Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична инст. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична и
Добре, така е по-добре. Истината по мои сметки е по средата. Нужни са не 2% а под 1%, но 1% е колкото два пъти Испания ;-)

Но освен порядъците е важна и конкретиката. Очевидно Испания няма да си даде територията, за да спасява света. И не е необходимо. Има достатъчно неизползвана територия. Сахара е колкото 20 испании. Освен Сахара има и други пустини, има покриви и т.н.
А и както казах по-горе идеята да се използва само една технология към момента е все още глупава. Още повече да се ползва за всички видове енергия, не само енергетиката. Щото тия сметки включват всички видове енергийни нужди. Само за енергетиката територията на България е достатъчна.
Иначе казано, ако светът реши да мине изцяло на фотоволтаици най-малкият проблем е територията. Което не значи, че изобщо няма проблем - има, но по-скоро регулаторен. У нас примерно не се дава разрешение за присъединяване, ако си над еди-колко си метра от трафопост. Това автоматично изключва необработваемите площи, защото както се сещате по баирите няма трафопостове. И не само по баирите. Едни познати искаха на покривите на една ферма да сложат панели, но им отказаха с мотива че трафопоста е в другия край на селото. Така че не се учудвайте, че често се хаби земеделска земя или терени в регулация. Просто само там е разрешено. Тъпо, но факт. Същата простотия е и при перките. При нас от 10-на година няма присъединяване, щото е изчерпан капацитета на линиите. А току-що погледнах днес е първия ден от началото на месеца, през който моята станция е засякла под 2m/s. Но ако искам да сложа перка - не може...

Вто Окт 19, 2021 6:12 pm
Профил

И апк стигаме до момента, че тази енергия е ненадеждна, а ък за енергийната криза в европа чувам че е точно заради ниския добив от ВЕИ а не обратното, и ме съмнява да не е така ак Путин го казва на международен форум н който присъстват всички засегнати. Вятъра и слънцето са абсолютно ненадеждни, и може да ги няма 2 часа може да ги няма 2 месеца, утре Везувий ще запуши и половин европа ще остане без слънце, от къде ще дойде тази енергия, батерии, ПАВЕЦИ всичко това са краткосрочни зпаси. Безветрие може да има седмици наред, същия резултат. Има ли какъвто и да е процент ВЕИ който не е покрит от друг източник ням начин да не се стига до подобни кризи, може да е веднъж в годината, може да е веднъж на 3 години, може и да е веднъж в месец, един господ знае. Така, че ВЕИ е наливане на пари в нищото, ама както и да е.

Вто Окт 19, 2021 6:43 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

miro_atc написа:
...... У нас примерно не се дава разрешение за присъединяване, ако си над еди-колко си метра от трафопост. ....

Аз до колкото съм чувал, трябва да си под определен процент загуби по трасето до достигане на трафопоста. Ако си изградиш трасе за твоя сметка няма да ти откажат присъединяване. Което автоматично вади дребните рибки от играта. :wink:
А на какви пари изкупуват зелената енергия и до кога ще я субсидират? Гледам народа яко е луднал по темата, на село около брат ми съседите почнаха да сеят фотоволтаици вместо домати.

Вто Окт 19, 2021 8:38 pm
Профил
Аватар

Преди няколко години по груби сметки за пълна автономия на къщата, фотоволтаичната инсталация излаше към 25к лв. вкл. инвертери и батерии. При цените на тока в България това означава 20 г. амортизация, колкото е и живота на самите компоненти. Т.е. икономически смисъл никакъв. Миналия месец пуснаха на търг оборудването на най-големия производител на панели в Германия и реших да проверя дали има някакво развитие на нещата. Оказа се, че китайците са натиснали цената на самите панели надолу, а и батериите са значително по-евтини. Смисъл обаче пак-няма особено голям. Разходите обаче са в нелинейна зависимост от капацитета. Т.е. при една инвестиция от към 50 хил лв може да се покрият 4 къщи в директно съседство и амортизацията слиза до малко над 10 г. което е значително по-атрактивно. От тук дойде и идеята дали е възможно да се оптимизират разходите за батерии защото за да захранваш 5 домакиства 24 ч се искат по-сериозни батерии, особено зимните нощи.

Друго което обмисляхме е някакъв малък и чист производствен процес. Криптовалутите за момента се обезмислят от първоначалната инвестиция за сървърите. Не съм гледал ASIC пазара напоследък, но с графичните карти е ненормална работа. Единствено виждам смисъл ако изпаднат отнякъде количество по-стари FPGA. Но това го мислехме преди 10г и се отказахме поради липса на време. Сега времето е още по-кът. Но за млади предприемачи и студенти би било интересно упражнение.

Водородните клетки са интересно решение, както като батерия към фотоволтаийа, така и като краен продукт. Ще потърся някой, който може да направи проучване на евентуалния пазар в Бургаска област. Нефтозавода надали ще купуват от вън, но може да има малки предприятия, които да прояват интерес. Така площта може да се скалира до 400 кв.м. и излишната енергия да се използва за производство на водород, който да се продава.

Вто Окт 19, 2021 9:12 pm
Профил WWW

Те в нефтохим водород си имат в излишък и го горят :)

Вто Окт 19, 2021 11:46 pm
Профил

Щом ще произвеждаш водород, щеш не щеш, ще произвеждаш и кислород. За него, докато трае пандемията, ще намериш по-голям пазар :D

Сря Окт 20, 2021 1:10 am
Профил

Това между другото също не е проблем за пренебрегване, кислорода е не по-малко вреден от СО2-то, та ако не го съхраняваш нещата са още по-зле, та ясно ще се съхранява и водород и кислород ...

Сря Окт 20, 2021 1:24 am
Профил

HCL написа:
Смисъл обаче пак-няма особено голям.

Не знам защо държиш на батерии...

Принципно като инвестиция смисъл има само в по-големи паркове. Но там бюрокрацията е убийствена и трябва някой само с това да се занимава и при това да познава системата.
За малки (5-30kW) е въпрос на късмет... стъпките по узаконяване са доста, а не е ясно дали няма да те спънат след като вече си инвестирал време и пари.
Аз лично повече мисля варианти за собствени нужди. Намалението на сметките за ток не нещо, което ще ни направи богати. Въпросът е по-скоро от любов към спорта да се види дали може да постигне намаление. Основният проблем е да се намери решение за излишъка. Има различни идеи, на мен най-много ми допада да се ползва за топла вода. Технически звучи тъпо, но особено след опита ми с обикновените китайски колектори за топла вода си мисля, че има голям практически смисъл. Няма нужда да опъваш тръби до покрива, да мислиш дали ще изкипи или дали ще замръзне, дали ще протече (задължително при китайците).
Цената на панелите вече е достатъчно ниска, въпросът е в електрониката. Най-простото решение е просто регулатор. Има два такива български, но не ми харесват. Единия май даже няма MPPT, пък другия май искаше отделен нагревател. Абе може и да стават, не съм звънял да питам за подробности, защото по-скоро искам някаква комбинация с инвертор. Преди години бях гледал едни немци, точно хибриден инвертор, който си следи да не връща към мрежата. И когато има излишък го хвърля на втори изход, който е за реотани. Но наскоро го търсих това и не можах да го намеря. Иначе има и други, но при марковите тая опция отива към 1000 еуро допълнително, което леко я обезсмисля. На пролет мисля пак да проуча въпроса и ако нещо ми хареса ще го пробвам...

Сря Окт 20, 2021 10:21 am
Профил

btw, следя данните за Германия и тая нощ цената на тока там се е сринала до 0.09еуро/квтч ;-)

Сря Окт 20, 2021 10:50 am
Профил
Аватар

За 9 цента изкупуват от най-малките "производители". Ако имаш 20-30 кВ мощност, цената този месеца падна до 7 цента... Парадкосът е, че колкото повече поскъпва тока за крайния потребител, толкова повече свалят цената на която го изкупуват от малкия производител. Причината е, че над 50% от цената (както и при горивата) идва от всевъзможните му такси и данъци. За да не позволят цената да скача твърде много и хората да излязат на улицата, намалят въпросните субсидии, с което намаля и изкупателната цена... От там поуката е, че ако искаш рентабилност ти трябват прилични мощности които да можеш да усвоиш сам. Едно елегантно решение е да продаваш на съседите :) при 30 цента цена на киловатчас от доставчика, на 50% да има продаваш тока пак са довлони. Ти също защото вместо 7 взимаш 15 цента... За целта обаче не трябва да им провадаш ток, а да им даваш мощност под наем, така оптимизаираш данъчното облагане...

От тук обаче идва и проблемът с батериите. Няма как да захраниш 5 еднофамилни къщи 24ч без подходящи батерии. През нощта слънцето не свети... Та от тази гледна точка батериите и дизеловият генератор са задължителни.

За електрониката Victron имат добри решения (напоследък процентът на Холандски продукти у нас става все по-висок), но не са никак евтини. Без MPPT не бих инсталирал. Един от най-важните параметри е ефективността при кофти вереме.

Това с топлата вода звучи интересно. Винаги съм мислил, че този вид колектори са с най-голямо КПД и най-добри цени. Трябва да видя нашите какво производство са, но засега работят безпроблемно. Преди 15 г професорът ми беше инсталирал такива за 25к евро на къщата си, което тогава беше огромна сума. Финансово напълно безмислено казваше той, но кефът да имаш топла вода (около 40 градуса) дори при облачно време зимата и да независиш от никой е несравним :)

Сря Окт 20, 2021 7:37 pm
Профил WWW

ще продаваш на съседите ама ще те пляскат през ръцете докато те онождат изодзадзе. Чудно ми е какъв е тоя стремеж да си усложняваш живота. Нито ще спестиш кой знае колко, нито ще направиш кой знае какви пари. Не е ли по-разумно да инвестираш в малък вец? И там е разправия ама като че ли е по-рентбилно. А тия субсидии, нали ги плащаме всички, не да кажеш държавата си е оптимизирала бюджета и субсидира с излишъци, всичко ти влиза в цената на тока.

Сря Окт 20, 2021 7:54 pm
Профил
Аватар

И що толкоз се разглези народът?! Едно време имаше Акумулиращи печки и вършеха работа. А аз до ден днешен се старая да включвам бойлера на нощна, не че ми се удава.

Преди време гледах видеота как руснак с подръчни мат'ряли акумулираше топлинна енергия под земята, най-ефикасното се оказало чакъл и смляна глина, иначе при -15 градуса и слънчев ден водата в панелите му кипеше...

Последна промяна bongo_x2 на Сря Окт 20, 2021 8:08 pm, променена общо 1 път

Сря Окт 20, 2021 8:00 pm
Профил
Аватар

Напълно съм съгласен. Това е... малко като фетиш. Както при биткойна. Малумна работа като цяло, но с някакъв потенциал да ресетне системата. Един вид ранна инвестиция в технологично-социалните аспекти на едно малко по автономно общество...

Както казваше един добър приятел, лека му пръст, технологическият напредък е в основата на анархо-капитализма към който всички хуманисти се стремим.

Сря Окт 20, 2021 8:05 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Аз, нали съм галфон, та да споделя - ако ще и лев за киловат да искат, не ми пука. Оптимизирал съм си консумацията, доколкото ми стига акъла в кухата кратуна. Пък и идеи ми идват за още, чета тук, там, къде ли не. Крада идеи и ги прилагам, вярно, наливам пари за енергийно-ефективни консуматори, ефект има, изплащането е дълго и несигурно, но! Сметките за ток съм ги показвал тук, е - ето ви и сегашната, мисля, че се справям, някак си... :)

Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 88.31 KiB | Прегледано 2039 пъти ]

100 кв.м., саниран, на ТЕЦ, панели за топла вода на покрива, 40 броя, 6 кубика бойлер, това по програмата за енергийна ефективност, безплатно за нас, демек ;)

Сря Окт 20, 2021 8:21 pm
Профил

Някога, някой беше писал, че консумацията на енергия е изржение на нивото на развитие на една цивилизация, демек /по шуменско-делиормански/ в момента се опитваме да тръгнем надолу :)
Да икономисаш излишни разходи е едно, и аз слагам ледове въпреки че почнах да ги слагам не толкова за икономия колкото за да не сменям крушки всяка седмица че тука са сигурно стотина и все има за смяна. Гледам да оптимизирам където може консуматори, все се каня да наслагам умни ключове че половината от тия лампи светят за лудо, ама от там насетне какво.... да сменя дограмата по пазарни цени ми е $100к кога ще се изплати ? За по-сериозни промени изобщо не ми се мисли. Да слагам колектори ... не е невъзможно ама колко колектора трябва да сложа, в момента бойлерите са половин кубик, и са един от основните консуматори на газ ама с един два колектора нищо няма да стане, отделно ще ми струва сигурно 20-30 хил които също не знам кога ще се изплатят.
Нй-добрта инвестиция е къща по-на юг :)

Сря Окт 20, 2021 8:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща