решение (ако ще се дават пари) е допълнителен регулатор на мощност. Не бяха Victron май беше другата популярна у нас марка (забравих й името), която предлага такива регулатори. Всъщност няколко производителя бяха с такива изделия. Не знам, може би пазарът е малък и затова предпочитат да е отделно изделие, вместо да правят модел инвертор, който да е не толкова продаваем. Проблемът е, че тия допълнителните регулатори са колкото самия инвертор, освен това се жениш за марката, щото той работи само с същия производител...

Чет Окт 21, 2021 1:55 pm
Профил

https://www.aliexpress.com/item/3288700 ... 693d1d31-4

Чет Окт 21, 2021 2:11 pm
Профил

lcr написа:
https://www.aliexpress.com/item/32887003709.html?spm=a2g0o.search0304.0.0.11914c11y8BiG4&algo_pvid=6bcc9063-1b2e-4ea3-b6ca-83b4693d1d31&algo_exp_id=6bcc9063-1b2e-4ea3-b6ca-83b4693d1d31-4

това каква връзка има с темата?

Чет Окт 21, 2021 2:18 pm
Профил

Не каза ли, че си търсил безтрансформаторен инвертор за ФВ, пък не си намерил?

Чет Окт 21, 2021 2:22 pm
Профил

да, но и задължително с възможност за съгласуване с товара.
Това значи да няма overload protection. Идеята е да включиш бойлер на изхода, а на входа фотоволтаиците да са с порядък по-малка мощност. При това положение всеки стандартен инвертор, включая и тоя дето си дал ще се изключи. Номерът да не се изключва, а да генерира 50-100V или там колкото може с наличните фотоволтаици и дадения товар.

Както казах такива няма и е логично да няма. В смисъл би трябвало има, но да не се казват "инвертори" понеже могат да подведат клиента.
Това което има с някаква такава функция са примерно българските - това и това. Ако ги погледнеш ще видиш че са доста елементарни. Нищо общо с инверторите. Най-вероятно само обикновен ключ. То на едно даже си пише - "изход MOSFET 320V/10A"...

И разбира се има и маркови решения, дето описах по-горе - или с втори изход на инвертора, или с отделно устройство, което си комуникара пак с инвертора. Естествено тия решения са много по-добри. Към бойлера отива само излишната енергия... но и цената е мнооооо по-различна.

Чет Окт 21, 2021 2:57 pm
Профил

Първо говориш за това че искаш да мяташ излишната енергия в бойлера, после се оказва, че искаш и той да се грее, когато имаш недостатъчно такава.

За втория случай, просто си реализирай постановката за бойлера с нестандартно и евтино решение (гаражно). Той е от онези малко консуматори за които говори Ицо. Трябва ти прост DC - DC преобразувател с токова обратна връзка.
Чисто конструктивно, едва ли е невъзможно на бойлера да му се сложи и втори нагревател за по-ниско напрежение. Това би елиминирало едни относително големи разходи и излишно чесане.
За всичко останало си ползвай инвертор с високо кпд.

Чет Окт 21, 2021 3:23 pm
Профил

lcr написа:
За втория случай, просто си реализирай постановката за бойлера с нестандартно и евтино решение (гаражно). Той е от онези малко консуматори за които говори Ицо.

Не е изключение. Веднъж вече го писах защо.

Чет Окт 21, 2021 3:44 pm
Профил

sthx написа:

Не е изключение. Веднъж вече го писах защо.

Писал си, че си отсвирил съгласуването, не и захранването с променливо напрежение.

Чет Окт 21, 2021 4:01 pm
Профил

Говорим за използване на фотоволтаици. Идеята на HCL беше за пълна електрификация с батерии и т.н. Това не е лошо, но е доста дебела работа. Затова аз споменах за по-малка стъпка, а именно използване само за бойлер, или за собствена консумация балансирана чрез бойлер.

И при двата варианта мощността на фотоволтаиците очевидно е по-ниска от тази на бойлера. Ако захранваш само бойлер, нямаш нужда от 2-3квт фотоволтаици. Ако сложиш толкова те ще стоплят водата за 1 час и през останалото време кво правиш? Едни 300вт са напълно достатъчни. Но като подадеш на входа на инвертора само 300вт, а на изхода му закачиш 3000вт нагревател, инверторът веднага ще клекне и изключи. Не знам как да ти го обясня...
При другия вариант фотоволтаиците и инверторът захранват къщата с приоритет и само ако остане излишна енергия се пренасочва към бойлер или печка. В тоя случай излишната енергия може да е няколко порядъка по-малко спрямо мощността на нагревателите.

И при двата варианта говорим за използването на бойлер като баланс. Без баланс трябва да имаш договор да ти изкупуват енергията или някакво производство как мисли HCL. Иначе просто няма да излезе сметката с фотоволтаиците. Но аз твърдя, че бойлерите са най-простия начин да използваш що-годе ефективно фотоволтаици без да изпадаш в бюрокрация.

Чет Окт 21, 2021 4:01 pm
Профил

miro_atc написа:
Не знам как да ти го обясня...

Спокойно. Разбрах те още от първия път.
Оставам с усещането, че ти си този, който не разбира, какво му говорят.

Имам в предвид идеята за захранване на бойлера с постоянно напрежение.

Чет Окт 21, 2021 4:06 pm
Профил

lcr написа:
Имам в предвид идеята за захранване на бойлера с постоянно напрежение.

Не съм сигурен дали те разбирам наистина...

То е ясно, че може и директно да се върже нагревател към панелите и "някак си" ще работи. Нещо подобно правят и българските "регулатори" от линковете по-горе..
Аз предпочитам нещо, което има и съгласуване, демек DC/DC или DC/AC без значение. И за предпочитане това нещо да се предлага готово и на разумна цена. Не че сам не мога да го направя, но мисля че повечето тук знаят какъв мързел съм. Така че тоя вариант е последен. По-скоро или ще взема от българското ТНТМ или ще преглътна солените цени на марковите... Даже може и по-скоро да го направя, че точно тия дни ме облъчват с едни оферти за панели та ще видим ;-)

Пет Окт 22, 2021 12:22 pm
Профил
Аватар

Използването на бойлер като буфер е интересно решение, особено ако бойлера се свържи с басейна, тогава и капацитетът му става по-сериозен. Още по-интересно става ако фотоволтаика се свържи директно с температурния контрол на басейн с "ледено джакузи". Тогава капацитетът нараства значително, тъй като отделението с ледена вода, може да поеме доста от излишната енергия в пиковете часове на лятото. Постояното охлаждане на 1500л вода до 3-4 градуса при 30 градуса външна температура си иска ток. Трябва да видя обаче за какви мощности става въпрос. Надали този който го е проектирал го е мислил да като бърз и мощен консуматор, по-скоро обратното. Обаче си става доста бутиково решение...

Пет Окт 22, 2021 12:53 pm
Профил WWW

miro_atc написа:
.... Не че сам не мога да го направя....

На твое място, не бих се поколебал да го направя, вместо да давам едни грешни пари. Не че и аз не съм мързел :D

Ако правилно съм разбрал постановката на задачата ти, бих го направил по следния начин:

Ще ползвам безтрансформаторен инвертор за всичкото, като ще следя входното му напрежение. Под някакъв минимален праг, че се превключва веригата на бойлера от изхода на инвертора към изхода на DC-DC преобразувател с токова обратна връзка. Още по добре би било, ако на бойлера се монтира втори нагревател за по-ниско напрежение на изхода на DC-DC преобразувателя, като при описания сценарий, първият се изключва от изхода на инвертора.
Дъблочината на токовата обратна връзка ще се подбере такава, че да ми гарантира максималната работоспособност на инвертора.

Пет Окт 22, 2021 1:35 pm
Профил

HCL написа:
Обаче си става доста бутиково решение...

Донякъде е така... Но предвид скока на горивата, може би не е толкова безумна идея. Говоря за решение с отопление, не толкова охлаждане. Наскоро говорех с един познат, че му искали 15 000 за газова инсталация. Изобщо ако строиш къща в момента повечето начини за отопление изискват доста сериозна инвестиция. И освен инвестицията после имаш и не малки месечни сметки. Така че инвестиция от порядъка на 20-30 хил.лв вече не изглежда толкова безумно, колкото беше до скоро.
Та като каза за басейна аз съм смятал вариант с басейн в мазето, който да се ползвам като огромна батерия за топлина. Демек много добре изолиран. Всъщност идеята не е моя, нещо подобно правят по хотелите, само че там ползват разширителни съдове от по 1 тон. Те не са супер изолирани, но губят не повече от 3-4 градуса/24 часа. Но тях целта им е да решат проблема с топлата вода при няколко облачни дни, не повече. При малко по-добра изолация си мисля, че може да се постигнат доста по-малки загуби. Всъщност топлинните загуби не са чак такъв проблем, ако това ти е в мазето то пак топли къщата. Но идеята е да се свали под 1 градус, за да може топлината да се съхранява с месеци. Разбира се трябва много вода, затова е добре да е басейн, който евентуално по някое време в годината да може да го ползваш и като такъв, естествено когато температурата му не е 90 градуса. Като може да е на две секции, една малка винаги да е достъпна с по-човешка температура.
Иначе сметките са, че топлинния капацитет на водата е 1.16квтч на градус на кубик. Вече зависи колко ти е голяма къщата и колко е изолирана. При нова с добра изолация и стига да не е с размерите на прогимназия отоплението може да спре на 1МВтч/месечно. Ползвам тая цифра просто като ориентир за порядъците. Значи 1МВт/ч в топла вода означава 15 кубика и 60 градуса разлика. Примерно затоплена до 90 и я ползваш до 30 (то и повече става, но радиаторите стават доста неефективни).
С други думи един 100-кубиков басейн има потенциала да отоплява една къща за цял сезон. Разбира се при типична българска къща това няма да е достатъчно, пък и 100 кубика са много място. Тук не смятам загубите, както и как ще се загрява водата. Но независимо дали ще е с колектори, дали само с волтаици или волтаици с темопомпи, при всички случаи те няма да работят само лятото. Зимата най-малко трябва да покриват загубите и да остава поне малка част отгоре. Идеята да е "голяма" батерията не е да изкарва цяла зима, а да няма проблеми дори и ако цял месец времето е кофти. Вече ако се случат два поредни месеца без слънце ще е кофти, но това е рядкост.

Както и да е, това беше лирично отклонение... Или може би не съвсем, защото макар и частично решение би имало смисъл. Примерно само за топлата вода, а даже и за отопление но да кажем само с 1 кубик. Естествено 1 кубик е малко, но достатъчно за една нощ, т.е. ако денят е бил слънчев ще изкараш не само през деня, но и нощта. Не отпада нужда да инвестираш и в друго отопление, но ако двете могат да се съчетаят, добавката на едни панели, един съд и няколко нагревателя си струва всякак.

Пет Окт 22, 2021 2:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща